23 oktober 2013

Nieuwe regels (nieuws, 2013)

CPNB GEEFT TEKST EN UITLEG OVER FINANCIËLE STROP

De Stichting CPNB gaat de leden van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) tekst en uitleg geven over het nieuwe reglement van de Gouden Strop. Daarover ontstond begin deze maand wat commotie, toen bleek dat uitgeverijen financieel moeten bijdragen aan de prijs. 

Esther Scholten, Hoofd afdeling Denken bij de CPNB, zal uitgevers en auteurs die lid zijn van het GNM, een toelichting geven op de nieuwe regels. Dat gebeurt op zaterdag 30 november tijdens de jaarvergadering van het genootschap. 

De Spanningsblog berichtte begin oktober over de bijdrage die de Stichting CPNB vraagt aan uitgevers die thrillers willen inzenden voor de Gouden Strop. In het nieuwe reglement van de thrillerprijs staat dat de uitgever per deelnemende titel 160 euro moet ophoesten. De uitgever die het winnende boek in zijn fonds heeft, dient bovendien 1600 euro te doneren.

Reacties bleven niet uit. Uitgevers hadden grote bezwaren tegen de maatregel. Vooral de kleine en dus niet enorm bemiddelde uitgevers zagen het niet zitten. Een argument tegen de financiële drempel was onder andere dat de uitgever nu zelf op de stoel van de jury moet gaan zitten. Uitgever Ilse Karman van De Crime Compagnie liet zelfs weten een boycot van de prijs te overwegen. 

Wendela de Vos, voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), verklaarde dat met de overdracht van het beheer van de Gouden Strop en de Schaduwprijs aan de CPNB deze prijzen voor de toekomst zijn veilig gesteld. ,,Wat betreft de uitvoering heeft de CPNB echter een eigen beleid.'' De boekpromotor vindt het volkomen normaal om een bijdrage van de uitgevers te vragen. ,,De verandering van het reglement hoort bij de professionaliseringsslag die is ingezet'', stelde woordvoerster Maud Aarsen. Bovendien komen de gevraagde bijdragen de prijzen zelf geheel ten goede.

CRIMEZONE
Mogelijk zal op de jaarvergadering van het GNM ook een eventuele samenwerking met Crimezone ter sprake komen. Het bestuur wil namelijk graag onderzoeken of er vormen van coöperatie met de website mogelijk zouden kunnen zijn. Men ziet daarin namelijk een middel om het Nederlandse spannende boek meer en breder onder de aandacht te brengen van 'een geïnteresseerd thrillerpubliek'. Er heeft inmiddels een informele verkenning plaatsgevonden tussen het GNM-bestuur en hoofdredacteur Sander Verheijen van Crimezone.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten