17 mei 2018

Gesignaleerd 435 (nieuws, 2018)

Chris Houtman - Het negende gebod


Het is nog (steeds) niet bekend waar de uitreiking van de BookSpot Gouden Strop is, maar reken er maar op dat Chris Houtman aanwezig zal zijn. Hij is namelijk één van de genomineerden voor de thrillerprijs waarvan op 6 juni de winnaar wordt bekendgemaakt. Zijn debuut Akte van berouw staat op de vijf titels tellende shortlist. En nu al ligt zijn tweede in de winkel, Het negende gebod, dat door Karakter Uitgevers op de markt wordt gebracht.


'Gij zult geen valse getuigenis afleggen', luidt de ondertitel van de thriller. Of in hedendaags Nederlands: 'Jij mag geen fake news de wereld in slingeren.' De thriller gaat volgens de uitgever over nepnieuws uit de christelijke oudheid dat zelfs vandaag nog gevaarlijk kan zijn.

Het verhaal: Als bij een antiquariaat in Parijs een onbekende tekst van de Romeinse schrijver Plinius de Jongere te koop wordt aangeboden, beseft Anthony Mulligan, conservator van het British Museum, dat hij op een historisch unicum is gestuit. Tegelijkertijd wordt de Nederlandse scenarioschrijfster Esther van Baerle gevraagd voor een internationale speelfilm die de vrouwenhaat binnen de Rooms-Katholieke Kerk aan de kaak wil stellen op basis van ditzelfde Plinius-document.

Als Esther voor haar research op bezoek gaat bij haar vroegere professor Niels van Rooijen, expert op het gebied van manuscripten uit de oudheid, treft ze hem aan in zijn werkkamer, badend in het bloed, vermoord. Ze doet vervolgens een beroep op de geschiedkundige expertise van Anthony Mulligan die vroeger luitenant in het elite SAS-onderdeel van het Britse leger blijkt te zijn geweest.

Samen worden ze meegezogen in een, zoals gezegd, meedogenloze intrige, waarbij zij de militante en duistere kanten ontdekken van de oerconservatieve katholieke organisatie het Legioen van Christus. Ze komen erachter op welke wijze Maria Magdalena en andere vrouwelijke christelijke leiders in de eerste eeuwen van het christendom door hun mannelijke geloofsgenoten letterlijk werden verketterd, met alle gewelddadige gevolgen van dien.

Esther van Baerle en Anthony Mulligan ontdekken hoe fake news uit de christelijke oudheid zelfs vandaag nog gevaarlijk kan zijn. Worden zij slachtoffer van religieuze fanatici die – koste wat kost – ‘het ware geloof’ en de onderdrukking van de vrouw verdedigen?

Chris Houtman was na een carrière in het Amsterdamse theater De Engelenbak jarenlang werkzaam bij IDTV als eindredacteur en scenarioschrijver. Hij maakte naar onder meer programma's als Taxi, de dramaserie Finals voor BNN en Westside voor AT5/NPO. Daarnaast schreef en regisseerde hij verschillende theaterproducties en was hij betrokken bij historische festivals.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten