04 april 2018

Kanshebbers (nieuws, 2018)


Ross, Berg en Dorrestein op longlist Gouden Strop


(door Peter Kuijt)

Gouden Strop-winnaars Michael Berg en Tomas Ross zijn in de race voor de 20.000 euro die aan het winnen van deze prijs is verbonden. Maar ook literair auteur Renate Dorrestein staat op de tien titels tellende longlist, evenals enkele debutanten. Een gevarieerd gezelschap aan kanshebbers dus.


'Onverwacht worden het toch nog mooie dagen voor de Gouden Strop en de Weken van het Spannende Boek', schreef drievoudig winnaar Tomas Ross onlangs in een commentaar op deze blog. 'Verdubbeling van het prijzengeld én meer promotionele aandacht, wie had dat enkele maanden geleden gedacht.' Maar Ross zou Ross niet zijn als hij er toch nog wat kritische kanttekeningen er tegenaan had gegooid. Hij herhaalde nog eens zijn standpunt dat promotionele ondersteuning van het Nederlandstalige thrilleraanbod wel een pondje méér mag. Wat hij niet herhaalde, maar al eerder diverse malen had betoogd was dat een auteur eigenlijk niet meer dan drie keer met de Strop aan de haal mocht gaan. Anders wordt het kringetje van laureaten zo klein.

Hoe dan ook, Ross maakt wel kans op zijn vierde Strop, sinds kort officieel de BookSpot Gouden Strop geheten, vernoemd naar de nieuwe sponsor (voorheen boekenclub ECI). Ross doet dat met Het verdriet van Wilhelmina (uitgeverij Cargo), het sluitstuk van zijn Indië-trilogie. In dit deel passeren illustere figuren als de uit graniet gehouwen koningin Wilhelmina, de Britse premier Winston Churchill en overloper Poncke Princen de revue. Churchill bezoekt de in ballingschap levende Nederlandse vorstin op haar landgoed Stubbings House en stelt haar voor een onverwacht en duivels dilemma.

Ross zal het moeten opnemen tegen onder anderen Willem Asman, oud-voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Jaren hoorden we niets van hem, totdat hij ineens overstapte naar uitgeverij Ambo|Anthos en plannen ontvouwde voor een drieluik. Het eerste deel van deze Rebound-trilogie, Enter, staat nu op de longlist. In Enter maakt de lezer kennis met de geheime organisatie Rebound, uitermate bedreven in getuigenbeschermingsprogramma's.

Michael Berg, die vijf jaar geleden de Gouden Strop won voor zijn thriller Nacht in Parijs, is nu in de race met zijn boek Broertje. Ook dit verhaal speelt zich af in Frankrijk.  In een landhuis aan de Côte d'Azur liggen drie doden. Een Nederlandse oud-politicus, zijn echtgenote en een onbekende jonge vrouw. De politie houdt de vermoedelijke dader aan: Felix, de zoon van de politicus. Maar die is in shock en niet aanspreekbaar.

Een andere laureaat op de longlist is de Vlaming Jan Van der Cruysse. Hij won zowel de allerlaatste Diamanten Kogel als de Schaduwprijs voor zijn thriller Bling Bling. Diamantroof in Delhi. Bling Bling 2. De Zaventemmers (Manteau) verhaalt over het gangsterduo Mate en Boris en de verknipte moordenares Elisabed. Ze maken een moorddadige trip door de Balkan en blijven daarbij de Antwerpse politievrouw Beerke Wagenmaker altijd een stap voor.

De tweede Vlaming op de lijst is W.A. Dehairs, die voor uitgeverij Lannoo zijn eerste thriller Lockdown schreef. Op een dag krijgt journalist Chris Kooi een brief, van zichzelf. Die brief verstuurde hij 30 jaar geleden aan zijn grote liefde Cath, die plots uit zijn leven verdween. Later volgen nog twee brieven en dan een kaart: Hotel Falstaff, Brussel, zondag, 22 uur. Geïntrigeerd trekt Chris naar het centrum van de Belgische hoofdstad, waar uit vrees voor een terroristische aanslag een 'lockdown' aan de gang is.

Reddende engel zou helaas wel eens een van de laatste boeken kunnen zijn van Renate Dorrestein. De schrijfster kreeg in het najaar van 2016 te horen dat ze aan slokdarmkanker lijdt. Reddende Engel is een gothic novel, een onheilspellende roman, aldus haar uitgeverij Podium. Het verhaal speelt zich af in en rond een eeuwenoude hoeve in de heuvels van Zuid-Limburg. Een jonge vrouw komt door een noodlottig ongeval op een boerderij om het leven. Twee jaar later arriveert de verteller van dit verhaal op de plek des onheils. Terwijl zij onbedoeld allerhande geheimen ontrafelt, wordt haar eigen leven er niet zekerder op.

Na een rijke carrière in het theater en als tv-maker (onder andere van het programma Taxi) houdt scenarist Chris Houtman zich sinds 2016 fulltime bezig met het schrijverschap. In zijn thrillerdebuut Akte van berouw (Karakter) schrijft Houtman over dubieuze organisaties als Opus Dei die het op de eigengereide en progressieve paus Franciscus hebben voorzien. De commandant van de Zwitserse garde Martin Hochstettler moet alle zeilen bijzetten om de veiligheid van de doortastende kerkvorst te waarborgen.

Ook Over het spoor (Prometheus) van Eva Keuris is een debuut. Drie pubers – Ingmar, Remi en Julian - worden in de zomer van 2008 opgepakt en veroordeeld voor de moord op de tienjarige Jordi de Wit. Zijn levenloze lichaam werd aangetroffen in het riet van hun vijver in een natuurgebied tussen Hilversum en Bussum. Na hun gevangenisstraf besluit ghostwriter Stella Lammers het relaas van rijkeluiszoon Ingmar op te tekenen. Deze ziet er een kans op rehabilitatie in.

Hilde Vandermeeren is de laatste Vlaming op de longlist. Zij doet mee met haar eerder met de Hercule Poirotprijs bekroonde boek Schemerzone (uitgeverij Q). In haar vijfde thriller lijdt verpleegster Kate Evans aan narcolepsie, waardoor ze onverwachts slaapaanvallen krijgt en last heeft van bijzonder realistische nachtmerries. Om haar baan in een Londense privékliniek niet te verliezen verzwijgt ze haar aandoening.

Jeroen Windmeijer wordt hier en daar 'de Dan Brown van de Lage Landen' genoemd. In zijn tweede thriller Het Pauluslabyrint (HarperCollins Holland) gaat het mis met de burgemeester van Leiden. Wanneer hij het startschot wil geven voor het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers, stort hij met graafmachine en al de diepte in. Daar blijkt zich een ondergronds gangenstelsel te bevinden. Ook wordt er een jongen gevonden. Hij lijkt niet gewond, maar toch zit hij onder het bloed. Archeoloog Peter de Haan gaat op onderzoek uit.

De jury, onder leiding van Anniko van Santen, koos deze tien thrillers uit 73 inzendingen. Het aantal thrillers dat voor de prijs wordt ingezonden daalt de laatste jaren gestaag. Vorig jaar ging het nog om 83 boeken, in 2016 om 97. In 2011 las de jury het recordaantal van 111 boeken.

De shortlist van de BookSpot Gouden Strop wordt op 9 mei bekendgemaakt, evenals de nominaties voor de BookSpot Schaduwprijs. Op 6 juni worden de winnaars van de Gouden Strop en Schaduwprijs gehuldigd. De Gouden Strop bestaat 32 jaar en heet sinds kort de BookSpot Gouden Strop. De te winnen prijs is door de online boekwinkel onlangs verdubbeld naar een geldbedrag van 20.000 euro. Ook krijgen de genomineerden voor de BookSpot Gouden Strop ieder duizend euro. De bekendmaking van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs vormen elk jaar de start van de Spannende Boeken Weken.

De jury van de BookSpot Gouden Strop 2018 bestaat naast juryvoorzitter Anniko van Santen uit Jos van Cann (recensent VN's Detective & Thrillergids en thrillerboek.nl), Marian van Leth (oud-directeur BiblioNu Venray/Horst), Els Roes (Thriller & Zo, recensent VN's Detective & Thrillergids) en Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen).

1 opmerking:

  1. Asman verdient 'm. Houtman en/of Windmeijer zouden zeker niet misstaan.

    BeantwoordenVerwijderen