03 april 2014

Fout nieuws (nieuws, 2014)

NEDERLAND ZIET AF VAN CLAIM OP ROOFGOUD

De Nederlandse regering heeft in 2000 besloten definitief af te zien van haar claim op door de Nazi’s geroofd goud. Dat blijkt uit het antwoord van minister Jeroen Dijsselbloem van FinanciĆ«n op Kamervragen van het CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

Volgens de bewindsman heeft het tweede paarse kabinet afgezien van een claim op ruim 61.000 kilo Nederlands oorlogsgoud dat zich nog altijd in Zwitserland bevindt. Het goud, dat de nazi’s tussen 1940 en 1945 uit Nederland hebben afgevoerd, heeft een huidige waarde van ruim twee miljard euro.

Van Hijum stelde zijn vragen naar aanleiding van de thriller 'Fout goud' van Roel Janssen. 'Fout goud' is faction, een fictief plot op basis van historische feiten over de roof van het goud van De Nederlandsche Bank in de Tweede Wereldoorlog.

Het besluit om de claim op het oorlogsgoud in Zwitserland te laten rusten, is genomen op basis van een aanbeveling in het rapport van de ‘Contactgroep Tegoeden WO II’, ook bekend als de commissie-Van Kemenade. In dit rapport uit 2000 is een hoofdstuk aan de roof van het goud van De Nederlandsche Bank gewijd. In de conclusies, die door de regering integraal zijn overgenomen, staat dat de Nederlandse claim 'juridisch/volkenrechtelijk niet meer staande te houden is' en dat verdere stappen tegen landen waar geroofd goud is terecht gekomen, niet meer haalbaar zijn.

Deze conclusies zijn indertijd niet besproken in het debat over het rapport-Van Kemenade met de Tweede Kamer en zijn nooit in de media verschenen.

Tijdens de bezetting hebben de nazi’s 146.000 kilo goud van De Nederlandsche Bank en ingeleverde gouden tientjes van de Nederlandse bevolking afgevoerd naar de Reichsbank in Berlijn. Het grootste deel hiervan verkocht de Reichsbank aan Zwitserland om aan harde Zwitserse franken te komen waarmee strategische goederen voor de Duitse oorlogsindustrie werden gekocht. Zwitserland nam 80 procent van het Duitse oorlogsgoud af. Na de oorlog heeft Nederland minder dan de helft van dit goud teruggekregen. De laatste teruggave was in 1998.

In mei 1946 sloot Zwitserland een akkoord met de Verenigde Staten, waarin Zwitserland 250 miljoen frank betaalde voor het herstel van Europa en bedong dat het gevrijwaard bleef van alle toekomstige claims op oorlogsgoud. Op grond van dit akkoord heeft Zwitserland altijd geweigerd om over verdere teruggave met Nederland te onderhandelen.

In het verhaal van 'Fout goud' zijn deze historische feiten verwerkt. Het boek staat met negen andere titels op de longlist van de Gouden Strop 2014, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten