12 januari 2010

Wordt verwacht 165 (nieuws, 2010)

IJZEREN GREEP VAN GEHEIMZINNIGE BENDE

De voorjaarsbrochure van uitgeverij Lebowski staat bol van de misdaad. 'Crime' al dan niet 'true' uit Italiƫ (natuurlijk), Moskou, Tokyo, Glasgow, Parijs en Mokum.

De cover van 'De bende van Magliana' van Giancarlo de Cataldo toont een foto van de Italiaanse politicus Aldo Moro, die in 1978 werd vermoord. De fataal afgelopen ontvoering van de oud-premier staat dan ook centraal in deze literaire thriller die in maart 2010 verschijnt.

Tussen 1975 en het begin van de jaren negentig hield een geheimzinnige bende Rome in een ijzeren greep. De bende van Magliana ontstond op een cruciaal moment in de Italiaanse geschiedenis: de Rode Brigades kidnapten in 1978 de politicus Aldo Moro, de Russen vielen in 1979 Afghanistan binnen en een neofascistische groepering pleegde in 1980 een bloedige bomaanslag op het treinstation van Bologna, waarbij meer dan honderd doden vielen.

De bende van Magliana kende tientallen leden, en onderhield banden met de maffia, neofascistische terroristen, afdelingen van de geheime dienst en diverse mysterieuze organisaties. Ze handelde in drugs en wapens, voerde liquidaties uit en verwierf grote rijkdom. Ook onderhield ze contacten op regeringsniveau: zo werd de bende gevraagd uit te zoeken wat de verblijfplaats van de ontvoerde Moro was, maar werd de – correcte – informatie door bepaalde politici genegeerd. Wel werd de bende gevraagd een journalist te liquideren die een dossier over Moro's detentie had samengesteld.

Schrijver Giancarlo De Cataldo (Taranto, 1956) woont sinds 1973 in Rome, waar hij rechter is bij het Hof van Assisen. 'De bende van Magliana' is trouwens al eerder in Nederland verschenen. Dat was in 2005 bij uitgeverij Vassallucci.

Andere nieuwe titels:

Charlotte Carter - 'Rhode Island Red', 'Coq au vin', 'Drumsticks' (mei 2010). Heruitgaven van drie in de jaren negentig verschenen detectives. Heldin is jazzsaxofoniste Nanette Hayes: Afro-Amerikaans, een Grace Jones-lookalike, bijdehand en niet op haar mondje gevallen.
Simon de Waal - 'De vijf families' (augustus 2010). Voor meer informatie zie hier.
Christiaan Alberdingk Thijm - 'De zaak' (april 2010). Voor meer informatie zie hier.
Roberto Scarpinato & Saverio Lodato - 'De terugkeer van de heerser' (april 2010). Portret van antimaffiamagistraat Roberto Scarpinato, die al twintig jaar aan het hof van Palermo, het epicentrum van de misdaad in Italiƫ, werkt.
Gerlof Leistra (red.) - 'Standplaats: De wereld' (mei 2010). De internationale onderwereld in kaart gebracht. Een reis langs de 'criminal capitals of the world'.
Reg McKay - 'De laatste godfather' (augustus 2010). Portret van de Londense gangster, die zich van uitsmijter en lijfwacht van de grote jongens in de onderwereld ontwikkelt tot Godfather. Hij geldt bovendien als de 'uitvinder' van de 'loden schoenen'.
Jake Adelstein - 'Tokyo vice' (mei 2010). Amerikaanse verslaggever Jake Adelstein brengt de onderkant van de Japanse maatschappij in beeld, een onderkant waar afpersing, moord, mensenhandel en corruptie net zo gemeengoed zijn als sushi en sake.
Baantjer & De Waal - 'Een lijk in de kast' (april 2010). Zie voor meer informatie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten