(Door Hanneke Keultjes)
Ze hadden al dood moeten zijn, maar drie tieners weten – afzonderlijk van elkaar – op miraculeuze wijze twee keer een moordpartij te overleven: eerst die op hun ouders en later zijn hun pleegouders het slachtoffer. De zaken lijken ogenschijnlijk niks met elkaar te maken te hebben: Claire Wards ouders worden vermoord in Londen, het vliegtuig van de ouders van Will Yablonksi wordt opgeblazen boven de Amerikaanse staat Maryland en de ouders van Teddy Clock worden doodgeschoten als hun boot bij de Amerikaanse Maagdeneilanden dobbert.
Als op klaarlichte dag in een welgestelde wijk in Boston de pleegouders en drie pleegzusjes van Teddy worden afgeslacht, is de verlegen, iele veertienjarige jongen
de enige die het drama overleeft. Rechercheur Jane Rizzoli ontfermt zich over Teddy en is de eerste die denkt dat het wel een erg groot toeval is dat de tiener twee moordpartijen weet te overleven. Is hij het doelwit?
Bij goede thrillers, waarin niets is zoals het lijkt, zou de lezer het liefst tot in het oneindige door willen blijven lezen. De teleurstelling over het feit dat het einde – en dus de ontknoping – bereikt is, is dan een goede graadmeter voor de kwaliteit. 'De laatste sterft' van Tess Gerritsen is zo’n boek. Na 'Het stille meisje', het tegenvallende negende deel uit de Rizzoli & Isles-reeks (inmiddels ook een succesvolle tv-serie) waarin Gerritsen voor het eerst haar Chinese afkomst verwerkte, is het tiende boek van de voormalig internist die dankzij haar man een Nederlandse achternaam draagt, weer terug op het vertrouwde niveau.
Rechercheur Jane Rizzoli werkt in deze zaak zoals altijd weer samen met patholoog-anatoom Maura Isles. Een klein beetje voorkennis is voor de lezer wel handig, want er wordt gretig teruggegrepen op eerdere boeken in de serie en met name het verleden van Isles. Hoe zij nog altijd worstelt met haar verboden liefde voor priester Daniel Brophy en hoe er iets broeit tussen haar en de mysterieuze historicus Anthony Sansone, met wie ze in 'De Mefisto Club' (Rizzoli & Isles boek 6) bevriend raakte. Maar vooral hoe ze in het geweldige 'Sneeuwval', het achtste boek uit de Rizzoli & Isles-serie, in de besneeuwde wildernis van Wyoming weet te overleven dankzij de hulp van de zestienjarige Julian 'Rat' Perkins en diens hond Bear. Isles neemt Julian onder haar vleugels en hij wordt de zoon die ze nooit had. Dankzij de hulp van de vermogende Sansone, die zijn leven met zijn Mefisto club wijdt aan de analyse van Het Kwaad, wordt Julian geaccepteerd op de bijzondere kostschool Evensong in de bossen van Maine.
Gerritsen weet zoals in veel van haar boeken haar thuisstaat in 'De laatste sterft' te verwerken. Het bewaakte kasteel ligt in een afgelegen deel van de Amerikaanse staat, daar waar mobiele telefoons geen bereik hebben. Bezoekers – gewenst en ongewenst – worden aangekondigd door bewegingssensoren op de lange oprijlaan. Als Isles haar vakantie op de school van Julian doorbrengt, merkt ze niet alleen iets vreemds aan de school en de kinderen, maar komt ze er ook achter waarom Claire, Will en Teddy er onderdak hebben gevonden en welke rol van Sansones Mefisto club daarbij speelt. Met behulp van Rizzoli en Julian ontdekt ze hoe de levens van de tieners onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en waarom iemand het op hen heeft gemunt. Die persoon lijkt niet te rusten voordat de kinderen dood zijn. Of zijn de kinderen niet het werkelijke doel van de meedogenloze moordenaar?
Tess Gerritsen – De laatste sterft. Uitgeverij House of Books, 368 pag. Verschijnt op 30 oktober 2012.
(Hanneke Keultjes is correspondent in de Verenigde Staten. Klik hier voor meer werk van haar hand)
staat nog steeds op mijn nog te lezen lijst ... Weer een prachtig verhaal !
BeantwoordenVerwijderen