04 februari 2014

Piraterij (nieuws, 2014)

THRILLER 'DEBET' MASSAAL ILLEGAAL GEDOWNLOAD

Voor maar één op de tien boeken op Nederlandse e-readers is betaald. De rest van de 1,28 miljoen boeken op e-readers is gratis verkregen of illegaal gedownload, blijkt uit onderzoek van GfK. Betaalde e-books zijn mede daardoor verantwoordelijk voor maar 4,5 procent van de totale boekenomzet in Nederland. Thrillerschrijfster Saskia Noort ontdekte bijvoorbeeld dat haar laatste boek 'Debet' op een illegale website al ruim vijftienduizend keer was gedownload.

Piraterij in boekenland wordt een steeds serieuzer probleem. De Social Bookcompany, een platform voor schrijvers, uitgevers en lezers, begint morgen met de actie 'Ik lees legaal' om piraterij in de boekenwereld tegen te gaan. Dat is hard nodig, zegt schrijfster Susan Smit in het AD. ,,Ik heb twee jaar aan mijn laatste roman 'Gisèle' gewerkt, niet om het gratis weg te geven. Het wordt tijd voor een Spotify voor boeken, een Bookify dus.''



In oktober 2012 gaf 6,3 procent van de Nederlanders al aan illegaal boeken van internet te halen. Volgens deskundigen is dat percentage sindsdien gegroeid. Er zijn nu veel meer e-readers in omloop. Al 1,1 miljoen en volgens onderzoek van GfK staan daar gemiddeld 117 boeken op, waarvan er slechts 11 zijn betaald.

De piraterij kost Nederlandse schrijvers veel geld. In de muziekwereld is uitgerekend dat tien illegale downloads van een cd betekent dat er twee cd's minder worden verkocht. In de boekenwereld zou dat percentage nog hoger liggen.

Actie is noodzaak, vindt Smit. ,,Muzikanten hebben minder last van piraterij. Ze worden vaker beluisterd en verdienen geld met concerten. Ik krijg de Kuip niet vol.''
(Klik hier voor meer informatie)

(Bron: AD)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten