25 juli 2012

Wordt verwacht 306 (nieuws, 2012)

QUIQUE WIL NAAR SEVILLA

Net als bijna iedere andere uitgeverij, presenteert ook uitgeverij Q weer nieuw Scandinavisch thrillertalent. Maar daarover later meer, onder 'Andere nieuwe titels'. Nu eerst iets over wat spannends van eigen bodem, want de Nederlandstalige thriller raakt zo langzamerhand ondergesneeuwd onder het thrillergeweld uit het Hoge Noorden.

Met blijdschap geeft De Spanningsblog kennis van het feit dat er weer een nieuwe thriller van Katja Schoondergang op stapel staat. Als 'Tarantobloed', dat in april 2013 verschijnt, even doordacht en fraai is als haar debuut 'Bewezen diensten' uit 2011, dan is de thrillerlezer spekkoper.

Het is vrijdagavond op de Sprinkhaan, het tehuis waar de twaalfjarige Quique woont. Elk moment kan zijn stiefvader op de stoep staan om hem voor het weekend mee te nemen. Maar Quique wil niet naar huis, het is daar niet veilig voor hem, hij wil naar Sevilla, waar zijn echte vader woont.

Verstopt in de achterbak van de bestelauto van een bewaker, laat hij zich een nacht lang van het ene verlaten pand naar het andere rijden. Om half vijf 's ochtends stopt de auto bij een afgelegen schoolgebouw in Amsterdam-Zuidoost. Uit de gymzaal klinken geluiden van voetenwerk en flamencozang, ze lokken de jongen uit zijn schuilplaats. Quiques moeder was een getalenteerd flamencodanseres. En zijn vader is telg van een beroemde flamencofamilie in Sevilla. Althans, dat is wat zijn moeder hem vertelde vlak voordat ze door zijn stiefvader werd vermoord.

Katja Schoondergang (Velsen 1961) studeerde in 1985 af aan de beeldhouwafdeling van de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Na een paar jaar hield ze het beeldhouwen voor gezien en vertrok ze naar Madrid om aan de flamenco-academie Amor de Diós te dansen. Ze zou er jaren blijven.

Toen ze berooid terugkwam besloot ze dat het tijd werd om een beroep te kiezen waar ze ook geld mee kon verdienen. Ze werd freelance copywriter. Het gaf haar de vrijheid om zich naast haar werk ook op andere vlakken te ontwikkelen: als flamencodanseres én als scenarioschrijver. In 2005 verscheen haar eerste roman 'Het grote feest' bij uitgeverij Gianotten. In 2011 kwam ze bij Q met haar thrillerdebuut: 'Bewezen diensten'.

Andere nieuwe titels:

Elias Palm - 'Corpus Delicti' (januari 2013). Debuut van Zweedse forensisch patholoog. Diens vakgenote Ella Andersson moet een stoffelijk overschot onderzoeken, dat een vreemde connectie heeft tot Ella's upper class familie, waar ze al zo lang afstand van probeert te houden. Tijdens het onderzoek stuit Ella op een website waar een antieke klok wordt geveild, die verdacht veel lijkt op de klok uit haar ouderlijk huis. Dat huis brandde tot de grond toe af, toen Ella zes jaar was. Bij de brand verloor ze haar vader.
Unni Lindell - 'Duivelskus' (oktober 2012). Vivian Glenne, eind dertig en moeder van drie kinderen, wordt half begraven gevonden vlak bij haar huis. Terwijl Marian Dahle en Cato Isaksen op de zaak worden gezet, gaat Vivians oudste zoon zelf op onderzoek uit.
Frode Granhus - 'Maalstroom' (januari 2013). Derde thriller van auteur die woont en werkt op de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van Noorwegen. Inspecteur Rino Carlsen van de politie in het Noorse Bodo krijgt te maken met twee gruwelijke misdaden. Beide slachtoffers zijn mannen, die ternauwernood aan de dood zijn ontsnapt en geen enkele herinnering hebben aan de gebeurtenis. De een wordt vastgeketend gevonden aan een rots in het ijskoude zeewater. De ander heeft brandwonden en is vastgemaakt aan een verwarmingsketel van een leegstaand huis.
Nele Neuhaus - 'Diepe wonden' (januari 2013). Van de auteur van de indrukwekkende thriller 'Sneeuwwitje moet sterven'. De 92-jarige Holocaust-overlevende David Josua Goldberg wordt in zijn huis gevonden, gedood door een nekschot. Bij de lijkschouwing doet de arts een bijzondere ontdekking: Goldbergs arm draagt de resten van een bloedgroeptatoeage die bij de SS gebruikelijk was. Dan worden er nog twee moorden gepleegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten