30 augustus 2024

Jaloersmakend mooi (nieuws, 2024)

Dertigste 'Loes' staat op stapel



In 2006 bracht uitgeverij Karakter Vrijdag uit, het thrillerdebuut van Loes den Hollander. Gestaag zette de in Nijmegen geboren auteur de ene na de andere thriller op haar curriculum vitae. En haar indrukwekkende oeuvre bereikt over een paar maanden een nieuwe mijlpaal. Nog geen twintig jaar na haar debuut verschijnt bij uitgeverij De Crime Compagnie in januari 2025 haar dertigste thriller, getiteld Wurgcontract.

Je mag een schoonheid zijn, een rijpe geest,

een onweerstaanbaar persoon en ook een beetje ruig,
je mag terughoudend zijn en toch brutaal.
Daag me maar uit, verover me,
maak me onzeker en voorzichtig.
Ik ben een lam, een prooi, ik laat me vangen,
me omsluiten, me bezitten
door iedereen die me bekoort.
Behalve door een vrouw met heftig rood gestifte lippen.

Die maak ik dood.

Aldus een voorproefje uit Wurgcontract. Volgens de uitgeverij ontrafelt Loes den Hollander het oorsprongverhaal van de moordenaar tot in detail. 'Meeslepend, schokkend en beangstigend. En toch krijgt ze het hiermee voor elkaar dat je met hem meeleeft. Maar pas op... hij pakt je.'

Hij kan Henri heten, of Dirk, of Flint, kies maar een naam. Hij kan de man zijn die bij je om de hoek woont of op een andere planeet. Hij is zeker jaloersmakend mooi en dat weet hij.

Het maakt niet uit of je een man bent of een vrouw, je zult van hem onder de indruk zijn.

Toch kun je maar beter bij hem uit de buurt blijven.

Loes den Hollander (1948) begon als achtjarige met schrijven. Aanvankelijk gedichtjes, later korte columns, daarna korte verhalen. Haar werk werd voor het eerst gepubliceerd toen ze tien was.

Nadat ze in 2001 een verhalenwedstrijd van Libelle had gewonnen, begon ze serieus na te denken over een carrière als schrijfster. Zij sloot in 2006 haar werk als directeur van een gezondheidsinstelling af, en in datzelfde jaar debuteerde zij met de thriller Vrijdag. Van haar boeken zijn in totaal al meer dan anderhalf miljoen exemplaren verkocht. In 2013 werd zij door de CPNB gevraagd de geschenknovelle voor de Maand van het Spannende Boek te schrijven. In 2021 kreeg ze de MAX Gouden Vleermuis voor haar hele oeuvre.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten