26 april 2007

Stephen King - Mobiel (2006)

De zegeningen van het mobieltje




(Door Peter Kuijt)

Zijn 193 miljoen landgenoten gsm'en zich suf, maar de Amerikaanse horrorschrijver Stephen King peinst er niet over om een mobieltje te nemen. Toch exploiteert King maar wat graag deze plaag van de moderne beschaving om zijn nieuwste thriller Cell aan de man te brengen. Het boek dat in de Nederlandse vertaling de titel Mobiel heeft meegekregen, wordt met ringtones en andere campagnes via mobieltjes in de markt gezet. En niet zonder succes: Mobiel kwam in de eerste week na verschijning binnen op plek 15 van de Bestseller 60.

Voor hartgrondige haters van gsm's zal Kings 'satire op de mobiele-telefoonterreur' een geschenk uit de hemel zijn. In het boek vernietigt een vreemd signaal, de Puls genoemd, niet het apparaatje, maar de gebruiker ervan. Iedereen die op die eerste oktoberdag het mobieltje beantwoordt, verandert in een moordlustige maniak. Dat is weer eens iets geheel anders dan het cliché uit de stiltecoupé: 'Ik zit hier. We rijden nu net Amsterdam binnen.'

De held van het verhaal is Clayton Riddell, een tekenaar uit Maine. Eindelijk gaat hij geld verdienen met zijn strips: hij heeft zojuist in Boston een contract getekend. Hij is in de wolken, zogezegd. Dat verandert in een oogwenk, door een mobiele beller. Tien uur later zijn de meeste mensen die een gsm-oproep hebben ontvangen, dood of waanzinnig geworden. De overlevenden worden geconfronteerd met chaos, geweld en moordenaars. Samen met ene Tom en een tiener die Alice heet, ontvlucht Clayton het brandende Boston, in een wanhopige poging zijn zoontje Johnny te bereiken voordat die zijn mobieltje aanzet.

King was afgelopen najaar een van de auteurs die voor het goede doel op eBay de naam van een personage uit hun nieuwe boek veilden. Lezers konden hun echte naam of hun bijnaam opgeven. 'De koper moet begrijpen dat dit een gewelddadig boek wordt', zei King over Mobiel, 'compleet met zombies, ontstaan door slechte telefoonsignalen die de hersenen vernietigen.' Desondanks haalde King vier keer zo veel geld op als andere auteurs, onder wie John Grisham, Amy Tan en Nora Roberts.

Stephen King - Mobiel. Vertaling: Hugo Kuipers. Uitgeverij Luitingh, 368 pag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten