De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Jo Nesbø, Nicolet Steemers, Lee Child, Simone van der Vlugt, noem maar op. De vroege Nederlandse misdaadroman is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Uit zijn rijke collectie richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - Nederlandse misdaadschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de zestiende aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over James M. Fox, bestsellerauteur aan de andere zijde van de grote plas.
James M. Fox was het pseudoniem van Johannes Matthijs Willem Knipscheer (1908-1989), schrijver van spionage- en politieromans. Hij schreef al detectiveverhalen in zijn H.B.S.- tijd. Hij studeerde rechten in Utrecht en schreef regelmatig artikelen voor dagblad het Vaderland. In 1930 vestigde hij zich als advocaat in Den Haag.
In 1935 maakte hij een wereldreis, kwam ook in New York en dat beviel hem zo goed dat hij er in 1937 ging wonen. Hij was enige tijd aan de New York Times verbonden en maakte als verslaggever diverse trips naar Australië, Nieuw- Zeeland en Nederlands-Indië en werkte die trips uit in reisbeschrijvingen.
In 1939 verhuisde hij naar Texas waar hij met een Amerikaanse in het huwelijk trad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) nam hij in Londen als reserve-officier dienst in het Nederlandse leger. Hij was onder andere adviseur van de minister van Oorlog. Het was ook in deze tijd dat hij zijn eerste boek, handelend over de vijfde kolonne, schreef.
In 1946 vertrok hij naar Los Angeles waar hij zich uitsluitend ging bezig houden met het schrijven van romans en filmteksten. Als schrijver in de USA werkte hij onder de naam James M. Fox. Ook gebruikte hij Grant Holmes als pseudoniem. Sommige van zijn boeken werden in de VS bestsellers. Zijn boeken werden een paar jaar na hun verschijnen ook in Nederland uitgegeven waarbij J.F. Kliphuis voor de vertaling uit het Engels zorgde. Tussen 1943 en 1988 publiceerde hij 24 misdaadromans. Knipscheer stierf in 1989 in zijn huis in Palm Springs aan de gevolgen van een hartaanval.
1. Geen grapjes alsjeblieft (een verhaal over de vijfde kolonne) (1948, Bruna) Oorspronkelijk: Don't try anything funny, 1943
2. Kaas uit de muizenval (1948, Bruna), cover Pronk. Oorspronkelijk: Cheese from a mousetrap, 1944
3. Het spijt mevrouw (1948, Atlas), cover R. van Looy. Oorspronkelijk: The lady regrets, 1947
4. Code drie (1948, G. van Reemst), cover J. Collin. Oorspronkelijk: Code three - 1953
(Bron: Wim van Eyle, Bruna)
heerlijke omslagen!
BeantwoordenVerwijderen