Bij uitgeverij De Crime Compagnie is de thriller Het genootschap van Machteld van Zalingen verschenen. In de thriller over een sekte in Noorwegen staat de volgende vraag centraal: Hoe komt het dat mensen zo beïnvloed raken dat ze niet meer zelfstandig kunnen of willen denken?
Over Het genootschap: Als klein meisje ontsnapt Ira aan een brand, waarbij haar ouders en broer omkomen. Ze groeit op in een pleeggezin in Friesland. Jaren later werkt Ira als onderzoeksjournalist. Ze komt erachter dat haar moeder lid is geweest van Het Noors Genootschap, een gesloten gemeenschap die leeft naar de wetten van God. Ira weet zeker dat haar broer niet dood is en met gevaar voor eigen leven besluit ze te infiltreren in de sekte om hem te zoeken. Lukt het Ira om haar broer te vinden voor ze ontmaskerd wordt?
Machteld van Zalingen heeft al heel lang interesse in het onderwerp sekte en is ook afgestudeerd op het onderwerp; publieksbeïnvloeding. 'Eigenlijk hebben al mijn boeken te maken met beïnvloeding van gedrag door communicatie, opvoeding en psychologische factoren. In het geval van dit boek sprak ik een paar jaar geleden een kennis die vertelde dat ze bij de Noorse Broeders is opgegroeid. Dit wekte meteen mijn interesse, omdat ik sektes, maar ook hechte geloofsgemeenschappen bijzonder fascinerend vind.
In Nederland zijn er 84 bij de overheid bekende sektes actief. In werkelijkheid zijn er nog veel meer sektes in ons land. Momenteel wordt het aantal sektes in Nederland geschat op zo'n 150. Ook de Noorse Broeders (waar dit verhaal voor een groot deel door geïnspireerd is) zijn regelmatig (negatief) in het nieuws geweest. En tijdens mijn research naar Friese paarden in Oudehorne, stuitte ik bij toeval op een sekte die daar in het dorp actief is. Een deel van de verhalen die ik hoorde heb ik gebruikt voor Het genootschap.'
Machteld Smid-van Zalingen is auteur, redacteur en docent creatief schrijven, en woont op de Veluwe. Ze schreef eerder de boeken Wraakzusters (2015) en Bloedlijn (2023). Ze schrijft psychologische thrillers. 'Verhalen die echt zouden kunnen gebeuren, of verhalen die losjes gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen', aldus haar uitgever. 'Het gaat in haar boeken vaak over de invloed die ouders hebben op hun kinderen. Hoe belangrijk is ‘nature’ vs ‘nurture’? Maar ook over wat mensen doen in extreme situaties. Wat doen ze om te overleven, zich staande te houden? Is iedereen in staat tot moord?'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten