20 juli 2011

Simone van der Vlugt - In mijn dromen (2011)

Lucide kapster


(Door Peter Kuijt)

Het zijn gouden tijden voor schrijfster Simone van der Vlugt. Ze won de NS Publieksprijs 2010, van haar voorlaatste thriller Op klaarlichte dag zijn al meer dan 200.000 exemplaren verkocht, een nieuwe historische roman staat op stapel, haar boeken zijn in acht landen vertaald, een uitgeverij wijdde een glossy aan haar en als klap op de vuurpijl schrijft ze het geschenkboekje voor Juni - Maand van het Spannende Boek 2012. Zo goed als zeker zal het aantal exemplaren van dat geschenkboekje de oplage van Versluiering, het tegenvallende cadeautje van dit jaar van auteursduo Monaldi & Sorti, ver overtreffen.

Van der Vlugt heeft geen goede kritieken nodig om de verkoop van haar boeken omhoog te stuwen. Haar uitgeverij Anthos overspoelde de markt met een eerste druk van honderdduizend exemplaren van haar jongste thriller In mijn dromen, die prompt de toppositie van de bestsellerlijsten bereikte.

Toch zijn waarderende opmerkingen over In mijn dromen op zijn plaats. Van der Vlugt schreef met de juiste intenties een eigentijdse thriller over een prikkelend onderwerp. En, ook niet onbelangrijk, ze weet de spanning er lang in te houden.

Centraal in In mijn dromen staat Rosalie Wesselink, die een kapsalon in de Amsterdamse Pijp drijft en getrouwd is met de ordelijke Jeroen. Rosalie bezit de gave - of de last, zo u wilt - om voorspellende dromen te hebben. Op vakantie in Marrakech, waar ze haar relatie met Jeroen nieuw leven hoopt in te blazen, ziet onze lucide kapster met gesloten ogen dat hun terugvlucht naar Schiphol in een ramp zal eindigen. Zij boekt haar vlucht om en probeert haar man zover te krijgen dat hij dat ook doet, maar Jeroen weigert. Hij blaast vervolgens zijn laatste adem uit in een weiland bij Schiphol waar zijn vliegtuig is neergestort.

Terug in Amsterdam krijgt Rosalie een voorspellende droom over een geplande terroristische aanslag in de stad tijdens een drukbezocht evenement. Ze vindt bij niemand gehoor, niet bij haar familie, niet bij de politie. Een tweede verhaallijn is van een persoon die worstelt met de vraag hoe hij zijn religie, de islam, in de dagelijkse praktijk moet inpassen.

In mijn dromen is verreweg Van der Vlugts beste thriller tot nu toe. Niet alleen bij mensen met vliegangst breekt het klamme zweet al uit als ze de eerste hoofdstukken tot zich nemen. Die spanning houdt Van der Vlugt bijna tot aan het eind toe vol. Ook de hoofdstukken die zich afspelen in een politiecel en een verhoorkamer zal de lezer niet licht vergeten. Een zekere verdieping geeft de auteur wanneer ze schrijft over de islam en de Koran, waarbij ze standpunten naar voren brengt, die niet bij Wilders en zijn aanhang de handen op elkaar zal brengen.

In mijn dromen eindigt wel met een veel te zoete finale, als een overvloedig Suikerfeest. De ontknoping had wel meer bite mogen hebben. Ook de stijl van Van der Vlugt ontbeert nog wat pit. Het is allemaal bedeesd, te netjes, clichés worden niet gemeden. Geen enkele zin is fout, maar evenmin vind je in In mijn dromen zinnen die zo fabelachtig geformuleerd zijn dat ze het waard zijn om te herlezen. Wat meer pit en rafelrandjes in bijvoorbeeld dialogen is aan te bevelen. Het geschenkboekje zou een mooie aanleiding kunnen zijn om het experiment aan te gaan.

Simone van der Vlugt - In mijn dromen. Uitgeverij Anthos, 269 pag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten