13 mei 2013

Langzaam ronddraaien (nieuws, 2013)

NEW YORK TIMES: 'INFERNO' GAAT OVER ANGST VOOR PANDEMIE

Vier jaar geleden brak ze het embargo van 'The Lost Symbol' van Dan Brown. En nu doet recensent Janet Maslin van The New York Times het opnieuw. Een dag voor de wereldwijde lancering van 'Inferno', Browns nieuwste puzzelthriller, klapt Maslin uit de school over het boek.

Een van de eerste karakters die in 'Inferno', een verwijzing naar het gelijknamige gedicht van Dante, opduikt, doet volgens de critica denken aan een beroemd personage uit de thrillertrilogie van een beroemde, inmiddels overleden Zweed. Het is een met hanenkam getooide vrouw in zwart leer. 'What is the girl with the dragon tattoo doing in Dan Brown's new book?', vraagt Maslin zich af. Om direct daarop het antwoord te geven: ze jaagt symbolenkenner Robert Langdon, de held in meerdere van Browns thrillers, de stuipen op het lijf.

'Inferno' zit vol met trucs en misleidingen, weet Maslin ook te melden. Ze voorspelt dat lezers die al een flink eind zijn gevorderd, op een gegeven moment langzaam hun boek zullen ronddraaien als een verwijzing naar de spiraal van Archimedes aan de orde komt. Brown heeft zelfs gespeeld met de publicatiedatum 14/5/13, een cijferanagram van 3,1415, oftewel het getal pi.
In het begin van het boek wordt Langdon wakker in een ziekenhuisbed in Florence, terwijl hij dacht dat hij aan het lesgeven was in Cambridge, Massachussetts. Zijn geliefde Mickey Mouse-horloge is foetsie en zijn colbert is aan flarden. Hij krijgt hulp van Sienna, een arts met een pony (niet het dier, maar de haardracht), en een IQ van 208. 

Brown jaagt Langdon vervolgens door de straten en historische plekken van Florence, terwijl de symbolenman ondertussen probeert uit te vinden wat een cilinder in een met een biometrische zegel afgesloten titaniumkoker te betekenen heeft. Volgens Maslin staat er 'afschuwelijk' veel toeristische informatie in 'Inferno' en fungeert Langdon niet alleen als held maar ook als gids en kunstcriticus tegelijk. Overigens is de Toscaanse hoofdstad niet de enige plek waar dit avontuur zich ontvouwt.       

Maslin onthult in haar recensie verder dat thema's als overbevolking, genetische manipulatie en de risico's op een pandemie in het boek aan de orde komen. Ze roemt voorts de 'ontzagwekkende' research die Brown voor de thriller heeft gepleegd. De lichte toetsen die de auteur hier en daar aanbrengt, voorkomt dat 'Inferno' te zwaarwichtig wordt, aldus Maslin. 

2 opmerkingen: