28 mei 2012

Zoran Drvenkar - Jij (2012)

In de tweede persoon enkelvoud



(Door Guido Huisintveld)

Zoran Drvenkar, geboren in Kroatië, opgegroeid in Berlijn, debuteerde als thrillerauteur met 'Sorry', een opmerkelijke psychologische thriller. De opvolger 'Jij' maakt iets minder indruk, is een stuk dikker en vereist enig doorzettingsvermogen.

Het boek opent met de revelatie van een ongrijpbare seriemoordenaar die De Reiziger wordt genoemd. Daarnaast is er een hechte groep net afgestudeerde meiden, die uit elkaar dreigt te vallen, totdat een van hen met een aantal kilo heroïne in contact komt. Ten slotte maken we kennis met een vader annex drugshandelaar die jacht maakt op de meidengroep. Het mag duidelijk zijn waarom.

Alle vertelperspectieven zijn door Drvenkar van begin tot eind in de tegenwoordige tijd en in de tweede persoon enkelvoud geschreven - zie de titel van dit boek. Het is een opmerkelijke invalshoek waarmee de auteur in 'Sorry' al eens experimenteerde. Dat was toen geslaagd, maar komt nu over als een te ver doorgevoerd trucje dat irriteert en afleidt. Aan de andere kant ontstaat er wel een bijzondere band tussen de personages en de lezer, waardoor laatstgenoemde op een aparte manier inzicht krijgt in de beweegredenen van eenieder.

Afgezien van deze afwijkende vertelmethode verdient Zoran Drvenkar veel respect voor de architectuur van het boek. Op onnavolgbare wijze worden verbanden gelegd, relaties uitgetekend en drijfveren uitgekristalliseerd. Een donkere thriller voor de volhardende lezer: jij.

Zoran Drvenkar - Jij. Vertaling: Hans Hom. Uitgeverij De Arbeiderspers, 526 pag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten