24 januari 2020

Een brug slaan (nieuws, 2020)


Schrijfster beschuldigd van gebrek aan empathie in 'Mexico'-thriller 




Aanvankelijk dacht Jeanine Cummins dat zij het recht niet had om American Dirt te schrijven. Geboren in de Verenigde Staten, deels van Ierse en Puertoricaanse afkomst, vreesde ze dat ze niet gekwalificeerd genoeg was om het verhaal over Mexicaanse migranten op te tekenen. 


'Ik had graag gewild dat iemand met een iets donkerdere huidskleur dit verhaal had geschreven', stelt Jeanine Cummins in het nawoord van haar thriller en vierde boek. 'Maar daarna dacht ik: als jij de persoon bent die de capaciteit heeft om een brug te slaan, waarom doe je het dan niet? En ik begon te schrijven.'

Het resultaat is nu al een van de meest geruchtmakende boektitels van dit jaar. Cummins tekende een lucratief  'seven-figure' contract, kreeg loftuitingen van Stephen King en Don Winslow en een filmdeal. Deze week kondigde Oprah Winfrey aan dat ze de thriller had uitgekozen als aanrader voor haar boekenclub, en dat wordt dus een gegarandeerde bestseller.

Maar de laatste dagen is er een groeiende groep van Mexiaanse Amerikanen en Latino's die zich kritisch uitlaat over Cummins. Ze beschuldigen haar dat ze zich ten onruchte een verhaal toeëigent en dat ze het boek - vol stereotypes en clichês - heeft geschreven voor een overwegend wit publiek.

American Dirt volgt Lydia, een Mexicaanse boekverkoopster en haar achtjarige zoon Luca. Leden van een drugskartel hebben een groot aantal van haar familieleden omgebracht in Acapulco, Mexico. Lydia en Luca slaan op de vlucht en maken een gevaarlijke reis noordwaarts, richting de VS.

In een vernietigende en wijdverbreid gedeelde recensie omschreef de Mexicaans-Amerikaanse schrijfster Myriam Gurba American Dirt als 'een Frankenstein van een boek, een klunzig en vervormd spektakel'. In het boek ontbreekt 'elk greintje Mexicaanse gevoeligheid'. Collega-auteur David Bowles beschuldigde Cummins ervan te veel te hebben geleund op andere boeken over immigratie en de grensproblematiek. Andere Latino-auteurs prijzen daarentegen het boek. 

De controverse heeft geleid tot een debat in de literaire wereld over de kwestie of en hoe schrijvers verhalen mogen vertellen over identiteiten en bevolkingsgroepen die zij niet uit de eerste hand kennen.

Zowel haar Amerikaanse als haar Britse uitgever staat achter de schrijfster. De Britse uitgever Headline liet weten trots te zijn het boek op de markt te mogen brengen. Cummins' Amerikaanse uitgever zei zelfs dat American Dirt juist empathie voor migranten probeert te genereren.

Bron: Los Angeles Times, The Guardian


Geen opmerkingen:

Een reactie posten