21 november 2019

Fundamenteel onderdeel (nieuws, 2019)

De heldendaad van Lee Child 



Wat maakt een held een held? De Britse bestsellerauteur Lee Child die een fortuin heeft vergaard met zijn thrillers over held Jack Reacher vraagt het zich af. In een nieuw boek, zijn eerste non-fictietitel, geeft hij antwoorden. 

Het is geen heldenepos dat in februari 2020 bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt. Slechts zesennegentig pagina's telt De held, het nieuwe boek van Lee Child. Volgens de uitgever een actueel boek, waarin de succesauteur de noodzaak en het doorzettingsvermogen van helden onderzoekt.

Lee Child laat ons - zegt de uitgever - niet alleen zien dat eeuwenoude mythen een fundamenteel onderdeel vormen van wat ons menselijk maakt. Hij verklaart ook dat onze wereld nog steeds door deze mythen wordt beïnvloed en gevormd, 'juist in een tijd waarin we dat meer nodig hebben dan ooit.'

De held geeft een bijzondere inkijk in de geschiedenis van onze (bestaande en fictieve) helden. Van de Griekse tragedies tot Robin Hood en James Bond. Wedden dat Jack Reacher ook een keer genoemd wordt? Al was het alleen maar op de achterflap.

 Lee Child heeft 24 Jack Reacher-thrillers op zijn naam staan. In 2013 kreeg hij voor zijn gehele oeuvre de Diamond Dagger Award en in 2017 ontving hij de International Thriller Award for Lifetime Achievement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten