15 februari 2008

John Grisham - De aanklacht (2008)

Alles klopt dit keer weer bij John Grisham




(Door Arno Ruitenbeek)

John Grisham heeft de kunst van het schrijven van goede juridische thrillers toch niet verleerd. De aanklacht is een ware verademing na het gekwakkel dat hem (films en filmrechten) ongetwijfeld veel geld in het laatje bracht, maar de ware liefhebber deed grijpen naar doorwrocht werk van David Ellis en Steve Martini.

In het troosteloze stadje Bowmore ligt het sterftecijfer door kanker vele keren hoger dan in de rest van de VS. Het drinkwater is jarenlang vergiftigd door illegale lozingen van chemisch afval van de inmiddels naar Mexico gevluchte onderneming Krane Chemical.

Op verzoek van Jeanette Baker, die haar man en haar zoontje kort achter elkaar verloor door de Krane-erfenis, gaan de uit Bowmore afkomstige advocate Mary Grace en haar privé- en zakelijke partner Wes Payton de strijd aan met de firma. Of liever gezegd met het leger peperdure advocaten uit de grote stad, dat de grootaandeelhouder van Krane, Carl Trudeau, heeft ingehuurd.

David wint natuurlijk de strijd tegen Goliath, althans in eerste aanleg. Payton en Grace zijn bijna failliet door de slepende rechtbankprocedure, maar smaken kortstondig het zoet van de overwinning. Betaling van de opgelegde schadevergoeding van tientallen miljoenen dollars zou miljardair Trudeau geen enkele pijn in de portemonnee kosten. Maar de uiterst geslepen Trudeau houdt niet van verliezen en zeker niet van een stelletje boeren en linkse rakkers.

Om zeker te zijn dat hij het hoger beroep wint, schakelt hij een mannetjesmakers- en lobbyistenbureau in, dat de naïeve jonge advocaat Ron Fisk moet parachuteren in het hooggerechtshof dat de appelzaak moet behandelen. Tegenstanders van het Grote Geld moeten worden weggevaagd, wat het ook kost.

Karakters, dialogen, vaart, sfeerbeschrijving, ontknoping: alles klopt dit keer (weer) bij Grisham. Waarbij aangetekend dient te worden dat hij onmiskenbaar leunt op het door velen helaas vergeten non-fictie boek uit 1995 van Jonathan Harr, Een civiele procedure. Daarin beschrijft Harr de ellende die ontstaat als nabestaanden van slachtoffers van vergiftiging als gevolg van lozingen de verantwoordelijke firma willen aanpakken. Bij Harr, in de realiteit, loopt de zaak echter heel anders af dan bij Grisham. Laat u verrassen.

John Grisham - De aanklacht. Vertaling: Hugo Kuipers. Uitgeverij A.W. Bruna. 335 pag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten