01 november 2022

Voor alle vrouwen (nieuws, 2022)


Koninklijke onderscheiding voor Saskia Noort




Thrillerauteur Saskia Noort is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De schrijfster kreeg de koninklijke onderscheiding gisteravond uitgereikt door de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de première van de verfilming van haar boek Stromboli in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam.

Saskia Noort werd onderscheiden vanwege haar grote bijdrage aan de Nederlandse literatuur en haar maatschappelijke inzet. De schrijfster droeg de onderscheiding op aan ‘alle vrouwen die moeten vechten voor hun bestaan en voor wie ze zijn,’ reageerde ze op het podium.

'Een typische Saskia Noort is niet alleen moeilijk weg te leggen, maar ook heel herkenbaar', zei Halsema. Volgens de burgemeester heeft Noort met bestsellers als Terug naar de kust en De eetclub ‘talloze mensen aan het lezen gekregen.’

Femke Halsema: 'Saskia Noort schetst met haar werk heel treffende tijdsbeelden. Met haar vloeiende pen en scherpzinnige geest zet ze personages neer uit sociale milieus die soms om te lachen zijn, maar vaker heel pijnlijk dichtbij komen. Ze maakt gevoelige thema's waar we allemaal mee worstelen bespreekbaar. En bovendien brengen haar boeken vaak belangrijke maatschappelijke thema's naar voren. En dat Saskia geëngageerd is blijkt niet alleen uit haar boeken: ze spreekt zich ook vaak en graag uit. Dan klinkt er een onverbloemd feministisch geluid.'

Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Van haar boeken werden ruim 3 miljoen exemplaren verkocht. Haar werk werd in vijftien talen vertaald en werd bewerkt voor televisie, film en theater. Haar bekendste werken zijn Terug naar de kust, De verbouwing, De eetclub, Nieuwe buren, Koorts, Huidpijn en Bonuskind. Haar roman Stromboli is verfilmd door Michiel van Erp (Niemand in de stad, Ramses, I.M.) met Elise Schaap in de hoofdrol en is vanaf donderdag 3 november in bioscopen door het hele land te zien.

Hors categorie
Noort is een van de weinige thrillerauteurs die een lintje heeft gekregen. Van Appie Baantjer is bekend dat hij bij leven en welzijn wél een koninklijke onderscheiding ontving, maar deze buitengewoon sympathieke auteur schreef dan ook hors categorie. Ook auteurs als Theo JoekesJan Terlouw en Boris O. Dittrich werden ook bespat door de lintjesbui, maar dat ging om geheel andere verdiensten dan de thrillerschrijverij.

Schrijver 
Robert van Gulik (Rechter Tie) kreeg destijds een lintje, maar dan voor zijn diplomatieke verdiensten. Ed van Thijn die ooit met Peter Brusse de zomerthriller De dorpelingen van Innocento schreef, ook, maar incasseerde die natuurlijk omdat hij burgemeester van Amsterdam was.

Tomas Ross, die het destijds flink aan de stok kreeg met prins Bernhard, heeft 'natuurlijk' geen lintje gekregen. 'Al zou 't het Koninklijk Huis sieren. Maar goed, ik heb de lintjes van mijn vader.' De vader van Tomas Ross, P.G. Hogendoorn, was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van verzetsgroep Albrecht en werkte later voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten