16 november 2011

Filosofische misdaad (nieuws, 2011)

TIM KRABBÉ SCHRIJFT 'DEFINITIEVE BOEK' OVER COLUMBINE HIGH

Schrijver Tim Krabbé, winnaar van de Gouden Strop 1995 met 'Vertraging', raakte in 2007 geïnteresseerd in Columbine, de schietpartij op een high school in Colorado in 1999, waarbij twee jongens een leraar, twaalf leerlingen en zichzelf doodschoten. Al snel ontdekte Krabbé dat wat hij wist (twee gepeste jongens namen wraak; ze vroegen een meisje of ze in God geloofde en schoten haar dood toen ze 'ja' zei; ze waren die ochtend eerst gaan bowlen) niet klopte - en dat de werkelijkheid veel vreemder en griezeliger was.

Columbine was voor Amerika een nationale schoffering, even ingrijpend als Pearl Harbor en 9/11. De gebeurtenis leeft wereldwijd voort, in films, boeken, op internet en televeisie - en in nieuwe schietpartijen. Daarbij worden volgens Krabbé dezelfde onzinverhalen steeds opnieuw verteld.

De schrijver dook in duizenden pagina's met getuigenverklaringen, rapporten, krantenverslagen, schoolopstellen en de dagboeken van de daders, Eric Harris en Dylan Klebold; intelligente jongens uit liefhebbende, hoogopgeleide gezinnen. Hij ontdekte dat het een filosofische misdaad was die ze zelf niet geheel begrepen en dat er geen enkel boek was waarin de hele zaak gedetailleerd, nauwkeurig en open wordt geanalyseerd en verteld.

Het zal niet verbazen dat Krabbé dát boek heeft willen schrijven. 'Wij zijn maar wij zijn niet geschift' verschijnt in februari 2012 bij uitgeverij Prometheus en heeft volgens de uitgever 'terecht de pretentie' het definitieve boek over Columbine te zijn. (foto auteur: Koos Breukels)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten