18 december 2021

Wordt verwacht 506 (nieuws, 2021)

Wat gebeurt er in de donkere slaapkamer?




Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt op 19 januari 2022 de thriller Familietragedie. Het is na Een heel gewoon gezin en Goede buren de derde thriller van de Zweedse leraar Mattias Edvardsson. 

Drie jonge mensen. Twee moorden. Eén waarheid?


Bill Olsson zit financieel aan de grond. Hij kan zijn dochter nauwelijks onderhouden en voor extra inkomsten verhuurt hij een kamer aan rechtenstudente Karla.

Karla Larsson maakt als bijbaan schoon bij kinderarts Steven Rytter en zijn vrouw Regina. Al snel heeft ze in de gaten dat er iets niet klopt bij het echtpaar. Waarom komt Regina de donkere slaapkamer niet uit?

Jennica Jungstedt zit in een dertigerscrisis. Via Tinder ontmoet ze Steven Rytter en wordt halsoverkop verliefd. Zou dit dan de ware zijn?

Dan worden Steven en Regina dood in hun huis aangetroffen en Bill Olsson lijkt de enige verdachte.

Wat doet wanhoop met een mens? Hoe sterk is de invloed van je familie? En kun je er ooit vanaf komen, als je dat zou willen?

Mattias Edvardsson is niet alleen schrijver, maar ook docent op een middelbare school. Een heel gewoon gezin is zijn doorbraak en verkocht in Zweden al meer dan 100.000 exemplaren, een ongekend aantal voor de Zweedse markt. Inmiddels wordt het verhaal in meer dan 30 landen uitgegeven. Edvardsson woont met zijn – gelukkig heel gewone – gezin in Löddeköpinge, Zweden.

Drie vragen aan Mattias Edvardsson

Hoe kwam je op het idee voor Een heel gewoon gezin?
'Ik lag in bed en dacht na over de toekomst van mijn jonge dochters. Stel dat een van hen als tiener na een avond uit door de politie zou worden thuisgebracht, beschuldigd van moord op een man, wat dan? Hoe ver zou ik gaan om mijn dochter te beschermen?'

Had je dit boek kunnen schrijven voordat je vader werd?
'Ik denk niet dat je per se een ouder moet zijn om over het ouderschap te schrijven. Echter, als je kinderen hebt, merk je dat er andere mensen in de wereld zijn die eigenlijk belangrijker zijn dan jezelf. Een fascinerende vraag in het boek is: zijn er verzachtende omstandigheden voor moord? Wat wil je daarmee laten zien? Toen ik bleef nadenken over wat ik zou doen als mijn dochter werd beschuldigd van moord, werd dit al snel een relevante vraag: zou ik het ooit kunnen rechtvaardigen als mijn dochter een man zou doden? We zeggen vaak dat alle mensen gelijk zijn voor de wet, maar als het gaat om de daden van één persoon, die dichtbij je staat, is het heel misschien niet zo voor de hand liggend.'

Heeft je ervaring als leraar geholpen om je in te leven in de twee tienermeisjes?
'Ik weet hoe 18-jarige meisjes met elkaar omgaan – ik ken hun wereld en ik weet ook dat ze niet alles met hun ouders delen. Dat is iets wat ik in deze roman nader wilde bekijken: hoe goed kennen we onze kinderen eigenlijk?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten