03 december 2013

Patrick Flanery - Gevallen land (2013)

DONKER EN OBSCUUR, MAAR BOVENAL SUBLIEM GESCHREVEN


Absolutie, de eerste roman van de Amerikaanse auteur Patrick Flanery, werd zeer goed ontvangen in de literaire wereld. We zijn een jaar verder en hop, daar is al weer zijn tweede boek. Gevallen land is een gelaagde roman, die de vinger legt op alle zere plekken die kenmerkend zijn voor de huidige westerse samenleving in het algemeen en de Amerikaanse post-9/11 maatschappij in het bijzonder.

Paul Krovik is een weinig visionaire projectontwikkelaar die het voormalige landgoed van Louise Washington verkracht met goedkope woningen. Door de crisis dondert zijn plan in elkaar en raakt hij aan lager wal. Zowel hij als Louise moet vechten om het hoofd boven water te houden.

Nathaniel krijgt een veelbelovende baan bij een multinational. Hij wordt geacht een project op te starten binnen de beveiligingstak van het bedrijf. Kernpunt: het rendabel maken van gedetineerden. Hij moet verhuizen en koopt een van de woningen op bovengenoemd landgoed. Zijn vrouw Julie ziet het wel zitten, maar Nathaniel heeft zijn twijfels. Hun jonge zoon Copley doet ondertussen geen oog dicht, omdat hij er heilig van overtuigd is dat er een vreemde man in hun huis rondwaart.

Middels al deze personages schetst Patrick Flanery een weinig rooskleurig beeld van een land dat langzaam naar de afgrond glijdt. Hij belicht de negatieve aspecten van vergaande privatisering, onderkent het latent aanwezige racisme, toont de macht van het kapitalisme, etaleert de devaluatie van het individu en openbaart een uitzichtloze toekomst.

De dreigende ondertoon in het boek neemt af en toe de vorm aan van een extreem spannende thriller. Gevallen land is donker en obscuur, maar fascineert tegelijkertijd en is bovenal subliem geschreven.

Patrick Flanery - Gevallen land. Vertaling: Auke Leistra. Uitgeverij De Bezige Bij, 462 pag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten