21 oktober 2007

Ecothrillers (nieuws, 2007)

OPNIEUW EEN HOLLANDSE ECOTHRILLER

Het klimaat is hot. Al Gore won met zijn 'ongemakkelijke waarheid' over de opwarming van de aarde de Nobelprijs voor de Vrede en thrillerschrijvers hebben nu ook de weersveranderingen als onderwerp voor een spannend boek opgepikt.

Verscheen in september van de hand van Marten van der Veen 'Dagvals tijding', een thriller over grimmige stormen en een aanzwellende Noordzee, op 22 oktober staat de lancering gepland van 'Het Kyoto-complot', een ecothriller van Ruben van Dijk.

'Een ecothriller van eigen bodem, waarvan je vreest dat het geen fictie is', aldus de uitgever. Al Gore was de inspiratiebron voor de auteur van 'Het Kyoto-complot' en de voormalig vicepresident van de VS wordt ook op het boekomslag geciteerd. Gore stelde in een ingezonden artikel in nrc.next op 3 juli 2007 onomwonden dat 'het Kyoto-protocol in de Verenigde Staten is gedemoniseerd'.

De inhoud van 'Het Kyoto-complot' in het kort: Tim – student bedrijfskunde in Nijmegen – wordt door een beveiligingsbedrijf in Rotterdam gevraagd te infiltreren in de Nijmeegse milieubeweging. Hij moet de identiteit achterhalen van degene die vanuit de Rotterdamse havens informatie over de olie-industrie lekt naar een groep milieuterroristen. Maar in werkelijkheid is er een heel andere reden voor zijn opdracht.

In de Verenigde Staten wordt George W. Bush door de olie-industrie zwaar onder druk gezet om het Kyoto-verdrag niet te ondertekenen. De eisers hebben belastend materiaal over de president dat zij publiek dreigen te maken als hij niet inbindt. Maar een Nederlandse journaliste komt er via een klokkenluider achter dat een Rotterdams bedrijf betrokken is bij het internationale complot om het Kyoto-verdrag te torpederen.

Wanneer Tim de klokkenluider ontmaskert, komt de man korte tijd later om het leven bij een auto-ongeluk. Het is voor Tim het signaal om zich aan te sluiten bij de milieubeweging en de ware toedracht boven water te halen. En de waarheid over het Kyoto-complot zal zeer explosief blijken te zijn…

Veel van wat in 'Het Kyoto-complot' als fictie wordt gepresenteerd, blijkt op feiten te berusten. Van de weigering van president Bush om maatregelen te nemen tegen het broeikaseffect tot de verstrengeling van de olie-industrie, overheden en particuliere beveiligingsbureaus waarbij van democratische controle geen sprake meer is.

Volgens Ruben van Dijk, die onder een pseudoniem werkt en afkomstig is uit de wereld van politiek en milieu, is het Nederlandse klimaatbeleid veel te naïef. ,,Er wordt consequent de indruk gewekt dat alles goed komt als iedereen vrijwillig een steentje bijdraagt. Dat is een te eenzijdige benadering die, aantoonbaar, niet in overeenstemming met de feiten is. We kunnen onze ogen niet langer sluiten voor de andere kant van het klimaatprobleem, oftewel voor politieke en economische obstructie door tegenstanders van klimaatbeleid'', aldus de auteur.

'Het Kyoto-complot' is een van de reeks ecothrillers van A.W. Bruna Uitgevers. Met auteurs als Frank Schätzing, Kim Stanley Robinson en Ruben van Dijk beweert de uitgeverij 'op duurzame en commercieel verantwoorde wijze' een breed publiek te willen betrekken bij en informeren over vraagstukken rond klimaat, milieu en natuur. En alsof dat niet genoeg is drukt A.W. Bruna haar boeken en brochures bovendien op 'duurzaam gecertificeerd papier'. Per tien verkochte boeken doneert A.W. Bruna één boom aan de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.

Geen slechte boeken uitgeven zou ook een zegen zijn voor het milieu...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten