20 september 2024

Suspense en grote thema's (nieuws, 2024)

Thrillerschrijver Nelson DeMille overlijdt aan kanker



De Amerikaanse schrijver Nelson DeMille is dinsdag 17 september in een ziekenhuis in Mineola overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. Dat heeft zijn zoon Alex bekendgemaakt. DeMille, die volgens zijn uitgever wereldwijd meer dan 45 miljoen boeken had verkocht, is 81 jaar geworden. 

Nelson DeMille (foto: Sandy DeMille)
Nelson DeMille schreef thrillers over onder meer vliegtuigkapingen (zoals De crash uit 2005), nucleaire dreigingen en psychotische gijzelnemers. Enkele titels zijn De dochter van de generaal, Krachtmeting, Het spel van de leeuw en Missie Saigon

Collega-auteur Harlan Coben stak in 2006 in de Philadelphia Inquirer de loftrompet over DeMille. 'Wat hem zo populair maakt? Hij heeft het allemaal in zich. Zijn boeken zitten vol suspense, grote thema's en humor. De hoofdpersoon is vaak een kerel met wie je graag tijd zou spenderen. Zoals Nelson zelf.'

Nelson Richard DeMille werd op 23 augustus 1943 geboren in New York. Hij studeerde af aan Hofstra University en diende in de Vietnamoorlog. DeMille woonde bijna zijn hele leven op Long Island. Zijn vader een Frans-Canadese immigrant, was een bouwvakker die werkte aan grote huizen aan de Gold Coast.

DeMille schreef meer dan twintig thrillers. In veel van deze boeken was John Corey de hoofdpersoon. Deze moppentappende oud-rechercheur verscheen voor het eerst in Plum Island (1997), over een onderzoek naar de moord op een jong stel, dat betrokken was bij onderzoek naar biologische oorlogsvoering. DeMille schreef ook thrillers over spionage en oorlog, waarbij hij kon putten uit zijn ervaringen in Vietnam. Tijdens het Tet-offensief in 1968 sneuvelde een derde van zijn peloton of raakte gewond. Hij kreeg goede kritieken op Word of Honor (1985), over een Vietnamveteraan die jaren na het einde van de oorlog voor de krijgsraad moet verschijnen wegens zijn betrokkenheid bij een massamoord. Het boek werd in 2003 verfilmd met Don Johnson in de  hoofdrol.

DeMille schreef in Wild Fire (2006) over een extreem-rechtse samenzwering, waarbij twee Amerikaanse steden werden vernietigd om een tegenaanval op de islamitische wereld te rechtvaardigen. De schrijver zei eens dat het zijn bedoeling was om niet zozeer plotgedreven thrillers te schrijven, maar meer 'karaktergedreven'. 

(Bron: The Washington Post)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten