'Uw vraag zegt iets over u'
Rubriek waarin thrillerauteurs over zichzelf en hun werk vertellen aan de hand van de vijf journalistieke W's: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom. Vandaag: Charles den Tex (1952), die in 2002, 2006 en 2008 met respectievelijk Schijn van kans, De macht van meneer Miller en CEL de Gouden Strop voor het beste Nederlandstalige spannende boek won. Deze week werd bekend dat Den Tex voor Juni - Maand van het Spannende Boek 2010 het geschenkboekje gaat schrijven. Het thema van de actiemaand is Scandinavische misdaadliteratuur. Een opmerkelijke combinatie: Den Tex heeft het niet zo op thrillers uit het hoge noorden.
(Door Peter Kuijt)
- Wie denkt Charles den Tex wel dat hij nu is?
Charles den Tex: ,,Ik denk dat ik een thrillerschrijver ben die met elk boek probeert iets beter te zijn dan met zijn vorige boek. Soms lukt dat. Soms niet. En NU denk ik, dat ik de schrijver ben van het geschenkboekje voor de maand van het spannende boek 2010. Over een jaar denk ik daar waarschijnlijk weer heel anders over.
- Wat zijn de overeenkomsten tussen uw werk en Scandinavische misdaadliteratuur?
,,Weinig tot geen. Ik ben geen echte kenner van de Scandinavische misdaadliteratuur, dat voorop, maar vaak vind ik het tempo te laag. Ontwikkelingen worden zo breed uitgemeten dat er nauwelijks ontwikkeling overblijft. Dat is zeker niet bij alle auteurs het geval, dat spreekt voor zich. Het is een algemeen idee. Mijn eigen voorkeur blijft Amerikaans en Engels.
- Waar is een echt Den Tex-geschenkboek aan te herkennen?
,,Hopelijk aan de stijl, de plot en de ideeën. Alhoewel, eigenlijk is niets zeker in dit leven.''
- Wanneer komt voor u het moment dat u geen Gouden Strop meer accepteert? Bij de vierde, de vijfde, de zesde?
,,Wat vraagt u eigenlijk? Of het gaat vervelen? Hoe komt u erbij? Misschien win ik de Gouden Strop nooit meer. Misschien was de prijs voor CEL de laatste prijs die ik heb gewonnen. Waar haalt u de gedachte vandaan dat ik een prijs zal weigeren? Spreekt u uit eigen ervaring? Hebt u zoveel prijzen gewonnen dat ze voor u iedere betekenis hebben verloren? Uw vraag zegt iets over u, u ziet een waarheid die ik nergens kan vinden.''
- Waarom is de CPNB bij u terechtgekomen en niet bij een blonde, Scandinavische misdaadschrijfster (Liza Marklund, bijvoorbeeld?), wat gezien de keuze van het thema en de voorgaande geschenkauteurs (Saskia Noort, Karin Slaughter, Esther Verhoef) in de lijn der verwachtingen lag?
,,Voorspellen is moeilijker dan u denkt. De lijn der verwachtingen is er in werkelijkheid helemaal niet. Het is een gefantaseerde lijn waarmee u denkt de toekomst zichtbaar te kunnen maken. Niets is minder waar. Uw lijn is gebaseerd op een zekere statistiek en statistiek is de slechtste basis om iets over de toekomst te zeggen. Hoe langer de lijn, hoe onbetrouwbaarder de verwachting. Het zou natuurlijk mooi zijn als ik kon zeggen dat ik de CPNB had omgekocht, maar helaas, het is hun eigen keus.''
Bespeur ik een oplopende zuurgraad in de beantwoording van de vragen (zou goed kunnen) of verwar ik dat met licht gespeelde verontwaardiging.... ;-) ?
BeantwoordenVerwijderenZure vragen verdienen een zuur antwoord.
BeantwoordenVerwijderen