24 april 2007

West & Waterman - De medicijnmakers (1998)

Schizofreen debuut van thrillerduo




(Door Peter Kuijt)

Achter het pseudoniem (Isaac) West en (Tim) Waterman schuilen respectievelijk een hoofdstedelijke Riagg-psychiater en een hoofdinspecteur bij de Amsterdamse politie, gespecialiseerd in onderhandelingen bij ontvoeringszaken. De liefde voor de popmuziek bracht hen ooit samen in diverse bandjes. Nu ligt het jongste bewijs van hun samenwerking in de boekhandel: De medicijnmakers, een, volgens de uitgever, internationale thriller over de farmaceutische industrie.

Internationaal is het thrillerdebuut zeker. De lezer reist in krap driehonderd pagina's van Umbrië naar Amsterdam en dan naar Aken, Venetië, Willemstad, Boston, Atlantic City, Zandvoort en Berlijn. Je hoeft met De medicijnmakers in de hand niet per se een intercontinentale vlucht te nemen om een jetlag op te lopen.

Voordat het niet onaardig opgeschreven verhaal een aanvang neemt, trakteert het duo West & Waterman de lezer op een register van een dozijn personen, variërend van criminelen tot hoogleraren psychiatrie. Heel handig zo'n lijstje, want het verhaal schiet al gauw alle kanten op.

Het begint met projectdirecteur Theo Versteegh van het Nederlandse farmaceutische concern Moda International. Hij is ver gevorderd met de ontwikkeling van Zymobene, een revolutionair geneesmiddel tegen schizofrenie. Maar de Amerikaanse concurrent Melzer-Davis is niet van plan rustig toe te kijken. Met behulp van wat zware jongens, de aantrekkelijke Monica Kessler en hoogleraar Ulrich Meister die ook eens succes wil boeken in de wetenschappelijke wereld, poogt Melzer-Davis de lancering van Zymobene te torpederen.

Zo op het eerste gezicht lijkt dit een uitgelezen intrige voor een interessante thriller, ware het niet dat de auteurs regelmatig de rode draad laten vallen teneinde allerlei zijpaadjes te bewandelen. De inbreng van de Riagg-arts lijkt groot, want het verleden en de psyche van de diverse karakters worden dermate uitvoerig belicht, dat je er als lezer zelf bijkans een gespleten persoonlijkheid aan overhoudt. Qua actie en spanning, en daar weet Waterman met zijn achtergrond kennelijk alles van, had het wel een onsje meer gemogen.

Wat De medicijnmakers echter vooral ontbeert is de aanwezigheid van een held (m/v): er loopt geen enkel karakter rond waarmee een rechtschapen lezer zich kan identificeren. Maar wellicht was het de auteurs vooral te doen om een realistisch beeld te scheppen van de farmaceutische en wetenschappelijke wereld en hebben ze geconcludeerd dat dat milieu alleen grote ego's met een dito eigenbelang kent.

West & Waterman - De medicijnmakers, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 285 pag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten