COBRA OP EEN TYPEMACHINE
Je komt soms wel eens persberichten tegen waarvan de laatste zin de meest prikkelende is. Zo ook vandaag weer. Uitgeverij A.W. Bruna meldt dat Frederick Forsyth, grondlegger van het thrillergenre 'faction' (dus niet Tomas Ross, zoals velen denken), na vier jaar weer terug is met een nieuwe thriller. Op 28 september ligt 'De cobra' in de winkel. De lezer mag zich volgens de uitgever verheugen op een terugkeer van Cal Dexter, held uit 'De wreker'.
Leuk nieuws voor de Forsyth-fans, maar die laatste zin uit het persbericht hebben we nog niet gehad. Die luidt: 'Hij (Forsyth dus, red.) schrijft zijn boeken op een typemachine.'
Een typemachine!
In deze tijden van iPads, iPods, e-boeken en e-readers moeten we auteurs die het nog doen op een ouderwetse schrijfmachine koesteren. Dat zijn pas echte ambachtslieden, de mastodonten onder de auteurs! Voor wie zich geen voorstelling kan maken van een typemachine: Dit apparaat werd in 1867 uitgevonden door Christopher Sholes, Carlos Glidden en Samual W. Soule, zegt Wikipedia, dus hang de redactie van De Spanningsblog er niet aan op. De eerste commerciële schrijfmachine werd door Remington gemaakt op 1 maart 1873 in Ilion, New York. Voor een afbeelding van het toetsenbord: zie het fotootje in de rechterkolom onder 'Whodunnit?'.
Maar dit terzijde. Het gaat natuurlijk om 'De cobra'. In het kort de inhoud: Wanneer de president van de VS geconfronteerd wordt met de dood van de kleinzoon van een van zijn personeelsleden ten gevolge van drugsgebruik, is voor hem de maat vol: hij besluit de handel in cocaïne helemaal uit te roeien.
Paul Devereaux, oud-hoofd van de afdeling contraspionage van de CIA, zal de opdracht uitvoeren. Met een budget van twee miljard dollar en de beschikking over het complete Amerikaanse militaire arsenaal wordt hij de op een na machtigste man ter wereld. Zijn codenaam: de Cobra. Samen met zijn vroegere tegenstander Cal Dexter neemt Deveraux het op tegen de Colombiaanse drugskartels, die worden aangestuurd door Don Diego Esteban.
Het plan van de Cobra is even simpel als gevaarlijk: alle cocaïne die Colombia verlaat, moet vernietigd worden zonder dat de Don het merkt. Als het lukt, zou dat het grootste wapenfeit uit de Amerikaanse geschiedenis zijn. Als hij echter faalt, zal er een drugsoorlog ontstaan die Amerika compleet kan verwoesten…
De Britse journalist Frederick Forsyth debuteerde in 1971 als misdaadauteur met het fameuze 'De dag van de jakhals'. Zijn thrillers worden bevolkt door spionnen, diplomaten, oorlogsmisdadigers, militairen, terroristen en politici die zich, als stukken op het schaakbord van de internationale politiek, voortbewegen tegen de achtergrond van bestaande conflicten en (burger)oorlogen. Forsyth is actief lid van de Britse Conservatieve Partij. En als een echte conservatief werkt hij dus op een typemachine...
Ik lees nu Truman Capote's In Cold Blood (1965). Hij lijkt mij de ware uitvinder van 'faction'...
BeantwoordenVerwijderen