31 augustus 2024

Wordt verwacht 596 (nieuws, 2024)

De gaten van de vaderlandse geschiedenis opgevuld



Bij uitgeverij HarperCollins Holland verschijnt in november de thriller De wraak van Balthasar van Jeroen Windmeijer. Een spectaculair boek volgens de uitgever, want hierin wordt 'het échte verhaal achter de moord op de Vader des Vaderlands verteld.

Jeroen Windmeijer verwierf faam met thrillers als Het Petrusmysterie en De stenen Goden; van al zijn boeken gingen al meer dan 250.000 exemplaren over de toonbank. Zijn De Magdalenacodex stond op de shortlist van de Hebban Thrillerprijs en deVN Detective- en Thrillergids noemde het vorig jaar verschenen De schaduw van Vermeer mooi vakwerk, een boek dat overigens ook op de shortlist van de VN Publieksprijs stond.

De uitgeverij: 'Dit najaar kleurt Jeroen Windmeijer opnieuw de gaten van de vaderlandse geschiedenis in met De wraak van Balthasar, een spannend en intrigerend verhaal over de moord op Willem van Oranje. Met een gruwelijke twist die we niet van Windmeijer gewend zijn...'

Balthasar Gerards, wie heeft niet van hem gehoord? Volgens de geschiedenisboeken was hij de Volkert van der Graaf van de zestiende eeuw. Op dinsdagmiddag 10 juli 1584 schoot Gerards op de trap van het Prinsenhof in Delft Willem van Oranje kogels in de borst en zij. Terwijl de prins onderweg was om zijn postume bijnaam Willem de Zwijger te ontvangen en op de trap neerviel, prevelde hij, althans, zo gaat het verhaal, de woorden 'Mon Dieu, ayez pitié de mon âme, et de ce pauvre peuple', oftewel 'God, wees mijn ziel en mijn volk genadig.'

Na de moord werd Gerards snel in de kraag gevat. Om hem een bekentenis af te dwingen werd hij op niet mis te verstane wijze gefolterd: hij werd met roeden geslagen, zijn huid ingesmeerd met honing opdat een geit met zijn scherpe tong zijn vel aflikken zou (maar het beest in kwestie had er geen zin in), hij werd opgehangen met aan iedere grote teen een gewicht van 300 pond. Omdat hij nog steeds niet praatte, kreeg hij te kleine schoenen aan van nat ongelooid hondenleer, waarna de beulen hem voor een groot vuur zette en de schoenen krompen en nog meer aan formaat inleverden. Ze hielden gloeiende fakkels onder zijn oksels en staken naalden en spijkers tussen zijn nagels, maar Balthasar gaf geen krimp. 

Drie dagen na de moord werd hij naar het schavot geleid. Zijn rechterhand werd met een gloeiende tang afgeknepen en ook zijn armen, benen en tenen ondergingen dat lot. De martelingen tijdens de terechtstelling 'stopten pas toen Gerards' hart uit zijn lijf werd gesneden en kloppend en wel in zijn gezicht werd gedrukt. De moordenaar gaf eindelijk de geest. Hij werd alsnog gevierendeeld.

Of dit allemaal ook in het Windmeijers boek zal zijn te lezen, is niet onbekend. Wel heeft de uitgeverij de volgende teaser gedeeld: Victor van Atten begint nietsvermoedend aan een van de stadswandelingen die hij begeleidt. De toer wordt die avond opgeluisterd door enkele acteurs in historische kostuums.

In de drukke stad valt de vrouw die tegen de stadhuismuur zit niet op. Totdat blijkt dat ze niet beweegt. Ze is gruwelijk verminkt en om het leven gebracht. Wat is er aan de hand in het anders zo rustige Delft?

Voor oud-militair Bobbi Meijer is dit de eerste zaak waarin ze zich als rechercheur kan bewijzen. Als er binnen enkele dagen echter nieuwe moorden gepleegd worden, groeit het haar bijna boven het hoofd. De enige aanwijzing die ze heeft zijn de briefjes die op de plaatsen delict worden aangetroffen: het lijkt iets te maken te hebben met het bewogen verleden van Delft. Het koninklijke verleden…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten