04 november 2008

Doopceeltje lichten (nieuws, 2008)

'CEL' IN ZEMBLA

In het najaar van 2007 leverde Charles den Tex het manuscript in van 'CEL', de actiethriller waarmee hij deze zomer zijn derde Gouden Strop in de wacht sleepte. ,,Alles wat ik over identiteitsdiefstal weet, staat erin. Wat ik niet wist, heb ik erbij verzonnen. Althans, dat dacht ik'', schrijft Den Tex deze week in de Vara Gids.

Reden voor zijn ontboezeming is de uitzending, komende zondag, van het actualiteitenprogramma Zembla. Sinds begin september werkte de schrijver acht weken lang mee aan deze aflevering waarin schending van privacy en identiteitsfraude centraal staan.

De auteur ontdekte dat zijn verzinsels akelig dicht bij de werkelijkheid komen. ,,We zijn op zoek gegaan naar wat er allemaal over mij bekend is in bestanden van de overheid en van grote bedrijven. En we hebben uitgezocht hoe makkelijk het nou eigenlijk is om iemands identiteit te stelen.''

Identiteit is niet meer wat het geweest is, verzucht de schrijver in het tijdschrift. ,,Vaker dan we denken is iemand het slachtoffer van identiteitsdiefstal. Veel vaker. Elke twee seconden wordt er ergens ter wereld iemands identiteit misbruikt. Dat is 30 keer per minuut, 1800 keer per uur, 43.200 keer per etmaal.''

De schrijver haalt in het artikel het voorbeeld aan van een vrouw in de Verenigde Staten die een ziekenhuisrekening krijgt voor de amputatie van haar linkervoet. Maar haar linkervoet zit nog aan haar been vast. Sterker nog, de rechterbeen ook. Ze belt het ziekenhuis en zegt dat er sprake moet zijn van een vergissing. Maar volgens het dossier was de linkervoet toch geamputeerd. Er moest betaald worden. Ten einde raad reed de vrouw naar het ziekenhuis en legde in een gesprek met de directeur pontificaal haar linkervoet op zijn bureau. Uiteindelijk gaf de man toe dat de vrouw slachtoffer was van identiteitsfraude.

In het tijdschrift komt ook Kelvin Korteweg, advocaat en specialist in privacy- en identiteitszaken, aan het woord. ,,Er zijn nog heel weinig juristen die zich hiermee bezighouden'', aldus de advocaat. ,,Ik ken ze niet en er is ook nog weinig kennis en jurisprudentie. Alles moet nog uitgevochten worden.''

In Zembla blijkt dat gegevens van Nederlandse creditcardhouders te koop zijn op Russische criminele sites. Voor vijf dollar per stuk kocht Zembla acht willekeurige 'personages': hun namen, huisadressen, e-mailadressen, telefoonnummers en creditcard-gegevens. Met die gegevens heeft het programma probleemloos aankopen gedaan die werden betaald door de bezitters van de creditcard zonder dat zij het wisten.

Het Openbaar Ministerie is geschrokken en wist niet dat identiteitsgegevens op deze schaal worden verhandeld door criminelen. Het heeft de zaak in onderzoek. Fraudeofficier mr. F. Speijers wil bovendien dat banken en creditcardmaatschappijen kaarten beter gaan controleren.

Zembla, zondag 9 november, Nederland 2, 22.10 - 22.55 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten