02 februari 2012

Plaat van de maand (22)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Eriksson & Sundquist, Jussi Adler-Olsen, Jac. Toes, Jack Lance, noem maar op. De vroege Nederlandse misdaadroman is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Uit zijn rijke collectie richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - Nederlandse misdaadschrijver uit vroeger tijden. Wie waren de grondleggers van het genre, wie waren de wegbereiders van de Nederlandse thriller? Vandaag de tweeëntwintigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over Hans Pennarts. Alias Hugo Koerts. Alias Bernard Hanson. Alias vele anderen...

VRIJMETSELAAR EN VEELSCHRIJVER

(Door Wim van Eyle)

Hij werd geboren als Hans Koert Pennarts op 20 november 1903 in Düsseldorf en overleed op 20 september 1976 in Rotterdam. Zijn vader was Nederlander, zijn moeder een Duitse. In 1905 werd zijn vader paukenist bij het Concertgebouworkest en verhuisde het gezin naar Amsterdam.

Hans zat op de MULO, werkte op kantoor en studeerde 's avonds talen en boekhouden. Hij ging op een bepaald moment feuilletons schrijven voor het jeugdblad 'Zonneschijn'. Zonneschijn had hij zelf ook nodig want zijn gezondheid liet veel te wensen over. Hij naam een baan als vertegenwoordiger en deed af en toe wat vertaalwerk.

In 1935 vertrok hij van Amsterdam naar Soestdijk en in 1939 naar Maartensdijk. Hij trouwde in 1941. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dreef hij een tweedehands boekwinkel die eigenlijk toebehoorde aan een Joodse vriend die ondergedoken was. In 1954 werd hij lid van de vrijmetselaarsloge
in Rotterdam.


Het schrijven van boeken begon in 1933 even onder eigen naam, maar al snel onder het pseudoniem Hugo Koerts (1935-1942), af en toe hanteerde hij het pseudoniem Bernard Hanson (1935-1942). Het meest schreef hij jongens- en kinderboeken (o.a. de Henk Riever-serie), toen onder het pseudoniem Alex Tersoest (1936-1941). Hij werkte ook mee aan een jeugdencyclopedie (1971) en schreef verhalen over de oorlog en het verzet.

Vanaf 1946 was hij redacteur bij onder meer het Rotterdams Nieuwsblad, schreef toneelrecensies voor de krant De Waarheid, schreef een stripverhaal en specialiseerde zich in luchtvaartjournalistiek. Vanaf 1957 publiceerde hij ook over muziek.

Zijn uitgave 'Jeugdstad' werd door uitgeverij Becht bekroond en in 1968 kreeg hij de prijs voor lucht- en ruimtevaartpublicisten van de Koninklijke Vereniging voor Luchtvaart (zie foto). Zijn jongensboeken worden in het algemeen als zijn sterkste boeken gezien. De rest heeft een matige amusementswaarde.

Als Hugo Koerts schreef hij dertien misdaadboeken:
1935 'Misdaad in de firma' (cover Gerrit de Morée)
1935 'Een van de zeven'
1935 'Zes passagiers, één geheim' (cover Fons Andus)
1935 'Een vliegtuigraadsel' (cover C. Boost)
1935 'Het clubmysterie' (cover Gerrit de Morée)
1935 'De moord in de talenschool/Misdaad in Eindhoven' (cover Frans Mandos)
1936 'Spionnen in de Orientexpres' (cover C. Boost)
1936 'Het mysterie van kamer 10' (cover Gerrit de Morée)
1936 'Het driesteden-raadsel'
1937 'Het raadsel van Soestdijk'
1937 'Een strijd om vijftig koffers'
1938 'Het lijk dat terugkwam'
1938 'Spion tegen wil en dank'

Deze boeken verschenen bij uitgeverij Helmond in de Speciaal-serie en in de serie Roman voor allen (geel omkaderd).









Onder het pseudoniem Bernard Hanson verschenen twee spannende boeken bij Helmond (Roman voor allen):
1936 'Het leege kwartier'
1938 'Het detective-examen'



Korte verhalen van zijn hand zijn nog te vinden in Avond-lectuur, een pulpuitgave van De Spaarnestad.

(Bronnen: Wim van Eyle, Mats Beek)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten