03 mei 2017

Vrienden voor het leven (nieuws, 2017)

Mix van klassiek en Britse crime



Boekpresentaties vinden doorgaans plaats op een plek waar je normaal gesproken een thriller of een literaire roman aanschaft: juist, de boekhandel. Sophie Hannah, de Britse misdaadschrijfster die eerder Hercule Poirot weer tot leven wekte, kiest voor de lancering van haar nieuwste thriller een plek waar op de akoestiek in ieder geval niets aan te merken is: het Concertgebouw in Amsterdam.



Op donderdagavond 11 mei is Sophie Hannah in de hoofdstedelijke muziektempel te vinden. Op die avond is in het Concertgebouw ruimte vrijgemaakt voor de uitvoering van de laatste aflevering uit de Horizon-serie, een reeks grensverleggende concerten rondom een actueel thema.

British Intelligence luidt de titel van het programma. De initiatiefnemers beloven een avond vol raadsels en mysteries, te beginnen met de wereldpremière van een eigen compositie van dirigent Ryan Wigglesworth.

Daarna zijn de Enigma-variaties van Edward Elgar (foto) aan de beurt. In elk van zijn veertien orkestvariaties portretteerde Elgar een van zijn vrienden. Het raadsel schuilt hierin, dat volgens de componist een overkoepelend hoofdthema aan het werk ten grondslag ligt dat nooit klinkt. Door de jaren heen hebben tal van musicologische speurders zich gebogen over de vraag welk thema Elgar bedoeld zou kunnen hebben. Tot slot het Hoornconcert van Oliver Knussen, als componist-dirigent de grootste inspirator van Wigglesworth.

Waar past Sophie Hannah in het geheel? Zij verzorgt het voorprogramma en geeft een lezing over het thema van deze avond. Na haar voordracht wordt het eerste exemplaar van haar nieuwste thriller Beste vrienden aan haar overhandigd door Jeannette Ploeger, uitgever van De Fontein.

In de thriller schrijft Hannah over een moordenaar die er genoegen in schept om stellen van twee beste vrienden een voor een te vermoorden. Vóór de moord blijken de slachtoffers een wit zelfgemaakt boekje te hebben gekregen, met enkele dichtregels. Maandenlang probeert de politie de moordenaar te pakken, maar zonder resultaat. Tot grote frustratie van rechercheur Simon Waterhouse. Maar dan komt stand-upcomedian Kim naar hem toe. Zij heeft zo’n wit boekje ontvangen, maar ze is nog springlevend. Ze kreeg het boekje na een optreden. Waarom? Want naar eigen zeggen hééft Kim niet eens een beste vriend of vriendin...

Klik hier voor meer informatie over en kaartverkoop voor British Intelligence.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten