31 januari 2017

Boycot (nieuws, 2017)

LINWOOD BARCLAY SCHRAPT REIZEN NAAR VS

De Canadese bestsellerauteur Linwood Barclay heeft aangekondigd niet meer naar de Verenigde Staten te zullen reizen. Dit in verband met het door president Trump afgekondigde tijdelijke inreisverbod voor reizigers uit islamitische landen. Barclay liet dat vandaag weten op Twitter.

Barclay maakte bekend niet naar de VS te gaan voor boekgerelateerde evenementen. De auteur overweegt pas weer zijn buurland te bezoeken als het inreisverbod is ingetrokken. Op zijn website stonden overigens geen trips naar de VS aangekondigd. Barclay werd in 1955 in Darien, in de Amerikaanse staat Connecticut, geboren. Toen hij vier jaar oud was verhuisde hij naar Toronto in Canada, waar Barclays vader werk had gevonden.

Donald Trump bepaalde vrijdag dat mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië de komende maanden niet welkom zijn in de Verenigde Staten. Voor vluchtelingen geldt zelfs een algeheel verbod van 120 dagen.

Met het besluit wil de nieuwe president naar eigen zeggen voorkomen dat radicale moslims de VS binnenkomen. Maar de keuze van deze zeven landen lijkt arbitrair. Geen enkele terrorist die in de afgelopen decennia toesloeg in de VS, komt uit een van de zeven door Trump aangemerkte landen.

Linwood Barclay is een uitgesproken tegenstander van Trump, die hij President Clusterfuck noemt. Op de dag van diens inauguratie twitterde hij spottend: 'Het is oneerlijk om het kabinet van Trump niet divers te noemen. Het bestaat namelijk uit miljardairs en... multimiljardairs.'

Collega-auteur Stephen King moet ook niets van de nieuwe president hebben. Twee dagen geleden twitterde hij: 'Stel je een vandaal voor die suiker strooit in de tank van een dure en goed onderhouden auto. Trump is de vandaal, de VS de auto.'  Schrijfster Elizabeth George is eveneens een fel tegenstander van de nieuwe president, zo laat zij in haar vele tweets blijken. Op 29 januari verwoordde ze het zo: 'Ik schaam me diep voor wat er gebeurt in mijn land. Presidentiële decreten = tirannie. Op deze manier begint het.'

30 januari 2017

Wordt verwacht 392 (nieuws, 2017)

BOEKINKOPER BESTOOKT GENRE MET ZELF GESCHREVEN THRILLER

Aan het begin van het jaar regent het persberichten van uitgevers die dé thriller van 2017 aankondigen. Ook The House of Books laat wat dat betreft van zich horen. In april brengt ze 'een indrukwekkend debuut' op de markt, geschreven door iemand die weet waar Abraham de mosterd vandaan haalt.

De schrijver in kwestie heet Joseph Knox, pseudoniem van Joseph Knobbs (foto). Zijn thrillerdebuut heet Sirenen. Knox kent het thrillergenre als zijn broekzak. Voor boekhandelsketen Waterstones is hij verantwoordelijk voor de inkoop van spannende boeken. Uitgeverij Transworld heeft Knox vastgelegd voor het schrijven van drie thrillers.

Sirenen laat de lezer kennis maken met Aidan Waits, een jonge, in ongenade gevallen rechercheur, die ooit gepakt werd bij het stelen van een partij drugs die als bewijsmateriaal diende voor een zaak Waits wordt gedwongen mee te werken aan een undercoveroperatie die tot doel heeft de drugsbende Franchise in Manchester te ontmantelen. Wanneer de dochter van het vooraanstaande parlementslid James Rossiter van huis wegloopt en zich aansluit bij Franchise, moet Waits ook haar zien op te sporen.

Knox wordt vertegenwoordigd door uitgever Bill Scott-Kerr, de motor achter het internationale succes van Terry Hayes' Ik ben Pelgrim en redacteur van auteurs als Dan Brown en John le Carré. Scott-Kerr liet eerder aan The Bookseller weten: 'Elke redacteur droomt ervan om een groot talent met een eigen stem te ontdekken en Knox is dat ongetwijfeld. Het is een voorrecht om hem op zijn reis als schrijver te begeleiden.'

De schrijver noemt zijn boek 'een geheim dat hij al jaren bij zich draagt'. Hij schreef aan Sirenen tijdens rustige momenten in de boekwinkel en het café waar hij werkte. 'Ik ben opgelucht dat ik mijn geheim nu met iedereen kan delen', aldus Knox in The Bookseller. 'Het boek ontstond tijdens nachtelijke wandelingen door het uitgaanscircuit van Manchester. dat ik van een heel andere kant heb leren kennen.'

Tomás Kruijer, uitgever bij The House of Books, is in zijn nopjes met Sirenen. 'Het boek is duister, benevelend, gelaagd en bovenal zeer goed geschreven', meldt hij in een persbericht. 'Sfeer, plot, personages... alles is tot in de puntjes verzorgd.'

29 januari 2017

Tegen het licht (nieuws, 2017)

DE SPANNINGSBLOG GRIJPT NAAST HEBBAN-PREDICAAT

Boekensite en lezerscommunity Hebban.nl (ruim 125.000 geregistreerde leden) heeft een huzarenstukje afgeleverd: de afgelopen weken zijn gebruikt om het Nederlandstalige boekbloggers-landschap in kaart te brengen. De redactie bekeek meer dan 150 blogs, een monsterklus. Dertien van de meest in het oog springende initiatieven zijn voorzien van 'Getipt door Hebban'-sticker. 

Ook deze blog werd kritisch tegen het licht gehouden. De Spanningsblog kreeg echter geen 'stempel van de juf'.

Lees hier het oordeel van de Hebban-scherprechters: 'De Spanningsblog van Peter Kuijt bestaat al bijna tien jaar. Peter is een echte nieuwsjager en slaagt er dan ook regelmatig in om als eerst met spannend nieuws naar buiten te komen. Naast nieuws bevat het verzorgde blog een behoorlijk archief bestaande uit recensies, dossiers, columns en interviews. Peter schrijft zelf geen recensies meer, jammer want zijn unieke schrijfstijl – waarin hij zijn mening niet onder stoelen of banken steekt en niemand naar de mond praat – leent zich er uitermate goed voor.'

Eén kleine kanttekening willen we hier wel plaatsen bij het juryrapport: sinds kort schrijft Peter Kuijt voor het AD met enige regelmaat recensies van Nederlandstalige thrillers. In slechts 95 woorden een thriller bekritiseren: het is een soort shorttrack voor recensenten.

Kompromat (nieuws, 2017)

VADER BORIS JOHNSON SCHRIJFT BREXIT-THRILLER

Stanley Johnson, de vader van de Britse politicus en Brexit-voorstander Boris Johnson heeft een politieke thriller geschreven over 'de bedriegerij' dat zich volgens hem achter de schermen voltrok in de aanloop naar het referendum over het vertrek uit de Europese Unie.

Stanley Johnson (foto) was voorstander van een blijvend lidmaatschap van de EU. De Britten stemden in juni vorig jaar tijdens de volksraadpleging echter voor een Brexit.

Het boek van Johnson heet Kompromat, naar de Russische term voor compromitterend materiaal over een politicus of een ander publiek figuur. 'Het referendum over het lidmaatschap van de EU leidde tot de politieke teloorgang van een Britse premier die dacht dat hij niet zou verliezen', aldus Johnson. 'Maar de ochtend na het referendum werden de Britten wakker en namen ze kennis van het schokkende resultaat. Kompromat beschrijft het bedrog achter de schermen, van de Russische steppen tot aan het Verenigd Koninkrijk en dwars door de VS. Er zijn talrijke karakters in het spel, van wereldleiders tot spindoctors en journalisten.

Na het referendum bood premier David Cameron zijn ontslag aan. Boris Johnson, die dacht leider van de Conservatieve partij te kunnen worden, werd daarin gedwarsboomd door zijn Brexit-kompaan Michael Gove die verklaarde geen vertrouwen in hem te hebben.

Volgens Johnsons uitgever Jenny Parrott is hij een uiterst ervaren schrijver die vastbesloten is 'een aantrekkelijk en boek vol vaart' af te leveren. Het boek moet in oktober in de winkel liggen, een week voor jaarlijkse partijconferentie van de Tories. Johnson schreef eerder de roman The Commisioner, die later werd verfilmd.

Bron: The Bookseller

27 januari 2017

Exit (nieuws, 2017)

MISDAADSCHRIJVER WILL SIMON OVERLEDEN

Oud-tv-presentator en misdaadauteur Will Simon is donderdag 26 januari op 87-jarige leeftijd overleden. Hij was jarenlang het gezicht van Opsporing Verzocht, het programma dat de hulp van kijkers inroept bij het oplossen van misdrijven. 

Van Simons hand verschenen naast een boek over het opsporingsprogramma dertien misdaadromans. Hij was ook lid van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. In 1991, het jaar dat Simon met de vut ging, verscheen zijn eerste politiethriller: Moord in Eldorado. 'Volstrekt pretentieloos’, noemde hij ze zelf in een interview met De Groene Amsterdammer uit 1996. 'Vakantielectuur voor op het nachtkastje.’

In zijn boeken gaat het om moordzaken die op het bord belanden van de fictieve Kamer 119 van de Amsterdamse politie. De Groene Amsterdammer was destijds niet echt lovend over zijn boeken. 'Simons vaak wat stereotiepe personages ademen de geur van de jaren vijftig - ook wat betreft man-vrouwverhoudingen. Mannen nemen daadkrachtig het voortouw, terwijl het bij de vrouwen vooral om hun maten gaat: 'een goed gemodelleerde ijsberg’, of 'ze had het figuur van een overdadig kasteel met fors uitgebouwde torentransen en een snor’. In Dood op vleugels (1995), zijn negende boek, wemelt het eveneens van de clichés: maîtresses en stewardessen hebben onveranderlijk 'vochtig glanzende zachtgroene ogen' en de criminele playboy bezit tot in lengte van dagen 'een goedgetraind lijf, staalblauwe ogen, geflankeerd door een rechte neus en een besliste mond met volle lippen'.

Uitgeverij De Fontein aanvankelijk Simons boeken kandidaat te stellen voor de Gouden Strop. De schrijver zei zelf daarover: 'Mijn uitgever vond me een schrijver in ontwikkeling, nog niet rijp genoeg voor zo'n prijs. Hij zei tegen de jury: “Als je de boeken wilt hebben, dan koop je ze maar.”

Will Simon begon altijd met het schrijven van de laatste vier pagina's, 'De essentie van het boek', vertelde hij in De Groene Amsterdammer. 'Daarna werk je langzaam terug. Het bedenken van het plot gaat me redelijk makkelijk af. Moeilijker vind ik het om de spanningscurve vast te houden. Het lastigste, nog steeds, is van personages mensen maken. Heb je vierhonderd pagina’s tot je beschikking, dan is dat geen probleem. Maar met die honderdtwintig van mij, met al die verhaallijnen, is het heel moeilijk.’

25 januari 2017

Wordt verwacht 391 (nieuws,2017)

'DE MEEST VERONTRUSTENDE THRILLER VAN HET JAAR'

'Beklemmend, claustrofobisch en onvoorspelbaar.' 'Geknipt voor fans van Het meisje in de trein.' En: 'De meest verontrustende thriller van het jaar.' Je moet als uitgever wel erg zeker van je zaak zijn om dergelijke superlatieven te verspreiden als aankondiging van een nieuwe thriller. Het boek in kwestie is De pier van Claire Douglas en weten pas in april of uitgeverij A.W. Bruna gelijk heeft, want dan pas ligt het boek in de winkel. 


In Groot-Brittannië is De pier sinds verschijning een bestseller, aldus de uitgeverij. Schrijfster Claire Douglas werkte vijftien jaar als journalist voor vrouwentijdschriften en landelijke dagbladen. Ze droomde echter al van een schrijverscarrière toen ze zeven jaar oud was. Haar droom werd realiteit toen ze met haar debuutroman The Sisters de Marie Claire debuutwedstrijd won. Douglas woont in Bath met haar man en twee kinderen.

De titel van haar nieuwe thriller slaat op de oude Victoriaanse pier in het kustplaatsje Oldcliffe. 'Er is niet zo angstaanjagend als een oude, verlaten pier', zei Douglas eerder in een interview. Op die plek werd de toen 21-jarige Sophie Collier voor het laatst gezien toen ze bijna twee decennia geleden verdween. Frankie Howe wordt al twintig jaar geteisterd door nachtmerries over de verdwijning van haar beste vriendin. Maar wanneer ze een telefoontje krijgt van Sophies broer, die haar vertelt dat er een lichaam is gevonden, weet ze dat ze niet langer kan weglopen voor het verleden.

Angstig voor de emoties die loskomen als de oude wonden weer worden opengereten, keert Frankie toch terug naar het dorp waar ze opgroeide. Wat niemand daar weet, is dat Frankie een geheim met zich meedraagt. Maar wat Frankie niet weet, is dat ze niet de enige is die iets verborgen houdt. 'Het boek is opgedeeld in twee tijdvakken: nu en de periode in 1997 voorafgaand aan de verdwijning van Sophie'. aldus Douglas. 'Het verhaal gaat over geheimen, wraak en de machtsverhouding tussen beste vrienden.'

Alternatieve feiten (nieuws, 2017)

TRUMP GOED VOOR VERKOOP VAN KLASSIEKER '1984'

De manier waarop president Donald 'America First!' Trump en de zijnen de waarheid omtrent de omvang van het publiek bij zijn inauguratie naar hun hand zetten, roept bij velen herinneringen op aan het boek '1984', George Orwells roman uit 1949 rond het totalitaire regime. Sinds Trumps adviseur de term 'alternatieve feiten' in de mond nam, is de verkoop van de literatuurklassieker enorm toegenomen.

Orwells boek, waarin de lagere partijmedewerker Winston Smith te stellen krijgt met de Gedachtenpolitie, schetst een samenleving waarin feiten worden vervormd met een fictieve taal die 'newspeak' wordt genoemd. Persoonlijke overtuigingen worden onderdrukt met de term 'doublethink'.

De klassieker van George Orwell stond deze week bovenaan de bestsellerlijst van e-commercebedrijf Amazon, nadat Trumps persoonlijke adviseur Kellyanne Conway het in een tv-interview had over 'alternatieve feiten'. Daarmee verdedigde ze de bewering dat Trumps inauguratie een recordaantal bezoekers kende, hoewel foto's en officiële meldingen heel duidelijk waren: bij de inauguratie van Barack Obama was er veel meer volk.

De verklaringen van Conway lokten vergelijkingen uit met 1984 en het Ministerie van de Waarheid dat erin voorkomt.

Bron: Het Laatste Nieuws

24 januari 2017

Transfer (nieuws, 2017)

LOES DEN HOLLANDER NAAR DE CRIME COMPAGNIE

Bestsellerauteur Loes den Hollander is overgestapt naar De Crime Compagnie. Den Hollander debuteerde tien jaar geleden bij Karakter Uitgevers met haar thriller Vrijdag die meteen een bestseller werd.

In de afgelopen jaren verschenen ruim 25 titels van haar hand en zijn in totaal meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Ook schreef zij in 2013 de geschenknovelle voor de Maand van het Spannende boek.

Sinds mei 2015 geeft De Crime Compagnie de ebooks van Loes den Hollander uit en nu komen daar dus ook de papieren boeken bij. Uitgever Ilse Karman: 'Loes past als geen ander in ons fonds van met name vrouwelijke thrillerauteurs. Karakter heeft Loes heel succesvol als merknaam in de markt gezet en wij hebben er veel zin in om haar trouwe schare fans uit te gaan breiden met nieuwe lezers.'

Eind april verschijnt, zoals eerder aangekondigd, Pijngrens bij uitgeverij Karakter. In juli zal haar nieuwste thriller Onderuitgehaald door De Crime Compagnie op de markt worden gebracht. Loes den Hollander neemt ook haar backlist mee naar haar nieuwe uitgeverij.

Bron: De Crime Compagnie

23 januari 2017

Gesignaleerd 411 (nieuws, 2017)

EUGEN O. CHIROVICI - BOEK DER SPIEGELS

Bij uitgeverij A.W. Bruna is verschenen Boek der spiegels van de Roemeense schrijver Eugen O. Chirovici. 

Op een nacht in 1987 werd de vooraanstaande hoogleraar Joseph Wieder op brute wijze vermoord. De zaak werd nooit opgelost.

New York, 25 jaar later. Literair agent Peter Katz ontvangt enkele hoofdstukken uit een manuscript met de titel Boek der spiegels. Het zijn de memoires van Richard Flynn over diens tijd op Princeton University. Hierin beschrijft hij zijn opmerkelijke verstandhouding met Wieder.

Katz is vastbesloten tot op de bodem uit te zoeken wat er in de nacht van de moord is voorgevallen. Hij is ervan overtuigd dat het antwoord zal staan in het ontbrekende deel van Flynns memoires. Richard Flynn is echter ongeneeslijk ziek, en de rest van het manuscript blijkt onvindbaar.

Katz raakt geobsedeerd door de zaak. Maar hoe dieper hij in de materie duikt, hoe verder hij verwijderd lijkt van de oplossing.

Susan Sandérus sleepte voor uitgeverij A.W. Bruna de rechten voor dit boek binnen. Ze kreeg vlak voor de Frankfurter Buchmesse van 2015 het manuscript in haar mailbox. 'Dat gebeurt op zich om de haverklap — zeker vlak voor de beurs komen er tientallen manuscripten binnen', schrijft ze op de website van de uitgeverij. 'Maar zodra ik in Book of Mirrors van E.O. Chirovici begon te lezen, voelde ik dat dit iets heel bijzonders was… Al na twee bladzijden was ik verkocht. Tijdens het lezen bekroop me hetzelfde jubelende gevoel dat ik jaren geleden had gehad toen ik De verborgen geschiedenis van Donna Tartt las.'

Drie uur nadat het manuscript door de agent rondgestuurd was, werden de Italiaanse vertaalrechten al verkocht. Sandérus: Ik kon inmiddels zelf ook niet meer stoppen met lezen en enkele uren later was ik ervan overtuigd dat dit boek bij onze uitgeverij moest verschijnen. Gelukkig lukte het me de Nederlandse rechten binnen te halen voor de andere Nederlandse uitgeverijen hadden kunnen bieden.'

Al dezelfde dag bleken de meeste buitenlandse uitgevers ook door te hebben dat dit een hot manuscript was. Het ene na het andere land kocht de rechten aan. Na tien dagen stond de teller op 38 landen, een ongekend aantal.

Het boek was er overigens bijna niet gekomen. Op zijn website zegt de nu 52-jarige Chirovici (foto) er zelf het volgende over. ‘Ik schreef de eerste versie van Boek der spiegels tussen februari en juni 2014. Ik schaafde het vier of vijf keer bij voordat ik het doorstuurde naar 12 literair agenten. Zeven van hen wezen het af zonder te vertellen waarom, de rest las het niet eens. Ik schaafde het manuscript nog eens bij en stuurde het vervolgens naar een kleine Britse uitgeverij.'

'De uitgever daarvan mailde me dat hij mijn boek geweldig vond. Toen we kort daarna samen koffie dronken zei hij dat het té goed was voor zijn uitgeverij. Ik was in shock en vroeg me af of hij de draak met me stak. Maar hij zei dat hij zich geen voorschot kon veroorloven, en zijn uitgeverij was te klein om ervoor te zorgen dat het boek bij een groot publiek terecht zou komen. Hij raadde me aan om het opnieuw uit te sturen naar literaire agentschappen.'

'De volgende dag stuurde ik het manuscript naar drie Britse literaire agentschappen. Enkele dagen later bood een van hen aan me te vertegenwoordigen. Ik was in de wolken, maar was nog sceptisch. Maar binnen een week kwamen er biedingen binnen vanuit de hele wereld. Nu was ik niet sceptisch meer, maar werd ik bang: het ging allemaal zo snel!’

Sandérus: Boek der spiegels lijkt op het eerste gezicht een gewone misdaadroman. Maar niets is minder waar. Net als bij een ui onthult elk laagje dat je afpelt weer een nieuwe laag, en intussen word je veelvuldig op het verkeerde been gezet. Is het een thriller? Niet echt, al heeft het elementen van een misdaadroman. Boek der spiegels is vooral een heel erg verslavend literair mysterie. De auteur speelt met de bedrieglijkheid van het menselijke geheugen en de vaak onbetrouwbare individuele perceptie van gebeurtenissen.'

Chirovici verhuisde in 2012 van Roemenië naar Reading in Groot-Brittannië omdat zijn zoon aan Cardiff University ging studeren en zijn vrouw er een aanbod had gekregen om als financieel analist aan de gang te gaan. In zijn geboorteland had hij de afgelopen twee decennia al literaire thrillers gepubliceerd, maar de markt was er te klein om van zijn boeken te kunnen leven. Hij werkte daarnaast als journalist.

Gesignaleerd 409 (nieuws, 2017)

LINEKE BREUKEL - HET INSTITUUT

Bij uitgeverij Village is verschenen Het instituut, het eerste deel van de trilogie IJsblauw van schrijfster Lineke Breukel.


Wanneer Eva-Lin Wagner zichzelf in het Amsterdamse Vondelpark vindt, blijkt ze ontdaan van elke herinnering uit haar leven. Zoekend naar haar eigen identiteit, komt ze terecht in een gewelddadige wereld waar de strijd om absolute macht de boventoon voert.

Met kunst- en vliegwerk weet ze te overleven, maar naarmate ze dieper doordringt in haar oorspronkelijke verleden, ontdekt ze dat haar nieuwe identiteit op alle fronten botst met de persoonlijkheid die zij denkt te zijn geweest.

Eveline Maria (Lineke) Breukel-van Rossum (1961) schreef een boek over haar emigratie naar Zweden en een literaire thrillertrilogie. Ze is een kleindochter van Jan Nowee, een van de schrijvers van de Arendsoogserie. Tot haar achttiende woonde ze in het Haagse Statenkwartier.

In het verleden werd zij meerdere malen gestalkt. Die ervaringen heeft ze in haar eerste thrillertrilogie Vluchtspel verwerkt. Breukel verhuisde in 1997 met haar man en zoon naar Pijnacker. Na enkele jaren van survivalvakanties in Zweden, kocht ze met haar man in 2005 een huis in de natuur van het Zweedse Småland. In 2012 emigreerde Breukel met haar gezin naar Zweden. Over deze stap schreef zij de boeken Zweedse Buren en Rare Jongens die Zweden.

Naast schrijfwerk houdt Breukel zich als coach parttime bezig met het begeleiden van probleemjongeren in een tehuis in Eksjö.

Pleitbezorger (nieuws, 2017)

OEUVREPRIJS VOOR SCHRIJFSTER ANN CLEEVES

De Britse schrijfster Ann Cleeves krijgt van de Crime Writers' Association de Diamond Dagger, de belangrijkste thrillerprijs in het Verenigd Koninkrijk. Met deze prijs wil de thrillerschrijversgilde auteurs eren die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het thrillergenre.

'Ann Cleeves is internationaal bekend als de auteur van de thrillerreeksen waarop de populaire televisieseries Vera en Shetland zijn gebaseerd', aldus CWA-voorzitter Martin Edwards. 'Maar lang daarvoor al schreef ze aantrekkelijke misdaadromans en korte verhalen. Met in totaal zo'n dertig boeken op haar naam is ze ook een gepassioneerde en effectieve pleitbezorger voor het voortbestaan van bibliotheken.'

De schrijfster zei in een reactie bijzonder vereerd te zijn dat met de Diamond Dagger haar vakmanschap nu officieel onderkend wordt door haar collega-auteurs. 'Ik kan al meer dan dertig jaar rekenen op hun vriendschap en steun. Ik ben een bevoorrecht mens met zo'n mooie carrière en dankbaar voor de steun van boekhandel en de passie van bibliotheekmedewerkers, zonder wie ik vandaag de dag niet meer zou schrijven.'

Ann Cleeves (1954)  studeerde Engels aan de universiteit van Sussex, maar brak de studie voortijdig af. Daarna was ze werkzaam als onder andere  kok, kustwacht en reclassersingsambtenaar. In 2006 won ze de Duncan Lawrie Dagger voor haar thriller Raven Black. In Nederland worden haar boeken op de markt gebracht door uitgeverij A.W. Bruna.

Cleeves krijgt de CWA Diamond Dagger overhandigd tijdens een ceremonie in Londen op 26 oktober. Eerdere winnaars van deze prijs zijn P.D. James, John le Carré, Ruth Rendell, Lee Child en Ian Rankin.

Bron: CWA

20 januari 2017

Keuzes maken (nieuws, 2017)

ROSS VERKIEST SJÖWALL BOVEN HARTMAN

Wat samenwerking verkiest Tomas Ross de Zweedse schrijfster Maj Sjöwall boven zijn Nederlandse collega Corine Hartman. En hij leest liever René Appel dan Saskia Noort. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant.

Ross heeft zowel met Sjöwall als met Hartman boeken geschreven. Zijn jongste samenwerking met Hartman dateert van vorig jaar: de thriller Zwarte weduwe. Met de Zweedse auteur publiceerde hij in 1990 De vrouw die op Greta Garbo leek.

'Corine Hartman schrijft heel goede plots, maar doe toch maar Maj Sjöwall', zegt Ross vandaag in de Volkskrant. 'Samen met Per Wahlöö heeft zij tussen 1965 en 1975 een oeuvre geschreven waar niemand aan kan tippen.'

Volgens Ross woont Sjöwall tegenwoordig op een klein Zweeds eiland. 'Ze mailde me dat ze genoeg had van de stad, van alle alcohol en cafés. Op dat eiland is niks, schreef ze. Nou, ik was er vorig jaar en laat nou de grootste whiskystokerij van Zweden op dat eiland gevestigd zijn.'

Sjöwall schrijft niet meer, weet Ross. 'Ze leeft goed van de royalty's en de filmrechten, want die prachtboeken van haar en Per worden nog steeds uitgegeven en verfilmd.'

Ross pakt eerder een 'René Appel' dan een 'Saskia Noort', bekent hij. 'Heel knap hoe René psychologische de karakters uitwerkt. Hij blijft - terwijl hij toch echt met dat genre is begonnen - qua verkopen echter achter bij al die dames, schrijfsters als Saskia Noort, Esther Verhoef en Marion Pauw.'

Noort schrijft niet slecht, stelt Ross. 'Het idee van De eetclub is slim. De dames doen er bovendien ook harde seks in en worden prima gepusht door de bladen.'

Gisteravond werd in de Haagse boekhandel Paagman de nieuwste thriller van Ross, De onderkoning van Indië, gepresenteerd. Het is na Van de doden niets dan goeds het tweede deel van een trilogie.

Bron: De Volkskrant; foto auteur: Ben Kleyn

19 januari 2017

Cijfers en letters (nieuws, 2017)

'HUIDPIJN' BESTVERKOCHTE THRILLER VAN 2016

'Huidpijn' van Saskia Noort is de bestverkochte thriller van 2016, zo heeft de Stichting CPNB vandaag bekendgemaakt. Van Noorts zevende thriller gingen 142.724 exemplaren over de toonbank.

De thriller is overigens bij lange na niet het bestverkochte boek van vorig jaar. Dat predicaat krijgt Judas. Een familiekroniek van Astrid Holleeder. In minder dan twee maanden werden van dit indringende verhaal over crimineel Willem Holleeder 382.974 stuks gekocht. Op plaats 2 belandde J.K. Rowling met de tekst van het toneelstuk Harry Potter en het vervloekte kind. Deel een en twee (147.179 exemplaren).

Van de volgende thrillers werden tussen de 75.000 en 100.000 exemplaren verkocht: Als het zaterdag wordt (Nicci French), Ik reis alleen (Samuel Bjørk), Verborgen (Karin Slaughter) en Het meisje in de trein, het thrillerdebuut van Paula Hawkins dat in de top 100 van 2015 nog op plek 2 stond.

Van Hittegolf van Suzanne Vermeer werden in 2016 tussen de 60.000 en 75.000 exemplaren verkocht. Ook goede zaken De doodsvogel van Samuel Bjørk (tussen 50.000 en 60.000 stuks) en De laatste mijl (David Baldacci) en Toen het donker werd (Simone van der Vlugt) die zich in de categorie 40.000 - 50.000 exemplaren bevinden. Eén op de vijf boeken in de Top 100 is een thriller.

Lieve mama en De kraamhulp (beide van Esther Verhoef), Vraag niet waarom (Simone van der Vlugt), Aangetast (Loes den Hollander), Sneeuwengelen (Suzanne Vermeer) en Het meisje in de trein waren in 2016 de meest uitgeleende boeken (tussen de 20.000 en 30.000 keer).

Aliassen (nieuws, 2017)

LINDA VAN RIJN HEET EIGENLIJK ANNEMIEK. OF LIZA

'Het werd weer eens tijd voor een nieuwe foto', meldt schrijfster Linda van Rijn op haar Facebook-pagina. Mooie plaat, reageren haar fans. Maar die weten waarschijnlijk niet dat de opmerkelijk frisse verschijning Linda van Rijn helemaal niet is. Want elders op internet gaat ze door het leven als Annemiek. Of Liza.


Linda van Rijn, het is net zo'n übergewone naam als Suzanne Vermeer. Wie haar curriculum vitae op haar website tot zich neemt, leest dat Van Rijn in 1974 in Harmelen is geboren. Ze studeerde Literatuurwetenschappen waarna ze in de reisbranche ging werken. Eerst in het buitenland als reisleidster op diverse toeristische locaties en tegenwoordig als interimmanager voor een grote toeristische organisatie. Ze schreef altijd al verhalen, maar had niet het plan om echt auteur te worden. 'Dat veranderde na het lezen van Cruise van Suzanne Vermeer', staat er op haar website. Van Rijn heeft in ieder geval dus één overeenkomst met Vermeer, die ook toeristen de weg wees. Althans, dat laatste beweerde Vermeer jaren geleden in interviews, die uitsluitend per e-mail konden worden afgenomen.

Maar de twee auteurs hebben nog iets gemeen: een pseudoniem. Suzanne Vermeer is ontsproten aan het brein van de in 2011 veel te vroeg overleden thrillerschrijver Paul Goeken.  Onder eigen naam boekte Goeken weinig succes met zijn thrillers. Toen hij het nom de plume van Suzanne Vermeer aannam en vakantiethrillers begon te schrijven, veranderde de zaak. De ene bestseller na de andere scoorde Vermeer/Goeken. De auteur werd zelfs voor de NS Publieksprijs genomineerd. Na het heengaan van Goeken werd besloten de reeks thrillers onder de naam Suzanne Vermeer voort te zetten. Een nog steeds onbekende broodschrijver houdt zich daarmee bezig.

Linda van Rijn ís een gevalletje Suzanne Vermeer. Het is in ieder geval niet deze blakende blondine die thrillers als Zeezicht en Ski Resort uit haar tekstverwerker heeft laten rollen. Wie het wel is, is onbekend. Het valt niet uit te sluiten dat een zwaarlijvige, bebaarde auteur van middelbare leeftijd haar boeken heeft geschreven. Linda van Rijn is een verzinsel van een uitgever die ook een succesvolle melkkoe à la Vermeer in huis wil hebben.

De dame op de foto is een model. Haar portret is van een fotosite geplukt. En uitgeverij Marmer is niet de enige die op het plaatje is gevallen. Wie met de foto even  op Google aan de haal gaat, ziet de vrouw verschijnen als ene Annemiek, die op de website van de Nationale Ombudsman laat weten te steggelen met de gemeente Emmen over haar paspoort. Ook zou ze werkzaam zijn bij een Belgische groothandel in kantoorartikelen, tandarts zijn in Phoenix, Arizona, en in een Zweedse kliniek patiënten van hun fobieën afhelpen. Klapper op de vuurpijl: op een datingsite van een bedrijf in Palm Beach, wordt ze voorgesteld als Liza (30). Handig om te weten: zij is een 'new member'.

Mijlpalen (nieuws, 2017)

DAN BROWN EN GILLIAN FLYNN IN 'HALL OF FAME'

Dan Brown en Gillian Flynn zijn twee van de 64 schrijvers die een plaats hebben bemachtigd op de eerste Bestseller Hall of Fame, samengesteld door Nielsen Book, de organisatie die wereldwijd gegevens verzameld over boekverkoop. Op de lijst staan 97 titels waarvan tussen 1998 en 2016 meer dan één miljoen exemplaren zijn verkocht.


In de Hall of Fame zijn ook J.K. Rowling (auteur van de Harry Potter-serie en onder het pseudoniem Robert Galbraith schrijver van thrillers), erotica-auteur E.L. James en kinderboekenschrijver Julia Donaldson opgenomen. De lijst telt onder meer 46 fictietitels, 34 kinderboeken en 14 non-fictieboeken.

Rowling staat met negen boeken in de lijst, Dan Brown met zes titels en E.L. James met vier. De laatste is de enige die van een boek meer dan zes miljoen exemplaren verkocht, te weten Vijftig tinten grijs.

Er staan ook wat oudere titels in de lijst, zoals de thriller Gone Girl (Donker hart) van Gillian Flynn, De hobbit van J.R.R. Tolkien en 1984 van George Orwell. Ook de in 2004 overleden Zweedse Millennium-auteur Stieg Larsson, staat op de lijst. Komende week maakt Nielsen bekend welke auteur in 2016 de mijlpaal van één miljoen verkochte boeken heeft bereikt.

(Bron: The Bookseller)

18 januari 2017

Oud-communist (nieuws, 2017)

SCHRIJVER BRENGT SPEURDER PEPE CARVALHO WEER TOT LEVEN

Ruim dertien jaar na het verscheiden van zijn schepper Manuel Vázquez Montalbán wandelt Spanjes beroemdste fictieve speurder weer door de straten van Barcelona.

Privédetective Pepe Carvalho, liefhebber van een goede maaltijd, oud-communist en ex-CIA-agent, maakte voor het eerst zijn opwachting in Yo Maté a Kennedy uit 1972. Drie decennia lang schreef Manuel Vázquez Montalbán  (foto) verhalen over Carvalho, die moest zien te dealen met corruptie, misdrijven en politieke en sociale omwentelingen in Spanje.

Vázquez Montalbán was naast misdaadschrijver ook journalist en dichter. In zijn jeugdjaren was hij actief voor de socialistische partij, wat hij tijdens het regime van Franco moest bekopen met marteling en gevangenisstraf. In 2003 stierf hij aan de gevolgen van een hartaanval op 64-jarige leeftijd. Zijn werk bleef populair in zowel Spanje als daarbuiten. Als eerbetoon vernoemde de Italiaanse thrillerauteur Andrea Camilleri zijn inspecteur Montalbano naar hem.

Na overleg tussen de familie van Vázquez Montalbán en zijn uitgevers is besloten om het personage Pepe Carvalho te laten voortleven in een nieuwe serie verhalen. De Catalaanse dichter en schrijver Carlos Zanón werkt aan een nieuwe misdaadroman, die in 2018 het licht moet zien.

Bron: The Guardian , (c) foto: Generalitat de Catalunya

13 januari 2017

Exit (nieuws, 2017)

SCHRIJVER VAN 'THE EXORCIST' OVERLEDEN

De Amerikaanse schrijver en filmmaker William Peter Blatty is overleden. Blatty was auteur van onder meer de roman 'The Exorcist' in 1971, die twee jaar later werd verfilmd tot de gelijknamige en angstaanjagende horrorklassieker. Blatty stierf donderdag in een ziekenhuis in Bethesda, Maryland, aan de gevolgen van bloedkanker. Hij is 89 jaar geworden. 

Bill Blatty (foto) publiceerde in 1973 zijn autobiografie onder de titel I'll tell them I remember you, waarin hij onder meer het schrijfproces van The Exorcist beschrijft. Hij vertelt onder meer dat het overlijden van zijn moeder een grote rol speelde.

Blatty won gedurende zijn carrière onder meer Golden Globe Awards in 1973 en 1980. In 1998 kreeg hij de Stoker Award (genoemd naar Bram Stoker) voor zijn gehele oeuvre.

The Exorcist stond meer dan een jaar lang in de bestsellerlijst van de New York Times. Van het boek werden dertien miljoen exemplaren verkocht. Stephen King liet vandaag via Twitter weten de dood van Blatty te betreuren. 'RIP William Peter Blatty, who wrote the great horror novel of our time', aldus King. 'So long, Old Bill.'

In The Exorcist vertelt Blatty het verhaal van moeder Chris MacNeil in Georgetown. Zij hoort op een dag vreemde dingen in haar huis. Ook doet zich een aantal eigenaardige verschijnselen voor. Chris beseft niet dat een vrijgelaten demon haar huis is binnengedrongen. Haar dochter, Regan, begint kort daarna vreemd gedrag te vertonen. Ze gebruikt de meest grove scheldwoorden en op een feestje plast ze, voor tientallen mensen, op de grond. Eerst denkt Chris dat Regan ziek is, maar onderzoeken wijzen niets uit. Maar nadat Chris een bovennatuurlijk verschijnsel van dichtbij heeft meegemaakt, is zij ervan overtuigd dat haar dochter bezeten is. Buiten Chris gelooft echter niemand dit, maar ontdekkingen als een vernield en beklad Maria-beeld bevestigen dat er iets is dat de Kerk niet goedgezind is. Ondertussen wordt Regans gedrag steeds grover: ze grijpt een psychiater bij zijn geslacht en niet lang daarna vermoordt ze een kennis van de MacNeils, door hem uit haar slaapkamerraam te gooien. Ten einde raad laat moeder Chris een priester, Damien Karras, komen. Hij ontdekt dat het wezen dat in Regan zit. Chris ziet het exorcisme als de enige oplossing en laat twee priesters naar haar huis komen. Daar beginnen ze met een gewaagde, uitputtende duiveluitdrijving.

De verfilming had geweldige impact op het bioscooppubliek. Van over de hele wereld kwamen berichten van bezoekers die waren flauwgevallen of epileptische aanvallen kregen. Een jongen pleegde zelfmoord na het zien van de film. The Exorcist werd door Entertainment Weekly tot engste film ooit uitgeroepen.

Bron: Los Angeles Times

Shortlist (nieuws, 2017)

'NEMESIS' EN 'DUIVELSPACT' GENOMINEERD VOOR THRILLERPRIJS

Vier Nederlandse en één Vlaamse thrillerauteurs maken kans op De Diamanten Kogel. Dat heeft de jury van de Vlaamse thrillerprijs bekendgemaakt.

Voor de vijftiende editie van de De Diamanten Kogel werden 108 thrillers ingezonden. Deze week vergaderde de jury voor het laatst over de gegadigden en bracht de longlist van twintig titels terug tot de volgende shortlist:
Jan van der Cruysse - Bling bling. Diamantroof in Delhi (Davidsfonds)
Loes den Hollander - Duivelspact (Karakter)
Bart-Jan Kazemier - Drone (Cargo)
Marjolijn Uitzinger - De partijgenoot (De Geus)
Simon de Waal - Nemesis (Lebowski)

De jury bestaat uit Jos van Cann, Eric Diepvens (secretaris), Henri-Floris Jespers (voorzitter), Jürgen Joosten, Alain Sohier en Geert Swaenepoel. De prijs wordt door de Schepen van Cultuur uitgereikt in het Antwerpse stadhuis op 23 februari. Vorig jaar won de Nederlandse columniste Nausicaa Marbe verrassend De Diamanten Kogel met haar roman Smeergeld.

Simon de Waal won De Diamanten Kogel al eerder. Dat was in 2008, toen zijn thriller Pentito werd bekroond. Voor Loes den Hollander is het de eerste keer dat ze voor de belangrijkste Vlaamse thrillerprijs wordt genomineerd. Een paar jaar geleden besloot ze haar thrillers niet meer in te zenden voor de Gouden Strop, uit protest tegen de kosten die met de aanmelding gepaard gingen. Op verzoek van haar uitgeverij heeft ze de 'boycot' twee jaar later beëindigd.

10 januari 2017

Streefgetallen (column, 2017)

DRIE PER WEEK

(Door Peter de Zwaan)

Als ik ergens van hou, is het van wensen waarvan je van tevoren weet dat je ze beter had kunnen wegdrinken.

Nieuwjaarswensen bijvoorbeeld. Niet meer roken, niet meer hardlopen, niet meer ergeren, dat soort mooie voornemens. Veel boeken lezen, hoort er ook bij.

Komt niets van terecht als je het je aan het begin van een jaar moet voornemen. Je leest of je leest niet, het heeft meer met innerlijke drang of verlangen te maken dan met een plan of een uitdaging.

Plan? Uitdaging? Dat is Nederlands. Ik bedoel natuurlijk challenge.

Ik ben een slordig volger van websites die ik fatsoenshalve met regelmaat behoor te raadplegen en daarom kwam ik er een paar dagen geleden, dankzij de Volkskrant, pas achter dat er een reading challenge bestaat. Dat is erger dan een voornemen, het is een collectief voornemen. ‘In mijn eentje breng ik er niets van terecht, maar met elkaar…’

Dat valt ook al tegen, las ik. Sander Verheijen, het kopstuk van eerst Crimezone en nu Hebban.nl, nam zich begin 2016 voor 50 boeken in een jaar te lezen, maar strandde in de buurt van de 25. Nog vrij veel, daar niet van, maar ver van het te bereiken doel. Dit jaar moeten het er 35 worden. Toe maar. Vroeger, op de hbs, zeiden we dan: ‘Begin maar met Het bittere kruid en Oeroeg, die zijn lekker dun.’

Denk nou niet dat ik de spot wil drijven met boekenlezers die streefgetallen hebben, elk boek is meegenomen. Zelf haal ik de 25 misschien net en daarvan zijn er dan minstens 20 die ik al gelezen heb. Weer alle Gavin Lyalls, kom, laat ik Carl Hiaasen nog eens doornemen. Liever een goed boek twee keer, of drie of zes, dan halverwege een nieuw boek treuren om verspilde tijd.

Wie veel leest, heeft mijn bewondering. Behalve als hij recensent is.

Voor recensenten gelden andere regels.

Een boek of 25, 30 per jaar valt goed te praten, maar daarna wordt het moeilijk. Vind ik. Maar ik vrees dat ik weer eens alleen sta en dat zal ik onderbouwen met een verhaaltje waar geen woord aan is gelogen.

Er was eens, jaren geleden toen de VN thrillergids nog serieus werd genomen, een vergadering van het GNM, het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Het gesprek kwam op Vrij Nederland en een van de aanwezigen, iemand die zelf misdaadboeken schreef, zei dat hij recensies maakte voor de thrillergids. Hij noemde het aantal boeken waar hij in het afgelopen jaar een stukje over had geschreven. Het juiste aantal weet ik niet meer, maar het lag tussen de 150 en de 200. Minstens drie per week. Tussen het echte schrijven door. Meer dan drie boeken die je moet lezen, waar je, hoop ik vurig, over moet nadenken, waar je iets over moet opschrijven. Ik dacht meteen: schande.

Ik zou het misschien hebben gezegd als ik niet was overdonderd door het applaus. Tientallen misdaadschrijvers die gaarne uit de grond van hun hart klagen over het leed dat recensenten hun hebben aangedaan, klapten hard en lang voor de collega die er elke week drie boeken doorjoeg.

Wat zegt u nu? Is dat laag? Kent u recensenten die voor vier of vijf boeken per week hun hand niet omdraaien?

Noem ze. Dan gaan we ze in de volgende GNM-vergadering uitlachen. Beleven we ook nog eens een vrolijk moment aan de recensent.

Deze column is ook te lezen op peterdezwaan.nl

Feesten en partijen (nieuws, 2017)

WEER EEN THRILLERFESTIVAL: HET KAN NIET OP IN ENGELAND

Het wil maar niet lukken in Nederland om een festival op te zetten dat gewijd is aan het spannende boek. In het buitenland doen ze niet anders en komen er zelfs nieuwe bij. Volgende maand is in Aberdeen de eerste editie van Granite Noir, dat een vrolijk treffen van Schotse en Scandinavische thrillerschrijvers belooft te worden.

Wie herinnert het zich nog? In het najaar van 2013 zouden drie Nederlandse uitgeverijen in Eindhoven een Thriller Fest. Auteurs als Nicci French, R.J. Ellory en Peter James hadden al toegezegd te zullen komen. Een met reclame beplakte auto reed door Nederland om de thrillerfans er lekker voor te maken.

Twee weken voor de aftrap werd het festijn echter afgelast. Reden was de tegenvallende verkoop van de kaarten die in prijs varieerden van 75 tot 110 euro. Voor dat laatste bedrag kon je meedineren en deelnemen aan een pubquiz. De organisatie meldde dat met de afgelasting het concept Thriller Fest zeker niet ten grave was gedragen. 'Na interne evaluatie bekijken we de mogelijkheden voor een ander tijdstip', beloofde een woordvoerder. Nooit meer iets van gehoord.

Een groots festival waar het spannende boek centraal staat, bestaat niet in Nederland. Of kan kennelijk niet bestaan. Goed, er bestaat sinds een jaar of acht het meerdaagse Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer, maar slechts een uurtje of vier op zondagmiddag wordt vrijgemaakt voor de geschreven thriller, op de andere dagen is er aandacht voor toneel, films en lezingen. De thriller wordt in Nederland niet bepaald gevierd. Sterker nog, de aandacht wordt steeds minder. De Maand van het Spannende Boek is veranderd in Spannende Boeken Weken, dit jaar komt zelfs de Avond van het Spannende Boek te vervallen.

Hoe anders is dat in het buitenland. De jongste editie van het Duitse festival Mord am Hellweg trok meer dan 28.000 bezoekers. Daarnaast vechten Duitse steden om de eer om gastheer te zijn van het meerdaagse evenement van het thrillerschrijversgilde Das Syndikat.

In het Verenigd Koninkrijk wordt het ene na het andere thrillerevenement georganiseerd. CrimeFest in Bristol, het Harrogate CrimeWriting Festival en Noirwich in Norwich hebben inmiddels naam gemaakt. In het kustplaatsje Deal wordt op 25 maart het festival Deal Noir gehouden en een maand later is er het tweedaagse feest Newcastle Noir. Het Londense collectief Killer Women organiseerde in oktober zijn eerste festival. Sinds enkele jaren is er in de Schotse plaats Stirling het evenement Bloody Scotland. Nog een Schotse aangelegenheid is Rebusfest (30 juni - 2 juli) in Edinburgh, waar gevierd wordt dat Ian Rankin dertig jaar geleden rechercheur John Rebus introduceerde.

In de IJslandse hoofdstad Reykjavik is er elk jaar Iceland Noir, tijdens de meest recente editie werd Marion Pauw bekroond met een 'Icepick'.
In maart wordt in de Noorse hoofdstad Oslo voor de vijfde keer Krimfestivalen gehouden, onder anderen Karin Slaughter en Håkan Nesser zijn er te gast. En vier dagen lang duurt het ThrillerFest in New York. In juli maken auteurs als  Lisa Gardner, John Lescroart, Lee Child, Nelson DeMille, Michael Koryta, Val McDermid, Kathy Reichs en - daar is ze weer - Karin Slaughter er hun opwachting. En voor wie tijd en geld heeft, kan eind deze maand terecht in het Indiase Delhi voor het Noir Literature Festival.

In de Schotse stad Aberdeen is van 24 tot en met 26 februari de eerste aflevering van het thrillerfestival Granite Noir. Schotse thrillergrootheden als Denise Mina, Christopher Brookmyre en Stuart MacBride ontmoeten er dan hun Scandinavische vakbroeders en -zusters als de Noor Gunnar Staalesen, de Zweedse Kristina Ohlsson en Thomas Rydahl uit Denemarken. Er zijn drie dagen lang lezingen, interviews en workshops.

In Nederland wordt de naar een festival hunkerende thrillerfan vooralsnog niet bediend. Wellicht moet die zijn hoop maar vestigen op het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, dat eens in de drie jaar een thrillerschrijver mag eren met een Meesterprijs. Saskia Noort won die prijs in 2013, dus dit jaar kan het weer. Wie een mooiere aanleiding weet om hier het thrillergenre te vieren, mag het zeggen. 

Bronnen: The Guardian, The Press And Journal

09 januari 2017

In de geest van... (nieuws, 2017)


Concertgebouw plaats delict in 80e Baantjer




Appie Baantjer schreef zeventig politieromans over rechercheur De Cock (ja, die met ceeooceekaa). Na diens dood zette Peter Römer de serie voort. Binnenkort ligt deel 80 in de winkel.

De Cock en de moord op maat is de titel van het nieuwste boek uit de Baantjer-serie. Het boek verschijnt op 14 februari en wordt met toeters en bellen gepresenteerd in het Concertgebouw in Amsterdam, de moordlocatie in deze misdaadroman.

Tijdens een blinde auditie in het hoofdstedelijke akoestiekparadijs wordt de celliste Julia de Ruyter vermoord. Zij is de dochter van een van de beroemdste dirigenten van de vorige eeuw. Rechercheur De Cock ontdekt al snel dat Julia een rustig leven leidde, dat in het teken van de muziek stond.

Niet lang daarna wordt advocaat Richard Trenité vermoord aangetroffen. Zijn te vroege heengaan lijkt aanvankelijk niets te maken te hebben met die van de celliste. Maar als er een bladzijde uit een dagboek op de plaats delict wordt gevonden, weet De Cock dat er een link moet zijn. Bij Julia troffen ze ook een dagboekbladzijde aan... Twee moorden, twee dagboekfragmenten, wat is het verband?

De eerste oplage van deel 80 bevat een plattegrond van Amsterdam waarop de moordlocaties van eerdere delen terug te vinden zijn. Lezers worden bovendien uitgenodigd mee te denken over de moordlocatie voor volgende delen.

Auteur en acteur Peter Römer zette De 'De Cock'-reeks voort met vijf door hem geschreven delen naar de scenario's van de tv-serie Baantjer. Nu vervolgt hij de reeks met nieuw geschreven boeken. Römers streven is geheel in de geest van Appie Baantjer te schrijven. Sinds eind vorig jaar is hij voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. 

08 januari 2017

Hofhondjes (nieuws, 2017)

RASPOETIN MET BRABANTSE TONGVAL

Enorme trek krijgen in een worstenbroodje of Bossche bol na de audiotour van de tentoonstelling Romanovs & Revolutie in de Hermitage. Dat effect valt niet uit te sluiten nu bekend is dat Esther Verhoef haar Brabantse tongval heeft aangewend voor het inspreken van de rondleiding.


De thrillerschrijfster deed via Instagram zelf kond van het feit dat ze als 'stem' voor een expositie is gevraagd. 'Heel bijzonder, want het is de eerste keer. Geweldig leuk om te doen', aldus  Esther Verhoef. Ze vertelt tijdens de tour over hofhondjes, de intrigrant Raspoetin (foto), samenzweringen en de moord op het Russische tsarengezin Romanov, nu honderd jaar geleden.

Met meer dan 250 objecten, afkomstig uit de Hermitage St.-Petersburg, het Russisch Staatsarchief in Moskou en het Artillerie Museum in St.-Petersburg, vertelt de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie (4 februari t/m 17 september) het indrukwekkende verhaal van het mondaine St.-Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de twintigste eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering. In woord en beeld wordt duidelijk gemaakt hoe de keuzes en beslissingen van de tsaar de revolutie en het einde van 300 jaar Romanovs in Rusland onafwendbaar maakten. Er wordt verteld over de laatste levensjaren van het tsarengezin, tot aan hun moord in 1917: hét kantelpunt in de Russische geschiedenis.

Tot de topstukken van de tentoonstelling behoren kledingstukken en portretten van het tsarenpaar, speelgoed en tekeningen van hun kinderen, de acte van abdicatie van Nicolaas, kunstwerken uit Ruslands ‘zilveren eeuw’, diverse Fabergé-objecten en een van de moordwapens.

05 januari 2017

Meisjes (nieuws, 2017)

STEPHEN KING HEEFT EERSTE GROTE THRILLER VAN 2017 AL UIT

Hij hield het precies dertien dagen vol: de radiostilte op Twitter na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Sinds 22 november roert Stephen King zich weer stevig op social media. Nu kondigt hij al 'de eerste grote thriller van 2017' aan. 

En die eer valt thrillerdebutante Riley Sager (foto) te beurt. Haar debuut Final Girls (inderdaad, weer een thriller met meisje in de titel) is in orde bevonden door Stephen King. Hij twitterde eind december: 'The first great thriller of 2017 is almost here: FINAL GIRLS, by Riley Sager. If you liked GONE GIRL, you'll like this.'

Riley Sager is, zo meldt haar website, geboren in Pennsylvania. Ze is schrijver, redacteur en grafisch ontwerper en woont momenteel in Princeton, New Jersey. En naast schrijven houdt ze van films en bakken. Haar debuut komt pas halverwege dit jaar uit in de Verenigde Staten, maar is ook al verkocht aan het Verenigd Koninkrijk en meer dan tien andere landen.

Het verhaal: tien jaar geleden ging studente Quincy Carpenter op vakantie met vijf vriendinnen. Ze kwam alleen terug, als enige overlevende van een waargebeurde griezelfilm: een groepsmoord. Quincy was in een klap lid van een club waartoe niemand wil behoren: een groep van vrouwen die ook als enige overlevende uit een nachtmerrie terugkeerden. De pers bestempelt ze als de Final Girls. Zo is daar Lisa, van wie negen vriendinnen werden doodgestoken, Sam, die een aanval tijdens haar dienst in een hotel overleefde en nu Quincy, die bloedend door bossen moest rennen om maar te ontkomen aan de man die ze alleen maar met Hem weet aan te duiden. De drie meisjes proberen allen hun nachtmerrie achter te laten. Ze hebben elkaar nooit ontmoet.

Met Quincy gaat het goed, dankzij haar Xanax-pillen. Ze is verloofd met Jeff, bestiert een populaire bakblog en woont in een mooi appartement. Haar ontmoetingen met politieman Coop die haar jaren geleden redde, hebben een therapeutische werking. Haar geheugen staat haar zelfs niet toe de gebeurtenissen van die verschrikkelijke nacht te herinneren. Het verleden is het verleden.

Maar dan wordt Lisa, de eerste Final Girl, dood aangetroffen in haar bad, polsen doorgesneden. Sam, het tweede meisje, staat plotsklaps voor Lisa's deur. Sam schijnt vastbesloten te zijn om Quincy de horror te laten herbeleven. Ze vraagt zich af waarom Sam juist haar moet hebben. Als meer details over Lisa's dood bekend worden, probeert Quincy de leugens van Sam te ontrafelen. Uiteindelijk moet ze toch terug naar die ene nacht in Pine Cottage voordat ze het verleden werkelijk kan laten rusten.

Of en wanneer Final Girls in Nederlandse vertaling verschijnt, is nog niet bekend. 

04 januari 2017

Toplijst (nieuws, 2017)

DE FAVORIETEN VAN LINWOOD BARCLAY

Kort geleden verscheen The Twenty-three, het laatste deel van de Promise Falls-trilogie van de Canadese thrillerschrijver Linwood Barclay. Website Offtheshelf vroeg de auteur zijn boekenplank eens te inspecteren en zijn 23 favoriete thrillers te selecteren. En dat deed hij met veel enthousiasme. Barclay schotelt verstokte lijstjesfetisjisten wat leesvoer voor. 

'Nu The Twenty-three in de winkel ligt, vind ik het een mooi moment om een lijst van mijn 23 favoriete thrillers te delen met de lezer', schrijft Linwood Barclay op de website. 'De boeken hebben alle gemeen dat ze me op een of andere manier in vervoering brachten, me aangrepen. Het is een beperkte lijst, dus ik heb wat titels laten vallen. En als ik met deze lijst klaar ben, zal ik me vast een of twee herinneren die er ook op hadden moeten staan. Maar goed, onderstaande titels zijn zonder uitzondering fantastische boeken. Om uiteenlopende redenen...'

Ross Macdonald - The Chill (1964)
'Ik geef toe dat The Chill de engste noch de meest opwindende thriller is die ik heb gelezen, maar het is zeker de beste uit de Lew Archer-reeks. Geschreven door iemand wiens werk mij meer heeft beïnvloed dan ieder ander. Ross Macdonald staat voor mij gelijk aan Dashiell Hammett en Raymond Chandler.'

Stephen King - 11/22/63 (2011)
'Een man reist in de tijd om de moord op John F. Kennedy te verijdelen. Een boek met een groot bereik en getuigend van een omvangrijke ambitie.'

George Pelecanos - Drama City (Drama Stad, 2005)
Hoewel het niet het bekendste boek is van George Pelecanos, is Drama City wel het boek dat ik het meest waardeer. Misschien wel vanwege de onwaarschijnlijke held, een ex-gedetineerde die nu bij de dierenbescherming werkt.

Robert B. Parker - Early Autumn (Spenser en de slome puber, 1981)
Mijn favoriete Robert B. Parker-roman, waarin private-eye Spenser een jonge man te hulp schiet, die gevangen zit tussen elkaar bestrijdende ouders. Hier zit zo veel gevoel in.'

Terry Hayes - I Am Pilgrim (Ik ben Pelgrim, 2013)
'Dit verhaal over een spion die een terrorist op de hielen zit, is ongetwijfeld de beste thriller die ik in de laatste vijf jaar heb gelezen. Episch, gedetailleerd, geloofwaardig. Ik kan niet wachten op de volgende van Hayes.'

William Goldman - Marathon Man (Maratahonloper, 1974)
Hij was zowel scenarist als romanschrijver. William Goldman was moeilijk in een hokje te stoppen. Hij schreef niet alleen thrillers, van zijn hand was bijvoorbeeld ook het script van The Princess Bride en het boek waarop het was gebaseerd. Ik ontdekte deze thriller toen ik tegen de twintig liep. Ik had nog nooit zoiets eerder gelezen. De eerste zes hoofdstukken lijken niets met elkaar te maken te hebben, maar daarna worden de puzzelstukjes op hun plek gelegd.'

P.D. James - The Children of Men (De verloren generatie, 1992)
'P.D. James schreef vele fantastische misdaadromans, maar deze springt er voor mij uit. Ze schetst een toekomst waarin de laatste geboorte heeft plaatsgevonden. De mensen leven een uitzichtloos bestaan. Overdonderend.'

Elmore Leonard - Get shorty (1990)
'Zoals met meerdere boeken op deze lijst het geval is, is het moeilijk om het beste boek van bepaalde auteurs te kiezen omdat ze al zo veel klassiekers op hun naam hebben staan. Dat gaat ook op voor Elmore Leonard. Maar Get shorty heeft een impact op zo veel niveaus. Het is niet alleen een geweldige misdaadroman, maar ook een hilarisch verhaal en een prachtig commentaar op hoe het er allemaal aan toegaat in Hollywood.'

Stephen King - Pet Sematary (Dodenwake, 1983)
'Dit was een van de eerste boeken van Stephen King die ik las. Het is ook wel misschien de engste thriller van hem, want het speelt om een belangrijke vraag: wat zou jij doen om een dood kind weer tot leven te brengen?'

Ken Follett - Eye of the Needle (Door het oog van de naald, 1977)
'Dit is een vroege 'Ken Follet', toen hij nog kortere, efficiëntere thrillers schreef. Dit boek is een echte pageturner.'

Ruth Rendell - A Judgement in Stone (Het stenen oordeel, 1977)
'Hoewel Ruth Rendell al in de eerste alinea vertelt wie het slachtoffer is en wie de dader en waarom het gebeurt, is dit een van de beste misdaadromans ooit geschreven. Je kunt het niet wegleggen.'

Don Winslow - The Cartel (Het kartel, 2015)
'Dit is het vervolg op Winslows eerdere boek over de Mexicaanse drugskartels, The Power of the Dog. Als Tolkien had bedacht een roman te schrijven over drugsoorlogen, dan zou het dit boek zijn geweest.'

Michael Connelly - 9 Dragons (Tweede leven, 2009)
Alle Harry Bosch-boeken van zijn uitstekende thrillers over hoe de politie te werk gaat. Maar dit is een nonstopthriller, waarin de uitdagingen voor Bosch immens persoonlijk worden.

Franklin W. Dixon - The Missing Chums (1928)
'Franklin W. Dixon is het pseudoniem van meeerdere auteurs, die de jeugdige speurders Frank en Joe Hardy bedachten. Ik heb geen idee wie dit boek uit de serie echt heeft geschreven. Ik las het als kind en het maakte me verslaafd aan spannende verhalen.'

Stephen King - Misery (1987)
'Pet Sematary heeft bovennatuurlijke elementen, maar Misery is een echte aardse thriller over de psychotische fan van een schrijver. Enorm angstaanjagend.'

Thomas Harris - Silence of the Lambs (De schreeuw van het lam, 1988)
'Het beroemdste en meest verontrustende deel uit de serie thrillers over Hannibal Lecter. Een belangrijk, invloedrijk boek en een adrenalineverhogend leesavontuur.'

William Landay - Defending Jacob (De verdediging van Jacob, 2012)
'Prachtig! Je verwacht niet zo snel van een legal thriller dat het je de adem beneemt. Dit boek deed dat met mij, tot tweemaal toe.'

Agatha Christie - And then there were none (En toen waren er nog maar..., 1939)
'Waarschijnlijk haar beroemdste boek. Agatha Christie maakte niet alleen gebruik van de vele wendingen die we in de misdaadliteratuur kennen: ze bedacht ze.'

Thomas Harris - Red Dragon (De rode draak, 1981)
Een vroege 'Hannibal Lecter', bijna net zo angstaanjagend als de eerder genoemde Silence of the Lambs. Hannibal Lecter is wat mij betreft de grootste schurk na professor Moriarty.'

Sir Arthur Conan Doyle - The Valley of Fear (Het dal van de verschrikking, 1915)
'Nu ik het toch over Moriarty heb, geen lijst zou compleet zijn zonder dit verhaal waarin hij het opneemt tegen Sherlock Holmes.'

Ian Fleming - Casino Royale (1953)
'Ian Fleming definieerde met zijn James Bond-boeken de hedendaagse thriller. Deze zette de toon voor alle die volgden.'

Erik Larson - The Devil in the White City (De duivel in de witte stad, 2003)
'Een boek gebaseerd op echte gebeurtenissen. Dit verhaal over een seriemoordenaar tijdens de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago leest als een pure thriller.'

Lee Child - Personal (Persoonlijk, 2014)
Zijn Jack Reacher-thrillers plaatsen Lee Child op een troon, die eerder was bezet door Ian Fleming. Alle boeken zijn puur leesvermaak en deze is mijn persoonlijke favoriet.'

Bron: Offtheshelf.com

03 januari 2017

Verborgen verleden (nieuws, 2017)

SHERLOCK-AUTEUR EN -ACTEUR ZIJN VERRE VERWANTEN

Stamboomonderzoekers hebben ontdekt dat de Britse acteur Benedict Cumberbatch, die de beroemde speurder Sherlock Holmes speelt in een televisieserie, een verre verwant is van de schrijver die dit karakter meer dan honderd jaar geleden schiep. Cumberbatch (40) en Sir Arthur Conan Doyle, die in 1930 overleed, hebben dezelfde stamoudovergrootvader, meldt de website Ancestry.com.


De gemeenschappelijke voorouder van zowel Cumberbatch (foto) als Conan Doyle is John of Gaunt, de vierde zoon van koning Edward III en vader van Henry IV. John of Gaunt stierf in 1399.

Deze week is op de Britse televisie de vierde serie van Sherlock begonnen. Gezien de toenemende populariteit van Cumberbatch als filmacteur lijkt het onwaarschijnlijk dat hij hierna nog eens in de huid van Sherlock Holmes zal kruipen. Holmes en zijn sidekick dr. Watson kwamen tot leven in het verhaal A Study in Scarlet, gepubliceerd in 1887.

Bron: The Guardian

02 januari 2017

In aantocht (nieuws, 2017)

BEVROREN VLAMMEN, JACHTHONDEN EN DONKER WATER

Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Allerwegen wordt geroepen dat een spectaculaire bestseller het thrillergenre weer goed zou doen. Wellicht zit die tussen de vijf Scandi-noir boeken, die uitgeverij A.W. Bruna voor het komende jaar tipt. 


Op 14 februari verschijnt Wiegelied van Cilla en Rolf Börjlind, de vierde Rönning & Stilton-thriller. Op een nacht vindt de dakloze Muriel een huilend meisje midden in het centrum van Stockholm. Elders, in in Småland, doet Olivia Rönning onderzoek naar de moord op een jongen. In de buurt van het plaats delict wordt een mes gevonden met een inscriptie die erop wijst dat de jongen slachtoffer is van een Roemeense criminele organisatie.

Dé publiekslieveling uit Zweden, zo wordt Mikaela Bley volgens de uitgever genoemd. Op 7 maart ligt haar thriller Donker water in de winkel. Over de inhoud: Ellen Tamm kan niet langer vluchten voor haar verleden en voor de traumatische persoonlijke herinneringen die naar boven kwamen toen ze werkte aan de zaak van het verdwenen meisje Lycke. Nu gaat ze terug naar waar het allemaal begon, toen ze acht jaar oud was en haar tweelingzusje stierf.

Bevroren vlammen, het derde deel in de Deense serie Oxen van Jens Henrik Jensen, verschijnt op 21 maart. Voor zover iedereen weet is oorlogsveteraan Niels Oxen verongelukt op zee. In werkelijkheid bevindt hij zich op een eiland in de Zweedse archipel. Als de leiders van het geheime netwerk Danehof ontdekken dat ze er niet in geslaagd zijn hem te doden, zullen ze een meedogenloze klopjacht starten. Als de politie erachter komt dat hij nog leeft, zal hij gearresteerd worden voor een moord die hij niet beging. Alle kansen lijken zich tegen hem te hebben gekeerd, maar toch besluit Oxen dat hij de confrontatie moet aangaan.

Begin juni wordt Jachthonden van Jorn Lier Horst uitgebracht. Het is het vervolg op Rode sneeuw, Zeventien jaar geleden leidde William Wisting het onderzoek in een van Noorwegens meest beruchte strafzaken, de moord op de jonge Cecilia Linde. Als men ontdekt dat het bewijs is vervalst, wordt Wisting geschorst. Het ziet ernaar uit dat er een man onterecht is veroordeeld voor de moord, en de media ruiken bloed. Wisting heeft zijn leven gewijd aan de jacht op criminelen. Maar nu is hij degene op wie jacht wordt gemaakt.

En dan natuurlijk Millennium 5 van David Lagercrantz, te verschijnen op 7 september. Het duo Salander en Blomkvist keert terug, zoveel is zeker. Over de titel en de inhoud is echter verder nog niets bekend.