28 november 2010

De eerste knal (nieuws, 2010)

DE VUURWERKRAMP VOLGENS PETER DE ZWAAN

Thrillerauteur Peter de Zwaan onderbreekt de serie over de Amerikaanse avonturen van zijn held Jeff Meeks voor een spannend boek dat zich dichter bij (zijn) huis afspeelt. In april 2011 verschijnt bij uitgeverij Cargo zijn thriller 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger'. En dat boek gaat - inderdaad - over de ontploffing van S.E. Fireworks in Enschede, de woonplaats van De Zwaan.

Het gaat volgens De Zwaan om een factionthriller: feiten vermengd met fictie. Journalist De Zwaan werkte op zijn krant De Twentsche Courant Tubantia mee aan de verslaggeving over de ramp. Het boek ligt ruim voor de elfde 'verjaardag' van de vuurwerkcatastrofe in de winkels.

Op de dag dat zich in Enschede de vuurwerkramp voltrekt, besluit ondernemer Harmen Saliger zijn koffers te pakken en te verdwijnen. Zijn vrouw was die dag in de getroffen wijk Roombeek en is vrijwel zeker omgekomen. Niets weerhoudt Saliger ervan om zijn eigen dood te ensceneren en zijn leven ergens anders voort te zetten.

De Kring van Enschedese Ondernemers gelooft echte niet dat Saliger bij de ramp de dood heeft gevonden. Hij is ze immers nog geld verschuldigd, veel geld. Maar niemand weet waat hij is. Saligers vrouw Alide, die de ramp ternauwernood overleefde, evenmin. Net als zijn zuster Vivian, die haar verzorgt. Wanneer een overlijdensverzekering opduikt op naam van Harmens onbekende zoon, hebben veel mensen een reden om hem te gaan zoeken.

Op zijn website zijn alvast de volgende zinnen uit 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger' te lezen: 'Op zaterdag 13 mei 2000 ontplofte de vuurwerkfabriek S.E. Fireworks in Enschede en Harmen Saliger wist het meteen: dit is de mooiste dag van mijn leven. Hij was in de benen voor, om drie minuten over half vier, het geluid van de eerste knal was weggestorven. In de minuut tussen de eerste en tweede knal smeet hij zijn geld, zijn paspoort en zijn beste pak in de leren tas die op zijn werkkamer stond, trok hij een gezicht naar de foto van zijn vrouw en rende hij naar het Talmaplein. Hij was op de Lasondersingel toen de aarde schudde door de tweede en hevigste knal en werd door de luchtdruk tegen een boom op de middenberm geduwd. Daar bleef hij staan met de armen om de stam terwijl dakpannen langs hem vlogen, gevolgd door glas, stukken hout en ijzer en een fiets die aan een tak bleef hangen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten