29 februari 2012

Tim Krabbé - Wij zijn maar wij zijn niet geschift (2012)

Monumentaal werkstuk



(Door Guido Huisintveld)

Tim Krabbé klopt zichzelf op de borst: dít is het definitieve boek over de schietpartij van Columbine. Hoewel hij er jaren aan gewerkt heeft, lijkt de research enigszins gemakzuchtig: een ongelooflijke hoeveelheid informatie kon zo van internet geplukt worden. Na het lezen van 'Wij zijn maar wij zijn niet geschift' kunnen alle vooroordelen van tafel geveegd worden, want Krabbé heeft zonder meer een monumentaal werkstuk geproduceerd dat respect afdwingt.

Volgepakt met bommen en diverse wapens liepen Eric Harris en Dylan Klebold op 20 april 1999 de Columbine High School in Columbine, Colorado, binnen. De slachting die volgde zou hun wraak zijn op allerlei pesterijen, zo luidt een simplistische conclusie. Maar er speelde zich veel meer af tussen de oren van deze jongens. Tim Krabbé tilt de schedels op en toont ons de verwording van de meest bizarre gedachtekronkels. Het is ook boeiend om te volgen hoe vreselijk naïef de naaste omgeving is omgegaan met alarmerende en soms nogal prominent aanwezige signalen.

Het boek heeft een duidelijk opgezette structuur. De auteur begint met een korte inleiding om vervolgens los te barsten met een uiterst gedetailleerd verslag van de gehele schietpartij. Verbijsterend, schokkend en hartverscheurend. U bent gewaarschuwd.

Het derde hoofdstuk bevat een uitgebreide toelichting op dit verslag. Het vierde hoofdstuk beslaat meer dan de helft van het boek. Hierin krijgen Eric en Dylan een gezicht, een persoonlijkheid. Hun geestelijke ontwikkeling in de voorgaande jaren wordt onder de loep genomen. Buitensporig veel details uit blogs en dagboeken zijn gereproduceerd. Misschien iets te veel van het goede. Maar de overvloed aan informatie zuigt je in hun leefwereld, waardoor de schietpartij - culminerend in hun zelfmoord - een onthutsende dimensie rijker wordt.

Het vijfde hoofdstuk kaart aan wat er na de schietpartij aan zin en onzin de wereld ingegooid is. In het laatste hoofdstuk geeft Tim Krabbé een omvangrijke en zeer scherpzinnige analyse. Hier scoort de auteur extra punten met helder onderbouwde inzichten en intrigerende conclusies. De geesten van Eric en Dylan zullen nog lang in uw huis rondwaren…

Tim Krabbé - Wij zijn maar wij zijn niet geschift. De schietpartij van Columbine. Uitgeverij Prometheus, 416 pag. (Zie ook interview met de auteur)

Gesignaleerd (110)

vers van het mes!

ÅSA SCHWARZ - GEBROKEN ENGEL

Bij uitgeverij Q is vandaag verschenen 'Gebroken engel' van Åsa Schwarz. Het is de opvolger van 'Nefilim - De tweede zondvloed'.

Eco-activiste Nova Barakel is aangekomen op de Ararat, de hoogste berg in Turkije. De Ararat wordt door sommigen beschouwd als een heilige berg omdat, volgens de Tora, de ark van Noach na het zakken van het water van de zondvloed op de Ararat landde.

Nova helpt daar andere Greenpeace-activisten met het bouwen van een replica van de ark van Noach. Een monument dat symbool moet staan voor de vernietiging van de wereld door menselijke CO2-uitstoot. De lezer volgt Nova op haar tocht in de bergen van Turkije en Armenië. Ze komt in aanraking met het afschuwelijke verraad van een vriend. Het blijkt de weg die ze moet afleggen om haar lotsbestemming te aanvaarden.

Åsa Schwarz (1973) is naast thrillerauteur consultant voor computer-security in Stockholm. Met de Nefilim-serie heeft zij boeken geschreven waarin hedendaagse samenzweringen gekoppeld zijn aan Bijbelse mythologie.

Åsa Schwarz - Gebroken engel. Vertaling: Bart Kraamer. Uitgeverij Q, 272 pag., € 19,95. ISBN 978 90 214 4210 5

27 februari 2012

Ingenieus (nieuws, 2012)

EERSTE DETECTIVE WEER IN DRUK

'The Notting Hill Mystery' van Charles Felix, dat wordt beschouwd als de eerste detectiveroman ooit, is voor het eerst in anderhalve eeuw weer in druk verschenen.

Hoewel 'The Moonstone' van Wilkie Collins (gepubliceerd in 1868) en 'L'Affaire Lerouge' (1866) van Emile Gaboriau worden genoemd als de eerste boeken in het genre, is de British Library er heilig van overtuigd dat Felix' mysterie 'de eerste moderne detectiveroman is'.

Het boek verscheen in 1862 en 1863 in feuilletonvorm in het tijdschrift Once a week. In 1863 werd de detective in zijn geheel op de markt gebracht. In het boek speelt onderzoeker Ralph Henderson de hoofdrol. Hij ontmaskert een sinistere baron, die zijn vrouw heeft vermoord om de levensverzekering uitgekeerd te krijgen. Felix gebruikte in zijn boek brieven, vraaggesprekken met getuigen, kaarten en forensisch bewijs, volgens de British Library 'innovatieve technieken' die later gemeengoed zouden worden in speurdersromans.

Achter Charles Felix ging de journalist, reiziger en advocaat Charles Warren Adams schuil. De kritieken op zijn boek waren lovend. Zo noemde The Guardian het verhaal 'ingenieus van opzet'.

De British Library bracht het boek vorig jaar maart al uit via het print-on-demand-principe, als onderdeel van een collectie van honderden negentiende-eeuwse romans. Terwijl van de andere romans twee of drie kopieën werden verkocht, werden er van 'The Notting Hill Mystery' honderden exemplaren besteld. Het leidde ertoe dat de British Library deze maand een handelseditie op de markt bracht.

(Bron: The Guardian)

Gesignaleerd (109)

vers van het mes!

HAKAN NESSER - DE MAN ZONDER HOND

Bij uitgeverij De Geus verschijnt donderdag 1 maart 'De man zonder hond', de nieuwe thriller van de Zweedse misdaadschrijver Håkan Nesser.

Op de familie Hermansson lijkt niets aan te merken, totdat zoon Robert zich in een realitysoap op nationale televisie obsceen gedraagt en tijdens een verjaardagsfeest verdwijnt. Wanneer kort daarna ook kleinzoon Henrik niet te vinden is, is het drama compleet.

Aan inspecteur Gunnar Barbarotti de taak zich door langverborgen geheimen en familienijd heen te worstelen om uit te zoeken wat er precies gebeurd is.

Håkan Nesser (1950) debuteerde met de thriller 'Het grofmazige net', die uitgeroepen werd tot Beste Misdaaddebuut van 1993. De opvolger, 'Het vierde offer', werd de Beste Zweedse Misdaadroman van 1994. Dit gebeurde in 1995 opnieuw met Nessers derde detective, 'De terugkeer'. Nessers romans zijn in twaalf talen vertaald.

Håkan Nesser - De man zonder hond. Vertaling: Ydelet Westra. Uitgeverij De Geus, 576 pag., € 15,00. ISBN 9789044518887

Invalshoek (nieuws, 2012)

DE ÉCHTE LITERAIRE THRILLER KOMT NAAR JE TOE DEZE ZOMER

Vergeet de literaire thriller, ga voor de échte literaire thriller. Oftewel, bereid je voor op Signatuur Noir, de nieuwe fondslijn van uitgeverij Signatuur, die, zo zegt de uitgever zelf, met échte literaire thrillers op de proppen komt. Jaarlijks laat Signatuur Noir een handvol spannende boeken op de markt los, die 'hoge kwaliteit en een originele invalshoek' combineren met een 'opvallende, verzorgde uitgave'.

De reeks begint in mei met de publicatie van 'Zwart ijs' van de Mexicaan Bernardo Fernández, die ermee de Premio Grijalbo de Novela won. De auteur stelt twee vrouwen centraal: Lizzy en Andrea. De één is bazin van het Mexicaanse drugskartel Constanza en tuigt mensen af met een honkbalknuppel waar lange spijkers doorheen zijn geslagen, als straf of als verhoormiddel bijvoorbeeld.

Fernández (1972, Mexico-Stad) schrijft romans, kinderboeken en graphic novels, waarbij hij zelf de tekeningen maakt. Signatuur gaf eerder Drakenogen uit. Zijn werk werd vertaald naar het Engels, Frans, Duits, Nederlands en Chinees. Momenteel verdeelt hij zijn tijd tussen schrijven, tekenen, de universiteit en taekwondo. Hij woont in Mexico-Stad met zijn vrouw en dochtertje.

VERSTIKKENDE ZOMER

De tweede titel die bij Signatuur Noir verschijnt, is 'Dodelijke zomer' van literair vertaler en psycholoog Antonio Hill. Zijn thriller speelt zich af in een verstikkend Barcelona.

Drie onbegrijpelijke doden, twee wraakbeloften, één verstikkende zomer.
Inspecteur Héctor Salgado is al weken uit de roulatie wegens een aanklacht, wanneer hem op officieuze wijze een delicate zaak wordt toegewezen. De ogenschijnlijke zelfmoord van een adolescent wordt steeds complexer naarmate Salgado verder doordringt in een wereld van privileges en machtsmisbruik. Niet alleen die situatie moet hij het hoofd bieden, maar ook een eigen stukje troebel verleden dat op het slechtste moment en op onverwachte manier weer opduikt om wat rekeningen te vereffenen.

Hill (1966) is geboren en getogen in Barcelona. Hij is afgestudeerd psycholoog, maar bij gebrek aan werk legde Hill zich al snel toe op het behalen van een academische titel in de Engelse taal. Hij vertaalde werk van o.a. David Sedaris, Jonathan Safran Foer en Dave Eggers. 'Dodelijke zomer' is zijn eerste roman of, in zijn eigen woorden, psychologische thriller.

25 februari 2012

Urban Waite - Bloedrood is de nacht (2011)

Met een knettergekke huurmoordenaar



(Door Maarten Moll)

Als na een bijna veertig pagina's Grady Fisher wordt geïntroduceerd, gaan de gedachten meteen uit naar een man uit een ander boek. Een personage uit het formidabele 'Geen land voor oude mannen' van Cormac McCarthy.

Naar de nogal aperte huurmoordenaar Anton Chigurh. Even apart is de huurmoordenaar Grady Fisher. Waar Chigurgh met een schietmasker over straat wandelt, sleept Fisher een tas vol messen met zich mee.

'Bloedrood is de nacht' van de Amerikaan Urban Waite heeft meer overeenkomsten met 'Geen land voor oude mannen'. Een zaak die om drugs draait, sheriffs die achter de verantwoordelijken aanzitten, een knettergekke huurmoordenaar die heel strikt alleen zijn opdracht uit wil voeren.

Maar er zijn ook verschillen. De locatie is in beide boeken weliswaar een grensgebied, maar bij McCarthy speelt het verhaal zich af bij de Mexicaans-Amerikaanse grens, en bij Waite bij de Amerikaans-Canadese grens.
'Bloedrood is de nacht' is een debuut, 'Geen land voor oude mannen' was McCarthy's negende boek. Bij Waite staat er 'literaire thriller' op de cover, bij McCarthy 'roman'.

De stijl van Waite sluit enigszins aan bij die van McCarthy. Waite schrijft
iets minder diepzinnig en filosofisch, maar prettig recht toe recht aan. Geen mooischrijverij. Ook hij benoemt de dingen zoals ze zijn. Zijn dialogen zijn scherp, soms humoristisch, en houden de vaart in het verhaal.

Het verhaal. Ex-bajesklant Phil Hunt heeft geld nodig voor zijn noodlijdende paardenranche. Af en toe smokkelt hij drugs. Op een zo'n transport in de bergen gaat het mis. Hij krijgt sheriff Bobby Drake achter zich aan, en een huurmoordenaar die Hunt wil 'opruimen' voor hij gaat praten over zijn opdrachtgevers. Die drie zijn gedurende het verhaal tot elkaar veroordeeld.

Dat levert schitterende, filmische achtervolgingen en afrekeningen op,
afgewisseld met verstarde ogenblikken vol bespiegelingen. Urban Waite heeft goed zijn McCarthy gelezen, maar is toch geen kloon. 'Bloedrood is de nacht' is een spannende, heel goed geschreven misdaadroman, die meer dan benieuwd maakt naar zijn tweede.

Urban Waite - Bloedrood is de nacht. Vertaling: Riek Borgers en Laura van Campenhout. Uitgeverij A.W. Bruna, 280 pag.

(Bron: Het Parool)

Piëteit 2 (nieuws, 2012)

ROSS DE OREN GEWASSEN

(Door Peter Kuijt)

Af en toe verdient hij wel eens een schrobbering (wie niet?), maar vrijdag 24 februari werd thrillerschrijver Tomas Ross toch echt ten onrechte de oren gewassen. Arjen Fortuin, boekenredacteur van NRC Handelsblad gaf hem in zijn column 'Kijk eens naar mijn piëteit!' eens flink de wind van voren.

Hier volgt het gedeelte over Ross in Fortuins column: 'Tomas Ross, nooit te beroerd om rente te trekken van het publicitair kapitaal dat de monarchie met zich meebrengt, pakt deze week ook zijn mediamomentje. In april zou zijn nieuwe thriller verschijnen, waarin Mabel Wisse Smit en een helikopter voorkomen. Uit piëteit met de Koninklijke familie, zo meldde de schrijver, is de publicatie nu uitgesteld. Kennelijk ging de compassie niet zo ver dat het boek stilzwijgend kon worden uitgesteld. Ross postte het bericht voor de zekerheid tweemaal op zijn Facebookpagina.'

Arjen Fortuin slaat de plank een paar keer mis. Ross heeft niet zelf de publiciteit gezocht, de publiciteit zocht hem. Maandagochtend mailde ik met Ross, wetende dat zijn thriller 'Onze vrouw in Tripoli' in aantocht was, en stelde hem de vraag of het boek wellicht 'uit piëteit' wordt uitgesteld. Per ommegaande antwoordde Ross 'heet van de naald' dat dat inderdaad het geval was. ,,Ondanks mijn republikeinse inslag is dit natuurlijk een drama dat me grenzen dicteert'', aldus Ross.

Van zijn antwoord heb ik een bericht gemaakt op De Spanningsblog, dat later werd overgenomen door Crimezone en Novum. Nu.nl en later het ANP zochten en vonden bevestiging bij de uitgeverij en de schrijver. Ook Nos.nl ging er mee aan de haal en hoorde dat Cargo het nieuws eigenlijk wilde stil houden, maar dat 'een boekhandelaar' het al naar buiten had gebracht.

Dat Ross tot tweemaal toe het bericht had gepost op zijn Facebookpagina klopt ook niet. Die pagina wordt namelijk bijgehouden door een fan.

Wellicht had Ross het boek wel stilzwijgend willen uitstellen. Maar in dit geval werd hij er naar gevraagd. En als het deze week niet was geweest, dan wel de volgende week. Of in maart of april.

De boodschapper is hier in feite de schuldige.


24 februari 2012

Gesignaleerd (108)

vers van het mes!

ELIZABETH GEORGE - EEN DUISTER VERMOEDEN

Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt dinsdag 28 februari 'Een duister vermoeden', een nieuwe thriller van de Amerikaanse bestsellerauteur Elizabeth George.

De machtige Sir Bernard Fairclough roept inspecteur Thomas Lynleys hulp in bij het onderzoek naar zijn neef. Diens dood wordt afgedaan als een noodlottige verdrinking, en er is zo op het eerste gezicht niets dat anders doet vermoeden. Maar wanneer Lynley de hulp inroept van zijn vrienden Simon en Deborah St. James, wordt algauw duidelijk dat het binnen de Fairclough-clan wemelt van de geheimen, leugens en motieven. Terwijl Deborah onderzoek doet naar de zoon van Sir Bernard, Nicholas Fairclough, raakt ze geïntrigeerd door Nicholas' beeldschone vrouw, met wie ze een uiterst sterke band voelt.

Intussen graven Lynley en Simon naar informatie over de rest van de familie, onder wie de verbitterde ex-vrouw van het slachtoffer en de man voor wie hij haar verliet. Naarmate het onderzoek vordert, begint de positieve reputatie van de Faircloughs steeds meer deukjes te vertonen en dreigen het bedrog en de leugens iedereen in de familie te vernietigen…

Elizabeth George is de auteur van zestien boeken in de Inspecteur Lynley-reeks, waaronder het in 2010 verschenen 'Lichaam van de dood'. George werd in 1949 geboren in Ohio in de Verenigde Staten. Ze begon op haar zevende al korte verhalen te schrijven. Na haar studie Engels en een master in psychologie vindt ze een baan als lerares Engels op een middelbare school. Ze wordt gekozen tot de Orange County Teacher of the Year voor haar werk als remedial teacher. In haar vrije tijd schrijft ze. Haar eerste boek, 'Totdat de dood ons scheidt', komt in 1988 uit. Vanaf dan wijdt ze zich volledig haar aan schrijverschap.

Elizabeth George - Een duister vermoeden. Vertaling: Fanneke Cnossen. Uitgeverij A.W. Bruna, 590 pag., € 22,50. ISBN 978 94 005 0104 1

Lars Kepler - Getuige (2012)

Lars Kepler heeft geleerd



(Door Monique Brandt)

'Getuige', alweer het derde boek van het gevierde Zweedse schrijversechtpaar Ahndoril dat schuilt achter het pseudoniem Lars Kepler, draait om het soms fatale gesol met kwetsbare kinderen. Zoals ook in hun eerdere boeken 'Hypnose' en 'Contract' jongeren het kind van de rekening zijn. ,,We schrijven over wat we het meeste vrezen en verafschuwen'', zo verklaart het duo hun betrokkenheid bij jongeren die over de rand vallen.

In 'Getuige' zijn dat de jonge vrouwen met destructief gedrag, die in een internaat wonen. In een kwade nacht worden twee moorden gepleegd, bovendien is een van de meisjes spoorloos verdwenen. De door geheimzinnige zielenroerselen gekwelde inspecteur Joona Linna reist, onofficieel want nog steeds het onderwerp van onderzoek door Interne Zaken, af naar het afgelegen internaat om poolshoogte te nemen. Daar begeeft hij zich in een zaak die aanvankelijk simpel lijkt, maar als hij aan één touwtje trekt ontrafelt zich een wijd vertakt kluwen van verborgen ellende. Linna kan de zaak niet loslaten, al krijgt hij daarbij ook nog eens een lading vrijwel ondraaglijk persoonlijk leed op zijn bordje.

'Getuige' kreeg in Zweden lovende recensies toebedeeld, en bepaald niet ten onrechte. Lars Kepler heeft geleerd; de eerdere breedsprakigheid en wirwar aan verhaallijnen die scherpte in de weg zaten, ontbreken gelukkig in 'Getuige'. Het is een prettig strak gecomponeerde thriller over een actueel thema: een door bezuinigingen falende jeugdzorg die onvermijdelijk slachtoffers maakt. Het feit dat Joona Linna's eigen heftige verleden in zijn nek komt hijgen, geeft het boek een extra dimensie. 'Getuige' is een meer dan uitstekende thriller en een absolute aanrader voor de liefhebbers van Scandinavische misdaadliteratuur.

Lars Kepler - Getuige. Vertaling: Jasper Popma en Clementine Luijten. Uitgeverij Cargo, 543 pag.

23 februari 2012

S.L. Grey - De plaza (2012)

Oppervlakkige kijk op consumentisme



(Door Guido Huisintveld)

Sarah Lotz en Louis Greenberg vormen samen het Zuid-Afrikaanse schrijversduo dat hier gepresenteerd wordt onder de naam S.L. Grey. 'De plaza' wordt geafficheerd als roman. Horror? Fantasy? Satire? De uitgeverij zal het er niet mee eens zijn, maar young adult lectuur lijkt het meest voor de hand liggende hokje.

In een groot winkelcentrum raakt de grofgebekte Rhoda het kind kwijt waarop zij moest oppassen. De jonge verkoper Daniel wordt niet geheel vrijwillig door haar meegesleurd in de zoektocht die verzandt in een bizar doolhof van gangenstelsels. Ze raken verdwaald, schrikken zich regelmatig het leplazarus en krijgen vreemde sms-berichten.

De dialogen zijn weinig verheffend en zullen met het obligate 'fuck dit' en 'fuck dat' een jong lezerspubliek ongetwijfeld aanspreken. 'De plaza' zou een satirische kijk op het hedendaagse consumentisme bevatten. Toegegeven: die is aanwezig, maar behoorlijk oppervlakkig en voor de hand liggend. Er wordt hier en daar ook gerefereerd aan bepaalde filmtitels, maar het is tekenend dat dit vaak B-films van een bedenkelijk niveau zijn.

S.L. Grey - De plaza. Vertaling: C.M.L. Kisling. Uitgeverij Arbeiderspers, 328 pag.

Aan de gracht (nieuws, 2012)

SPANNENDE AVOND IN FELIX MERITIS

De Avond van het Spannende Boek kiest dit jaar een andere locatie. Op donderdag 31 mei is het zalencentrum Felix Meritis aan de Keizersgracht in Amsterdam de plaats delict voor alles wat met spannende boeken te maken heeft.

Hiermee wordt afscheid genomen van poptempel De Melkweg, waar sinds 2007 de aftrap van de Maand van het Spannende Boek werd gegeven. Het spannendeboekenfeest groeide daar een beetje uit zijn jasje. Het was vaak dringen geblazen voor de diverse zalen en zaaltjes, waar interviews met auteurs en andere optredens waren.

Over het programma van de Avond van het Spannende Boek is nog weinig bekend. In ieder geval zal op deze avond de Gouden Strop voor het beste Nederlandstalige spannende boek worden uitgereikt en zal ook de winnaar van de Schaduwprijs, voor het beste thrillerdebuut, worden bekendgemaakt. Verder staat Simone van der Vlugt, auteur van het geschenkboekje 'De ooggetuige' in de spotlights. Samen met de visueel gehandicapte Annemiek van Munster, met wie Van der Vlugt research deed, vertelt zij over de totstandkoming van de novelle.

22 februari 2012

Gesignaleerd (107)

vers van het mes!

HUUB BEURSKENS - DE HEMELSE KAMER

Bij uitgeverij Wereldbibliotheek verscheen onlangs 'De hemelse kamer' van Huub Beurskens. Volgens de uitgever is 'De hemelse kamer' is 'een intense roman over de ophitsende en de verlammende ban van de liefde, over lotsbeschikking, en over de precaire voorwaarden voor een gelukkig bestaan'.

De vierenveertigjarige hoboïst Lino Nomellini speelt en woont sinds kort in Parijs, nog altijd hunkerend naar zijn grote liefde Inés, die om nooit opgehelderde redenen spoorloos uit zijn leven verdween toen zij beiden zeventienjarige scholieren in Amsterdam-Noord waren.

Een jonge vrouw die hij bij de Pont Mirabeau ontmoet, lijkt in al haar schoonheid als een droombeeld op Inés, zoals hij zich voorstelt hoe zij op haar tweeëntwintigste moet zijn geweest. Wat aanvankelijk op de euforische hervatting van een hemels sprookje lijkt, verandert in een ware nachtmerrie wanneer Lino ongewild maar onontkoombaar betrokken raakt bij de activiteiten van een excentrieke ondergrondse groepering, die van plan is een aanslag te plegen.

Het bewogen verslag van Lino Nomellini van deze gebeurtenissen maakt deel uit van een intrigerend spel van elkaar inhalende en opslokkende werkelijkheden.

Huub Beurskens (Tegelen, 1950) debuteerde in 1975 met 'Blindkap'. Sindsdien heeft hij talrijke romans, verhalen-, essay- en poëziebundels geschreven. Zijn werk werd meermaals bekroond, onder andere met de Herman Gorterprijs, de Jan Campertprijs, de Jan Campertprijs en de vsb Poëzieprijs.

Huub Beurskens - De hemelse kamer. Uitgeverij De Wereldbibliogtheek, 336 pag., prijs € 24,90. ISBN 9789028424333

Tim Krabbé (interview, 2012)


'Er was geen weg terug'


(Door Theo Hakkert)

Tim Krabbé (68) heeft voor zijn doen een heel dik boek geschreven. Het is dan ook geen fictief verhaal, zoals 'Het gouden ei' of 'De renner'. Vier jaar heeft Krabbé tot in de kleinste details de beruchte schietpartij op de Columbine High School in Colorado bestudeerd.

Op 20 april 1999 stormden de leerlingen Eric Harris en Dylan Klebold de school binnen. Ze doodden twaalf leerlingen en één docent, waarna ze zelfmoord pleegden.

Het was niet de eerste schietpartij op een Amerikaanse school, maar Columbine zette wel een trend. Vrijwel alle daders van latere schietpartijen op scholen verwezen naar Columbine. Het is een moment van groot historisch belang geworden. Zoals Krabbé schrijft in 'Wij zijn maar wij zijn niet geschift': 'En nu hoort Columbine, samen met Pearl Harbor, de moord op Kennedy, de bomaanslag in Oklahoma City en 9/11, bij de grote schofferingen die Amerika zijn aangedaan.'

- Maar een gedegen en alomvattend boek was er niet?
Tim Krabbé, in zijn appartement, negentien hoog in Amsterdam: ,,Het klinkt bizar dat een Nederlandse schrijver de eerste is die hier een behoorlijk boek over schrijft, waarin de zaak echt bestudeerd is, maar het is zo. Het boek dat in Amerika als het standaardwerk beschouwd wordt staat vol feitelijke onjuistheden. En de analyse zit er totaal naast. De schrijver heeft zich laten inpakken door een FBI-psycholoog die een heel simplistische analyse maakte: de daders waren een psychopaat en een depressieveling. En dat verklaarde alles. Het krankzinnige is dat de Amerikanen genoegen nemen met dat boek.''

- Vanwaar deze fascinatie?
,,Destijds in 1999 heb ik de gebeurtenis een beetje voor kennisgeving aangenomen. Al had het onmiddellijk al wel iets raars. De schietpartij was niet uit noodzaak voortgekomen, maar uit een idee, en dat is griezelig natuurlijk.
Eric Harris en Dylan Klebold kwamen uit de gegoede families. Kinderen die alles hadden. Later zag ik de film van Michael Moore, 'Bowling for Columbine'. Toen gingen me de eerste dingen opvallen die ik vreemd vond. Van Moore nam ik aan dat ze bowling hadden gespeeld vóór de schietpartij, en ik dacht: wat raar. Dat was ook niet zo. Later was er een Koreaanse jongen die een schietpartij op een school aanrichtte en Eric en Dylan zijn helden en voorbeelden noemde. Ik ben eens iets gaan downloaden en opzoeken. Vanaf dat moment was ik 'hooked'.''

- Wanneer werd het een boek?
,,Vrij kort daarna. Ik ontdekte heel bizarre dingen. Dat het geen schietpartij had moeten worden, maar dat ze van plan waren geweest een bomaanslag te plegen op het schoolgebouw waarbij honderden doden moesten vallen. Wat ik ook ontdekte: dat ze maandenlang toespelingen hadden gemaakt dat ze dit van plan waren.''

Krabbé maakte gretig gebruik van alle informatie die op internet te vinden is. Alle rapporten, dagboeken, getuigenissen zijn er te vinden. Samen ruim 26.000 pagina's. Uit die informatie heeft hij een minutieus verslag, bijna van seconde tot seconde, weten op te stellen van de toedracht. Harris en Klebold drongen de school binnen met bommen. Die gingen niet af. Waarop ze besloten hun handwapens te gebruiken. Hoofdstuk 2 van 'Wij zijn maar wij zijn niet geschift' beslaat twintig pagina's. De rillingen lopen de lezer over de rug bij dit redeloze, willekeurige, satanische geweld. Leerlingen die leerlingen doodschieten.

,,Een poging om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te komen. Op basis van alleen feiten. Ik wist uit die duizenden pagina's een overzicht te maken van wat er tijdens de schietpartij was gezegd. Alle getuigen zeiden iets anders. Die getuigen waren kinderen in totale paniek. Je kunt ze niet verwijten dat ze verschillende dingen hoorden. Als een boekhouder heb ik alles naast elkaar gezet om vast te kunnen stellen wat onomstotelijk was.''

,,Ik heb dat willen aanvullen met een calendarium van de laatste dagen, maar het is uitgegroeid tot het calendarium van het moment dat Dylan en Eric elkaar ontmoetten totdat ze het deden, zes jaar later. Waarbij ik ook zo weinig mogelijk als rechter ben opgetreden. Ik geef geen oordelen.''



- Een bomaanslag plannen en dan moeten overgaan op schieten. Dat is me nogal een verschil.
,,De bommen werkten niet. In hun ogen was het plan daarmee eigenlijk mislukt. Wat ik heb ontdekt, is dat Dylan Klebold Eric Harris bedroog. Die hele schietpartij interesseerde Dylan niet zo veel. Hij wilde zich in een soort gelukzalig hiernamaals met het meisje Marla Foust verenigen. Eric Harris wilde de hele wereld uitroeien, of in elk geval de hele school opblazen. Alhoewel mijn theorie is dat hij die ochtend eigenlijk niet meer wilde. Hij wilde niet meer dood. Maar er was geen weg meer terug.''

- Van wat een vrij anonieme aanslag had moeten worden, werden het individuele moorden.
,,Ze moesten improviseren, ze liepen maar een beetje rond door de school. Maar ze waren nu ook weer niet zo diep gezakt dat ze mensen die ze kenden konden vermoorden. Iedereen met wie zoiets als een gesprek ontstond, werd geheel ongemoeid gelaten. Neem Bree Pasqaule, van haar verhaal lopen mij nog altijd de rillingen over de rug. Ze heeft gezien hoe Eric kinderen vermoordde, dan komt hij op haar af. Ze weet zeker dat ze dood zal gaan. Maar het komt tot een gesprek, er ontstaat menselijk contact. Hij pest haar, hij vraagt of ze graag dood wil. Nee, herhaalt ze steeds. Hij schiet haar uiteindelijk niet dood. Er zat ook een laf aspect aan. Ze konden niet mensen doodschieten met wie ze oog in oog kwamen te staan.''

Tim Krabbé heeft ervoor gewaakt, zegt hij, psychologische termen te gebruiken. ,,Dat is pseudo-inzicht. Kijk uit met termen als psychopaat. Neem Anders Breivik, de Noorse schutter. Je kan, als je zo iemand gaat analyseren, een etiket opplakken en dan is hij opeens niet schuldig meer. Dan is het etiket schuldig. Ik heb zitten bladeren in Breiviks manifest. Breivik is een totaal lucide persoon. Die is helemaal niet gek. Bij Columbine was Dylan Klebold behoorlijk getikt. Maar dat bleek pas later. Voor de schietpartij kwam niemand op het idee dat hij of Eric Harris gek waren. Het leken verregaand normale jongens. Dat is het griezelige.''

- Eric speelde veel het computerspel Doom.
,,Doom speelde ook een rol. Maar veel minder groot dan is verondersteld. Ik heb uitgebreide wetenschappelijke beschouwingen gelezen waarom spelletjes als Doom nu juist dat soort geweld in de werkelijkheid voorkomen. Doom heeft veel minder invloed gehad dan de film 'Natural Born Killers', dat was een pure verheerlijking van geweld. Als satire wellicht, maar een verheerlijking bleef het. Het is wel zo dat Eric zich voor ging stellen dat hij op monstertjes uit Doom schoot. Dat zegt veel over Eric: hij was zich ervan bewust dat hij op mensen ging schieten en dat hij dat niet zomaar zou kunnen. Een psychopaat heeft dat probleem niet.
Bij Breivik is niets te vinden over het leed dat hij ging aanrichten. Hij wilde Noorwegen redden door Noorse kinderen dood te schieten. Die zou je dan, alhoewel mij het niet interesseert, een psychopaat kunnen noemen. Maar Eric Harris zit voortdurend met dat probleem te worstelen.''

,,Dat ze het echt hebben gedaan, blijft voor mij het grootste raadsel. Dat je tegenover een kind zit en het doodschiet. Dan moet je de stap hebben kunnen maken dat het een poppetje in een videogame is. Op die manier heeft Doom wel een rol gespeeld.''

- Een totaal ander boek dan waar het gros van de lezers Tim Krabbé van kent.
,,Dat zou je kunnen zeggen, maar een zekere belangstelling voor de zwarte kant van de menselijke geest zit hier heel sterk in en dat vind je in veel van mijn andere boeken ook. Maar weer niet in 'De Renner' bijvoorbeeld. Ik ben altijd een schrijver geweest die niet alsmaar één soort boek schreef. Ik heb ook schaakboeken geschreven met dezelfde bezetenheid en vermogen tot volledigheid.''

,,Een van de fascinerende verrassingen voor mij was dat mijn thema, twee geliefden die zich verenigen in de dood, hier een grote rol bleek te spelen. Iets wat ik absoluut niet wist toen ik eraan begon. Hoe belangrijk het voor Dylan Klebold was, is mij pas gaandeweg gebleken. Zijn wens zich met Marla Foust te verenigen was misschien wel de hoofdoorzaak dat 'Columbine' gebeurd is. Zij is later een beroemd fotomodel geworden. En ze was in het geheim ook verliefd geweest op Dylan.''

Tim Krabbé - Wij zijn maar wij zijn niet geschift. Uitgeverij Prometheus

(Bron: Twentsche Courant Tubantia. Foto auteur: GPD/Marcel Israel)

20 februari 2012

Gesignaleerd (105)

vers van het mes!

GEERT-JAN ALEXANDER KNOOPS - HET PETRONIUS MYSTERIE

Bij uitgeverij A.W. Bruna is vandaag de thriller 'Het Petronius Mysterie' van Geert-Jan Alexander Knoops verschenen. De thriller is gebaseerd op de olieramp van BP in de Golf van Mexico.

In april 2010 vindt er een ernstig ongeluk plaats op het olieplatform Petronius van Benson Oil Productions (bop) in de Golf van Mexico. Elf werknemers komen om het leven en er ontstaat een groot lek waaruit miljoenen liters olie stromen. De schade aan de natuur en de economie is enorm. Vooral New Orleans – nog herstellende van de orkaan Katrina – wordt hard getroffen. Het aandeel van oliemaatschappij bop keldert en de overheid start een miljoenenfonds voor de slachtoffers.

In het onderzoek naar de oorzaak van de ramp wordt geconcludeerd dat de veiligheidsvoorschriften niet zijn nageleefd. De voorman van het olieplatform, Jay Nolan, wordt opgepakt en veroordeeld vanwege grove nalatigheid. Nolan beweert echter onschuldig te zijn. Hij schrijft een brief naar het Innocence Project van hoogleraar strafrecht Walter 'Wiz' Griffiths, waarin hij hem vraagt te onderzoeken of er in deze zaak sprake is van een gerechtelijke dwaling. Griffiths vraagt advocaat Matthew Baldwin om hem te assisteren in deze, in zijn ogen, bijzondere zaak. In hun onderzoek komen ze erachter dat Nolan het slachtoffer is van een duister spel en staan ze voor de bijna onmogelijke taak om de onschuld van Nolan aan te tonen.

Geert-Jan Knoops is advocaat en hoogleraar internationaal strafrecht aan de Universiteit Utrecht. Als internationaal strafrechtadvocaat treedt hij onder andere op als defence counsel voor verschillende internationale instanties, zoals het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, het Rwanda-Tribunaal, het Joegoslavië-Tribunaal en voor het Tribunaal voor Sierra Leone. Per 1 januari 2012 is Knoops' advocaten toegetreden tot het wereldwijde Innocence Network. De organisaties in dit netwerk komen op voor de belangen van personen die onterecht zijn veroordeeld en werken samen om gerechtelijke dwalingen aan het licht te brengen. Eerder schreef hij 'Advocaat van de vijand' en 'Advocaat van de president' waarin Matthew Baldwin ook de hoofdrol speelde.

Geert-Jan Alexander Knoops - Het Petronius Mysterie. Uitgeverij A.W. Bruna, € 19,95. ISBN 978 90 229 9943 1

Piëteit (nieuws, 2012)

'ONZE VROUW IN TRIPOLI' KOMT LATER

Naar aanleiding van het ernstige skiongeval van prins Friso in Oostenrijk heeft thrillerschrijver Tomas Ross besloten de publicatie van zijn nieuwe thriller 'Onze vrouw in Tripoli' uit te stellen. Het boek, waarin prinses Mabel, de vrouw van Friso, een voorname rol is toebedacht, zou oorspronkelijk volgende maand bij uitgeverij Cargo verschijnen.

Het uitstel heeft alles te maken met piëteit, laat Ross weten. ,,Ondanks mijn republikeinse inslag is dit natuurlijk een drama dat me grenzen dicteert.'' De auteur neemt de komende weken de tijd om te kijken 'hoe en of ik die grenzen kan verleggen'. ,,Want het boek zoals het er nu ligt is te mooi om niet af te maken.''

Het verhaal bestrijkt de periode tussen december 2010, wanneer de Libische kolonel Khadaffi zich nog de onbetwiste leider van zijn land waant, en 27 februari 2011. Op die dag stijgt een Lynx-helikopter op van het fregat Hr. Ms. Tromp om een Nederlandse ingenieur op te pikken van het strand bij Sirte, in de directe omgeving van de villa van Khadaffi's zoon Mohammed. De actie mislukt. In die periode verschijnt ook prinses Mabel ten tonele. Zij is lid van The Young Global Leaders, een internationale groep topmanagers die door de multimiljardair George Soros wordt gefinancierd.

Ross noemt het uitstel jammer, ,,want je wilt met zo'n boek toch nog zo actueel mogelijk zijn. Nou ja, dan maar geen vierde Gouden Strop dit jaar.''

19 februari 2012

Leighton Gage - Bitter eind (2012)

Christie on ecstacy


(Door Guido Huisintveld)

Twee keer knipperen met de ogen en hup, daar ligt alweer een nieuwe thriller van Leighton Gage in de boekwinkel. 'Bitter eind' is het vierde deel uit de serie met hoofdinspecteur Silva en de beste tot nu toe.

Wanneer de zoon van een politicus slachtoffer is van een bizarre moord, wordt Silva er tegen zijn zin bij betrokken. De zaak wordt pas interessant als uit de modus operandi blijkt dat deze moord niet op zichzelf staat. De puzzel krijgt steeds meer stukjes; steeds meer slachtoffers. Het hele team van Silva stort zich in de adrenaline verhogende zoektocht naar de dader.

Hoofdinspecteur Silva speelt een haast kleurloze bijrol. Sommige nevenpersonages komen zelfs beter uit de verf. Dit heeft Leighton Gage uitermate bewust gedaan om de vaart in het verhaal te houden. Geen zijpaadjes, introspecties of andere intermezzo's, dat leidt alleen maar af. Ook het Braziliaanse (politieke) landschap is er uitsluitend om de knap opgezette plot te dienen.

Daarnaast trakteert Gage ons op een aangename dosis onderkoelde humor die in perfecte verhouding staat tot de geboden spanning. Het eindresultaat is een boeiende en imponerende detective. Een soort Agatha Christie on ecstasy.

Leighton Gage - Bitter eind. Vertaling: Peter de Rijk. Uitgeverij Karakter, 280 pag.

18 februari 2012

Vragenvuur (nieuws, 2012)

JAMES PATTERSON: 'IK ZOU MEER MOETEN LACHEN'

De grootste angst van bestsellerschrijver James Patterson (64) is om zijn vrouw Sue te verliezen. Of zijn zoon Jack, die is pas dertien. Kleinzieligheid is een karaktereigenschap die hij verfoeit. En aan zijn verschijning kunnen wel wat kilootjes af. Het zijn ontboezemingen die 's werelds bestverkopende thrillerauteur doet in een vraag-antwoordspel met de Britse krant The Guardian.
Hieronder een verkorte weergave.


- Wat was het gelukkigste moment uit uw leven?
,,De geboorte van mijn zoon Jack.''

- Wat is uw vroegste herinnering?
,,Spelen in de tuin toen ik twee was.''

- Wat is een karaktertrek van u die u het meest verafschuwt?
,,Er zijn wel eens momenten dat ik denk 'Weet u wel ik ben?'. Ik haat dat.''

- En welke karaktertrekken van anderen verfoeit u?
,,Kleinzieligheid.''

- Op welk moment schaamde u zich enorm?
,,Toen de jongen die een prijs won op high school mij passeerde en ik hem ruimte gaf en toen van het podium viel.''

- Wat is uw kostbaarste bezit?
,,De Edgar Award die ik won toen ik 26 was.''

- Waar wordt u ongelukkig van?
,,Van mensen die niet in staat zijn om open te staan voor andere argumenten.''

- Wat is uw meest onaantrekkelijke gewoonte?
,,Ik zou wat vaker moeten lachen. Hoewel ik vaak van binnen moeten lachen.''

- Wat is het ergste wat iemand ooit tegen u heeft gezegd?
,,Ik haat jouw boek en ik heb het niet eens gelezen.''

- Wie zou u graag voor een diner uitnodigen?
,,Bill Clinton en Angela Merkel. En ook Angelina Jolie.''

- Wat beschouwt u als uw grootste prestatie?
,,Op dit moment mijn pogingen om kinderen aan het lezen te krijgen.''

- Hoe zou u het liefst willen worden herinnerd?
,,Als een goede vader, een goede echtgenoot en een goede verhalenverteller.''

(Bron: The Guardian)

17 februari 2012

Voorschotje (nieuws, 2012)

UITGEVER TAST DIEP IN BUIDEL VOOR AMANDA'S VERHAAL

Amanda Knox, de Amerikaaanse studente die vorige jaar werd vrijgesproken van moord op haar Britse huisgenote in Italië, krijgt ruim drie miljoen euro voor haar memoires. Knox zat met zeven uitgeverijen aan tafel om te onderhandelen over een boek waarin ze haar versie zou geven van de moord op Meredith Kercher en haar verblijf in de gevangenis. Uiteindelijk sloot ze een deal met de uitgeverij HarperCollins. Het boek zal mogelijk begin 2013 verschijnen.

,,Amanada Knox zal een volledig overzicht geven van de gebeurtenissen die geleid hebben tot haar arrestatie in Perugia en haar strijd tegen het ingewikkelde Italiaanse rechtssysteem'', stelt haar uitgever in een verklaring. ,,Geholpen door dagboeken die ze tijdens haar verblijf in de cel bijhield, zal Knox de ellendige ervaringen beschijven die ze meemaakte met de Italiaanse politie en later met gevangenisbewakers en medegevangenen.''

,,Ze zal nooit eerder bekendgemaakte details over haar zaak onthullen en beschrijven hoe haar innerlijke kracht en sterke familiebanden hielpen om de moeilijkste periode in haar jonge leven te boven te komen.''

Amanda Knox (op de foto tijdens haar voorgeleiding voor de Italiaanse rechter) werd samen met haar Italiaanse vriend Raffaele Sollecito vervolgd voor de moord op de 21-jarige Meredith Kercher in 2007 in een studentenhuis in Perugia. In eerste aanleg kregen ze respectievelijk 26 en 25 jaar cel. Vorig jaar in oktober werden ze door het hof van beroep vrijgesproken.

Tegen die vrijspraak heeft de Italiaanse openbare aanklager hoger beroep aangetekend. Eind dit jaar neemt het hoogste Italiaanse gerechtshof een besluit of er al dan niet een nieuwe rechtszaak komt.

(Bron: De Standaard)

16 februari 2012

Oeuvreprijs (nieuws, 2012)

DIAMOND DAGGER VOOR FREDERICK FORSYTH

De Britse schrijver Frederick Forsyth krijgt de Diamond Dagger 2012. Dat heeft de Crime Writers' Association vandaag via Twitter bekendgemaakt.

De Cartier Diamond Dagger is een oeuvreprijs die jaarlijks wordt toegekend door de Crime Writers' Association aan auteurs voor hun 'uitmuntende bijdrage' aan het thrillergenre gedurende hun gehele schrijversloopbaan. Eerdere winnaars waren onder anderen Lindsey Davis (2011), Val McDermid (2010), Andrew Taylor (2009), Sue Grafton (2008), John Harvey (2007), Elmore Leonard (2006), Ian Rankin (2005), Lawrence Block (2004), Robert Barnard (2003), Sara Paretsky (2002) en Lionel Davidson (2001).

Frederick Forsyth (1938) was oud-journalist van Reuters en verslaggever voor de BBC. Hij verwierf wereldfaam met zijn thriller 'The Day of the Jackal', een roman over een huurmoordenaar die in opdracht van de OAS een aanslag wil plegen op president De Gaulle. Hij schreef het boek in vijfendertig dagen en verwerkte een groot aantal zaken in het boek die zijn gebaseerd op zorgvuldig onderzoek. Zaken als het aanvragen van een vals paspoort of het maken van een sluipschuttersgeweer. Forsyth introduceerde hiermee een thriller die lijkt op een documentaire. Elk feitje is gecontroleerd, elke straat, plein, regeringsinstelling of functionaris klopt. Ondanks al deze moeite werd het boek aanvankelijk geweigerd totdat uitgeverij Hutchinson het manuscript aankocht en uitgaf onder de titel 'The Day of the Jackal'. Het boek werd een bestseller en is inmiddels twee keer verfilmd.

Na 'The Day Of The Jackal' schreef Forsyth nog een groot aantal romans en verhalenbundels, waarbij steeds zijn voorliefde voor feiten wordt vermengd met spannende, thrillerachtige verhalen. Zo verwerkte hij zijn ervaringen met de wereld van de huurlingen in 'The Dogs of War' uit 1974.

Op zijn Harley (nieuws, 2012)

SCHRIJVER ERICH ZIELINSKI OVERLEDEN

Op Curaçao is woensdag 15 februari de Nederlands-Antilliaanse schrijver Erich Zielinski overleden. Dat meldt Radio Nederland Wereldomroep. Naast schrijver was Zielinski, die 69 jaar is geworden, ook dichter en advocaat.

Zielinski werd op 23 maart 1942 op Bonaire geboren als zoon van een Duitse vader en een Curaçaose moeder, maar hij groeide op in het oude stadsdeel Otrobanda op Curaçao. Na zijn opleiding (kweekschool en rechtenstudie) in Nederland keerde Zielinski terug naar de Nederlandse Antillen waar hij werkzaam was als onderwijzer. Hij werd in die tijd oprichter en redacteur van het tijdschrift Vitó, dat in de woelige jaren zestig als 'kritisch tijdschrift' tegen het establishment op de Nederlandse Antillen ageerde.

Op Curaçao voltooide hij zijn rechtenstudie en vestigde hij zich als advocaat. Begin jaren zeventig was hij korte tijd hoofdredacteur van het niet meer bestaande dagblad Beurs- en Nieuwsberichten, waarna hij toch weer koos voor de advocatuur.

Hij maakte in 2004 zijn debuut met de roman 'De Engelenbron', die zich grotendeels afspeelt in Otrabanda, waar het leven beheerst wordt door de problemen van overleving en drugs. Hoofdpersoon is de oud-politieman Monchín die de alledaagse werkelijkheid probeert te ontvluchten door zich te verplaatsen in zijn verbeelding, wanneer hij op zijn Harley Davidson zit die met keilbouten verankerd is boven een oude waterput. Het boek ontving in 2007 op Curaçao de Cola Debrot-prijs.

De roman 'De prijs van de zee' (2008) speelt zich af op Bonaire, waar de vondst van een bijna in zee gestorte wagen leidt tot rivaliteit in een vissersdorpje.

(Bron: Wereldomroep)

15 februari 2012

Ellen den Hollander - De primeur (2012)

De dood van een sterverslaggever



(Door Peter Kuijt)

In Door het vuur, het thrillerdebuut van AD-journalist Ellen den Hollander, was Evelien Bos nog een zwaarlijvige verslaggeefster en vertolkte ze een bijrol. In Den Hollanders tweede boek De primeur speelt Bos, getrouwd en moeder van twee kinderen, een van de hoofdrollen. Bovendien is ze een mannenmagneet. Haar mannelijke collega's verrekken hun nek als ze voorbijroetsjt over de redactie van het hoofdstedelijke dagblad. Vooral de adjunct-hoofdredacteur ziet zich in zijn dromen heel wat ondeugende dingen met haar doen.

Maar Bos heeft daar geen tijd voor. Zij moet achterhalen wat haar collega Timo Klein Bennink in de laatste weken van zijn leven allemaal uitspookte. Deze sterverslaggever werd dood aangetroffen op het platte dak van een winkel. Overleden na een val van de vijfde verdieping van zijn flat, zoveel was duidelijk. Maar werd hij hierbij een handje geholpen?

Een andere verhaallijn volgt de wederwaardigheden van de Roemeense homo Dumitro. Hij heeft in Amsterdam de liefde van z'n leven gevonden en ontdekt dat de hoofdstad toch niet zo gayfriendly is als vroeger. Ondertussen werkt hij voor een klusbedrijf en verdient hij in zijn vrije tijd nog veel meer met skimmen van bankpasjes, een typisch Roemeens ambacht.

Den Hollander weet gaandeweg deze verhaallijnen knap met elkaar te verweven. Maar ze heeft daar wel een ontzettend lange aanloop voor nodig. Tot pakweg de helft van het boek gebeurt er niets noemenswaardigs. Ze vertelt met realiteitszin over de mores op een krantenredactie en poneert nog even de gouden regel dat een adverteerder niet een verhaal uit de krant kan houden, dan wel een artikel kan 'kopen'. Ondertussen toont ze aan dat Bos verre van onbelezen is. Die citeert de 'past integration theory' van psycholoog Ingeborg Bosch: pijnlijke gevoelens die je als kind hebt gehad, kunnen gevolgen hebben in je latere leven.

Daarna gooit Den Hollander de turbo er vol op en trakteert ze de lezer op een spectaculair verhaal, met een flinke dosis spanning en verrassende wendingen en een apotheose in de vorm van een fraaie snoekduik van verslaggeefster Bos. Hier en daar stuit de lezer nog wel op clichématig taalgebruik en overbodigheden. Zo lezen we herhaaldelijk dat de adjunct-hoofdredacteur de directeur van de krant een lichtgewicht vindt en dat Bos het programma Picasa gebruikt voor vakantiefoto's. Een nog strakkere eindredactie had geen kwaad gekund.

Ellen den Hollander - De primeur. Uitgeverij Q, 288 pag.

Conclusie (nieuws, 2012)

TUPLA M. KIEST VOOR 'INTRIGERENDE' OVERSTAP

Het schrijversduo Tupla Mourits heeft afscheid genomen van uitgeverij De Arbeiderspers, waar vier thrillers van hun hand verschenen. Het duo maakt de overstap naar uitgeverij Verbum Crime en kort meteen de schrijversnaam in tot Tupla M. Begin mei verschijnt 'Schuld', de nieuwe thriller van Tupla M. bij Verbum Crime.

De overstap naar Verbum Crime is een indirect gevolg van zwaar weer in de boekenbranche, laat Atie Vogelenzang, die samen met Wendela de Vos (links op de foto) het duo vormt, weten. ,,Er hebben nogal wat fusies plaatsgevonden. Bij de Arbeiderspers was dat vorig jaar ook het geval. En een fusie heeft meestal consequenties voor de fondsen van de betrokken uitgeverijen.''

De samenwerking tussen het duo en de uitgeverij was altijd bijzonder plezierig, benadrukt De Vos. ,,Bij de bespreking van ons laatste
boek kwamen we echter gaandeweg gezamenlijk tot de conclusie dat er meer in
moest zitten voor de boeken van Tupla Mourits, maar dat de AP daarvoor niet
langer de aangewezen uitgeverij leek te zijn. In goed overleg zijn we toen
uit elkaar gegaan.''

,,Dat Verbum Crime in onze zoektocht naar een nieuw uitgeefhuis naar voren
kwam, lag eigenlijk min of meer voor de hand. Wij hadden een jaar eerder met uitgever Ilse Karman samengewerkt (verhalenbundel 'Verrassing!'). Dat was een groot succes. Ilse las ons nieuwe boek 'Schuld' en was daar zo lovend over dat we
hebben besloten om Verbum Crime het manuscript te gunnen.''

Het duo besloot tot wijziging van de schrijversnaam omdat bleek dat Tupla Mourits vaak een obstakel bleek voor lezers. ,,Keer op keer werd er gevraagd om uitleg. Nog steeds.''

,,Eigenlijk kregen we er gaandeweg een beetje spijt van ooit dit pseudoniem te hebben uitgekozen. Destijds dachten we namelijk dat het ons zou onderscheiden, maar het tegendeel bleek waar. In overleg met Ilse Karman is besloten om er iets aan te veranderen zonder tot een totaal nieuwe naam over te gaan. Ilse werkt met proeflezers, wat als voordeel heeft dat die ook hun mening geven over andere zaken. Tupla M. werd beoordeeld als intrigerend. En aangezien het ons ook aansprak en blij maakte, was de beslissing snel genomen.''

Tupla Mourits debuteerde in 2005 bij de Arbeiderspers met de thriller 'Vrouwelijk Naakt'. Met dat boek wonnen de schrijfsters de Schaduwprijs 2006. Na hun debuut volgden nog drie titels: 'Een Kwestie van Tijd' (2007), 'Speeddate' (2008) en 'Meer Dood dan Levend' (2010).

In Tupla M.'s 'Schuld' besluit Evalien samen met haar man Rik en dochter te verhuizen van Amsterdam naar Zeeland. Een traumatische gebeurtenis heeft hun dagelijkse leven op een afschuwelijke manier overhoop gegooid en Evalien wil graag overnieuw beginnen in het geboortedorp van Rik. Maar zo eenvoudig werkt dat niet. De spoken uit het verleden laten zich niet zomaar wegjagen en bovendien wordt al snel duidelijk dat de bewoners uit het Zeeuwse dorp helemaal niet zitten te wachten op de terugkeer van de verloren zoon.

10 februari 2012

Door het vuur (nieuws, 2012)

POLITIE CHICAGO LEERT AGENTEN SCHRIJVEN

Het politiekorps van Chicago moedigt z'n agenten aan om hun ervaringen in een boek te verwerken. In de gebouwen van de Chicago Police Academy keren sinds kort 25 oude rotten terug naar de schoolbanken. Volgens The New York Times volgens ze er een schrijfcursus. Niet om de kwaliteit van de taal in hun processen-verbaal bij te schaven, wel om na werktijd hun verbeelding de vrije loop te laten.

De cursus is op vrijwillige basis en heeft geen directe band met de politiepraktijk. Hij wordt enkel aangeboden om agenten, voor wie het niet makkelijk is hun werk en de belevenissen van de dag achter zich te laten, 'te stimuleren om ook hun passies naast het alledaagse politiewerk te verwezenlijken', aldus de verantwoordelijke politieofficier, luitenant Maureen Biggane.

Niet alle kandidaten voelen de drang om hun belevenissen, hun traumatische ervaringen aan het papier toe te vertrouwen. Er zijn er die graag een kinderboek wilen schrijven. Al is het de meerderheid natuurlijk wel te doen om een populair non-fictieboek waarin ze hun ervaringen uit de doeken doen, of een biografie van een bekende gangster. En vooral de doorleefde en hopelijk ook bestsellende misdaadroman is het hoogste goed.

Volgens agent Martin Preib, auteur van de verhalenbundel 'The Wagon and Other Tales From the City', en een van de 25 studenten creative writing, is het 'hoog tijd' dat de uitgeverswereld luistert naar de politie. Er is een rijkdom aan verhalen onder agenten, maar uitgevers ,,luisteren meestal niet als wij wat te vertellen hebben en geven de voorkeur aan clichés over de politie.''

Een van de docenten is misdaadauteur Charlie Newton, die de dames en heren de knepen van het vak moet bijbrengen. Hij gaf hen alvastdringend advies. ,,Ga heikele thema’s als ras, seks en de oorlog tegen drugs niet uit de weg. Daarover moet je praten. Als je ervoor terugdeinst, dan verspil je hier je tijd.''

(Bron: Knack)

Aandacht en betrokkenheid (nieuws, 2012)

DE ZWAAN EN VIS GENOMINEERD VOOR 'OVERIJSSELSE' PRIJS

Thrillerauteurs Peter de Zwaan en Jacob Vis zijn beiden genomineerd voor de verkiezing van Overijssels Boek van het Jaar 2011. Met respectievelijk 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger' en 'De imker' moeten de twee het in de categorie fictie opnemen tegen poëten H.H. ter Balkt en Hanneke van Schooten en romanschrijver Paul Gellings. In de categorie non-fictie strijden tien auteurs om de prijs.

Aan de prijs is geen geldbedrag verbonden, het gaat hier om de eeuwige roem. Doel van de verkiezing van het Overijssels boek van het jaar is promotie van publicaties 'met betrekking tot de geschiedenis van Overijssel en het genereren van aandacht en betrokkenheid voor het eigene en bijzondere van de cultuur en historie van Overijssel'. Het beste boek van Overijssel 2011 wordt bekendgemaakt op 12 april tijdens een bijeenkomst in het Deventer Stadhuis, door Hester Maij, gedeputeerde voor de provincie Overijssel.

In 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger' besluit ondernemer Harmen Saliger zijn koffers te pakken en te verdwijnen. En dat gebeurt op de dag dat de vuurwerkramp in Enschede zich voltrekt. 'De imker' is het laatste deel in de De Morren-trilogie, met weer een rol voor commissaris Ben van Arkel uit IJsselmonde.

09 februari 2012

Druk op de knop (nieuws, 2012)

DOE-HET-ZELVER VERSLAAT LEE CHILD EN JAMES PATTERSON

Een Britse thrillerschrijver die het uitbrengen van zijn boeken in eigen beheer houdt, heeft gevestigde namen als Lee Child, James Patterson en Stieg Larsson het nakijken gegeven. Het laatste kwartaal van 2011 was hij de bestverkopende auteur op de online boekwinkel Amazon.co.uk.

De 31-jarige Kerry Wilkinson bracht vorig jaar 'Locked In', het eerste deel in een serie rond speurder Jessica Daniel, uit en zag het boek alleen maar stijgen in de Kindle-hitlijst. Ook de twee volgende delen doen het goed. Inmiddels heeft Wilkinson 250.000 boeken verkocht.

,,Vorig jaar om deze tijd was ik nog niet eens begonnen met het schrijven van 'Locked In' en nu sta ik op de eerste plaats in de Kindle Store en laat de schrijvers die ik graag lees achter me'', aldus Wilkinson in The Guardian. Wilkinson begon over schrijven na te denken toen hij dertig werd in november 2010 en besloot dat hij 'iets moest gaan doen met mijn leven'.

,,Ik heb altijd gedacht dat ik wel iets kon creëren - en dat hoefde niet per se een boek te zijn - en ik besloot om het ook echt te gaan doen. Ik ben niet het type mens, dat er gewichtig over gaat doen. Ik deed het gewoon. Ik ontdekte dat ik schrijven heel plezierig vind en dat ik dat ook heel snel kan doen.''

,,Toen ik klaar was met 'Locked In' wist ik niet echt wat ik er mee moest doen. Ik had het niet geschreven om te publiceren, maar meer om mezelf op de proef te stellen. Ik ontdekte vervolgens de 'publiceer met ons'-knop op de website van Amazon en dacht: waarom niet?''

Het eerste boek was laaggeprijsd, 98 pence (1,09 euro), waarvan 35 procent naar Wilkinson ging. De volgende delen kosten respectievelijk 2,09 en 3,09 euro, met 70 procent dat naar de auteur vloeit. De verkopen namen toe toen 'Vigilante', het vervolg op 'Locked In', verscheen. Wilkinson heeft met zijn manuscript nooit een traditionele uitgever benaderd, omdat hij zich geen schrijver voelt. ,,Ik wilde gewoon iets schrijven wat ik leuk vond.''

,,Ik houd van korte en snelle hoofdstukken. Ik probeer ook niet te veel heen en weer te schieten tussen karakters, want dat vind ik ook niet leuk. Het zal literair wel niet allemaal verantwoord zijn, maar dat was ook niet mijn bedoeling. Ik wilde iets scheppen wat ik als consument zou kunnen waarderen.'' De schrijver zegt open te staan voor contacten met uitgevers. ,,Ik heb niets tegen de uitgeverswereld. Als ze met me willen praten, praat ik met ze.''

(Bron: The Guardian)

Wulf Dorn - Waanzin (2011)

Stalkers en spoken


(Door Hans Knegtmans)

Sinds journaliste Carla Weller een boek schreef over het gezinsdrama dat in een grijs verleden het leven van haar partner Jan Forster had ontwricht, zit de klad in hun relatie. Bij wijze van adempauze toert ze nu door Duitsland om het boek te promoten.

Diverse vrouwen zien hun kans schoon om het aan te leggen met de charismatische psychiater Jan. Verpleegster Bettina flirt er lustig op los. Van een anonieme bewonderaarster ontvangt hij een bos rozen. Omdat de auteur beurtelings verschillende personages aan het woord laat, weten we dat het niet bij die rozen zal blijven. En we begrijpen ook wie ervoor verantwoordelijk is dat journalist Volker Nowak zijn dringende afspraak met Forster niet kan nakomen.

Verhalen over vrouwelijke stalkers zijn, ongeacht hun literaire kwaliteit, bijna altijd spannend. In de regel heeft het slachtoffer geen benul met wie hij van doen heeft of wat zij precies in haar schild voert. Zo ook hier, al doet de schrijver aanvankelijk opzichtig zijn best Bettina verdacht te maken.

Wulf Dorn is goed in het suggereren van bovennatuurlijke krachten. De lezer die niets moet hebben van geesten en spoken, krijgt het soms zwaar te verduren.Gelukkig steekt Jan niet onder stoelen of banken dat hij als psychiater alleen gelooft in het gezonde verstand.

De schrijver werkt al jaren als taaltherapeut met psychiatrische patiënten. Dorns taal is dan ook dik in orde. Ook geeft de hoofdpersoon blijk van een geruststellende algemene ontwikkeling. Een vriend legt hij desgevraagd uit dat verliefdheid niet meer is dan het aanmaken van de hormonen dopamine, serotine, oxytocine 'en nog een paar'. En het zien van een eenzame collega in de bedrijfskantine doet hem denken aan het schilderij 'Nighthawks' van Edward Hopper. Al zou je, beseft hij, dit tafereel beter 'Nightshift' kunnen noemen.

Vakkundig gecomponeerd, mooie plotwendingen en een denderende finale.

Wulf Dorn - Waanzin. Vertaling: David Orthel. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 384 pag.

(Bron: Het Parool)

07 februari 2012

Morele beslissingen (nieuws, 2012)

EEN ONWAARSCHIJNLIJKE HELD

Kan een Wehrmachtofficier de held zijn in een reeks misdaadromans? De Amerikaans-Italiaanse schrijfster Ben Pastor geeft daar een bevestigend antwoord op. Immers, zij begon zo'n twintig jaar geleden aan haar serie rond Martin Bora, een aristocraat in dienst van de Duitse Wehrmacht, maar evenzeer een integer man in een fout uniform. Volgende maand verschijnt bij uitgeverij Wereldbibliotheek het derde deel in de Martin Bora-serie, getiteld 'Kaputt Mundi'.

Bora is een tamelijk onwaarschijnlijke held, schrijft Pastor in het nawoord van 'Kaputt Mundi'. ,,Maar tegenover het nationaalsocialistische totalitarisme en het dodelijke risico dat elk verzet 'van binnenuit' onvermijdelijk met zich meebracht, heb ik gewoon het gevoel dat het alleen maar rechtvaardig is om die leden van de Duitse Wehrmacht te eren die de moed hadden morele beslissingen te nemen.''

Na de mislukte aanslag op Hitler op 20 juli 1944 werden honderden 'oproerige' officieren uit de omgeving van het hoofd van de samenzwering, graaf Claus Schenk von Stauffenberg, gearresteerd en terechtgesteld. Het was ook Stauffenberg die Pastor als voorbeeld diende voor Martin Bora: een katholiek uit een adellijke familie, die zich, algauw teleurgesteld, afkeert van de ideeën van de nazi’s en zich bij wat hij doet door zijn onwrikbaar menslievende geesteshouding laat leiden.

Maar Bora is ook een rechtschapen soldaat, die zonder het te willen detective wordt, stelt de auteur. In de romans waarvan hij de hoofdpersoon is, houdt hij zich bezig met misdaden en de oplossing van strafzaken, terwijl binnen in hem en om hem heen de conflicten woeden. Terwijl zijn weg hem van Spanje, waar hij als deelnemer aan de Spaanse Burgeroorlog de dood van de dichter Federico García Lorca onderzoekt, via Polen naar Rusland en ten slotte naar Italië leidt, dient de jonge officier zijn land, maar raakt wegens zijn verborgen maar feitelijk effectieve verzet tegen de barbarij steeds meer in het web van ss en Gestapo.

Pastor: ,,Om vele redenen acht ik het juist om het verhaal van een man te vertellen die weet wat eer betekent. Naar mijn mening is het – zelfs in de wereld van de fictie – belangrijk om te laten zien dat het ook onder gruwelijke omstandigheden mogelijk (en noodzakelijk) is om morele beslissingen te nemen, met name als daardoor mensenlevens kunnen worden gered. In het Nieuwe Testament staat: 'Er bestaat geen grotere liefde dan wanneer iemand zijn leven voor anderen geeft.' Daarmee is voor mij de persoon van Martin Bora en wat hij voor de lezer zou kunnen vertegenwoordigen, precies omschreven.''

Tot nu toe verschenen bij uitgeverij Wereldbibliotheek van Ben Pastor 'Lumen' (2009) en 'Luna Mendax' (2011). 'Kaputt Mundi' speelt zich af in Rome in 1944. Een medewerkster van de Duitse ambassade is na een val uit haar slaapkamerraam overleden. Was het moord of zelfmoord? Politiek of jaloezie? De roman geeft in het decor van Rome een beeld van de complexe politieke situatie die in dat oorlogsjaar in deze stad heerst.

Volgens Pastor is 'Kaputt Mundi' op de eerste plaats een detectiveverhaal. ,,Een misdaadroman is een misdaadroman – ik word niet moe dat te herhalen. Maar net als elke fictie kent de misdaadroman het voordeel, uit de geschiedenis te kunnen putten zonder er onlosmakelijk aan gebonden te zijn. Bovendien kan hij de herinneringen bewaren van degenen die tijdgenoten van deze gebeurtenissen waren, maar ook als informatiebron dienen voor het nageslacht, dat er misschien weinig of niets van weet.''

06 februari 2012

Gevoel van zekerheid (nieuws, 2012)

BRITSE BIEB LEENT JAMES PATTERSON HET MEEST UIT

De tien meest uitgeleende titels in de Britse bibliotheken in 2011 waren thrillers, zo blijkt uit nieuwe cijfers. De Amerikaanse bestsellerauteur James Patterson stond ongenaakbaar op de eerste plaats met 2,3 miljoen uitleningen.

Patterson bezet vijf plaatsen in de uitleentoptien. De Amerikaans was voor het vijfde achtereenvolgende jaar de meest gelezen auteur onder bibliotheekleden. Maar het was 'The lost symbol' ('Het verloren symbool') van Dan Brown, die het stempel meest uitgeleende boek kreeg. Op de tweede plaats staat de thriller '61 Hours' van Lee Child.

,,Misdaadromans en thrillers zijn in dit decennnium na 11 september belangrijker geworden in het leven van de mensen'', zegt Lee Child in The Guardian. ,,Het komt tegemoet aan hun wens voor veiligheid en zekerheid en dat recht zal geschieden. Want meestal is aan het eind van de thriller de orde weer hersteld.''

De meest uitgeleende titels in Groot-Brittannië
1. Dan Brown - 'The Lost Symbol'
2. Lee Child - '61 Hours'
3. James Patterson - 'Private'
4. James Patterson - '9th Judgement'
5. James Patterson - 'Worst Case'
6. Harlan Coben - 'Caught'
7. James Patterson & Howard Roughan - 'Don't Blink'
8. James Patterson & Liza Marklund - 'The Postcard Killers'
9. Ian Rankin - 'The Complaints'
10.Lee Child - 'Worth Dying For'

Meest uitgeleende auteurs
1. James Patterson
2. Daisy Meadows
3. Nora Roberts
4. Jacqueline Wilson
5. Francesca Simon
6. Danielle Steel
7. Julia Donaldson
8. MC Beaton
9. Mick Inkpen
10. Clive Cussler

(Bron: The Guardian)

George Pelecanos - Het aandeel (2012)

Veelbelovende nieuwe reeks


(Door Guido Huisintveld)

George Pelecanos bestaat twintig jaar, althans als auteur. In 1992 publiceerde hij zijn eerste misdaadroman, waarna er nog vele zouden volgen, alsmede de nodige bijdragen in de filmindustrie, zoals co-scenarist/producent van de geweldige HBO-serie 'The Wire'. Met 'Het aandeel' begint hij een nieuwe serie tegen een oude bekende achtergrond: Washington, D.C.

Spero Lucas is ex-marinier, Irakveteraan en privédetective. Dat laatste moet een beetje ruim genomen worden. Hij doet af en toe een klus voor een advocaat, maar hij verdient het meeste als een soort 'repo man'. Hij confisqueert gestolen spullen en verlangt van de rechtmatige eigenaar veertig procent van de waarde. Dat tikt lekker aan.

Lucas is niet zo heel kieskeurig in zijn klandizie en accepteert de opdracht van een drugscrimineel die af en toe een pakket met marihuana kwijtraakt tijdens transport. Gedurende het ogenschijnlijk eenvoudige en lucratieve onderzoek kruipt er aardig wat agressief geteisem onder diverse stenen vandaan, wat de zaak iets gecompliceerder maakt.

'Het aandeel' is een spannende maar ook aangrijpende thriller noir. Pelecanos focust niet alleen op de misdadige plot. De familiebanden van Lucas worden belicht, zijn militaire verleden in Irak komt ter sprake en ook de verwikkelingen met het vrouwelijke schoon blijven niet onvermeld. Desondanks ligt er hoogstwaarschijnlijk nog een telefoonboek met niet aangeroerde informatie die George Pelecanos bewaart voor toekomstige delen in deze veelbelovende nieuwe serie.

George Pelecanos - Het aandeel. Vertaling: Ernst de Boer & Ankie Klootwijk. Uitgeverij Anthos, 280 pag.

05 februari 2012

Gesignaleerd (104)

vers van het mes!

NANCY BILYEAU - DE KROON

Bij uitgeverij Artemis & co is eind januari 'De kroon' verschenen, het debuut van de Amerikaanse Nancy Bilyeau.

Het boek speelt zich af in Londen, mei 1537. Wanneer de non Joanna Stafford hoort dat haar nicht tot de brandstapel is veroordeeld omdat ze in opstand is gekomen tegen koning Hendrik de Achtste, loopt ze weg uit Dartford Monastry en breekt daarmee de kloostergelofte. Wanneer ze wordt gearresteerd en in de Tower of London wordt opgesloten blijkt ze een pion in een machtsspel. In rui voor haar vrijheid krijgt Joanna, samen met monnik Edmund de opdracht een verborgen relikwie op te sporen. Deze zoektocht voert hen naar kloosters in heel Engeland.

Nancy Bilyeau studeerde aan de universiteit van Michigan en was werkzaam voor verschillende tijdschriften waaronder Rolling Stone, Good Housekeeping en InStyle. Ze schreef eerder toneelstukken, waarvoor ze diverse prijzen ontving.

Nancy Bilyeau - De kroon. Vertaling: Janine Jansen. Uitgeverij Artemis & co, 477 pag., € 21,95. ISBN: 9789047202028

Bezetting (nieuws, 2012)

THRILLER OVER MOHAMMED B. KOMT NU ECHT

Hij zou al drie jaar geleden verschijnen, maar nu komt hij dan toch echt: een thriller over Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Schrijver Leon de Winter werkt aan een thriller waarin moslimextremisten de vrijlating eisen van Mohammed B. ,,Als alles volgens plan verloopt, dan ligt de thriller in mei of juni in de winkel'', zei de auteur vandaag in het programma Business Class. De roman, die destijds de werktitel 'VSV', meekreeg, was door uitgeverij De Bezige Bij al voor juni 2009 beloofd.

De Winter vertelt het verhaal over Max Kohn, een zware crimineel met een slopende hartziekte. Op een dag ontwaakt hij in een ziekenhuisbed met een donorhart van een priester. Hij besluit het goede werk van de priester voort te zetten.

Hij krijgt de kans als een groepje jonge geradicaliseerde Marokkanen basisschool VSV in Amsterdam-Zuid binnendringt. De moslimfundamentalisten eisen dat Mohammed B. wordt vrijgelaten. Kohn probeert de zestig kinderen en acht onderwijzeressen te bevrijden, waarbij hij ook nog in het reine moet zien te komen met zijn verleden.

De echte Mohammed B. zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op filmmaker Theo van Gogh op 2 november 2004.

(Foto Leon de Winter: GPD/David van Dam)

04 februari 2012

Petunia's (nieuws, 2012)

SCHRIJFSTER MRS. POLLIFAX-REEKS OVERLEDEN

Emily Pollifax is waarschijnlijk de enige spion in de literatuur die tegelijkertijd bij de CIA in dienst is en lid is van de plaatselijke tuinvereniging. De schrijfster die haar tot leven wekte, Dorothy Gilman, is donderdag 2 februari op 88-jarige leeftijd aan de complicaties van de ziekte van Alzheimer overleden.

Gilman introduceerde haar heldin in 1966 in 'The Unexpected Mrs. Pollifax'. Er zouden daarna nog dertien boeken in deze reeks volgen. In het begin was mrs. Pollifax een weduwe van in de zestig uit New Jersey, die een beetje verveeld raakte van de dwingende theekransjes en activiteiten voor het goede doel. Op zoek naar avontuur biedt mrs. Pollifax haar diensten aan aan de CIA - een goede zet, want wie verwacht nu dat een grootmoeder uit de buitenwijk een geheim agent is? - en ze krijgt haar portie avontuur. In de loop van de reeks, die in 2000 eindigt met 'Mrs. Pollifax Unveiled', belandt de krasse dame onder meer in Mexico, Turkije, Thailand, China, Marokko en op Sicilië. Intelligent, naïef onverschrokken en met een portie geluk combineert mrs. Pollifax gezond verstand met wat karatetechnieken om ontvoerden te bevrijden, het verzet te helpen (een modieuze hoed is ideaal om vervalste paspoorten in te verstoppen) en de strijd aan te binden met tuig van velerlei pluimage.

Recensenten staken soms de draak met de onwaarschijnlijke aannames in de boeken van Gilman. Maar de serie was populair onder lezers. In een genre waarin de meeste vrouwen jong en verleidelijk zijn, bleek mrs. Pollifax, met haar lef en petunia's, een onweerstaanbare heldin.

De serie was de basis voor twee films: 'Mrs. Pollifax - Spy' (1971) met Rosalind Russell en 'The Unexpected Mrs. Pollifax' (1999), waarin de hoofdrol werd vertolkt door Angela Lansbury.

In 2010 gaf het genootschap The Mystery Writers of America haar de titel Grand Master. Dorothy Edith Gilman werd op 25 juni 1923 geboren in New Brunswick, New Jersey. Toen zij nog een kind was nam ze het besluit om later schrijfster te worden. Aanvankelijk was ze van plan kinderboeken te schrijven en te illustreren. Daartoe begon ze een studie aan de Academy of the Fine Arts in Pennsylvania. Onder de naam Dorothy Gilman Butters begon ze eind jaren veertig kinderboeken te publiceren. Gilmans huwelijk met Edgar A. Butters Jr. eindigde in een scheiding. In het zevende boek uit de Pollifax-reeks, 'Mrs. Pollifax and the Hong Kong Buddha', laat Gilman haar heldin hertrouwen. Maar ook nu is Pollifax pas tevreden als ze man en huis en haard kan verlaten om het avontuur tegemoet te treden, waar ook ter wereld.

(Bron: New York Times)

03 februari 2012

Alan Glynn - Winterland (2012)

Vette knipoog naar graaicultuur



(Door Guido Huisintveld)

De Ierse auteur Alan Glynn heeft inmiddels vier boeken geschreven, waarvan Winterland de tweede titel is die bij ons in vertaling is verschenen. We gaan niet zeuren over een wederom inspiratieloze cover die niets met het verhaal te maken heeft, maar we skippen gelijk door naar de inhoud.

Noel Rafferty is een crimineel die koelbloedig wordt vermoord. Even later overlijdt een zakenman met dezelfde naam wanneer zijn auto van de weg vliegt. Beide heren zijn familie van Gina, die de boel niet vertrouwt en op onderzoek uitgaat. Ze ontdekt een smerig complot waarbij politici en vastgoedhandelaren de handen behoorlijk vuil hebben gemaakt. Maar ze moet oppassen, want om de beerput gesloten te houden wordt er niet op een slachtoffer meer of minder gekeken.

'Winterland' is een meeslepende, donkere en soms zwaarmoedige thriller. Glynn springt van het ene naar het andere personage en gunt ons een kijkje in zijn of haar gedachtewereld, waarbij geen enkele emotie wordt geschuwd. Er is ruimte voor veel ellende, maar altijd ten dienste van de ingenieuze plot. Niet elk cliché wordt vermeden, maar over het algemeen is het volop smullen van de spannende intrige en de vette knipoog naar de hedendaagse graaicultuur.

Alan Glynn - Winterland. Vertaling: Martin Jansen in de Wal. Uitgeverij Karakter, 344 pag.