02 augustus 2015

De speelplaats met de wip (nieuws, 2015)



DE WEG VAN HET WATER

Een advocaat, een gedragswetenschapper en een kleinkunstenaar voegen zich de komende maanden bij het regiment van al bekende thrillerauteurs. Een inventarisatie van wat er zoal aan spannend leesvoer van Nederlandse misdaadauteurs in aankomst is.

Marion Pauw heeft - voorlopig - haar tekstverwerker in de wilgen gehangen en voor zover bekend valt er op korte termijn geen nieuw werk te verwachten van De Grote Drie: Saskia Noort, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt. Maar niet getreurd: dit najaar kunnen we ons verheugen in nieuwe thrillers van een flink aantal andere schrijvers.

Als het aankomt op bloedstollende fictie uit het Nederlandse taalgebied, leunt uitgeverij Karakters dit najaar op het werk van een aantal vrouwelijke auteurs. Karaktervolle vrouwen met pit en durf, aldus de uitgever. Bekende namen zijn Loes den Hollander en Jet van Vuuren. De eerste komt in oktober met Genadeklap, deel 2 van Dossier Metselaer. En Jet van Vuuren ('de nieuwe Suzanne Vermeer') schrijft in De oppas (september) over ene Kim, die stelt dat ze ten onrechte is veroordeeld voor de moord op haar oppaskind Suze. Als ze uit de gevangenis komt, keert ze terug naar Delft, naar de speelplaats met de wip, waar het verschrikkelijke gebeurde. Ze wil wraak nemen op de echte moordenaar.

Een nieuwe naam bij Karakter is die van journalist en columnist Marjan van den Berg. In Joy (augustus) verhaalt ze over een old boys network. Vijf mannen die dik bevriend lijken. Ogenschijnlijk als zoveel mannenclubs. Maar Joy kijkt er heel anders naar. Zij ziet een clubje van vijf heren die haar ooit geestelijk en lichamelijk hebben vernederd en mishandeld.

Twee jaar geleden won scenarioschrijver Walter Lucius voor De vlinder en de storm, deel 1 van zijn Hartland-trilogie, de Schaduwprijs. Niet lang daarna werden de vertaalrechten van de thriller, over de dood van een Afghaans jongetje in het Amsterdamse Bos, verkocht aan zeven buitenlandse uitgevers. Een mooi succes. Uitgeverij A.W. Bruna had wellicht een potentiële bestsellerauteur in huis. Maar Lucius is inmiddels verkast naar uitgeverij Luitingh-Sijthoff, die het tweede deel uit de trilogie, Schaduwvechters, in januari uitbrengt. In dit deel wordt journaliste Farah Hafez gezocht door internationale veiligheidsdiensten vanwege haar vermeende aandeel in een gijzeling in Moskou.

Journaliste Maartje Fleur ziet na De au pair (10.000 verkochte exemplaren) ook haar tweede spannende roman, Chateau Zen, bij Luitingh-Sijthoff verschijnen. In het boek dat in oktober in de winkel ligt, reist een journaliste naar de Franse Dordogne om een actrice te interviewen die op het punt staat internationaal door te breken. De actrice verblijft op een chateau waar ook yoga en meditatie worden beoefend. Maar de journaliste ontdekt dat het spirituele centrum, niet een en al rust en harmonie uitademt.

'Een daverend slotakkoord'. En 'Amsterdamser bestaat niet'. Zo bestempelt uitgeverij De Arbeiderspers het laatste deel van De Posthumus Trilogie, Barmhartig (januari) van de ‘wereldburgers’ Britta Böhler en Rodney Bolt, beter bekend als Britta Bolt. Pieter Posthumus, medewerker van de dienst Uitvaarten van de gemeente Amsterdam, achterhaalt de identiteit van een dode jonge man. Het is een Zweedse expert op het gebied van olie- en gaswinning. Terwijl Posthumus dieper in deze zaak verstrikt raakt, wordt er op de Wallen nog een moord gepleegd.

Twee zussen die niet van elkaars bestaan wisten, is het centrale thema in De erfenis, de nieuwe thriller van Elisabeth Mollema (uitgeverij Q, oktober). Pas bij de notaris krijgt Emma, dochter van een kwekersechtpaar, te horen dat ze nog een halfzus heeft. Wat te denken van deze halfzus en haar kersverse vriend Oscar?

Grafschrift
Uitgeverij Ambo|Anthos presenteert twee nieuwe thrillerauteurs en het zijn ook nog mannen: Frank van Pamelen en Max van Olden. De eerste is kleinkunstenaar en tekstschrijver. Zijn thriller De wraak van Vondel (november) wordt gepresenteerd als een literair labyrint dat teruggaat naar de tijd van de auteur van Gijsbrecht van Aemstel. In de Oude Kerk wordt, in de dagen voor de troonswisseling in 2013 een lijk gevonden. Een onbekende dichter ligt op een grafschrift van Vondel. Zelfmoord, zegt de politie, ik vertrouw het niet, denkt een journaliste die vervolgens op onderzoek uitgaat.

In Lieve Edelachtbare (oktober) van advocaat Max van Olden staat Luna aan het begin van een veelbelovende carrière als strafpleiter bij een advocatenkantoor. Haar vriend zit ondertussen werkloos thuis, wat hun relatie niet ten goede komt. Als Luna na een ruzie de nacht met iemand anders doorbrengt, zijn de rapen gaar. Ze realiseert zich niet dat ze hiermee alles op het spel zet.

Oud-politicus Boris O. Dittrich bewees al met Moord en brand dat hij over een fijne pen en een veelbelovende hoeveelheid fantasie beschikt. In januari brengt hij bij Cargo zijn nieuwe thriller W.O.L.F. uit, die zich afspeelt in Berlijn. Wanneer in een park daar een hoofd in een plastic zak wordt gevonden, staat het politieapparaat op scherp. Wie is het slachtoffer? Zijn er terroristen in het spel? Politiecommissaris Fatima Ozturk leidt het onderzoek naar organisatie die zich W.O.L.F. noemt en een anti-joodse en anti-islamitische campagne voert.

Bijwerking (oktober) heet de vierde thriller van Heleen van der Kemp en is weer een nieuw avontuur van rechercheur Britt Franken. Binnen korte tijd vallen er twee doden, die gemeen hebben dat ze eenzelfde bar in Amsterdam bezochten. Franken ontdekt dat ook haar dochter Bo daar regelmatig uitgaat.

Geen nieuwe namen in de imprint Tomas Ross Crime. De 'oude meester' zelf, Tomas Ross, komt in november met Van de doden niets dan goeds, een thriller die zich afspeelt in het Den Haag van vlak na de bevrijding. In de residentie is het een chaos. Voormalige kameraden uit het verzet bestrijden elkaar op leven en dood, NSB’ers en oorlogsmisdadigers lopen nog vrij rond en liquidaties zijn aan de orde van de dag. Dan duikt er een document op waarin de namen zouden staan van collaborateurs die opnieuw hoge posities bekleden.

Bart-Jan Kazemier, uit het klasje van Ross, brengt in oktober zijn tweede thriller Drone op de markt. Daarin wil de minister van Defensie de Kamer laten instemmen met de aankoop van een nieuw type drone. Ze probeert uit alle macht de grootste oppositiepartij te overtuigen haar te steunen, maar de leider stelt bijna onmogelijke eisen. Binnen Defensie is ondertussen iets ernstigs aan de hand. Een hard drive met gevoelige data is verdwenen.

Nathalie Pagie verhaalt in Paradijsvogels (Boekerij, oktober) over een journaliste die naar Aruba vertrekt voor een reportage over succesvolle carrièrejagers. Als ze een Vlaams meisje ontmoet dat in nood verkeert, stuit ze op een heel ander verhaal.

Twee maanden later verschijnt bij dezelfde uitgeverij het debuut De weg van het water van Trudy Rijks, een gedragswetenschapper in het onderwijs. Daarin is de gescheiden veertiger Floor bewindvoerder van haar zusje Bente, die met korsakov in het verpleeghuis is opgenomen. Op een dag ontvangt Floor een dagvaarding waarin haar zus gesommeerd wordt twee ton te betalen aan een onbekende, die zich beroept op een schuldbekentenis. Een actuele thriller want volgens de politie is het aantal gevallen van babbeltrucs in verpleeghuizen een groot probleem.

Ook dit jaar verschijnt er bij A.W. Bruna weer een wintersportthriller van de hand van Suzanne Vermeer, of wie er ook voor doorgaat. In Sneeuwengelen (november) gaat een groep van zes meisjes uit het Leidse studentenleven naar de wintersport. Een perfecte vriendinnengroep, zo lijkt het. Maar schijn bedriegt.

Aanslag
De terugkeerling van onderzoeksjournalist Patrick Pouw (Lebowski, januari) wordt 'een uiterst actuele debuutroman over een explosief vraagstuk' genoemd. Mohammed el Amrani werkt bij de AIVD waar hij verantwoordelijk is voor het volgen van radicale moslims. Ondertussen beraamt de radicale bekeerling Bilal van Wijk een aanslag die hem tot de nieuwe Mohammed B. moet maken. In het boek kruisen de wegen van Mo en Bilal zich op onverwachte wijze.

Bij The House of Books ook volop aandacht voor Nederlandse thrillerauteurs. Van zeker vijf van hen kunnen we komend najaar nieuw werk verwachten: Michael Berg, Ingrid Ooninckx, Milou van der Will, Inge Ipenburg en Tjeerd Langstraat. De laatste komt in januari met Eeuwig Donker, een thriller gebaseerd op ware feiten. Jelena wordt geboren op de Krim in de nadagen van het communisme en vestigt zich na diverse omzwervingen in Rotterdam. Daar doet rechercheur Jan Vos onderzoek naar twee loverboys. Hij stuit al snel op de naam van Jelena. Is zij wel wie zij zegt te zijn?

Ingrid Ooninckx gaat in Medicijn (januari) in op het fabeltje van de eeuwige jeugd. Alleen een kleine eliteclub weet dat er al jaren een middel tegen veroudering bestaat. Wat hen betreft blijft dat geheim. Maar ontdekker en meedogenloze wetenschapper Jacob Grunberg wil wereldwijde erkenning voor zijn uitvinding.

Misdaadjournaliste Benthe Berg ontmoet in Stil in de stad (aangekondigd voor september, maar zal pas begin 2016 verschijnen) van Milou van der Will tijdens een reportage een prostituee die zegt belangrijke informatie voor haar te hebben. Berg komt terecht in de schimmige wereld van mensenhandel. In de tweede misdaadroman van Inge Ipenburg, Een schitterend ongeluk (september) staat de vraag centraal: wat is vriendschap? Merel, Jasper, Karin, Timo en Daniel zijn vrienden die meer dan dertig jaar alles met elkaar delen. Tot ze door een ernstig auto-ongeluk na een lome septemberdag aan het strand ontdekken dat er grote individuele geheimen bestaan.

Gouden Strop-winnaar Michael Berg komt in oktober met Het meisje op de weg. Geen Chantal Zwart-thriller deze keer. Psychologe Anne Givernaud woont samen met haar nieuwe vriend Guido op een afgelegen plek in Zuidwest-Frankrijk. Op een avond ligt er voor hun huis een onbekend meisje op de weg. Ze bieden haar een bed aan voor een nacht. Maar de volgende dag is de woonkamer een ravage en zijn Guido en het meisje verdwenen.

(Dit artikel stond eerder op Hebban.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten