24 januari 2018

Met alle respect (nieuws, 2018)

Van stille dood nieuwe thrillerprijs is 'geen sprake'


Noord- en Zuid-Korea onderhandelen vandaag de dag met meer voortvarendheid over de verbetering van hun relatie dan de partijen die overleggen over de lancering van een nieuwe Nederlandse thrillerprijs. Saskia Noort stelde ruim een half jaar geleden voor een nieuwe award voor het spannende boek in het leven te roepen uit onvrede over de jongste uitreiking van de Gouden Strop. Vooralsnog blijft nog in nevelen gehuld of die nieuwe prijs er komt. Maar afstel? Niet volgens de uitgever.

Een dag na de wat chaotische en afgeraffelde uitreiking van de Gouden Strop in het programma RTL Late Night kondigde Saskia Noort via Twitter aan een eigen prijs voor het beste spannende boek in het leven te roepen. Noort had haar buik vol van de Strop, meldde ze destijds. 'Het spannende boek is terug bij af. De uitreiking van de Gouden Strop was een aanfluiting. Neerbuigend naar auteurs en genomineerden. Dat kan anders.'Noort vindt dat de spannende roman als volwassen genre behandeld moet worden, net zoals literatuur. 'Tenslotte wordt in Nederland heel veel literatuur gefinancierd met thrillers.' De nieuwe award zou volgens haar het fenomeen spannende boek 'op een positieve manier' moeten belichten. 'Met respect voor genre en schrijvers. Wie doet er mee?'

Daags na haar oproep meldde Noort dat haar uitgeverij al heel enthousiast had gereageerd. Maar sindsdien is er weinig nieuws over de nieuwe prijs naar buiten gebracht. Wel liet de schrijfster weten dat ze 'heel veel positieve reacties' had gekregen van lezers, schrijvers én uitgevers en dat de jury van de nieuwe award wat haar betreft zou moeten bestaan uit mannen én vrouwen. Afgelopen najaar werd bekend dat er gesprekken gaande waren tussen uitgevers, de Stichting CPNB (organisator van de Gouden Strop) en het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (dat in 1986 deze prijs in het leven riep), onder andere over hervorming van de Strop.

Tomás Kruijer, Noorts thrilleruitgever bij The House of Books, heeft 'vooralsnog' geen nieuws te melden over de nieuwe award. 'Saskia is druk met het afronden van haar roman en na de kerstperiode is het nieuwe jaar nog niet helemaal op gang gekomen. Wat niet betekent dat Saskia's initiatief een stille dood is gestorven, zeker niet. Wordt vervolgd, ik weet alleen nog niet wanneer.'

Ondertussen gaan de voorbereidingen voor de Gouden Strop gewoon door. Er is een jury geformeerd, Anniko van Santen treedt opnieuw als juryvoorzitter op en de data van de bekendmaking van de nominaties en de winnaar zijn bekend. Peter Römer, voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, is hoopvol gestemd over de toekomst van de prijs. Hij laat in een nieuwsbrief aan de leden weten dat het bestuur de kritiek op de uitreiking van 2017 zich ter harte heeft genomen. 'We zijn druk bezig de lijnen naar de toekomst uit te stippelen.' Het genootschap is ook doende met het aantrekken van een sponsor die de Strop over meerdere jaren zou willen ondersteunen. Er zijn grote vorderingen gemaakt, aldus Römer.

2 opmerkingen:

  1. Mijn 2 eurocenten: Versnippering lijkt mij ongewenst. Kippedrift evenzeer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op zich niks mis met meerdere echte thrillerprijzen. De literatuur heeft er ook meerdere. Maar dan wel aub eenn serieuze met mooi bedrag en mooi sculptuur. Die leuk bedoelde andere prijsjes zijn schattig. Dus als Noort wat voorelkaar krijgt waarom niet?

    Ink

    BeantwoordenVerwijderen