07 februari 2024

Mooie duistere rol (nieuws, 2024)

Zestigste thriller van Tomas Ross in aantochtTomas Ross publiceert eind mei bij uitgeverij Cargo zijn thriller Het D-Day Complot. Het is dan wen week voor de tachtigste herdenking van de start van Operatie Neptune, beter bekend als de invasie van Normandië. Voor wie van nog meer ronde getallen houdt: het is dan ook de zestigste thriller van de Haagse godfather van de faction. 

De uitgeverij meldt dat de thriller gaat over het best bewaarde geheim van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de zomer van 1943 worden in Engeland voorbereidingen getroffen voor de invasie van West-Europa. De ware plannen zijn slechts bij enkelen bekend en de Duitsers doen er alles aan om erachter te komen wáár en wanneer het zover zal zijn.

In het diepste geheim wordt Operatie Fortitude ontwikkeld, een geniaal plan om Berlijn ervan te overtuigen dat de invasie niet in Normandië maar in Calais, of zelfs in Noorwegen zal plaatsvinden.

De Nederlandse geheim agent Guus de Koning jaagt al jaren op de moordenaar van zijn broer, een
Nederlandse nazispion die bekendstaat onder de codenaam Sonja. Tot grote schrik van de Engelsen weet Sonja in mei 1944 dicht bij het plan achter D-day te komen.

Guus de Koning zet samen met de Française Yvette Latour de achtervolging op Sonja in, maar in Frankrijk ontdekken ze dat ze zijn misbruikt in een meedogenloos complot dat al aan tientallen mensen het leven heeft gekost.

'Ik kom, alles meegerekend, dus ook de geschenkboekjes voor de Maand van het Spannende Boek, uit op in totaal 79 geschreven boeken', zegt Tomas Ross. 'Deo Volente begin ik volgende maand aan het schrijven aan mijn tachtigste boek. Dat zal dus mijn 61ste thriller zijn.'

'Misschien aardig om te weten is dat ik in 1984 in opdracht van de VARA de documentaire Verlate Veldpost maakte. Die ging over de Nederlandse militairen die bij de invasie waren betrokken.' Bij de veertigjarige herdenking van D-Day maakte hij toen persoonlijk kennis met prins Bernhard. 'Een in diverse opzichten onvergetelijk moment dat tot op heden een bron van inspiratie is!'

Thriller nummer 61 moet verschijnen in mei 2025, exact tachtig jaar na de bevrijding. 'Met weer een mooie duistere rol voor Bernhard sr', aldus Ross. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten