(Door Peter Kuijt)
Boekhandelaar Wim Krings uit Sittard geldt als de thrillerexpert van het vierkoppige panel 'uit het vak' dat regelmatig nieuwe boeken bespreekt in 'De Wereld Draait Door'. Hij is niet alleen de stuwende kracht achter Thrillerboek.nl, in De Literaire Thrillersalon van de schrijfsters Annet de Jong en Carla de Jong geeft hij maandelijks prijs wat zijns inziens de beste thrillers zijn.
Een kenner dus. Uitgeverij De Geus benaderde Krings voor een 'blurb' op de voor- en achterkant van 'Gezichtsverlies', de derde thriller van het duo Josten & Smits. En dat werd helaas een gevalletje van jammer, want de lovende insteek van Krings ten spijt voldoet dit nieuwe deel in de Denise de Wit-reeks in de verste verten niet aan de verwachtingen.
Denise de Wit heeft in dit nieuwe avontuur alweer een carrièreswitch gemaakt. Was ze in 'Opgelicht', het eerste deel, een opsporingsambtenaar, een thriller ('Kroongetuige') later trok ze een toga aan en werd advocaat. Ook die baan is ze inmiddels beu. De Wit runt nu haar eigen detectivebureautje. Ze wordt ingeschakeld als er een bijna volkomen verkoold lichaam wordt aangetroffen. Slechts aan een stukje oor kunnen forensische experts vaststellen dat het hier om Janice Feenstra gaat. Haar niet onbemiddelde moeder Cathy huurt De Wit in om erachter te komen wie verantwoordelijk is voor deze brute daad. Het is een lucratieve opdracht, dus De Wit maakt zich er niet met een jantje-van-leiden vanaf. Haar onderzoek wordt gaandeweg iets te grondig.
Meer prijsgeven van de magere plot is niet wenselijk. Het duo Josten & Smits houdt met een weinig fantasierijke rechttoe rechtaan stijl en korte hoofdstukken het tempo erin, dat wel. Dat ze een herenhuis met aangebouwd forensisch lab situeren tegenover de Haagse snackcar De Vrijheid, terwijl de friettent in werkelijkheid is omgeven door ministeries en een werkgeverswolkenkrabber, zij ze vergeven. Maar gezien hun indrukwekkende curriculum vitae (Marc Josten is hoofdredacteur van het journalistieke Argos TV en Rob Smits is potverdikke advocaat-generaal bij het gerechtshof in Amsterdam) mag je toch wel een verhaal met ballen verwachten dat diepere lagen aanboort en niet slechts afgunst als belangrijkste thema heeft. 'Gezichtsverlies' is flinterdun en doet de reputatie van deze en gene geen goed.
Josten & Smits - Gezichtsverlies. Uitgeverij De Geus, 255 pag.
Een verademing om weer eens een recensie van jouw hand te lezen.
BeantwoordenVerwijderenMeer! Meer!