25 mei 2012

Crisis (nieuws, 2012)

DE KLAD ZIT OOK IN 'T SPANNENDE BOEK

Ook de boekhandel krijgt in deze economische barre tijden flinke klappen te verduren. In de eerste drie maanden van dit jaar kromp de omzet van algemene boeken met 20 miljoen euro, blijkt uit cijfers van Gfk. Literaire fictie nam daarvan de helft voor haar rekening.

Het spannende segment, jarenlang de motor van de boekenomzet, blijft niet gespaard. Ook hier zit de klad erin. En dat is duidelijk merkbaar, aan de vooravond van de Maand van het Spannende Boek.

Gaf de Stichting CPNB in april doorgaans al veelal fraaie cijfers vrij van de omzet van thrillers, dit jaar bleef een dergelijk persoffensief achterwege. Een persbijeenkomst in het Eye-filminstituut in Amsterdam werd op het laatste moment afgeblazen, de geringe interesse van de kant van de media werd als oorzaak genoemd.

Gewoonlijk wordt op zo'n bijeenkomst bekendgemaakt hoe groot de oplage van het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek is. En dat waren jaren achtereen jubelende cijfers. In 2010 werd het record gevestigd met 865.000 stuks van het door Charles den Tex geschreven 'Onmacht'. Het jaar daarop liep de oplage iets terug: Van 'Versluiering' van Monaldi & Sorti gingen 846.000 exemplaren de deur uit. De CPNB heeft geen mededelingen gedaan over de oplage van 'De ooggetuige', het boekje dat Simone van der Vlugt heeft geschreven voor Juni - Maand van het Spannende Boek 2012. De auteur weet de oplage wel, maar acht het niet haar taak die bekend te maken. In een interview met de GPD-dagbladen geeft ze wel aan dat die fors naar beneden is bijgesteld. De boekhandelaren hebben dit jaar veel minder geschenkboekjes ingekocht.

Wie de programmering van de Avond van het Spannende Boek, op 31 mei in zalencentrum Felix Meritis in Amsterdam, nauwkeurig bestudeert, merkt dat die ook aan inflatie onderhevig is. Je moet er een euro meer voor betalen, maar dan krijg je toegang tot een evenement, dat in voorgaande jaren uitgebreider van opzet is geweest. Naast de traditionele uitreiking van de Schaduwprijs en de Gouden Strop worden vooral succesnummers herhaald, zoals een interview met de auteur van het geschenkboekje, de Literaire Rechtbank, de lancering van weer een twiller (thriller per twitter), schrijfworkshops en demonstraties van het Nederlands Forensisch Instituut. Van de grote namen uit de misdaadliteratuur is die van de Britse Kate Mosse (die trouwens vorig jaar al zou komen, maar moest afzeggen) de bekendste. Het enige nieuwe element is de presentatie van de Canon van de Misdaadliteratuur door website Crimezone.

Kortom, geen programmering om opgetogen van te raken. Of zoals Saskia Noort deze week via Twitter liet weten: 'Ik vind het iets als een WK voetbal zonder Duitsland, Italiƫ, Nederland en Braziliƫ. Weinig an.'

2 opmerkingen:

  1. Toch raar....
    In een niet zover verleden steigerde iedereen omdat De Scandinavische thriller centraal stond en de Nederlands(talig)e auteurs ondervertegenwoordigd waren.
    En nu is het weer niet goed omdat er niet genoeg internationale namen aanwezig zullen zijn.

    eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik de Spanningsblog moet bijtreden in het feit dat programma niets is om voor warm te lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach ja, altijd moet alles maar groter en indrukwekkender. Ik ben al lang blij dat ik dit jaar nauwelijks keuzes hoef te maken.

    BeantwoordenVerwijderen