15 juni 2020

Cynische sfeerbeelden (nieuws, 2020)




Journalist en thrillerschrijver Aad van den Heuvel overleden  




Tv-presentator, televisiemaker, journalist en misdaadauteur Aad van den Heuvel is afgelopen week op 84-jarige leeftijd overleden. Van den Heuvel, die al geruime tijd ziek was, is vooral bekend van programma’s als KRO’s Brandpunt en Ook dat nog!

Eigenlijk wilde Aad van den Heuvel als jonge man zeevaarder worden, net als zijn vader, maar op 13-jarige leeftijd werd er kleurenblindheid bij hem ontdekt. Eind jaren 50 kwam hij per toeval bij de KRO terecht. Voor dagblad Tubantia werd hij op pad gestuurd om toenmalig KRO-directeur Jan Castelijns te interviewen. Die dacht echter dat Van den Heuvel kwam solliciteren, een week later was hij aangenomen.

Vanaf 1960 werkte hij voor het actualiteitenprogramma Brandpunt, waar hij een van de grondleggers van was. Van den Heuvel behaalde met zijn reportages tal van prijzen. Zo won het programma in 1964 de zilveren Nipkowschijf. Hij maakte diverse reportages in Afrika, Latijns-Amerika en AziĆ«. Van den Heuvel was ook betrokken bij de opzet van nieuwe programma’s. Zo begon hij in 1973 met het nieuwsachtige De J.C.J. Van Speyk-show. Bovendien was hij jarenlang de presentator van de Alles is anders-show (1974 -1982). Verder maakte hij programma’s als De ver van mijn bed show.

Wat minder bekend is dat Van den Heuvel ook een zevental thrillers op zijn naam heeft staan. Zijn indrukwekkende debuut was in 1987 met De verdwijning. Het duurde vier jaar voor zijn tweede, de in Nieuw-Guinea gesitueerde thriller Stenen tijdperk, verscheen. Zeven jaar leter kwam Een verre moordenaar, die evenals zijn debuut grotendeels in Afrika speelt. Wat vooral in deze thriller beklijft zijn Van den Heuvels cynische sfeerbeelden van een Afrikaans land in oorlog: lijmsnuivende kindsoldaten die nerveus lachend blanke missionarissen in koelen bloede afslachten, meisjes die als levend doelwit het veld worden ingestuurd om mijnen te traceren, machetes die alleen worden gebruikt om te onthoofden.

In De oorlogsverslaggever, die in 2008 bij uitgeverij De Geus verscheen, wordt Nederland bedreigd door islamitische terroristen. De Nederlandse regering wil zich daartegen wapenen, zonodig op een onconventionele manier, en laat in het geheim een antiterreureenheid oprichten met een 'license to kill'. Oorlogsverslaggever Martin Mendes wordt er tegen wil en dank bij betrokken.

In 2011 publiceerde Van den Heuvel de actiethriller De vuile bom en twee jaar later zijn laatste spannende boek De president, een drugsthriller. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten