Scenarioschrijver en thrillerauteur Simon de Waal is door de Stichting CPNB gevraagd het geschenkboekje te schrijven voor Juni - Maand van het Spannende Boek 2016. De oplage van het boekje zal ongeveer een half miljoen exemplaren bedragen.
Terwijl hij besprekingen voerde over de serie Bureau Raampoort, werd Simon de Waal afgelopen week 'overvallen' door een delegatie van de stichting CPNB. Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer deelde de hogelijk verbaasde schrijver vervolgens officieel mee dat hij is uitgekozen als Auteur van de Maand van het Spannende Boek 2016.
De Waal is sinds 2010 de eerste mannelijke auteur die het geschenkboekje mag schrijven. Zijn voorganger was Charles den Tex. Zijn boekje Onmacht verscheen vijf jaar geleden in een recordoplage van 865.000 exemplaren. Na Den Tex werden het Italiaanse duo Monaldi & Sorti, Simone van der Vlugt, Loes den Hollander en Tess Gerritsen ingehuurd als geschenkauteur. Dit jaar was de eer weggelegd voor Marion Pauw, zij schreef het geschenkboekje Grijs gebied.
Sinds begin jaren '80 is Simon de Waal rechercheur zware misdaad bij de Amsterdamse politie waar hij op bureau Warmoesstraat samenwerkte met Appie Baantjer. Nadat hij in 1991 was gevraagd als adviseur bij een speelfilm, kreeg hij interesse voor het scenarioschrijven. Zo heeft hij scenario's geschreven voor televisieseries als Baantjer, Unit 13, Grijpstra & De Gier, Smeris, Noordzuid en Russen. Voor het scenario van de film Lek ontving de Waal in 2000 een Gouden Kalf.
Naast scenario’s schrijft hij ook thrillers: Cop vs Killer (2004) en Pentito (2008) werden beide genomineerd voor De Gouden Strop. Pentito won in België de Diamanten Kogel (2008). De verfilming van Cop vs Killer (2012 en geregisseerd door de Waal) won een Gouden Kalf voor de hoofdrolspeler Jeroen Willems. In 2009 startte hij een reeks policiers met Baantjer, die tijdens het schrijven van deel drie overleed. In 2014 was de pilot van Bureau Raampoort, gebaseerd op deze reeks van De Waal, een succes bij SBS6; de serie wordt vanaf eind september uitgezonden. Ondertussen werkt De Waal aan The Fear of God, welke hij wederom zelf zal verfilmen. Boek en film staan gepland voor najaar 2016.
Bloed in de polder
Het zal de Nederlandse misdaadauteurs plezieren dat de Stichting CPNB heeft gekozen voor Bloed in de polder als motto van Juni - Maand van het Spannende Boek 2016. De Hollandse thriller staat daarin centraal. De misdaadliteratuur van Nederlandse bodem kent een stevige stamboom, stelt de CPNB: van P. Tesselhoff Jr. - die in 1900 het eerste Nederlandse misdaadverhaal schreef - tot Havank, Janwillem van de Wetering en Baantjer naar Tomas Ross, René Appel, Charles den Tex, Simon de Waal natuurlijk en Michael Berg om enkele hedendaagse bloedverwanten te noemen. Ze worden terzijde gestaan door hun zusters in het kwaad, zoals Saskia Noort, Simone van der Vlugt, Esther Verhoef, Marion Pauw, Loes den Hollander, Corine Hartman en Marelle Boersma.
Nederland als plaats delict werpt een andere blik op de Hollandse gezelligheid en tolerantie, meent de CPNB. Zowel in fictie als in de realiteit, getuige true crime boeken zoals De ontvoering van Alfred Heineken (Peter R. de Vries) en Mocro Maffia (Wouter Lamans en Marijn Schrijver).
Het is de tweede keer dat de CPNB de Nederlandse thriller in het zonnetje zet. In 2001 voerde de boekpromotoer een soortgelijk thema, maar dan onder het motto Crime.nl.
(foto Simon de Waal: copyright Geert Snoeijer)
Gefeliciteerd, Simon! Ik ben er blij mee dat jij het geschenkboekje nu eens schijft. Nou natuurlijk niet in de fout vallen om een "vrouwenthrillerachtig" verhaal te schrijven... Hoog tijd voor wat testosteron in het geschenkboekje! :) Of krijgen we een Bureau Raampoort-verhaal. Ook leuk, altijd welkom!
BeantwoordenVerwijderen