07 oktober 2013

Achter de Disney-gevel (nieuws, 2013)

EEN KILLER IN DE DEENSE KONINKLIJKE FAMILIE

Tomas Ross is sinds jaar en dag 'the pain in the ass' van de koninklijke familie. Zijn thriller 'Omwille van de troon' deed prins Bernhard begin deze eeuw nog in buitenproportionele woede ontsteken. In een ingezonden brief in de Volkskrant veegde de prins de Haagse thrillerauteur de mantel uit, omdat die in zijn thriller durfde te beweren dat de prins twee buitenechtelijke kinderen had, tijdens de oorlog zijn diensten aan Hitler had aangeboden en dat diens moeder, prinses Armgard, een losbandige vrouw was met nazi-sympathieën.

Ross liet zich door de prinselijke schrobbering niet uit het veld slaan. Sterker, daarna verscheen er nog meer werk van hem waarin de koninklijke familie soms lijdend dan wel leidend voorwerp was: de tv-series 'Bernhard, Schavuit van Oranje' en 'Beatrix, 'Oranje onder vuur' en de thrillers 'Het meisje uit Buenos Aires', 'Onze vrouw in Tripoli' en 'De nachtwaker'.

Maar Ross' Deense collega's Anders Rønnow Klarlund en Jacob Weinreich, beter bekend als het duo A.J. Kazinski, kunnen er ook wat van. Begin deze maand verscheen hun tweede thriller 'En hellig alliance' ('Een heilige alliantie'), waarin de Deense koninklijke familie niet al te rooskleurig wordt neergezet. Sterker nog, de residentie Amalienborg in Kopenhagen herbergt zelfs een moordenaar. Is het wellicht koningin Margrethe II? Of anders een van de zonen Joachim en Frederik? De twee auteurs schrijven in het boek dat ze de lezer een kijkje willen bieden achter 'de Disney-gevel' van het paleis.

Het verhaal draait om ene Eva Katz, een journaliste die graag de wereld zou verbeteren, maar in plaats daarvan zonder werk komt te zitten en daarom aan de slag gaat als leidster op een kleuterschool. Daar komt Eva, wier vriend sneuvelde tijdens een missie in Afghanistan, via een tekening van de vijf jaar oude Malthe, kind van een hofdame, op het spoor van een moord. En nu blijkt dat de butler het niet zoals gewoonlijk heeft gedaan, maar iemand van koninklijke bloede.

De Deense bibliothecaris en recensent Michael Karup was niet te spreken over het nieuwste boek van A.J. Kazinski. Hij voelde zich wat oncomfortabel om te lezen dat leden van de koninklijke familie werden afgeschilderd als dronkaards en kinderverkrachters, schrijft hij op zijn blog. Met name omdat zij niet de mogelijkheid hebben zich te verweren tegen dit soort publicaties. Een andere bespreker vond het echter een thriller 'op topsnelheid' over de strijd tussen democratie en monarchie. En weer een derde criticus repte van 'een spannend misdaadverhaal', dat 'de ogen opent' voor andere mogelijkheden dan het idealiseren en verafgoden van de koninklijke familie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten