24 augustus 2012

Don Winslow - Savages (2012)

Een weinig subtiele video



(Door Hans Knegtmans)

'Fok jou', is het adagium van hoofdpersoon Chon, voormalig marinier in Afghanistan en veiligheidsmedewerker in Irak. Vandaag de dag heeft hij een bloeiende marihuanahandel in Californië, samen met zijn vriend Ben. Dat is een echt studiehoofd, maar met een praktische inslag. Van derdewereldactivisme naar het kweken en verkopen van de beste wiet, voor Ben is het een stap van niets.

Ook al dankzij hun vriendin O. (afkorting van Ophelia) is het stel volmaakt gelukkig. Tot Chon door het Mexicaanse Baja drugskartel een videootje van onthoofde lijken toegestuurd krijgt. De slachtoffers - kleine zelfstandige ondernemers - hoopten tegen beter weten in dat het syndicaat wel een oogje zou toeknijpen. De video suggereert weinig subtiel dat Chon en Ben hun handel maar beter kunnen voortzetten onder auspiciën van het kartel. Normaal moet je met dit soort intimidatie niet bij onze vrienden zijn, maar de ontvoering van O. verzwakt hun onderhandelingspositie.

Don Winslow is een veelzijdige auteur. Zijn niet-vertaalde 'The power of the dog' (2005) is een formidabele studie van de drugshandel in de VS en Mexico. Een jaar later schreef hij het lichtvoetiger 'De winter van Frankie Machine'. Een alom geliefde zakenman, surffanaat en vader wordt geconfronteerd met zijn verleden als huurmoordenaar.

'Savages' (2010) toont weer een andere Winslow. Een schrijver die vooral met overgave zijn vermeende hipheid over de lezers uitstort. Het verhaal laat zich lezen als een remake van de film 'Butch Cassidy and the Sundance Kid'. Maar dan een met eigentijdse hoofdfiguren, die door de speedy schrijfstijl er niet sympathieker op zijn geworden.

Met de 'vertaalde' titel 'Savages' wilde de Nederlandse uitgever ongetwijfeld meeliften op het verwachte succes van de verfilming (door Oliver Stone), die in september zijn Nederlandse premiëre beleeft. De praktijk leert dat verfilming van dit soort misdaadkomedies zelden tot artistieke hoogstandjes leidt, en in Amerika loopt het bepaald geen storm. Lees het boek zolang het voorradig is. Die film komt wel op dvd.

Don Winslow - Savages. Vertaling: Pieter Janssens. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 256 pag.

(Bron: Het Parool)

De impact van 22 juli 2011 (nieuws, 2012)

HET JAAR ZONDER ZOMER

In Noorwegen is Anders Breivik (33) vandaag veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van 21 jaar, voor de twee aanslagen die hij op 22 juli 2011 pleegde. Als hij na die 21 jaar nog steeds als een gevaar voor de samenleving wordt gezien, kan zijn straf telkens met vijf jaar verlengd worden. Bovendien is Breivik, tegen de wens van het Openbaar Ministerie in, toerekeningsvatbaar verklaard. Breivik hoorde het oordeel van de rechtbank grijnzend aan.

Bij de aanslagen vielen 77 doden: 8 in het regeringscentrum van Oslo en 69 op het eiland Utøya, waar de jongerenafdeling van de Noorse Arbeiderspartij een zomerkamp hield.

Ook de Noorse auteur en antropologe Erika Fatland was vandaag bij de uitspraak. Zij zal het proces verwerken in haar boek 'Het jaar zonder zomer', dat 30 november bij uitgeverij De Geus zal verschijnen. 'Het jaar zonder zomer' is het eerste werk over de aanslagen in Noorwegen dat in Nederland uitkomt en behandelt zowel de maatschappelijke impact als de individuele gevolgen.

Fatland zoekt overlevenden, slachtoffers en nabestaanden op en praat met hen over deze wrede onheilsdag. De verhalen vormen een reis door een land dat plotseling en onverwacht geconfronteerd werd met de grootste nationale crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Fatland volgde de nasleep van deze terroristische actie op de voet en dook in het verleden en karakter van Breivik. Hoe verhouden zijn idealen zich tot het rechts-extremisme in Europa?

Erika Fatland (Noorwegen, 1983) is een veelzijdig wonder. Ze spreekt zeven talen, studeerde en werkte in verschillende landen en schreef artikelen voor kranten en tijdschriften. Fatland verbleef lange tijd in Beslan, Noord-Ossetië, en interviewde daar slachtoffers en nabestaanden van de gijzeling in 2004. Dit resulteerde in het boek 'Engelbewaarder van Beslan', dat in september 2012 zal verschijnen, eveneens bij De Geus.

23 augustus 2012

Gesignaleerd 157 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

FERDINAND VON SCHIRACH - DE ZAAK COLLINI

Bij uitgeverij De Arbeiderspers verschijnt dinsdag 28 augustus de roman 'De zaak Collini' van de Duitse strafpleiter Ferdinand von Schirach. Hierin heeft de schrijver, kleinzoon van de prominente nazi Baldur von Schirach, zijn familiegeschiedenis proberen te verwerken.

Vierendertig jaar heeft de Italiaan Fabrizio Collini als monteur bij Mercedes-Benz gewerkt. Onopvallend en correct. Tot hij in een Berlijns luxehotel een oude man vermoordt. Zonder reden, zo lijkt het.

De jonge advocaat Caspar Leinen krijgt de verdediging toegewezen. Wat op het eerste gezicht een veelbelovende carrièrekans lijkt, verandert in een nachtmerrie als hij hoort wie het slachtoffer is. De dode, een vooraanstaand Duits industrieel, is de grootvader van zijn beste vriend. In Leinens herinnering een vriendelijke, zachtaardige man.

Leinen probeert de daad te begrijpen. Tevergeefs, want Collini bekent weliswaar de moord, maar over zijn motief zwijgt hij. En zo moet Leinen een man verdediging die niet verdedigd wil worden.

Ferdinand von Schirach (München, 1964) werkt sinds 1994 als strafadvocaat in Berlijn. Tot zijn cliënten behoren vele prominenten, industriëlen en leden van de onderwereld. Zijn debuut 'Misdaden' en de opvolger 'Schuld' zijn lovend besproken. Eerder vertelde hij in de media over de totstandkoming van 'De zaak Collini'.

Ferdinand von Schirach - De zaak Collini. Vertaling: Hans Driessen en Marion Hardoar. Uitgeverij De Arbeiderspers, 152 pag., € 17,95. ISBN: 978 90 295 8497 5.

Feiten op een rij (nieuws, 2012)

SEAL SCHRIJFT BOEK OVER LIQUIDATIE BIN LADEN

Op 11 september verschijnt er een boek over de militaire operatie waarbij vorig jaar mei Al Qaida-leider Osama bin Laden werd gedood. Het boek is geschreven door een van de Navy SEAL's die bij de operatie betrokken was. Dat heeft de uitgever van het boek, Dutton, laten weten.

Volgens Dutton worden in het boek, getiteld 'No Easy Day', de feiten van de missie op een rij gezet. De naam Mark Owen, een pseudoniem van de SEAL die het boek schreef, wordt op de omslag als auteur vermeld. De SEAL, die inmiddels Defensie heeft verlaten, werd bij het schrijven van het boek bijgestaan door journalist Kevin Maurer. Volgens Owen focust het boek zich vooral op 'the guys' en de offers die ze vaak moeten brengen om de klus geklaard te krijgen.

Bronnen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie betwijfelen of het manuscript vooraf is gelezen dan wel goedgekeurd door het departement. Het ministerie krijgt doorgaans inzage in manuscripten van militairen zodat voorkomen kan worden dat geclassificeerde informatie publiek wordt. Ook het Witte Huis en de CIA zeggen de inhoud van het boek niet te kennen. Mocht er geheime informatie worden geopenbaard, dan kan de voormalige SEAL worden vervolgd.

In oktober van dit jaar verschijnt er een Nederlandse vertaling van een ander boek over de uitschakeling van Bin Laden. Klik hier voor meer informatie.

(Bron: FirstPost)

UPDATE 24 AUGUSTUS: De Amerikaanse nieuwszender Fox heeft donderdagavond de naam bekendgemaakt van de Navy SEAL die het boek heeft geschreven. Bronnen binnen de Amerikaanse krijgsmacht hebben bevestigd dat het gaat om Matt Bissonnette, een voormalige SEAL uit Alaska. Een woordvoerder van de Amerikaanse krijgsmacht zei dat door de bekendmaking niet alleen Bissonnette mogelijk gevaar loopt, maar ook de andere SEAL's die bij de operatie betrokken waren.

22 augustus 2012

Wordt verwacht 315 (nieuws, 2012)

ALLE BALLEN OP VAN RIJN

De nog jonge uitgeverij Marmer (in 2009 gestart) heeft met het aantrekken van auteur Linda van Rijn een goudmijntje aangeboord. Ook deze week staat de onder pseudoniem werkende schrijver met drie vakantiethrillers in de Bestseller 60, opnieuw één meer dan millionseller Suzanne Vermeer.

In de najaarsbrochure van Marmer speelt uitgever Marc van Gisbergen dan ook alle ballen op Van Rijn. Marmer brengt meer thrillerauteurs op de markt, zoals Robin E. Flennok, Roel Thijssen aka Peter Marx, en Kevin Guilfoile, maar die worden ergens op een pagina achterin vermeld.

Nee, het gaat om Van Rijn en dat zal de lezer nog merken ook. Marmer belooft een uitgebreide pr-campagne als Van Rijns nieuwe thriller, 'Winter Chalet' op 29 november 2012 wordt gelanceerd. Een kleine twee maanden eerder dan concurrente Vermeer die op 15 januari 2013 met 'haar' winterthriller komt, getiteld.... 'Chalet'.

Kiest Vermeer in Chalet voor IJsland als plaats delict, Van Rijn houdt het op Oostenrijk. In Kirchberg kunnen de vriendinnen Isa, Chantal, Karen en Annemieke eindelijk weer eens tijd met elkaar doorbrengen. Isa is niet zo lang geleden gescheiden, ook Chantal maakt een moeilijke periode door in haar huwelijk en vrijgezelle Karen verlangt zo langzamerhand naar wat vastigheid. Annemieke is de enige die gelukkig lijkt in haar kinderloze huwelijk.

De gezellige skivakantie verandert in een nachtmerrie als totaal onverwacht en zonder aanwijsbare reden een van de vriendinnen een gewelddadige dood sterft. Rechercheur Günter Wolfsberg van de politie in Kirchberg start een onderzoek. Hij verhoort alle vriendinnen en ontdekt dat onder het oppervlak van hun vriendschap de nodige spanningen schuilgaan. De uitkomsten van de verhoren wijzen in één richting, maar de vraag rijst of de dader wel in die hoek moet worden gezocht.

Dat Linda van Rijn een pseudoniem is werd eerder door haar uitgever erkend. De foto van de auteur is van een model die van een fotosite werd gehaald. Of ze daadwerkelijk in 1974 in Harmelen werd geboren, literatuurwetenschappen heeft gestudeerd en werkzaam is in de reisbranche: wij wagen het te betwijfelen.

Wordt verwacht 314 (nieuws, 2012)

DE COMPONIST EN ZIJN MOORDOPERA

Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt in september 2012 'Charles Jessold, moordcomponist' van Wesley Stace. De uitgeverij omschrijft het boek als 'een klassieke whodunit, doordrenkt van muziek'

Engeland 1923. Na de generale repetitie van zijn opera wordt de componist Charles Jessold dood aangetroffen met een revolver in zijn hand. Zijn echtgenote en een andere man liggen naast hem, vergiftigd.

De politie trekt al snel de conclusie: zelfmoord na moord op vrouw en minnaar. Een scenario dat griezelig veel lijkt op de plot van Jessolds vernieuwende opera. Muziekcriticus Leslie Shepherd was nauw bevriend met de briljante jonge componist en hielp zelfs met het schrijven van het libretto. Naarmate de tijd verstrijkt blijkt dat hij en zijn vrouw een heel andere rol hebben gespeeld dan de wereld kan vermoeden.

Wesley Stace speelt in zijn derde boek een spel met fictie en realiteit. De muziekfragmenten van Charles Jessold zijn gecatalogiseerd door Leslie Shepherd op zijn website. In 2013 is het 125 jaar geleden dat Charles Jessold geboren werd. Dit wordt gevierd op het Charles Jessold symposium in de zomer van 2013, op Hatton Manor.

Wesley Stace schreef eerder de romans 'Misfortune', in het Nederlands verschenen als 'Versleuteld verleden', en 'By George'. Als singer-songwriter heeft hij meer dan vijftien albums gemaakt onder de naam John Wesley Harding. Op zijn website is muziek te beluisteren die speciaal voor 'Charles Jessold' is gecomponeerd.

Wesley Stace vertelt over de totstandkoming van zijn boek:

21 augustus 2012

Gesignaleerd 156 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

DUSTIN THOMASON - 21-12

Bij uitgeverij A.W. Bruna is vandaag verschenen '21-12' van Dustin Thomason, een thriller over het einde der tijden die volgens een al weer achterhaalde Maya-kalender op 21 december van dit jaar zou aanvangen.

Antropologe Chel Manu kan haar geluk niet op als zij een oude, onbekende Mayacodex in handen krijgt. Maar dan sterft de man van wie zij de tekst kreeg een gruwelijke dood. Als meerdere patiënten zich melden met dezelfde verschijnselen blijkt het om een dodelijk virus te gaan.
Los Angeles wordt in quarantaine geplaatst en viroloog Gabriel Stanton en zijn team moeten een geneesmiddel ontwikkelen voordat deze miljoenenstad, en wellicht de hele wereld, ten onder zal gaan aan deze epidemie.

Intussen is Manu bezig met de vertaling van de Mayatekst en komt zij erachter wat er zich in het verleden heeft afgespeeld. Want hoe kon het beschaafde Mayarijk zo plotseling aan zijn einde komen? En ligt hierin misschien de sleutel die Stanton nodig heeft voor het afwenden van het einde van de wereld?

Dustin Thomason is de auteur van de thriller 'Een Venetiaans geheim', die hij samen met zijn jeugdvriend Ian Caldwell schreef. Dit debuut werd in meer dan 25 talen vertaald en er werden meer dan 4 miljoen exemplaren van verkocht.

Dustin Thomason - 21-12. Vertaling: Riek Borgers & Sarin Roquas. Uitgeverij A.W. Bruna, 272 pag., € 19,95. ISBN: 978 94 005 0149 2

20 augustus 2012

Wordt verwacht 313 (nieuws, 20120

HOE OBAMA ZIJN SOFTE IMAGO VERLOOR

Je moet zo'n beetje onder een steen hebben geleefd als je niet de foto hebt gezien van de 'situation room' waar de Amerikaanse president Barack Obama, minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken getuige waren van de uitschakeling van Osama bin Laden. De foto haalde iedere nieuwsuitzending en werd in alle kranten geplaatst.

Tien jaar lang leek Al Qaida-voorman Osama bin Laden ongrijpbaar. Tot de westerse wereld in mei 2011 opgelucht ademhaalde. Het brein achter de aanslagen van 9/11 was geëlimineerd. De actie van de Amerikaanse commando's wordt gezien als een staaltje van een zelden vertoonde stoutmoedigheid en efficiëntie.

De spectaculaire afrekening met Osama bin Laden was slechts mogelijk dankzij een intense, haast maniakale voorbereiding. Mark Bowden beschrijft in het in oktober 2012 bij De Bezige Bij te verschijnen boek 'De afrekening' aan de hand van uniek bronnenmateriaal hoe de Amerikaanse veiligheidsdiensten jarenlang alles in de strijd wierpen om Bin Laden te pakken te kerijgen. Bowden laat volgens de uitgever ook zien hoe Barack Obama zijn softe imago van zich afschudde en zicht ontpopte tot een gestaalde president.

Mark Bowden (1951) is de auteur van de verfilmde bestseller 'Black Hawk Down' en van zeven andere boeken. Hij schreef twintig jaar voor The Philadelphia Inquirer en werkt nu onder andere voor Vanity Fair en The Atlantic.

Wordt verwacht 312 (nieuws, 2012)

RECHERCHEUR DA VINCI

Wat gebeurt er als Leonardo da Vinci en Niccolò Machiavelli samenwerken om een seriemoordenaar te ontmaskeren? Het antwoord op die vraag ligt volgens uitgeverij De Bezige Bij verscholen in de literaire thriller 'Het duivelse lot' van Michael Ennis dat in oktober 2012 in de Nederlandse boekhandel ligt.

Het Italië van de renaissance is een plek waar politiek en moord hand in hand gaan. De beruchte Borgiapaus Alexander VI verplicht in 1502 de courtisane Damiate om uit te zoeken wie zijn onwettige zoon heeft omgebracht. Damiate trekt er op uit en ontmoet een obscure Florentijnse diplomaat, Niccolò Machiavelli, en een excentrieke ingenieur, Leonardo da Vinci.

De jacht op de moordenaar verandert gaandeweg in een dodelijk schimmenspel. Terwijl de ene na de andere vreselijk verminkte jonge vrouw wordt ontdekt, besluiten Machiavelli en Da Vinci hun krachten te bundelen en Damiata te helpen. Ze reizen door Italië en belanden in een labyrint van bijgeloof, leugens en erotische obsessie. Om de moordenaar te vinden en zelf te overleven moeten ze een waarheid achterhalen die de loop van de westerse geschiedenis zal veranderen: het geheim dat verborgen zit in De heerser, het beroemdste boek van Niccolò Machiavelli.

De Amerikaanse schrijver Michael Ennis doceerde kunstgeschiedenis aan de University of Texas en werkte als onafhankelijk curator. Hij schreef eerder twee historische romans: The Duchess of Milan (1989) en Byzantium (1992).

18 augustus 2012

Geen commentaar (nieuws, 2012)

Van Rijn doet een Vermeertje




Suzanne Vermeer leek jarenlang de ongenaakbare koning(in) van de vakantiethriller. De in juni 2011 overleden schrijver Paul Goeken, die het 'merk' Suzanne Vermeer had bedacht, schreef de ene bestseller na de andere. Ruim één miljoen vakantiethrillers zijn van zijn/haar hand inmiddels verkocht. En na de dood van Goeken besloot uitgeverij A.W. Bruna het concept nog even uit te melken. De jongste 'Vermeer' is geschreven door een - nog onbekende - ghostwriter.

Maar aan Vermeers stoelpoten wordt verwoed gezaagd. En degene die de zaag hanteert, gaat door het leven als Linda van Rijn (foto). De laatste heeft deze week drie titels in de Bestseller 60, één meer dan Vermeer. Het zijn verhalen over een zonvakantie die in een nachtmerrie eindigt, over een echtpaar dat op een camping zijn huwelijk probeert te redden en over de verdwijning van een echtgenoot op Curaçao.

Linda van Rijn, het is net zo'n übergewone naam als Suzanne Vermeer. Wie haar curriculum vitae op haar website tot zich neemt, leest dat Van Rijn in 1974 in Harmelen is geboren. Ze studeerde Literatuurwetenschappen waarna ze in de reisbranche ging werken. Eerst in het buitenland als reisleidster op diverse toeristische locaties en tegenwoordig als interimmanager voor een grote toeristische organisatie. Ze schreef altijd al verhalen, maar had niet het plan om echt auteur te worden. 'Dat veranderde na het lezen van Cruise van Suzanne Vermeer', staat er op haar website. Van Rijn heeft in ieder geval dus één overeenkomst met Vermeer, die ook gids was. Althans, dat laatste beweerde Vermeer (lees: Goeken) destijds in interviews per e-mail.

Maar misschien hebben de twee auteurs nog iets gemeen: een pseudoniem bijvoorbeeld. Het heeft er alle schijn van dat ook Linda van Rijn een nom de plume is, een verzinsel van een uitgever die ook een melkkoe à la Vermeer in huis wil hebben. Wie haar tweets bijvoorbeeld analyseert, kan concluderen dat er niets persoonlijks tussen zit. Ze doet oproepen om de kortingsbon die in de LINDA zit te gebruiken, plaatst foto's die zo uit vakantiebrochures zijn geplukt en vermeldt er dan bij dat het witte strand haar werkplek is en houdt nauwkeurig haar posities in de Bestseller 60 bij.

De Spanningsblog vermoedt dat de dame op de foto gewoon een model is. Haar portret is in ieder geval van een fotosite geplukt met als onderschrift Portrait of woman looking at laptop computer sitting on sofa at home, smiling. Van Rijns boeken worden evenals die van Vermeer naar alle waarschijnlijkheid volgepend door een broodschrijver. De reactie van Marc van Gisbergen van uitgeverij Marmer op de eenvoudige vraag of Linda van Rijn een pseudoniem is, is veel- zo niet alleszeggend: 'Geen commentaar.'

Update 20 augustus: Van Gisbergen stuurde op 20 augustus toch nog een reactie via Twitter: 'Linda van Rijn (zoals de naam al suggereert is ze een vrouw) wilde vanwege het conflicterende met haar andere werkzaamheden anoniem blijven.'

17 augustus 2012

Wordt verwacht 311 (nieuws, 2012)

EEN GROEPSREIS: DAT IS VRAGEN OM MOORD EN DOODSLAG

'Vergelijking met X onbekenden', het is een titel die niet echt lekker bekt, maar wel nieuwsgierig maakt. De Vlaamse schrijfster Lydia Verbeeck heeft haar nieuwste misdaadroman zo genoemd en uitgeverij Manteau maakte er geen bezwaar tegen om het onder die titel vanaf februari 2013 uit te geven.

'Vergelijking met X onbekenden' is de eerste thriller in een nieuwe reeks met reisbegeleidster Sofie Catoor. Haar stiefzoon Mattias meent dat je goed gek moet zijn om een groepsreis te doen, met een stelletje vreemden op vakantie te gaan. Al snel moet Sofie hem gelijk geven, in ieder geval wat de groepsreis naar Dresden betreft.

Er broeit wat in de groep, maar Sofie kan er niet direct de vinger op leggen. Hebben sommige deelnemers een verborgen agenda? Waarom verloopt de communicatie met het thuisfront zo stroef en belandt Mattias op het politiebureau?

Als de groep kennismaakt met de Brit George Rogers manifesteert het verleden zich. De gevolgen van het vernietigende bombardement op Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog en traumatische gebeurtenissen uit het persoonlijke leven van Sofie vormen een explosieve combinatie. Niets is nog zeker. Wie heeft het op wie gemunt?

Lydia Verbeeck (1948) schrijft naast thrillers ook jeugdboeken. Ze was onderwijzeres tot 1990. Vanaf 1990 werd ze voltijds scenariste voor radio en televisie. Ze schreef scenario's voor televisiefilms, luisterspelen, een musical en afleveringen voor de jeugdreeks 'The Bubbles'. Ze heeft vijf historische thrillers op haar naam staan, waarvan 'Toevluchtsoord' en 'Verzegeld' werden genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. Intussen is ze gepensioneerd en sinds 2007 is ze in haar vrije tijd stadgids in Lier.

Andere nieuwe titels:

Koen Vermeiren - 'Deadline' (januari 2013). Het FAST-team onder leiding van commissaris Mark Van Den Eede moet weer in actie komen. Zo moet de ontsnapte serieverkrachter wiens chemische castratie bijna is uitgewerkt, tijdig in de kraag worden gevat. En dan is er ook nog een terminale crimineel die gezworen heeft zich te wreken op de rechters die hem hebben veroordeeld.
Deflo - 'Enigma' (september 2012). Speurders Deleu en Mendonck worden geconfronteerd met een zwaar toegetakeld lijk in de loft van een IT-specialist. Als de speurders in het verleden van het slachtoffer gaan spitten, blijkt dat de man er vreemde voorkeuren op na hield.
Bart Debbaut - 'Cold Case 0212' (september 2012). 2002. Politicus Peter Beckers wordt dood aangetroffen in zijn wagen. Rita Ginkels, zijn vrouw, blijkt verdwenen, net als Hugo Vandamme, zijn collega. 2012: Door een toevallige samenloop van omstandigheden wordt het dossier-Beckers opnieuw geopend.
Pieter Aspe - 'Min 1' (oktober 2012). Een heuse kasteelmoord op een steenrijke bankier staat centraal in het 31ste boek in de reeks rond commissaris Pieter Van In en Hannelore Martens.

15 augustus 2012

Deon Meyer - 13 uur (2012)

Nasmeulende disharmonie in 'Speelpark vir lesers'



(Door Guido Huisintveld)

Kwaliteit komt vroeg of laat bovendrijven, dat bewijst de Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer. Dankzij uitgeverij A.W. Bruna gaan zijn prachtige thrillers alsnog de Nederlandstalige markt veroveren. Over het boek '13 uur' is al het nodige geschreven. De maaltijd zit achter de kiezen; hier nog wat mosterd.

Inspecteur Bennie Griessel krijgt twee zaken op zijn bord. De moord op een muziekproducer en de vermissing van een jonge Amerikaanse toeriste. In eerste instantie is het de bedoeling dat Griessel zijn collega's slechts begeleidt in het onderzoek. Maar de druk van buitenaf is groot en Griessel krijgt al snel zelf de touwtjes in handen.

Hoewel Deon Meyer ons vooral een waanzinnig spannende thriller voorschotelt, laat hij ons daarnaast ook kennismaken met het moderne Zuid-Afrika. Apartheid mag dan officieel tot het verleden behoren, maar de disharmonie smeult nog na. Deze twee spanningsvelden laat Meyer perfect in elkaar overvloeien en geven zijn boeken een aanzienlijke meerwaarde. Hij schrijft uiterst vakkundig en de plot is ongemeen spannend van de eerste tot en met de laatste pagina.

Of zoals een Zuid-Afrikaanse recensent schreef: 'Deon Meyer skep 'n speelpark vir lesers. Wipplank op en af, swaai en rondomtalie in gebeure en zirts dan met die glyplank af in pure leesgenot.' En zo is het.

Deon Meyer - 13 uur. Vertaling: Martine Vosmaer en Karina van Santen.
Uitgeverij A.W. Bruna, 376 pag.

13 augustus 2012

In West End (nieuws, 2012)

BRONZEN BOEK VOOR TONEELSCHRIJFSTER CHRISTIE

Het bestuur van de City of Westminster heeft het groene licht gegeven voor de plaatsing van een monument ter ere van Agatha Christie. Het beeld, ontworpen door Ben Twiston-Davies komt te staan in het hart van de Londense wijk Covent Garden. De locatie, in het centrum van het theaterdistrict van de Britse hoofdstad, was uitgekozen om daarmee de bijdrage te onderstrepen die Christie heeft geleverd aan het theater: ze was de eerste vrouwelijke toneelschrijver van wie drie stukken tegelijk werden opgevoerd in West End. Christies 'The Mousetrap' is het langstlopende toneelstuk ter wereld.

Het 2,5 meter hoge bronzen monument heeft de vorm van een gigantisch geopend boek. In het midden komt een buste van de auteur, met details uit haar leven en werk afgebeeld op de cover.

,,Het monument is geïnspireerd door het feit dat zij 's werelds bestverkopende schrijver is, met vier miljard verkochte boeken'', aldus Twiston-Davies in The Guardian. Omdat Christies werk in veel landen is uitgebracht, worden ook boektitels in veel verschillende talen - ook in braille - afgebeeld. Het monument wordt onthuld op 25 november, ter ere van de zestigste verjaardag van 'The Mousetrap'.

(Bron: The Guardian)

Bijvoeglijk naamwoord (nieuws, 2012)

NOG STEEDS BOOS OM 'HAPKLARE BROKKEN'

Het interview werd ruim twee jaar geleden gepubliceerd en sindsdien is ze talloze malen opnieuw ondervraagd voor een artikel in de krant, een website of een tijdschrift. Maar nog steeds is Simone van der Vlugt ontstemd over de wijze waarop in een uitgebreid en persoonlijk vraaggesprek haar boeken werden gepresenteerd als 'hapklarebrokjesthrillers'. Het verhaal werd in diverse regionale kranten afgedrukt en is ook hier op De Spanningsblog te vinden.

'Lullig', noemt Van der Vlugt de 'brokken'-typering in een interview met NRC Handelsblad. Ook de term 'huis-tuin-en-keukenthriller', die overigens niet in het bovenvermelde interview is te vinden, kan haar toorn doen opwekken, zegt ze. Die laatste omschrijving is - pikant genoeg - overigens wel te traceren in een interview met Van der Vlugt in het Literair Thriller Magazine, een publicatie van haar eigen uitgeverij Anthos.

'Literaire thriller' staat er op de cover van haar boeken. ,,Je moet dat literair zien als bijvoeglijk naamwoord bij thriller'', stelt ze in het NRC-interview. ,,Zo'n boek heeft kenmerken van literatuur, bijvoorbeeld goed uitgewerkte personages, maar het blijft binnen het thrillergenre. Het moet spannend zijn.''

Het gewraakte 'brokken'-interview is trouwens ook terug te vinden op de website van de schrijfster. Maar dan zonder de beladen term...

(Bron: NRC)

Wordt verwacht 310 (nieuws, 2012)

KARINS KEUZE

Soms, als je wat graaft naar meer informatie dan de uitgeverij in haar brochure voorschotelt, stuit je op wat pijnlijke foutjes. Zoals in de aanbiedingsfolder die gewijd is aan de misdaadroman 'Vijf' van Ursula Poznanski, die in januari 2013 bij uitgeverij Cargo verschijnt.

Volgens Cargo is Poznanski een hoogstpersoonlijke ontdekking van de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter. Citaat: 'Een Duitse auteur die uitblinkt...' Ai, staat er niet een pagina verder dat Poznanski in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is geboren?

Volgens Cargo is 'Vijf' Poznanski's thrillerdebuut. Ook dat klopt niet volgens Poznanski's website en andere bronnen. Haar eerste thriller heette 'Erebos', verscheen in 2010, een jaar later gevolgd door 'Saeculum'. 'Fünf', dat begin dit jaar in Oostenrijk op de markt kwam, heet haar eerste Krimi (misdaadroman) te zijn. Cargo slaat ook de plank mis met de titel van haar eerste jeugdboek: dat is niet 'Erebos', zoals de uitgever beweert, maar 'Theo Piratenkönig', dat al in 2003 verscheen.

Hopelijk is inhoud van 'Vijf' wel correct door de uitgever weergegeven. In de vroege ochtendmist wordt in een weiland het lichaam van een vrouw gevonden. Ze is vermoord, op haar voetzolen zijn coördinaten getatoeëerd. Bij de aangegeven plek wordt een andere macabere vondst gedaan: een in plastic verpakte hand en een raadsel met nieuwe coördinaten.

Rechercheur Beatrice Kaspary en haar collega Florin Wenninger krijgen de opdracht op zoek te gaan naar de moordenaar, maar kunnen slechts het door de dader uitgezette spoor volgen. Dan worden ook de door hen verhoorde getuigen vermoord. De cirkel lijkt zich te sluiten. Wie volgt wie en waarom?

Ursula Poznanski zag op 30 oktober 1968 het levenslicht in Wenen. Ze volgde een fors aantal studies: van Japanologie, rechtswetenschappen tot theaterwetenschappen. Sinds 1996 was ze werkzaam als medisch journaliste. In 2003 kwam haar eerste (kinder)boek uit.

Andere nieuwe titels:

Elizabethe Haynes - 'Bij het vallen van de nacht' (oktober 2012). Genevieve kan Londen eindelijk verlaten om op een woonboot in Kent een nieuw leven te beginnen. Maar haar housewarming eindigt in een nachtmerrie. In water naast de boot drijft een lijk. en Genevieve weet wie het is.
Justin Cronin - 'De twaalf' (november 2012). Vervolg op het succesvolle De oversteek. Nadat de wereld bijna ten onder was gegaan aan een geheim medisch experiment, proberen in De twaalf wat mensen te overleven tussen de besmette viralen. Ze dolen door Amerika op zoek naar de oplossing voor de nachtmerrie die de wereld veranderde.
Jo Nesbø - 'De kakkerlak' (oktober 2012). In de kamer van een obscuur motel in Bangkok wordt het lijk van de Noorse ambassadeur gevonden. Harry Hole wordt naar Thailand gestuurd om in samenwerking met zijn Thais-Amerikaanse collega de zaak zo discreet mogelijk op te lossen.
Donna Leon - 'Hemelse juwelen' (oktober 2012). Thriller waarvoor Leon een samenwerking aanging met mezzosopraan Cecilia Bartoli. Muziekwetenschapper Caterina Pellegrini krijgt de kans om de nalatenschap van een onbekende componist te onderzoeken. Uit diens brieven komt langzaam het intrigerende leven van de componist naar boven. Hoe dieper Caterina graaft, hoe dringender haar vragen worden. Wat had de man te maken met de grootste moordzaak uit zijn tijd? 'Hemelse juwelen' wordt simultaan uitgegeven met de nieuwe cd van Bartoli.
Michael Robotham - 'Zeg dat het je spijt' (oktober 2012). De twee vriendinnen Piper en Tash verdwijnen op een zondagochtend. Niemand weet waar ze zijn en de verdwijning houdt het hele land in haar greep. Drie jaar later wordt een echtpaar vermoord in de boerderij waar Tash ooit woonde. Een verwarde jongen wordt bij de boerderij opgepakt.
Peter de Zwaan - 'De bruiloften van Annika Kommer' (oktober 2012). Klik hier voor meer informatie.
Eriksson & Sundquist - 'Het hongervuur' (januari 2013). Tegen de wil van haar superieuren in blijft hoofdinspecteur Jeanette Kihlberg geobsedeerd door de moorden die ze in 'Het kraaienmeisje' niet wist op te lossen. Ze raakt daarbij steeds meer geïntrigeerd door de ongrijpbare Victoria Bergman.
James Patterson & Maxine Paetro - 'De hoofdverdachte' (november 2012). Wanneer zijn ex-vriendin dood wordt aangetroffen in zijn bed, is Jack Morgen onmiddellijk de belangrijkste verdachte. Terwij het politieonderzoek tegen hem loopt, krijgt Morgans detectivebureau de opdracht een grootschalige medicijnen diefstal op te lossen, evenals een reeks moorden in een luxehotel.
Tomas Ross - 'Onze vrouw in Tripoli' (oktober 2012). Deze thriller zou oorspronkelijk in april 2012 verschijnen. Maar uit piëteit met de koninklijke familie na het skiongeval van prins Friso, werd besloten tot uitstel. Hoewel volgens de laatste berichten niets is veranderd in de toestand van de prins, komt het boek nu toch uit. Klik hier voor meer informatie.
Diverse auteurs - 'Fraaie zaken' (oktober 2012, De Bezige Bij). Verhalenbundel vol 'spannend advocatenproza van zes literaire auteurs: Kees van Beijnum, Jessica Durlacher, Sanneke van Hassel, Manon Uphoff, Robert Vuijsje en Leon de Winter.

12 augustus 2012

Veelverdieners (nieuws, 2012)

PATTERSON BOERT WEER BEST

De Amerikaanse thrillerauteur James Patterson heeft opnieuw het meest verdiend in een jaar. Dat schrijft het Amerikaanse zakenblad Forbes, die zich baseert op officiële cijfers en gesprekken met deskundigen in de uitgeefbranche.

Forbes berekende dat Patterson 94 miljoen dollar (bijna 70 miljoen euro) op zijn rekening liet bijschrijven in het afgelopen jaar, waarin hij veertien nieuwe titels op de markt bracht. Vak- en landgenoot Stephen King wist 39 miljoen dollar (circa 29 miljoen euro) te vergaren, het merendeel middels zijn vuistdikke thriller over de moord op John F. Kennedy, '22-11-1963'

Na King volgen thrillerschrijvers als Janet Evanovich (foto), de hoogst genoteerde vrouwelijke auteur) met 24,5 miljoen euro, John Grisham (19 miljoen euro), Dean Koontz (14 miljoen euro) en Ken Follett (10,3 miljoen euro).

Forbes voorspelt dat in het overzicht van volgend jaar meer vrouwelijke auteurs hoge ogen zullen gooien. Zo scoort Suzanne Collins goed met haar 'Hunger Games'-reeks en trekt E.L. James een sprint naar de top met de succesvolle verkoop van haar pornotrilogie Fifty Shades (20 miljoen verkochte exemplaren in vier maanden). Ook J.K. Rowlings mengt zich dan in de strijd met haar 'The Casual Vacancy', haar eerste roman voor volwassenen.

(Bron: The Guardian)

09 augustus 2012

Becky Masterman - Route 66 Killer (2012)

Debuut dat er zijn mag



(Door Arno Ruitenbeek)

Een debuut dat er zijn mag, maar helemaal tevreden ben ik niet. Zwakste punt is hoofdpersoon Brigid Quinn. Deze gepensioneerde FBI-agente had natuurlijk de sterke intrige moeten dragen. Maar haar twijfels en privéproblemen die ze met de graagte van een vrouwenblaadje met ons deelt, zijn eerder storende factoren in een goedlopend verhaal.

Evenmin moeten we gelukkig zijn met Becky Mastermans opvatting van originaliteit. Om het uitgekauwde thema 'seriemoorden' nieuw leven in te blazen, heeft deze directeur van een uitgeverij voor medische en forensische literatuur ervoor gekozen de moordenaar in kwestie twee verkenners mee te geven.

De ene malloot moet de reeks moorden op en nabij de Route 66 bekennen om de opsporingsinstanties op een dwaalspoor en in verlegenheid te brengen. Nummer twee wordt er op uitgezonden met de boodschap om de slimme Quinn te verkrachten en te vermoorden. Erg geloofwaardig is deze constructie niet (al zal de Amerikaanse werkelijkheid wellicht gruwelijker zijn dan de Nederlandse fantasie).

Blijft de auteur bij de kern: wie is de man die eens per jaar een vrouw te grazen neemt in de buurt van de beroemde weg in de VS, dan is ze sterk. Aardige details als een pot met ingelegde varkenspootjes in café tonen aan dat Masterman niet over een nacht ijs is gegaan in de voorbereiding. Wat deze thriller doet uitsteken boven de middelmaat, is terug te voeren op de subthema's wraak en wroeging. Quinn meent dat het haar fout is dat een jonge vrouwelijke undercover ten offer is gevallen aan de Route 66 killer; de zoektocht naar de dader krijgt daardoor de vereiste intensiteit.

Becky Masterman - Route 66 Killer. Vertaling: Dieuwke van der Veen. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 318 pag.

08 augustus 2012

Gesignaleerd 155

vers van het mes!

MARI JUNGSTEDT - GEVAARLIJK SPEL

Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt dinsdag 14 augustus 'Gevaarlijk spel', een nieuwe thriller van de Zweedse Mari Jungstedt. Over de duistere kant van de modellenwereld.

Wanneer middelbare scholiere Jenny Levin door een scout van een modellenbureau wordt ontdekt, draait haar leven ineens om glamour en feestjes met bekende Zweden. Maar Jenny blijkt als kersvers model niet immuun te zijn voor de valkuilen van het beroep: ze raakt geobsedeerd door eten en dun blijven en ze begint een affaire met een oudere modefotograaf, Markus Sandberg.

Wanneer Sandberg na afloop van een fotosessie op Gotland wordt aangevallen door een onbekende, wordt Jenny's droomwereld wreed verstoord: er blijkt een moordenaar actief in de omgeving van het modellenbureau. Voor de Gotlandse commissaris Anders Knutas en zijn collega Karin Jacobsson begint daarmee een lange en ingewikkelde zaak waarin ze alles op alles moeten zetten om te voorkomen dat Jenny het volgende slachtoffer wordt.

De thrillers van Mari Jungstedt (1962) spelen zich af op en rond Gotland en draaien om een vaste cast van personages: commissaris Anders Knutas, zijn collega Karin Jacobsson, de journalist Johan Berg en diens grote liefde Emma Winarve. Sinds 2003, toen Die je niet ziet in Zweden uitkwam, schrijft Jungstedt elk jaar een nieuw deel. Al haar boeken zijn of worden verfilmd voor de Duitse televisie en door ZDF uitgezonden. Mari Jungstedt doet voor elk nieuw boek uitvoerig onderzoek.

Mari Jungstedt - Gevaarlijk spel. Vertaling: Neeltje Wiersma. Uitgeverij A.W. Bruna, 302 pag., € 17,95. ISBN: 978 90 229 9928 8

In de voetsporen (nieuws, 2012)

ER ZIT WEER LEVEN IN PHILIP MARLOWE

Eén van de meest aansprekende personages uit de misdaadliteratuur staat op het punt om een literaire reanimatie te ondergaan. De Ierse auteur John Banville heeft het plan opgevat om een misdaadroman te schrijven, waarin detective Philip Marlowe, de wereldberoemde creatie van Raymond Chandler (foto), de hoofdrol speelt.

Banville, winnaar van de Booker Prize en auteur van literaire thrillers onder het pseudoniem Benjamin Black, zal zijn roman, die gesitueerd is in het fictieve Bay City in Californië van de jaren veertig, volgend jaar op de markt brengen.

Banville liet weten graag de uitdaging aan te gaan om in de voetsporen van Raymond Chandler te treden. ,,Ik las zijn boeken al toen ik nog een tiener was.'' Hij liep al jaren met het idee voor de detective rond en ziet er naar uit om een boek in het Californië van Marlowe te laten plaatsvinden, in de sfeer zoals hij kent van de schilderijen van kunstenaar Edward Hopper. Philip Marlowe werd op meesterlijke wijze vertolkt door Humphrey Bogart in de verfilming van Chandlers klassieker The big sleep.

Volgens Banvilles redacteur John Sterling is er geen betere schrijver dan Banville/Black die de hardboiled detective weer tot leven kan wekken.

(Bron: The Independent)

07 augustus 2012

Populariteitspoll (nieuws, 2012)

DICK BRUNA HEEFT STERKERE REPUTATIE DAN SASKIA NOORT

Dick Bruna
Tekenaar en schrijver Dick Bruna is de meest gewaardeerde persoon van de Nederlandse boekensector. De ontwerper van Nijntje heeft een sterkere reputatie dan bestsellerschrijvers als Saskia Noort en Kluun. Hoewel Dick Bruna al op leeftijd is, blijven jong en oud hem op handen dragen. De 84-jarige bedenker van Nijntje wordt op de ranglijst van meest gewaardeerde personen van de boekensector gevolgd door nummer twee en drie Jan Terlouw en Carry Slee. Dit blijkt uit een tweejaarlijks merkenonderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 1250 Nederlanders.

Het merendeel van de schrijvers heeft in de afgelopen twee jaar een sterker imago gekregen. De grootste stijgers onder hen zijn Esther Verhoef (+56%) en Simone van der Vlugt (+43%). Alleen de populariteit van oud-politicus Jan Terlouw en die van Arnon Grunberg daalde.

De lijst met schrijvers en tekenaars met het sterkste imago:

1. Dick Bruna
2. Jan Terlouw
3. Carry Slee
4. Maarten 't Hart
5. Kluun
6. Heleen van Royen
7. Saskia Noort
8. Jan Kruis
9. Adriaan van Dis
10. Yvonne Keuls
11. Paul van Loon
12. Renate Dorrestein
13. Ronald Giphart
14. Tessa de Loo
15. Remco Campert
16. Connie Palmen
17. Joost Zwagerman
18. Simone van der Vlugt
19. Arnon Grunberg
20. Esther Verhoef
21. Peter van Straaten
22. Arthur Japin

De Gouden Griffel is de bekendste boekenprijs, blijkt uit het onderzoek. Daarna volgen de P.C. Hooftprijs, de AKO Literatuurprijs, de NS Publieksprijs, de Libris Literatuurprijs en de Gouden Strop. Qua evenementen komt de Maand van het Spannende Boek op de vierde plaats. Het populairst is de Kinderboekenweek, gevolgd door de Boekenweek en het Boekenbal.

06 augustus 2012

Van gashouder naar zuiveringshal (nieuws, 2012)

VOOR HANDTEKENINGENJAGERS EN VRAGENSTELLERS

Ruim 120 auteurs, van gearriveerd tot net beginnend, geven op 1 en 2 september acte de présence op Manuscripta, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen in Amsterdam. Onder anderen Carlos Ruiz Zafón, Julian Barnes, Oek de Jong, Geert Mak, Arthur Japin, Tommy Wieringa en Nico Dijkshoorn worden geïnterviewd, lezen voor, gaan met elkaar in gesprek, signeren en beantwoorden vragen van hun lezers.

Ook thrillerschrijvers zijn in het wild te spotten. Tomas Ross bijvoorbeeld. Op deze site ging hij al eerder in op zijn te verschijnen thriller 'Onze vrouw in Tripoli'. Maar op Manuscripta práát hij voor het eerst over het boek waarin hij de omgang onderzoekt van prinses Mabel met invloedrijke spelers op het wereldtoneel. Hij wordt hierover geïnterviewd door Harm Ede Botje.

Naast interviews en debatten zijn er presentaties, muziekvoorstellingen, boekverfilmingen en een gevarieerd aanbod aan workshops. De 6e editie van Manuscripta vindt plaats op zaterdag 1 en zondag 2 september op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Beide dagen zijn toegankelijk voor publiek, boekenvak en media. Kijk voor het hele programma op www.manuscripta.nl.

Waar zitten de thrillerschrijvers?

Zaterdag 1 september

Locatie: Gashouder 1. Boekenredacteur Margriet de Groot van Esta praat o.a. met Ingrid Oonincx. Die schreef haar derde thriller, 'Sluipweg', over de lange nasleep die een ongeluk heeft voor een groep schoolvrienden. (12.45-13.00)

Locatie: Zuiveringshal 2. Een levensgevaarlijke ex-gevangene heeft zijn zinnen op televisiekok Jane gezet, in de jongste thriller van Elvin Post, 'Dame blanche'. En Lieneke Dijkzeul schreef een nieuwe episode in het moeilijke bestaan van inspecteur Vegter. Hij onderzoekt de dood van een gehaat zakenman in 'Wat overblijft'. Jasper Henderson praat met de twee auteurs. (13.45-14.00 uur)

Locatie: Zuiveringshal 2. In 'Aan niemand vertellen' ontspint zich het onderzoek naar de raadselachtige dood van een gevierde basisschoolleraar. De jonge Alkmaarse rechercheur Lois krijgt het daarbij zelf ook zwaar te verduren, in deze nieuwe psychologische thriller van Simone van der Vlugt. (14.30-14.45 uur)

Locatie: Zuiveringshal 2. Hij boekte eerder succes met zijn thriller over de Enschedese vuurwerkramp en won De Gouden Strop met 'Het Alibibureau'. Peter de Zwaan heeft al tientallen titels op zijn naam en de nieuwste is 'De bruiloften van Annika Kommer'. Wat inspireert de oud-journalist van De Twentsche Courant Tubantia? (14.45-15.00 uur)

Locatie: Gaschouder 1. In 'Kinderspel' van Marianne en Theo Hoogstraaten gebeurt waar sommigen al bang voor waren: een aanhanger van de ideeën van de Noorse terrorist Anders Breivik slaat toe in Nederland. Hoofdpersoon Sylvia wil zich niet door angst laten leiden. Recensent Gijs Korevaar interviewt het schrijversechtpaar. (16.15-16.30 uur)

Zondag 2 september

Locatie: Openbare Verlichting. Ebru Umar en Femke Sterken presenteren een nieuwe talkshow in het 'Libelle Nieuwscafé. Ze voeren 'een prettig gesprek' met onder anderen Tomas Ross over zijn nieuwe thriller 'Onze vrouw in Tripoli'. (12.00-12.45 uur)

Locatie: Gashouder 1. Ze zijn niet allemaal te kwader trouw, de bankbestuurders en hun onderdanen in 'Struikelbank' van Sybren Kalkman. Als registeraccountant kent Kalkman de wereld van beleggingsproducten en lonkend kapitaal van binnenuit. Zijn thriller over een denkbeeldige grote bank in Nederland benadert de werkelijkheid. (12.30-12.45 uur)

Locatie: Zuiveringshal 1. Gesprek met het schrijversduo Britta Böhler en Rodney Bolt (Britta Bolt) over hun thriller 'Heldhaftig' met de stad Amsterdam als decor. (13.00-13.20 uur)

Locatie: Zuiveringshal 2. In de nieuwe thriller Verdieping X van Kim Moelands raken tientallen jongeren bewusteloos in een Utrechtse discotheek. Politieagente Vicky Hoogendoorn ondekt dat er een partydrug in het spel is. En de dader lijkt ook in het ziekenhuis actief. (14.00-14.15 uur)

Locatie: Zuiveringshal 2. In 'Hellekind', het nieuwe boek van tweevoudig Gouden Strop-winnaar Bram Dehouck, weet een huisarts dat zijn eigen zoon een gevaar wordt voor zijn omgeving. Als vader neemt hij een gruwelijk besluit. (14.30-14.45 uur)

Locatie: Zuiveringshal 2. In een hechte familiekring pleegt een moeder zelfmoord. De gruweldaad wordt gevolgd door de komst van een onbekende die iets te vereffenen heeft. Met 'Bodemloos' voegt Loes den Hollander een nieuw drama toe aan haar al lange reeks thrillers. (15.00-15.15 uur)

Locatie: Zuiveringshal 2. In 'Zeemansbruid' van Judith Visser raakt de jonge rechercheur Ursula Klein tot over haar oren betrokken in de zaak van een maniakale moordenaar die naakte, misbruikte lijken van vrouwen op straat achterlaat. Psychologische thriller die choqueert, aldus de uitgever. (15.30-15.45 uur)

Locatie: MC Grote Studio. Hij wordt wel de 'godfather' van de Nederlandse psychologische thriller genoemd. De ijzingwekkende intriges, de razend knappe plots: veel thrillerschrijvers kunnen nog iets leren van René Appel. Zijn 25-jarig schrijverschap viert hij heel gewoon met een nieuwe titel, 'Retourtje Hato'. (16.15-16.45 uur)

(Bron: CPNB)

03 augustus 2012

Gesignaleerd 154 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

ÅKE EDWARDSON - VERLOREN ZIEL

Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt dinsdag 7 augustus 'Verloren ziel', een nieuwe thriller van de Zweedse schrijver Åke Edwardson. Hoewel, nieuw? Edwardson schreef de thriller in 1995. 'Verloren ziel' is dan ook zijn tweede, de opvolger van het debuut 'Allen die gestorven zijn'.

In Göteborg worden kort na elkaar drie identieke moorden gepleegd. Politie-inspecteur Sten Ard krijgt hulp van zijn vroegere collega Jonathan Wide, die als privédetective is ingeschakeld bij de verdwijning van het eerste moordslachtoffer.

Tegelijkertijd wordt de middenstand van Göteborg geteisterd door racistische aanslagen. Die worden onderzocht door de jonge, verbeten rechercheur Kajsa Lagergren. Wanneer haar speurwerk haar onbedoeld dicht bij de drievoudige moordenaar brengt, neemt de zaak een dramatische wending. Wide en Ard moeten al hun kennis en ervaring inzetten om te achterhalen wie de moordenaar is, waar hij zich bevindt, en wat hij met Kajsa heeft gedaan.

Åke Edwardson woont in Göteborg met zijn vrouw en twee dochters. Na zijn studie literatuurwetenschappen begon hij als freelance journalist voor verschillende dagbladen te schrijven. In de jaren tachtig werkte hij een tijd lang als persvoorlichter voor de Verenigde Naties in het Midden-Oosten en sindsdien bezoekt hij dat gebied regelmatig. Åke Edwardson is naast schrijver ook hoogleraar journalistiek aan de universiteit van Göteborg. Van zijn boeken - die in twintig talen werden vertaald - zijn inmiddels wereldwijd meer dan drie miljoen exemplaren verkocht.

Åke Edwardson - Verloren ziel. Vertaling: Elina van der Heijden, Wiveca Jongeneel. Uitgeverij A.W. Bruna, 248 pag., € 19,95. ISBN: 978 94 005 0133 1

02 augustus 2012

Plaat van de maand (28)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Don Winslow, Toes & Hoeps, Charles den Tex, noem maar op. De vroege Nederlandse misdaadroman is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Uit zijn rijke collectie richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - Nederlandse misdaadschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de achtentwintigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over Bob van Oyen, geestelijk vader van kapitein IJsvogel.

AMBTENAAR IN SPANNENDE ZAKEN

(Door Wim van Eyle)

Bob van Oyen is het pseudoniem van Jan van Beek die op 30 november 1919 in Arnhem geboren werd. Van Beek was technisch ambtenaar bij de Gemeentewerken in zijn geboorteplaats en schreef rond 1950 zijn eerste boeken, o.a. padvindersboeken waarvan twee titels het redelijk goed deden: 'De avonturen van de vossenpatrouille' en 'De zwerftocht van de everzwijnen'.

In 1953 deed hij mee aan een door uitgeverij Bruna georganiseerde detectiveschrijfwedstrijd, en niet zonder succes: Van Oyen won met zijn titel 'Na afloop moord'. Bij Bruna verschenen vervolgens van zijn hand vijf boeken (steeds met de fraaie covertekeningen van Dick Bruna). Een van die vijf boeken was de pocket 'De vrouw van ons achten', dat geschreven werd door een achttal auteurs, te weten Joop van den Broek, Theo Eerdmans, John Hoogland, Bert Japin, J.F. Kliphuis, Bob van Oyen, Gerth van Zanten en Jaap Romijn die het idee bedacht. Ook hier ging het weer om een prijsvraag, ditmaal voor de lezer, die moest raden wie welk gedeelte schreef.





Opvallend was dat Bob van Oyen zijn detectives in het leger liet spelen waar een zekere kapitein der marechaussee Anton Victor IJsvogel de oplosser van de mysteries was. Het gebeurde in die tijd zelden dat een verhaal zich in de sfeer van het Nederlandse leger afspeelde. Een auteur die er eerder over schreef was Anton Roothaert: hij schreef onder andere de detectives 'Spionnage in het veldleger' (1933), 'Onbekende dader' (1933) en 'Onrust op Raubrakken' (1935).

Kapitein IJsvogel was naast speurder overigens een verwoed pijproker. Nadat hij in een van de boeken weer van het roken geniet, spot een collega: 'De grote Sherlock Holmes steekt een pijp op...'.

Na de Bruna-periode volgden van Van Oyens hand nog uitgaven bij De Lanteern en Hoeve (cover getekend door R.D.E. Oxenaar en onder redactie van Ab Visser). Na 1964 was het afgelopen met de romans maar er volgde nog wel een aantal korte verhalen in Pulp (Bruna) en Crime (Bruna). In 1986 verscheen het laatste verhaal bij Holkema & Warendorf. In datzelfde jaar werd de schrijver ziek, laat zijn zoon Tijn van Beek weten. In 1988 overleed Bob van Oyen.





1953 'Na afloop moord' (Bruna)
1954 'IJsvogel en de rebel' (Bruna)
1955 'IJsvogel en de malle maagden' (Bruna)
1956 'De vrouw van ons achten' (met anderen) (Bruna)
1957 'IJsvogel en de schijn-heilige' (Bruna)
1963 'Bokkesprongen om een ton' (De Lanteern)
1964 'IJsvogel en de schorpioen' (Hoeve)

korte verhalen:
1968 'De blikken madonna' (Pulp)
1972 'De club' (Pulp)
1984 'Camera Obscura' (Crime)
1985 'De V.A.' (Crime)
1986 'Het zwakke punt' (Crime)

(Bronnen: Wim van Eyle, Alwin van Ee, www.dbnl.nl)

Don Winslow - Savages (2012)

Popcornthriller



(Door Guido Huisintveld)

De Amerikaanse auteur Don Winslow is geen onbekende in het misdaadgenre. Met een co-auteur heeft hij zijn thriller 'Savages' tot een filmscenario omgebouwd, dat vervolgens door Oliver Stone is verfilmd. Het is niet uitgesloten dat de film beter is dan het boek.

Ben en Chon produceren eersteklas marihuana. Ben is de zachtaardige wereldverbeteraar, terwijl Chon zijn agressie met moeite kan kanaliseren. Ze hebben allebei een relatie met de mooie Ophelia, beter bekend als O. De driehoeksverhouding vertoont geen enkel scheurtje, totdat…

Er komt een dreigvideo binnen van het barbaarse Bajakartel dat uit is op een vijandige overname van hun kwaliteitshandel. Met de ontvoering van O wordt een vergaande samenwerking afgedwongen. Ben en Chon trekken hun plan.

Don Winslow is geen Elmore Leonard. De schrijfstijl van Winslow is weliswaar erg snel en van deze tijd, maar het verhaal mist scherpzinnigheid en diepgang. Als popcornvermaak c.q. strandlectuur is 'Savages' daarentegen volledig geslaagd.

Don Winslow - Savages. Vertaling: Pieter Janssens. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 256 pag.

01 augustus 2012

Uit de lucht vallen (nieuws, 2012)

OPNIEUW IN DIENST VAN HARE MAJESTEIT

We zagen hem al even - in smoking en al - in actie tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Daniel Craig pikte Queen Elizabeth op uit Buckingham Palace en vloog met haar in een helikopter naar de Olympic Stadium, waar ze met een parachute landden. De corgi's van de koningin bleven vertwijfeld op de paleistrappen achter.

Craig moet dit najaar weer een klusje opknappen in dienst van Her Majesty. In de film 'Skyfall', in roulatie vanaf 31 oktober, wordt de loyaliteit van Craig, oftewel James Bond, aan zijn baas M op de proef gesteld als haar verleden haar komt achtervolgen. Als de geheime dienst MI6 onder vuur ligt, moet agent 007 de dreiging opsporen en vernietigen, hoe persoonlijk het ook wordt.

'Skyfall' is de 23ste James Bond-film. De regie is in handen van Sam Mendes. Javier Bardem, onder andere bekend van 'No country for old men', speelt Bonds vijand Silva.

Bekijk hier de trailer van 'Skyfall'