03 januari 2013

Laatste strohalm (nieuws, 2013)

SPEURENDE DOMINEE WEET ZEKER DAT HIJ GEEN DETECTIVE IS

Hij is inmiddels een bekende verschijning voor thrillerminnende lezers van het Dagblad van het Noorden, het Reformatorisch Dagblad, het Nederlands Dagblad en inmiddels ook de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Tja, dan kan De Spanningsblog niet meer achterblijven.

Die 'hij' is Lammert Aslander. Een dominee die zich afvraagt of hij wel een dominee is, en een detective die zeker weet dat hij geen detective is. Een personage ontsproten aan het brein van Rien van den Berg (Utrecht, 1970), journalist bij het Nederlands Dagblad, schrijver en dichter. Van den Berg is ook de bedenker van 'Dat is andere taal', een televisieprogramma over streektalen in Nederland, dat in de nazomer van 2012 werd uitgezonden.

Het eerste avontuur van Aslander verscheen als geschenkboek in de christelijke boekenweek van 2012. In de thriller, verspreid in een oplage van 23.000 exemplaren door de brancheorganisatie BCB, zien we Aslander, die een drugs- en straatpastoraat runt in zijn stad Leiden. Wanneer hij daar in vast dreigt te lopen, wordt hij door zijn kerk op vakantie gestuurd naar Ameland, waar hij met een wonderlijk maar intelligent samenraapsel van mensen verwikkeld raakt in een moordzaak.

Kort geleden kwam deel 2, 'Het laatste gezicht' (uitgeverij Plateau), in de handel. Aslander krijgt daarin opnieuw een moordzaak op zijn bordje. Wanneer psychiater Egge Johannes de enige overlevende van een seriemoordenaar onder behandeling krijgt, wordt al snel duidelijk dat alleen zij kan vertellen wat de dader met zijn slachtoffers doet. Zij is de laatste strohalm die de politie op het spoor zou kunnen zetten van deze gruwelijke moordenaar. Maar ze is in shock. Ze zwijgt als het graf. De tijd dringt, en de psychiater roept de hulp in van Aslander. Om een nieuwe moord te voorkomen zal de dominee tot het uiterste moeten gaan.

In Aslander II is een lijntje naar echt gebeurde historische moord, schrijft Van den Berg op zijn website. Die vindt plaats in 1687 in Driewegen, een dorpje onder de rook van Goes. Op zondagavond 11 mei van dat jaar wordt de jonge predikant Nicolaas van de Velde in zijn huis doodgeschoten – en de verdenking gaat al snel naar zijn collega ds. Jacobus de Cliever uit het nabijgelegen 's-Heerenhoek. Deze kan het niet verkroppen dat veel van zijn schaapjes op zondag naar Van de Velde gaan luisteren en hij besluit de Driewegense predikant uit de weg te ruimen. Uiteindelijk wordt hij gevangen gezet in de Gevangenpoort in Den Haag. Als de rechtszaak zich, na een verklaring van de eerst nog door hem omgekochte dokter Soetebier die naar de Oost is gevlucht, zich tegen hem keert, berooft hij zich van het leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten