GRUWELIJKE PESTERIJEN
Het houdt maar niet op met de nieuwe thrillertalenten uit Scandinavië. Uitgeverij A.W. Bruna introduceert in februari 2010 'Straf', het debuut van de Noorse schrijver Birger Baug. Met natuurlijk ook hier weer een speurder in de hoofdrol. Maar wel een andere dan die we gewend zijn. ,,Een verfrissend normale - en leuke! - inspecteur: een jonge vader van drie kinderen met zorgtaken en getrouwd met een slimme carrièrevrouw'', aldus de uitgever.
Straf is een thriller over kinderen die worden gepest. April 1982. Kris was een stil jongetje zonder vader en zonder vrienden. Dat maakte hem het ideale slachtoffer voor een groepje leeftijdgenoten dat hem onderwierp aan een reeks gruwelijke pesterijen. Kris pleegde zelfmoord en werd niet ouder dan dertien jaar.
September 2006. Politie-inspecteur Halvor Heming wordt heen en weer geslingerd tussen zijn drukke gezin, zijn werk en zijn verleden wanneer een raadselachtige seriemoordenaar op verschillende plekken in Oslo zijn dodelijke handtekening begint te zetten. Het lijkt erop dat de moordenaar een zorgvuldig gekozen patroon volgt.
Birger Baug werd in 1969 geboren in Nordby bij Oslo. Hij studeerde politieke wetenschappen, literatuurwetenschap en journalistiek en werkte zeven jaar als journalist bij de krant Dagsavisen. Later was hij als pr-manager verbonden aan de hulporganisatie Plan Norge (voorheen Foster Parents Plan). Tegenwoordig werkt hij als freelance consultant en schrijver. Afgelopen zomer verscheen deel twee in zijn thrillerserie, 'Paradis Tapt' ('Verloren paradijs') al in Noorwegen.
TOETSENMANNEN
In 2007 verscheen bij uitgeverij Prometheus 'De opvolger', de eerste thriller van scenarioschrijver Alex van Galen. Een intelligente, spannende roman, met knap geplaatste cliffhangers, een flinke dosis humor en gezond cynisme. Op deze site werd al gevraagd waar de opvolger van 'De opvolger' bleef.
Het antwoord komt van A.W. Bruna, die Van Galen recent inlijfde. In maart 2010 komt 'Duivelssonate' in de handel, een, volgens de uitgever, ,,psychologische thriller waarin de zwarte kant van de romantiek in liefde en muziek wordt gezocht''. En de thriller is ook nog gefundenes Fressen 'voor de liefhebbers van Hitchcock en de film 'Amadeus''. Toe maar.
Het verhaal: De wereldberoemde pianist Notovich is door zijn virtuoze interpretaties van Franz Liszt een van de meest gevraagde musici ter wereld. Totdat zijn grote liefde Senna verdwijnt. Op die bewuste avond geeft hij in trance een concert, terwijl hij onder het bloed zit. Wegens gebrek aan bewijs wordt hij vrijgelaten, maar hierna stort hij volledig in.
Op een dag ziet hij een vrouw op straat lopen die sterk op Senna lijkt. Zij blijkt de geliefde te zijn van de geheimzinnige pianist Valdin, die Notovich uitdaagt tot een pianoduel. Valdin is uitgegroeid tot een meesterpianist door zijn vertolking van de Duivelssonate, een mythisch muziekstuk dat de duivel tijdens een droom aan Liszt zou hebben voorgespeeld.
Als Valdin tegen de politie zegt dat hij nieuwe bewijzen heeft over de verdwijning van Senna, besluit Notovich het duel aan te gaan. Hij wil erachter komen wat er precies met Senna is gebeurd. Er ontbrandt een strijd tussen de twee pianisten waarbij meer op het spel staat dan de muzikale eer.
Alex van Galen (1965) studeerde literatuurwetenschap in Utrecht. Hij verwierf bekendheid als scenarioschrijver van tientallen televisieseries als 'Rozengeur & Wodka Lime', 'Het Zonnetje in huis' en 'SamSam'. Van Galen heeft naar zijn zeggen ook filmscripts verkocht aan Hollywood. Enkele jaren geleden zei hij nog zich nooit te zullen aansluiten bij het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, maar onlangs heeft voorzitter Willem Asman hem als lid verwelkomd.
LETTERLIJK OVER LIJKEN
Salvo Sotille is de naam van in 1973 in Palermo (Sicilië) geboren journalist en schrijver. Op zijn zeventiende begon hij voor dagbladen en de regionale televisie te werken. In 2007 werd hij hoofdredacteur van het misdaadprogramma bij de televisiezender Tg5. Zijn tweede boek 'Donkerder dan middernacht' verscheen in Italië in februari van dit jaar en komt in april 2010 in Nederlandse vertaling uit. Sterke vrouwen maken de dienst uit in deze thriller, belooft de uitgever.
Het kan niet donkerder dan middernacht worden, denkt Rosa Martinez wanneer ze erachter komt dat haar man Nino letterlijk over lijken gaat om zijn ambities binnen de maffia-organisatie Cosa Nostra te verwezenlijken. Rosa weet zich in dit leven geen raad meer. Ze was juist met Nino uit Corleone getrouwd om haar autoritaire vader in Palermo te ontvluchten. De strijd tussen twee maffiaclans is verwoestend en dwingt Nino ertoe, gedreven door ambitie, te kiezen tussen zijn leiderschap en het leven van zijn vrouw.
Rechter Elvira Salemi probeert met alle macht de georganiseerde misdaad aan te pakken, maar als een onschuldige jongen vermoord wordt en Rosa verdwijnt, wordt de druk steeds groter en voelt ze zich steeds eenzamer in haar strijd. Intussen zal Rosa een gevaarlijk spel moeten spelen waar nog geen enkele andere vrouw de moed voor heeft gehad... leider worden van de maffia.
Andere nieuwe titels:
Cody Mcfadyen - 'Tijd om te sterven' (februari 2010). Hij noemt zichzelf Dali en biedt mannen die van hun 'lastige' echtgenotes af willen hiertoe de mogelijkheid. De vrouwen verdwijnen spoorloos. Een moeilijke zaak voor Smoky Barrett en haar team.
Andy McNab - 'Onbreekbare eenheid' (februari 2010). Voormalig SAS-soldaat Andy McNab verhaalt over geheime operaties, menselijke drama's en de onbreekbare band die tussen de mannen van zijn squadron ontstond.
Mari Jungstedt - 'Bittere vrucht' (maart 2010). Voorjaar op Gotland. Een feestorganisator wordt dood aangetroffen, vergiftigd door cyanide. En zijn minnares, een bekende Gotlandse kunstenares, lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen.
Kay Hooper - 'Plek des onheils' (maart 2010). Nell Gallagher is jaren geleden haar geboorteplaats Silence en haar familie ontvlucht, maar is nu teruggekeerd om na de dood van haar vader haar duistere verleden af te sluiten. En om in het geheim de FBI te helpen bij de zoektocht naar een moordenaar.
Christopher Reich - 'Wetten van wraak' (maart 2010). Jonathan Ransom, dokter in dienst van Artsen zonder Grenzen, en zijn vrouw Emma, voormalig spion, hebben een romantisch weekend gepland in Londen. Hun plannen worden echter ruw verstoord door een aanslag in de stad.
Gisa Klönne - 'Nacht zonder schaduw' (maart 2010). Een S-Bahn-bestuurder is neergestoken naast zijn eigen treinstel. Even later wordt in de buurt van het spoor een mishandelde jonge prostituee aangetroffen. Toeval?
John Grisham - 'De wettelozen' (april 2010). Bundel met zeven verhalen die zich alle afspelen in het fictieve Ford County in Mississippi. Eind 2010 verschijnt Grishams nieuwe thriller.
Matthew Hall - 'De oproep' (april 2010). Zeven jaar geleden verdween natuurkundestudent Nazim spoorloos uit Bristol. Aangenomen wordt dat hij als rekruut van een moslimorganisatie is overleden in Afghanistan. Maar Nazims moeder gelooft dat hij nog steeds in Engeland is - en leeft.
Geert-Jan Alexander Knoops - 'Advocaat van de president' (april 2010). Tegen de Amerikaanse oud-president Jeremy Sawyer wordt een proces aangespannen wegens de inval in Irak. De advocaat Matthew Baldwin, bekend uit Knoops' debuut, staat het voormalig staatshoofd bij.
Daniëlle Hermans - 'De man van Manhattan' (mei 2010). Zie voor meer informatie hier.
Jens Lapidus - 'Bloedlink' (mei 2010). Deel 2 uit de Stockholm-trilogie. Thomas Andrén, een corrupte politieagent met huwelijksproblemen, gaat zonder toestemming op zoek naar de identiteit van een onherkenbaar verminkt lijk.
David Baldacci - titel nog onbekend (mei 2010). Op een avond leest een 96-jarige, schatrijke man ergens in Zuid-Amerika een boek. Een uur later ligt hij dood in bed en zijn de geheimen uit zijn verleden onthuld.
Suzanne Vermeer - titel nog onbekend (juni 2010).
31 december 2009
30 december 2009
Letters en cijfers (nieuws, 2009)
MEER DAN 1 MILJOEN LARSSONS
In 2009 zijn van de Millennium-trilogie van Karl Stig-Erland Larsson, beter bekend als Stieg Larsson, meer dan één miljoen exemplaren verkocht. Dat valt op te maken uit een persbericht van uitgeverij A.W. Bruna. Larssons debuut 'Mannen die vrouwen haten' verkocht dit jaar ruim een half miljoen exemplaren. Van elk van de volgende delen uit de trilogie, 'De vrouw die met vuur speelde' en 'Gerechtigheid', gingen tussen de 250.000 en 500.000 exemplaren de deur uit.
Het zal er nog om spannen welke thriller dit jaar meer verkocht: 'Mannen die vrouwen haten' of de vrijmetselaarsthriller 'Het verloren symbool'. Na verschijning op 30 oktober zijn er van Dan Browns laatste boek binnen anderhalve maand ook een half miljoen exemplaren verkocht. De tweede druk van 50.000 stuks heeft inmiddels de boekhandel bereikt. Welk van de twee thrillers de strijd ook gaat winnen, feit is dat beide boeken veel meer aftrek vonden dan het bestverkochte boek van 2008, 'De vliegeraar' van Khaled Hosseini, waarvan vorig jaar 273.980 exemplaren werden afgezet. Zowel Larssons thriller als Browns laatste boek verkocht drie keer zo veel als de bestverkochte thriller van 2008, 'Blauw water' van Simone van der Vlugt (165.837 exemplaren).
Ook andere thrillers van A.W. Bruna deden het goed, blijkt uit de cijfers die de uitgever vrijgaf. Zo verkocht Suzanne Vermeer dit jaar op zijn minst 95.000 thrillers.
100.000 – 250.000 exemplaren:
John Grisham – 'De getuige'
50.000 – 100.000 exemplaren:
David Baldacci – 'Familieverraad'
David Baldacci – 'In het geheim'
Suzanne Vermeer – 'Cruise'
25.000 – 50.000 exemplaren:
Suzanne Vermeer – 'Zomertijd'
10.000 – 25.000 exemplaren:
David Baldacci – 'Geniaal geheim'
Suzanne Vermeer – 'All-inclusive'
Suzanne Vermeer – 'De vlucht'
Jens Lapidus – 'Snel geld'
Peter Robinson – 'Woensdagkind'
Esteban Martín & Andreu Carranza – 'De Gaudí Sleutel'
Cody Mcfadyen – 'De stilte van de hel'
Elizabeth George – 'In wankel evenwicht'
Susanne Staun – 'De erfzonde'
John Grisham – 'Achter gesloten deuren'
Leena Lehtolainen – 'Witte onschuld'
David Baldacci – 'De verraders'
Cody Mcfadyen – 'In het duister'
Eric Van Lustbader – 'De voorganger'
Kathleen McGowan – 'Het Jezus Mysterie'
John Grisham – 'Advocaat van de duivel'
David Baldacci – 'Niets dan de waarheid'
Margaret Murphy – 'De ontheemden'
Ruth Rendell – 'Motieven'
Gregor Vincent – 'Bonus Time'
Mari Jungstedt – 'Dichterbij dan je denkt'
Elle Newmark – 'De alchemist van Venetië'
James Patterson – 'Het uur van de wolf'
Elizabeth George – 'Totdat de dood ons scheidt'
Ruth Rendell – 'Zielsverduistering'
David Baldacci – 'Duister lot'
Net geen 10.000 exemplaren verkocht:
David Baldacci – 'De rechtvaardigen'
Geert-Jan Knoops – 'Advocaat van de vijand'
James Patterson – 'Zomer van verraad'
In 2009 zijn van de Millennium-trilogie van Karl Stig-Erland Larsson, beter bekend als Stieg Larsson, meer dan één miljoen exemplaren verkocht. Dat valt op te maken uit een persbericht van uitgeverij A.W. Bruna. Larssons debuut 'Mannen die vrouwen haten' verkocht dit jaar ruim een half miljoen exemplaren. Van elk van de volgende delen uit de trilogie, 'De vrouw die met vuur speelde' en 'Gerechtigheid', gingen tussen de 250.000 en 500.000 exemplaren de deur uit.
Het zal er nog om spannen welke thriller dit jaar meer verkocht: 'Mannen die vrouwen haten' of de vrijmetselaarsthriller 'Het verloren symbool'. Na verschijning op 30 oktober zijn er van Dan Browns laatste boek binnen anderhalve maand ook een half miljoen exemplaren verkocht. De tweede druk van 50.000 stuks heeft inmiddels de boekhandel bereikt. Welk van de twee thrillers de strijd ook gaat winnen, feit is dat beide boeken veel meer aftrek vonden dan het bestverkochte boek van 2008, 'De vliegeraar' van Khaled Hosseini, waarvan vorig jaar 273.980 exemplaren werden afgezet. Zowel Larssons thriller als Browns laatste boek verkocht drie keer zo veel als de bestverkochte thriller van 2008, 'Blauw water' van Simone van der Vlugt (165.837 exemplaren).
Ook andere thrillers van A.W. Bruna deden het goed, blijkt uit de cijfers die de uitgever vrijgaf. Zo verkocht Suzanne Vermeer dit jaar op zijn minst 95.000 thrillers.
100.000 – 250.000 exemplaren:
John Grisham – 'De getuige'
50.000 – 100.000 exemplaren:
David Baldacci – 'Familieverraad'
David Baldacci – 'In het geheim'
Suzanne Vermeer – 'Cruise'
25.000 – 50.000 exemplaren:
Suzanne Vermeer – 'Zomertijd'
10.000 – 25.000 exemplaren:
David Baldacci – 'Geniaal geheim'
Suzanne Vermeer – 'All-inclusive'
Suzanne Vermeer – 'De vlucht'
Jens Lapidus – 'Snel geld'
Peter Robinson – 'Woensdagkind'
Esteban Martín & Andreu Carranza – 'De Gaudí Sleutel'
Cody Mcfadyen – 'De stilte van de hel'
Elizabeth George – 'In wankel evenwicht'
Susanne Staun – 'De erfzonde'
John Grisham – 'Achter gesloten deuren'
Leena Lehtolainen – 'Witte onschuld'
David Baldacci – 'De verraders'
Cody Mcfadyen – 'In het duister'
Eric Van Lustbader – 'De voorganger'
Kathleen McGowan – 'Het Jezus Mysterie'
John Grisham – 'Advocaat van de duivel'
David Baldacci – 'Niets dan de waarheid'
Margaret Murphy – 'De ontheemden'
Ruth Rendell – 'Motieven'
Gregor Vincent – 'Bonus Time'
Mari Jungstedt – 'Dichterbij dan je denkt'
Elle Newmark – 'De alchemist van Venetië'
James Patterson – 'Het uur van de wolf'
Elizabeth George – 'Totdat de dood ons scheidt'
Ruth Rendell – 'Zielsverduistering'
David Baldacci – 'Duister lot'
Net geen 10.000 exemplaren verkocht:
David Baldacci – 'De rechtvaardigen'
Geert-Jan Knoops – 'Advocaat van de vijand'
James Patterson – 'Zomer van verraad'
Wordt verwacht 160 (nieuws, 2009)
HET GEVAAR VAN 'HET NIEUWE RUSLAND'
De Amerikaanse voormalige CNN-journalist Daniel Silva (1960) debuteerde in 1997 magistraal met de thriller 'De onwaarschijnlijke spion'. Inmiddels heeft hij een dozijn thrillers op zijn naam staan. Nummer elf, getiteld 'De Moskou regels', verschijnt in april 2010 bij uitgeverij De Vliegende Hollander.
De uitgever noemt Silva's boek een 'actuele spionagethriller over het gevaar van het nieuwe Rusland'. De gewelddadige dood van een journalist leidt Gabriel Allon, restaurator en voormalig Israëlisch geheim agent, naar Rusland. Hij komt terecht in het 'nieuwe' Moskou, waar hij het moet opnemen tegen Ivan Kharkov, een steenrijke Russische oligarch en wapenhandelaar, die op het punt staat Al Qaida te voorzien van een partij geavanceerde Russische luchtdoelraketten.
Aan Allon de taak om de deal te dwarsbomen. Als hij faalt moet de wereld zich voorbereiden op de dodelijkste terroristische aanval sinds 11 september 2001.
Silva wordt wel eens vergeleken met grootmeesters als John le Carré en Graham Greene. De schrijver liet Gabriel Allon voor het eerst opdraven in zijn vierde thriller, 'De perfecte moordenaar'. De voormalige geheim agent dook daarna in alle boeken van Silva op. Na het succes van zijn debuut, stapte Silva nog hetzelfde jaar op bij CNN en legde zich fulltime toe op het schrijven. Zijn thrillers zijn in 25 talen verschenen.
Andere nieuwe titels:
Valerio Evangelisti - 'Nostradamus. Het verraad' (maart 2010). Historische thriller rond filosoof en astroloog Nostradamus, die geplaagd wordt door een angsaanjagende voorspelling.
Frank Tallis - 'Wiener bloed' (mei 2010). 1902. Wenen is in de greep van een wrede seriemoordenaar met een hang naar mystieke symbolen.
De Amerikaanse voormalige CNN-journalist Daniel Silva (1960) debuteerde in 1997 magistraal met de thriller 'De onwaarschijnlijke spion'. Inmiddels heeft hij een dozijn thrillers op zijn naam staan. Nummer elf, getiteld 'De Moskou regels', verschijnt in april 2010 bij uitgeverij De Vliegende Hollander.
De uitgever noemt Silva's boek een 'actuele spionagethriller over het gevaar van het nieuwe Rusland'. De gewelddadige dood van een journalist leidt Gabriel Allon, restaurator en voormalig Israëlisch geheim agent, naar Rusland. Hij komt terecht in het 'nieuwe' Moskou, waar hij het moet opnemen tegen Ivan Kharkov, een steenrijke Russische oligarch en wapenhandelaar, die op het punt staat Al Qaida te voorzien van een partij geavanceerde Russische luchtdoelraketten.
Aan Allon de taak om de deal te dwarsbomen. Als hij faalt moet de wereld zich voorbereiden op de dodelijkste terroristische aanval sinds 11 september 2001.
Silva wordt wel eens vergeleken met grootmeesters als John le Carré en Graham Greene. De schrijver liet Gabriel Allon voor het eerst opdraven in zijn vierde thriller, 'De perfecte moordenaar'. De voormalige geheim agent dook daarna in alle boeken van Silva op. Na het succes van zijn debuut, stapte Silva nog hetzelfde jaar op bij CNN en legde zich fulltime toe op het schrijven. Zijn thrillers zijn in 25 talen verschenen.
Andere nieuwe titels:
Valerio Evangelisti - 'Nostradamus. Het verraad' (maart 2010). Historische thriller rond filosoof en astroloog Nostradamus, die geplaagd wordt door een angsaanjagende voorspelling.
Frank Tallis - 'Wiener bloed' (mei 2010). 1902. Wenen is in de greep van een wrede seriemoordenaar met een hang naar mystieke symbolen.
Van het scherm lezen (nieuws, 2009)
TRILOGIE LARSSON OOK ALS E-BOOK GEWILD
De (papieren) thrillers van de Zweedse misdaadauteur Stieg Larsson zijn dit jaar ongekend populair, maar ook de digitale variant van zijn boeken is gewild. Wat heet: zijn Millenniumtrilogie was dit jaar het meest verkochte e-book. In Nederland zijn in 2009 zestigduizend digitale boeken verkocht.
Een digitaal boek kan tot twintig procent goedkoper zijn dan de goedkoopste papieren versie. Sinds augustus verschijnen er steeds meer Nederlandstalige e-books en verkoopsites van digitale boeken. Op de Nederlandse markt werden in het laatste kwartaal ook meer typen e-readers beschikbaar. De laatste digitale leesapparaat heeft een rustig ogend scherm om het lezen van een scherm langer vol te houden. Hiervan zijn er 12.000 verkocht in Nederland. Een elektronisch boek is ook te lezen op de pc of mobiele telefoon.
De grote verkopers van digitale boeken, Bol.com en Selexyz, zijn tevreden over de introductie van het digitale lezen in Nederland. In 2010 verwacht Selexyz drie keer zoveel e-boeken te verkopen. Bol.com denkt aan tienduizenden meer. Michel Schaeffer, marketingdirecteur van internetwinkel Bol.com, verwacht dat het digitale boek een vaste plek zal veroveren naast zijn papieren broer.
(Bron: Nederlands Dagbld)
De (papieren) thrillers van de Zweedse misdaadauteur Stieg Larsson zijn dit jaar ongekend populair, maar ook de digitale variant van zijn boeken is gewild. Wat heet: zijn Millenniumtrilogie was dit jaar het meest verkochte e-book. In Nederland zijn in 2009 zestigduizend digitale boeken verkocht.
Een digitaal boek kan tot twintig procent goedkoper zijn dan de goedkoopste papieren versie. Sinds augustus verschijnen er steeds meer Nederlandstalige e-books en verkoopsites van digitale boeken. Op de Nederlandse markt werden in het laatste kwartaal ook meer typen e-readers beschikbaar. De laatste digitale leesapparaat heeft een rustig ogend scherm om het lezen van een scherm langer vol te houden. Hiervan zijn er 12.000 verkocht in Nederland. Een elektronisch boek is ook te lezen op de pc of mobiele telefoon.
De grote verkopers van digitale boeken, Bol.com en Selexyz, zijn tevreden over de introductie van het digitale lezen in Nederland. In 2010 verwacht Selexyz drie keer zoveel e-boeken te verkopen. Bol.com denkt aan tienduizenden meer. Michel Schaeffer, marketingdirecteur van internetwinkel Bol.com, verwacht dat het digitale boek een vaste plek zal veroveren naast zijn papieren broer.
(Bron: Nederlands Dagbld)
29 december 2009
Terugblik
DRIE STERREN
(Door Peter Kuijt)
Q-koorts, Mexicaanse griep en comazuipen. Twitteren en ontvrienden. Toppers die geen 'Toppers' meer wilden zijn en het toch weer werden. De val van Leenheer Scheringa en het bankroet van Marco 'Binnen!' Borsato. CO2 in de lucht en onder de grond. Michael Jackson, Ramses Shaffy en de dode cavia van Marc-Marie Huibregts. Een zandkasteel in Mozambique en een Suzuki Swift in Apeldoorn. Jan Smit, Yolanthe ('Ik ga weg') en z'n moeder ('Alles is weg'). Berlusconi loopt tegen de Dom in Milaan op. Recessie en toch een nieuw pinrecord.
De gemiddelde cabaretier kan voor een oudejaarsconference met 2009 goed uit de voeten. Genoeg incidenten en diepte- dan wel hoogtepunten om grappend en grollend een uur of meer te vullen zonder al te veel nadruk te leggen op je scheelkijkerij of je hazenlip.
Maar goed, dit is een site gewijd aan het spannende boek. En de vraag die op de lippen brandt (in ieder geval de mijne) is: was het een enerverend, opwindend thrillerjaar?
Mwah, ging wel...
Qua verkopen moest de thrillermarkt het vooral hebben van de te vroeg overleden Zweedse misdaadauteur Stieg Larsson en de langverwachte opvolger van 'De Da Vinci Code'. Dan Brown was in 'Het Verloren Symbool' lief voor de vrijmetselaars en hield vast aan zijn formule van korte hoofdstukjes, talloze cliffhangers en het schrijven met een hark.
Ook goed boerde Saskia Noort met de thriller 'De verbouwing', die over het algemeen positief werd ontvangen door de door haar zo gehate critici. Haar verklaring: ,,Ik heb zo veel succes, dat de recensenten mijn werk nu serieus nemen.'' Maar ze trekt zich niets aan van de kritiek, ben je gek. Binnenkort op tv: Saskia Noort in Villa Felderhof. Ben benieuwd of ze, staand voor het schildersezel, een fraaie cliffhanger op het doek kan krijgen.
In de vele interviews over haar nieuwste thriller beklaagde Noort zich niet alleen over miskenning door de boekbesprekers, maar ook vanuit het literaire wereldje. Aanleiding was de opmerking van een starnakelzatte Connie Palmen die haar op het Boekenbal een nietsnut noemde. De weinig enerverende catfight tussen Noort en Palmen die daarop in 'De Wereld Draait Door' te zien was, werd door de laatste verloren op punten: ze begon zich meteen te verontschuldigen.
Voor de vrouwelijke thrillerauteurs was 2009 sowieso een jaar om met tevredenheid op terug te kijken. Simone van der Vlugt verkocht haar eenmiljoenste thriller. De vakantiethrillers van Suzanne Vermeer werden gepusht met een gratis ferry-overtocht en met succes. Trouwambtenaar Loes den Hollander bouwt gestaag aan een groeiende schare fans. Esther Verhoef won aan bestsellerstatus met 'Alles te verliezen' en was het middelpunt van de Maand van het Spannende Boek. Jammer dat ze met 'Erken mij' een matig geschenkboekje schreef, spijtig ook dat ze kritische recensenten een cursus begrijpend lezen toewenste. Een zuur ruikende opmerking die haar niet past.
En dan was er Marion Pauw, de eerste Nederlandse vrouw die de Gouden Strop won. Ze verklaarde daarop in een interview meteen te weten hoe literaire thrillers in elkaar steken: ze kennen een trage start. ,,Wen er maar aan'', voegde ze eraan toe. Als het niet hoeft, liever niet, mevrouw Pauw...
De winst van de 'Daglicht'-schrijfster was voor veteraan en initiatiefnemer Tomas Ross aanleiding om - niet voor het eerst, overigens - te pleiten voor afschaffing van de Gouden Strop. De prijs was destijds in het leven geroepen om de thriller volwassen helpen te worden. Maar dat is volgens Ross niet gelukt, zie de bekroning van Pauw, die in haar dankwoord zei dat haar boek won vanwege de diepgang van de karakters en niet in de eerste plaats door een razendknappe plot. Het pleidooi van Ross om de prijs in de ban te doen had een kleine discussie op internetfora en een aanpassing van het Stropreglement (voortaan meer beroepsrecensenten in de jury) tot gevolg, maar daar bleef het bij. Overigens blijft Ross zijn thrillers gewoon voor de volgende Gouden Stroppen insturen.
Het verliep overigens niet geheel en al vlekkeloos met de organisatie van de Gouden Strop dit jaar. Jurylid Martin Koolhoven stapte tussentijds op, voorzitter Agnes Jongerius liet de ingezonden boeken lezen door collega's van de vakcentrale en een tv-uitzending rond de nominaties werd op het allerlaatste moment afgeblazen. Reden voor het bestuur van het genootschap van thrillerschrijvers om voor de organisatie te breken met Passionate Bulkboek. Volgens de laatste berichten wordt dat overigens nog een zaak tussen advocaten.
Maar vertel eens, Kuijt, heb je nog goede thrillers gelezen dit jaar?
Jawel, maar minder dan mij lief is.
Nieuwe namen, waarnaar ik altijd op zoek ben, konden niet allemaal bekoren. Zo stelden bijvoorbeeld Ellen den Hollander, Spencer Quinn, en Cory Doctorow teleur. En dat deden ook het duo Hoogstraaten en Roel Janssen met hun nieuwe thrillers. In de overvolle vijver met Nederlandse thrillerschrijfsters is Lieneke Dijkzeul de meest stijlvaste die er rondzwemt. Gelukkig kwam zij dit jaar met haar derde Paul Vegter-thriller uit, 'De geur van regen', een juweeltje.
Uitermate vermakelijk, want het koningshuis werd er in vilein gefileerd, was 'Het meisje uit Buenos Aires' van Tomas Ross. 'Een zaak van vrouwen' van Peter de Zwaan veroorzaakte bezwete angstdromen over gespierde dames. Daniel Depp, de halfbroer van Johnny, mag na zijn debuut 'Loser's town' terugkomen. 'De stad van de zon' van scenarioschrijver David Levien was fantastisch. 'Het leugenarchief' van Toes & Hoeps idem dito. En voor 'Daniëlle Hermans', die de fraaie historische en hedendaagse thriller 'De watermeesters' schreef, neem ik mijn hoed af, als ik die zou hebben.
De twee thrillers die echter het langst bleven nagalmen waren 'De meester' van filmmaker Guillermo del Toro en thrillerschrijver Chuck Hogan en 'Wondermans eindspel' van Willem Asman. De eerste las haast als een film: broeierige, een soms ver 'over the top', maar retespannende vampierthriller waarin het V-woord pas ruim over de helft van het boek voor het eerst wordt uitgesproken. En 'Wondermans eindspel' was de witte raaf onder de literaire thrillers die dit jaar uitkwamen. Een geëngageerde, politieke thriller geschreven door een auteur die het wel wat kan schelen wat er in Afrika gebeurt. Het beeld van VN-onderhandelaar Jaap Vos met zijn knalgele taxfree-tasje op audiëntie bij een Afrikaanse machthebber blijft nog lang bij. Het is een schande dat Asman niet eens werd genomineerd voor de Gouden Strop.
De lijst zo overziend kan het er eigenlijk wel mee door. Drie sterren voor het thrillerjaar 2009. Misschien moet ik volgend jaar nóg wat meer lezen.
(Deze 'column' is ook te lezen op Misdaadromans.nl)
(Door Peter Kuijt)
Q-koorts, Mexicaanse griep en comazuipen. Twitteren en ontvrienden. Toppers die geen 'Toppers' meer wilden zijn en het toch weer werden. De val van Leenheer Scheringa en het bankroet van Marco 'Binnen!' Borsato. CO2 in de lucht en onder de grond. Michael Jackson, Ramses Shaffy en de dode cavia van Marc-Marie Huibregts. Een zandkasteel in Mozambique en een Suzuki Swift in Apeldoorn. Jan Smit, Yolanthe ('Ik ga weg') en z'n moeder ('Alles is weg'). Berlusconi loopt tegen de Dom in Milaan op. Recessie en toch een nieuw pinrecord.
De gemiddelde cabaretier kan voor een oudejaarsconference met 2009 goed uit de voeten. Genoeg incidenten en diepte- dan wel hoogtepunten om grappend en grollend een uur of meer te vullen zonder al te veel nadruk te leggen op je scheelkijkerij of je hazenlip.
Maar goed, dit is een site gewijd aan het spannende boek. En de vraag die op de lippen brandt (in ieder geval de mijne) is: was het een enerverend, opwindend thrillerjaar?
Mwah, ging wel...
Qua verkopen moest de thrillermarkt het vooral hebben van de te vroeg overleden Zweedse misdaadauteur Stieg Larsson en de langverwachte opvolger van 'De Da Vinci Code'. Dan Brown was in 'Het Verloren Symbool' lief voor de vrijmetselaars en hield vast aan zijn formule van korte hoofdstukjes, talloze cliffhangers en het schrijven met een hark.
Ook goed boerde Saskia Noort met de thriller 'De verbouwing', die over het algemeen positief werd ontvangen door de door haar zo gehate critici. Haar verklaring: ,,Ik heb zo veel succes, dat de recensenten mijn werk nu serieus nemen.'' Maar ze trekt zich niets aan van de kritiek, ben je gek. Binnenkort op tv: Saskia Noort in Villa Felderhof. Ben benieuwd of ze, staand voor het schildersezel, een fraaie cliffhanger op het doek kan krijgen.
In de vele interviews over haar nieuwste thriller beklaagde Noort zich niet alleen over miskenning door de boekbesprekers, maar ook vanuit het literaire wereldje. Aanleiding was de opmerking van een starnakelzatte Connie Palmen die haar op het Boekenbal een nietsnut noemde. De weinig enerverende catfight tussen Noort en Palmen die daarop in 'De Wereld Draait Door' te zien was, werd door de laatste verloren op punten: ze begon zich meteen te verontschuldigen.
Voor de vrouwelijke thrillerauteurs was 2009 sowieso een jaar om met tevredenheid op terug te kijken. Simone van der Vlugt verkocht haar eenmiljoenste thriller. De vakantiethrillers van Suzanne Vermeer werden gepusht met een gratis ferry-overtocht en met succes. Trouwambtenaar Loes den Hollander bouwt gestaag aan een groeiende schare fans. Esther Verhoef won aan bestsellerstatus met 'Alles te verliezen' en was het middelpunt van de Maand van het Spannende Boek. Jammer dat ze met 'Erken mij' een matig geschenkboekje schreef, spijtig ook dat ze kritische recensenten een cursus begrijpend lezen toewenste. Een zuur ruikende opmerking die haar niet past.
En dan was er Marion Pauw, de eerste Nederlandse vrouw die de Gouden Strop won. Ze verklaarde daarop in een interview meteen te weten hoe literaire thrillers in elkaar steken: ze kennen een trage start. ,,Wen er maar aan'', voegde ze eraan toe. Als het niet hoeft, liever niet, mevrouw Pauw...
De winst van de 'Daglicht'-schrijfster was voor veteraan en initiatiefnemer Tomas Ross aanleiding om - niet voor het eerst, overigens - te pleiten voor afschaffing van de Gouden Strop. De prijs was destijds in het leven geroepen om de thriller volwassen helpen te worden. Maar dat is volgens Ross niet gelukt, zie de bekroning van Pauw, die in haar dankwoord zei dat haar boek won vanwege de diepgang van de karakters en niet in de eerste plaats door een razendknappe plot. Het pleidooi van Ross om de prijs in de ban te doen had een kleine discussie op internetfora en een aanpassing van het Stropreglement (voortaan meer beroepsrecensenten in de jury) tot gevolg, maar daar bleef het bij. Overigens blijft Ross zijn thrillers gewoon voor de volgende Gouden Stroppen insturen.
Het verliep overigens niet geheel en al vlekkeloos met de organisatie van de Gouden Strop dit jaar. Jurylid Martin Koolhoven stapte tussentijds op, voorzitter Agnes Jongerius liet de ingezonden boeken lezen door collega's van de vakcentrale en een tv-uitzending rond de nominaties werd op het allerlaatste moment afgeblazen. Reden voor het bestuur van het genootschap van thrillerschrijvers om voor de organisatie te breken met Passionate Bulkboek. Volgens de laatste berichten wordt dat overigens nog een zaak tussen advocaten.
Maar vertel eens, Kuijt, heb je nog goede thrillers gelezen dit jaar?
Jawel, maar minder dan mij lief is.
Nieuwe namen, waarnaar ik altijd op zoek ben, konden niet allemaal bekoren. Zo stelden bijvoorbeeld Ellen den Hollander, Spencer Quinn, en Cory Doctorow teleur. En dat deden ook het duo Hoogstraaten en Roel Janssen met hun nieuwe thrillers. In de overvolle vijver met Nederlandse thrillerschrijfsters is Lieneke Dijkzeul de meest stijlvaste die er rondzwemt. Gelukkig kwam zij dit jaar met haar derde Paul Vegter-thriller uit, 'De geur van regen', een juweeltje.
Uitermate vermakelijk, want het koningshuis werd er in vilein gefileerd, was 'Het meisje uit Buenos Aires' van Tomas Ross. 'Een zaak van vrouwen' van Peter de Zwaan veroorzaakte bezwete angstdromen over gespierde dames. Daniel Depp, de halfbroer van Johnny, mag na zijn debuut 'Loser's town' terugkomen. 'De stad van de zon' van scenarioschrijver David Levien was fantastisch. 'Het leugenarchief' van Toes & Hoeps idem dito. En voor 'Daniëlle Hermans', die de fraaie historische en hedendaagse thriller 'De watermeesters' schreef, neem ik mijn hoed af, als ik die zou hebben.
De twee thrillers die echter het langst bleven nagalmen waren 'De meester' van filmmaker Guillermo del Toro en thrillerschrijver Chuck Hogan en 'Wondermans eindspel' van Willem Asman. De eerste las haast als een film: broeierige, een soms ver 'over the top', maar retespannende vampierthriller waarin het V-woord pas ruim over de helft van het boek voor het eerst wordt uitgesproken. En 'Wondermans eindspel' was de witte raaf onder de literaire thrillers die dit jaar uitkwamen. Een geëngageerde, politieke thriller geschreven door een auteur die het wel wat kan schelen wat er in Afrika gebeurt. Het beeld van VN-onderhandelaar Jaap Vos met zijn knalgele taxfree-tasje op audiëntie bij een Afrikaanse machthebber blijft nog lang bij. Het is een schande dat Asman niet eens werd genomineerd voor de Gouden Strop.
De lijst zo overziend kan het er eigenlijk wel mee door. Drie sterren voor het thrillerjaar 2009. Misschien moet ik volgend jaar nóg wat meer lezen.
(Deze 'column' is ook te lezen op Misdaadromans.nl)
Ronde getallen (nieuws, 2009)
DROOGLEGGING ASPE VAN KORTE DUUR
Begin november werd de Vlaamse bestsellerauteur Pieter Aspe op de Antwerpse Boekenbeurs gesignaleerd zonder een glas van zijn vertrouwde biermerk Duvel binnen handbereik, maar wel met een glas vruchtensap. Enkele weken eerder had hij van zijn hartchirurg nog een krat Duvel gekregen bij de presentatie van zijn nieuwste thriller De cel.
Maar Aspe (56) had even genoeg van de alcohol. ,,Ik plak er geen termijn op. Voor hetzelfde geld raak ik nooit nog een druppel alcohol aan'', zei hij in de krant Het Belang van Limburg. Na de boekpresentatie had hij besloten het bier en de wijn te laten staan. De schrijver benadrukte dat het zijn eigen besluit was. Hij had een emotioneel zware tijd achter de rug: zijn zus die in Frankrijk woonde, overleed. ,,Een paar Duvels of glazen wijn waren volgens de dokter zelfs goed voor mij cholesterol. Maar de laatste tijd is het een beetje veel geweest. Daarom hebben Bernadette (de vrouw van Aspe, red.) en ik zelf beslist een pauze in te lassen."
Die pauze was van korte duur. Een verslaggever van het Nieuwsblad die Aspe dezer dagen interviewde trof de auteur aan met een glas wijn in de hand. De alcoholvrije periode was weer voorbij. ,,Ja en het was ook niet de bedoeling dat ik geheelonthouder zou worden'', aldus Aspe. ,,De media hebben dat wat uitvergroot omdat ik tijdens de laatste Boekenbeurs in Antwerpen geen alcohol heb gedronken.''
Ook geniet Aspe weer van de Duvel. ,,Vandaag heb ik er twee gedronken, maar er zijn best wel wat dagen dat ik ook geen alcohol drink. Sommigen lijken wel het idee te hebben dat ik continu aan een infuus lig, gevuld met Duvel.''
Aspe verkocht in 2009 zijn twee miljoenste thriller. Zelf zegt hij er niet zo veel belang aan te hechten. ,,Het zijn vooral uitgevers die van die ronde getallen houden. Daar kunnen ze mee uitpakken. Weet je welke dag voor mij belangrijk was in mijn carrière. Toen ik vaststelde dat ik 20.000 boeken kon verkopen van één thriller en ik wist dat ik er zou kunnen van leven. Ik heb dat aantal vrij snel in mijn carrière bereikt. Bij mijn tweede boek was het al zover. Vandaag kopen er gemiddeld 65.000 mensen een boek van mij in Vlaanderen.''
In 2010 verschijnen er opnieuw twee thrillers van zijn hand. Aspe: ,,Mijn boeken worden in Zuid-Afrika gelanceerd. Mogelijk kan dit naast Frankrijk en Italië het derde land worden waar ik doorbreek. Er is ook veel interesse in Spanje.''
(Bron: Het Nieuwsblad)
Begin november werd de Vlaamse bestsellerauteur Pieter Aspe op de Antwerpse Boekenbeurs gesignaleerd zonder een glas van zijn vertrouwde biermerk Duvel binnen handbereik, maar wel met een glas vruchtensap. Enkele weken eerder had hij van zijn hartchirurg nog een krat Duvel gekregen bij de presentatie van zijn nieuwste thriller De cel.
Maar Aspe (56) had even genoeg van de alcohol. ,,Ik plak er geen termijn op. Voor hetzelfde geld raak ik nooit nog een druppel alcohol aan'', zei hij in de krant Het Belang van Limburg. Na de boekpresentatie had hij besloten het bier en de wijn te laten staan. De schrijver benadrukte dat het zijn eigen besluit was. Hij had een emotioneel zware tijd achter de rug: zijn zus die in Frankrijk woonde, overleed. ,,Een paar Duvels of glazen wijn waren volgens de dokter zelfs goed voor mij cholesterol. Maar de laatste tijd is het een beetje veel geweest. Daarom hebben Bernadette (de vrouw van Aspe, red.) en ik zelf beslist een pauze in te lassen."
Die pauze was van korte duur. Een verslaggever van het Nieuwsblad die Aspe dezer dagen interviewde trof de auteur aan met een glas wijn in de hand. De alcoholvrije periode was weer voorbij. ,,Ja en het was ook niet de bedoeling dat ik geheelonthouder zou worden'', aldus Aspe. ,,De media hebben dat wat uitvergroot omdat ik tijdens de laatste Boekenbeurs in Antwerpen geen alcohol heb gedronken.''
Ook geniet Aspe weer van de Duvel. ,,Vandaag heb ik er twee gedronken, maar er zijn best wel wat dagen dat ik ook geen alcohol drink. Sommigen lijken wel het idee te hebben dat ik continu aan een infuus lig, gevuld met Duvel.''
Aspe verkocht in 2009 zijn twee miljoenste thriller. Zelf zegt hij er niet zo veel belang aan te hechten. ,,Het zijn vooral uitgevers die van die ronde getallen houden. Daar kunnen ze mee uitpakken. Weet je welke dag voor mij belangrijk was in mijn carrière. Toen ik vaststelde dat ik 20.000 boeken kon verkopen van één thriller en ik wist dat ik er zou kunnen van leven. Ik heb dat aantal vrij snel in mijn carrière bereikt. Bij mijn tweede boek was het al zover. Vandaag kopen er gemiddeld 65.000 mensen een boek van mij in Vlaanderen.''
In 2010 verschijnen er opnieuw twee thrillers van zijn hand. Aspe: ,,Mijn boeken worden in Zuid-Afrika gelanceerd. Mogelijk kan dit naast Frankrijk en Italië het derde land worden waar ik doorbreek. Er is ook veel interesse in Spanje.''
(Bron: Het Nieuwsblad)
28 december 2009
Judy Lohman - Project Eva (2009)
Te breed uitgesponnen rehabilitatie
(Door Peter Kuijt)
'Spannende, semi-autobiografische roman over intriges en machtsmisbruik in het bedrijfsleven', meldt de achterflap van Project Eva, de eerste roman van Judy Lohman. Achter dit pseudoniem gaat het schrijversechtpaar Junte de Savornin Lohman (1947) en Diety Oppedijk (1959) schuil.
Vooral dat 'semi-autobiografische' maakt nieuwsgierig. En wie even doorgoogelt, stuit op blogs en krantenberichten over een van de twee auteurs waarin termen als 'vertrouwenscrisis', 'slepend conflict', 'strafontslag' en 'afvloeiingsregeling' voorkomen.
De Savornin Lohman was werkzaam als organisatieadviseur in het bedrijfsleven en stond als directeur veertien jaar lang aan het roer van het Reumafonds. Oppedijk leidde tot begin 2007 de Meergroep, een re-integratiebedrijf in de IJmond. Als ze niet door Europa reizen met een omgebouwde vrachtwagen, doen beiden thans hun plicht als trouwambtenaar van de gemeente Haarlem.
Het treiteren van mensen op de werkplek staat centraal in deze roman en het lijkt aannemelijk dat de auteurs zich eerder vereenzelvigen met het slachtoffer Eva Berger dan met de meerdere kwade geniën in het boek. Wellicht moet de roman dienen als een vorm van rehabilitatie voor een van de twee. Maar het is dan wel een te breed uitgesponnen eerherstel.
Hoofdpersoon Eva Berger, directeur van een succesvol energiebedrijf, wordt van de ene op de andere dag het functioneren onmogelijk gemaakt. Ze krijgt te maken met een nieuwe bestuursvoorzitter, de kersverse en onervaren wethouder Mineta Dusa, die vanaf dag een haar het leven zuur maakt. Dusa zaagt fanatiek de poten onder Bergers stoel vandaan. De arme directeur moet insinuaties, spreekverboden en leugens slikken. Personeelsleden worden tegen haar opgehitst en te langen leste moet ze ook nog haar trofee voor Manager van het Jaar inleveren.
Geestelijk uitgewoond biedt Berger uiteindelijk haar ontslag aan. Maar daarmee is de malheur niet voorbij. De in haar plaats aangestelde interimmanager Wulfgang Hellerman, het liefje van Dusa, maakt van het tot de grond toe afbranden van Berger een persoonlijk project. Haar huwelijk komt onder druk te staan en er wordt beslag gelegd op huis en inboedel. Maar dat Berger op een goede dag niet langer met zich laat sollen, meldt de achterflap al: 'Ze laat zich niet verslaan!' Weg verrassing.
Eva Berger krijgt bijna een boek lang emmers met stront over zich leeggekieperd en dat is eigenlijk de makke van Project Eva. Het onheil gaat zo lang door, dat het bijna ongeloofwaardig wordt dat een capabele vrouw die een bedrijf succesvol weet te leiden zich daar niet tegen weet te verweren. Onverwachte verhaalwendingen blijven uit, want zoals achterop het boek wordt beloofd recht Berger uiteindelijk de rug. Een strakkere begeleiding door een redacteur had kunnen leiden tot een meer compacte, snellere roman. Die redacteur had meteen Judy Lohman voor enkele fouten kunnen behoeden. Uitglijders als 'kleurenpallet', 'op de keeper beschouwd' en 'op de mouw spelt' kunnen namelijk echt niet.
Judy Lohman - Project Eva. Uitgeverij Archipel, 347 pag.
Juryvoorzitter? (nieuws, 2009)
KABINET DOET LARSSON CADEAU
Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zou een verwoed thrillerlezer zijn. Dat blijkt althans uit een interview met het Algemeen Dagblad van vandaag. Op de vraag wat het laatste boek was dat hij gelezen heeft, antwoordt hij: ,,Een detective.''
Hoewel, een detective? Zeg maar gerust thriller. Verhagen stelt dat hij de Millenniumtrilogie van de Zweedse misdaadauteur Stieg Larsson achter de kiezen heeft. ,,Het eerste deel kreeg ik van collega's van het kabinet, deel 2 en 3 heb ik zelf gekocht'', aldus de bewindsman. De minister is nu bezig met 'Medeplichtig', de laatste thriller van het schrijversechtpaar Nicci French.
Misschien is het een aardige gedachte om de minister van Buitenlandse Zaken te laten kennismaken met wat de binnenlandse thrillermarkt zoal produceert. Zou het voorzitterschap van de jury van de Gouden Strop 2010 niet leuk op zijn curriculum vitae staan? Per slot van rekening vormt de volle agenda geen belemmering voor de benoeming van een voorzitter, zie de leidende rol van Agnes Jongerius in het AOW-jaar 2009...
Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zou een verwoed thrillerlezer zijn. Dat blijkt althans uit een interview met het Algemeen Dagblad van vandaag. Op de vraag wat het laatste boek was dat hij gelezen heeft, antwoordt hij: ,,Een detective.''
Hoewel, een detective? Zeg maar gerust thriller. Verhagen stelt dat hij de Millenniumtrilogie van de Zweedse misdaadauteur Stieg Larsson achter de kiezen heeft. ,,Het eerste deel kreeg ik van collega's van het kabinet, deel 2 en 3 heb ik zelf gekocht'', aldus de bewindsman. De minister is nu bezig met 'Medeplichtig', de laatste thriller van het schrijversechtpaar Nicci French.
Misschien is het een aardige gedachte om de minister van Buitenlandse Zaken te laten kennismaken met wat de binnenlandse thrillermarkt zoal produceert. Zou het voorzitterschap van de jury van de Gouden Strop 2010 niet leuk op zijn curriculum vitae staan? Per slot van rekening vormt de volle agenda geen belemmering voor de benoeming van een voorzitter, zie de leidende rol van Agnes Jongerius in het AOW-jaar 2009...
26 december 2009
Wordt verwacht 159 (nieuws, 2009)
DE DOOD VAN EEN POPPENMAKER
,,De wens om iets te verwoorden dat men anders niet kan uitspreken, extreme situaties te veraanschouwelijken, bracht me tot schrijven.'' Dat vertelt de Duitse schrijver Jan Costin Wagner op de site van het Goethe Instituut. En hij vervolgt: ,,En moord en doodslag bewijzen zich als bijzonder efficiënte, extreme situaties.''
En extreme situaties zoals Wagner die ziet, komen ook voor in zijn nieuwe thriller 'Voor de leeuwen', die in mei 2010 bij uitgeverij Cossee verschijnt. En ook in dit nieuwe boek komt Wagners liefde voor zijn tweede vaderland Finland tot uitdrukking.
Qua timing is de publicatie van 'Voor de leeuwen' wat ongelukkig. Het verhaal speelt zich namelijk in de winter af. Kort voor kerst wordt vlak buiten Helsinki een forensisch patholoog vemroord, een dag later overkomt een poppenmaker hetzelfde. Kort daarna ontsnapt de meest beroemde talkshowpresentator Kai Petteri op het nippertje aan een moordaanslag. Tijdens het onderzoek van commissaris Kimmo Joenta, die al eerder in Wagners thrillers zegenrijk werk verrichtte, komt naar voren dat de twee slachtoffers allebei gasten in zijn talkshow waren.
Joenta, die op rustige (en na de dood van zijn vrouw eenzame) kerstdagen had gerekend, komt steeds weer op dezelfde vraag terug: wat heeft een kijker bij deze brave talkshow, die niet meer is dan een vermakelijke televisieavond, zo verschrikkelijk geërgerd dat hij tot het uiterste wil gaan?
De commissaris én gepassioneerd melkdrinker heeft bovendien nog een tweede probleem: wat moet hij met de stroblonde Larissa, die in de bittere kou opeens voor zijn deur stond en eigenlijk zonder zijn toestemming bij hem ingetrokken is? En waar haalt zij die slimme opmerkingen over Petteri's talkshow vandaan? Maar Joenta heeft geen tijd om haar ter verantwoording te roepen: de presentator kondigt na zijn herstel met grote media-aandacht zijn terugkeer naar de beeldbuis aan. Dus loert de dader op zijn tweede kans, daar is Joenta zeker van.
De in 1972 in Langen, Hessen, geboren auteur ontving voor zijn debuut 'Nachtrit' (2002) de Marlowe-prijs voor beste literaire thriller. Zijn doorbraak kwam er in 2007 met 'Das Schweigen', waarvoor hij de Duitse Krimipreis 2008 in ontvangst mocht nemen. Wagner is getrouwd met een Finse.
,,De wens om iets te verwoorden dat men anders niet kan uitspreken, extreme situaties te veraanschouwelijken, bracht me tot schrijven.'' Dat vertelt de Duitse schrijver Jan Costin Wagner op de site van het Goethe Instituut. En hij vervolgt: ,,En moord en doodslag bewijzen zich als bijzonder efficiënte, extreme situaties.''
En extreme situaties zoals Wagner die ziet, komen ook voor in zijn nieuwe thriller 'Voor de leeuwen', die in mei 2010 bij uitgeverij Cossee verschijnt. En ook in dit nieuwe boek komt Wagners liefde voor zijn tweede vaderland Finland tot uitdrukking.
Qua timing is de publicatie van 'Voor de leeuwen' wat ongelukkig. Het verhaal speelt zich namelijk in de winter af. Kort voor kerst wordt vlak buiten Helsinki een forensisch patholoog vemroord, een dag later overkomt een poppenmaker hetzelfde. Kort daarna ontsnapt de meest beroemde talkshowpresentator Kai Petteri op het nippertje aan een moordaanslag. Tijdens het onderzoek van commissaris Kimmo Joenta, die al eerder in Wagners thrillers zegenrijk werk verrichtte, komt naar voren dat de twee slachtoffers allebei gasten in zijn talkshow waren.
Joenta, die op rustige (en na de dood van zijn vrouw eenzame) kerstdagen had gerekend, komt steeds weer op dezelfde vraag terug: wat heeft een kijker bij deze brave talkshow, die niet meer is dan een vermakelijke televisieavond, zo verschrikkelijk geërgerd dat hij tot het uiterste wil gaan?
De commissaris én gepassioneerd melkdrinker heeft bovendien nog een tweede probleem: wat moet hij met de stroblonde Larissa, die in de bittere kou opeens voor zijn deur stond en eigenlijk zonder zijn toestemming bij hem ingetrokken is? En waar haalt zij die slimme opmerkingen over Petteri's talkshow vandaan? Maar Joenta heeft geen tijd om haar ter verantwoording te roepen: de presentator kondigt na zijn herstel met grote media-aandacht zijn terugkeer naar de beeldbuis aan. Dus loert de dader op zijn tweede kans, daar is Joenta zeker van.
De in 1972 in Langen, Hessen, geboren auteur ontving voor zijn debuut 'Nachtrit' (2002) de Marlowe-prijs voor beste literaire thriller. Zijn doorbraak kwam er in 2007 met 'Das Schweigen', waarvoor hij de Duitse Krimipreis 2008 in ontvangst mocht nemen. Wagner is getrouwd met een Finse.
24 december 2009
Wordt verwacht 158 (nieuws, 2009)
WAAROM JUIST NU VOOR DE TREIN?
'Bitter zoet', het debuut uit 2007 van de freelance communicatiespecialist Heleen Niele (1964) werd op De Spanningsblog maar zuinigjes onthaald. Het verhaal over een accountmanager met een passie voor patisserie die in een avontuur rond kinderslavernij in de cacao-industrie betrokken raakt, 'kabbeldebabbelde' volgens de recensent maar voort zonder naar een verrassende twist toe te werken. Maar er waren ook positieve reacties, laat haar uitgeverij weten. Metro sprak van een 'Nederlands debuut van internationale allure' en Vrouwenthrillers.nl bestempelde het boek als een 'echt Hollandse, originele vrouwenthriller'. Van het debuut werden overigens ruim 10.000 exemplaren verkocht.
Na drie jaar probeert Niele het opnieuw. In maart 2010 verschijnt bij uitgeverij Cargo haar tweede thriller 'Vals'. En Cargo weet het zeker: ,,Na haar succesvolle debuut vestigt Heleen Niele zich met 'Vals' definitief in het Nederlandse thrillerlandschap.''
'Vals' verhaalt over een dodelijke jacht op roem en rijkdom, belooft de uitgever. Het verhaal: Het ging zo goed met Nout. Eindelijk had hij zijn moeder ervan kunnen overtuigen dat hij het familiebedrijf niet wilde leiden, maar dat hij verder ging in de popmuziek. Eindelijk had hij zich losgemaakt van zijn vriend Jack, frontman van de succesvolle band Rhodia, die leunde op Nouts muzikale talent. En eindelijk was zijn vrouw Ies zwanger van hun eerste kind.
Waarom gooit hij zich juist nu voor de trein? Ies kan en wil niet geloven dat haar man zelfmoord heeft gepleegd en vindt daar steeds meer aanwijzingen voor. Terwijl haar zwangerschap vordert en ze worstelt met haar verdriet, ontdekt Ies dat het criminele net waarin Nout gevangenzat zich ook rond haar begint te sluiten.
UITBARSTING
Van een geheel andere orde is de nieuwe thriller van David Peace. In zijn geboorteland Engeland is Peace een bestsellerauteur. Een tijdschrift bestempelde hem eens als 'de toekomst van de misdaadliteratuur'. Zijn dit jaar verschenen boek 'Occupied City' komt onder de vlekkeloos vertaalde titel 'Bezette stad' in maart 2010 op de Nederlandse markt.
Tokyo, 26 januari 1948. In het derde jaar van de Amerikaanse bezetting loopt een man een bank binnen en zegt dat hij een dokter is. Hij beweert dat er een uitbarsting van dysenterie dreigt en dat hij eenieder die blootgesteld zou kunnen zijn aan het virus een medicijn moet toedienen.
Zestien medewerkers van de bank nemen het middel tot zich. Luttele minuten later zijn er twaalf gestorven, de andere vier zijn bewusteloos. De dokter verdwijnt met 160.000 yen uit de kluis, maar laat opvallend genoeg een ruim twee keer zo groot bedrag liggen. Het is het begin van de grootste klopjacht uit de Japanse geschiedenis.
David Peace werd in 1967 geboren in Yorkshire, in het noorden van Engeland. Hij studeerde aan de Manchester Polytechnic University, maar verliet die in 1991 om in Istanbul Engelse les te gaan geven. Daarna vestigde hij zich in 1994 in Tokyo, waar hij nog steeds woont.
Peace schreef de serie thrillers 'The Red Riding Quartet', bestaande uit de vier boeken 'Nineteen Seventy-Four', 'Nineteen Seventy-Seven', 'Nineteen Eighty' en 'Nineteen Eighty-Three' over de waargebeurde moordzaak van de Yorkshire Ripper. Daarnaast schreef hij 'GB84' over de mijnwerkersstakingen in Groot-Brittannië van de jaren 1980, waarvoor hij in 2005 werd bekroond met de prestigieuze James Tait Black Memorial Prize for Fiction en 'The Damned United' (2006) over de voetbalclub Leeds United. In 2003 werd hij aangemerkt als één van de beste jonge Engelse schrijvers door het tijdschrift Granta. Vier jaar later verscheen 'Tokyo Zero', dat zich in het Japan van de jaren na de Tweede Wereldoorlog afspeelt. 'Bezette stad' is het tweede deel van de Tokyo-trilogie.
Andere nieuwe titels:
Michael Robotham - 'Boetedoening' (mei 2010). Psycholoog Joe O'Loughlin wordt op een nacht opgeroepen wanneer zijn dochters beste vriendin Sienna Hegarty als vermist is opgegeven. Joe vindt het meisje onder een boom, besmeurd met bloed en niet in staat om te praten. Het lichaam van Sienna's vader wordt gevonden in haar slaapkamer, vermoord.
Elena Forbes - 'Wraak' (april 2010). In een oude crypte in Londen wordt het lichaam van bestsellerauteur Joe Logan gevonden. Zijn hals is doorgesneden en hij blijkt gemarteld te zijn. Daarna wordt er een op dezelfde wijze toegetakelde advocaat gevonden in een boothuis.
Martin Walker - 'De vergelding' (april 2010). Politiechef Bruno Courrèges van het dorp Saint-Denis in de Périgord krijgt te maken met een Californische wijnmaker met grootse plannen. Maar zijn voorstel voor een enorme wijnfabriek in de vallei zaait verdeeldheid onder de dorpelingen.
Anne Holt - 'Wees niet bang' (mei 2010). In Bergen wordt het levenloze lichaam gevonden van de populaire bisschop Eva Karin Lynsgaard. Inspecteur Yngvar Stubo wordt op het onderzoek gezet.
Jo Nesbø - 'Headhunters' (mei 2010 in plaats van eerder aangekondigde januari 2010). Headhunter Roger Brown leidt een luxeleven, dat hij zich eigenlijk niet kan veroorloven. Maar hij denkt dat de ontmoeting met Clas Greve een einde aan zijn financiële sores zal maken. En dan blijkt dat hij een pact met de duivel heeft gesloten.
Tomas Ross - 'De verlosser' (mei 2010). Voor meer informatie zie hier.
James Patterson - 'Het negende oordeel' (mei 2010). Sarah Wells lijkt een alledaagse vrouw: ze is getrouwd en werkt als lerares Engels. Maar 's nachts ontpopt ze zich als een juwelendief. Ze breekt bij haar rijke vrienden in als die zich in het nachtleven storten. Dat moet een keer goed fout gaan.
'Bitter zoet', het debuut uit 2007 van de freelance communicatiespecialist Heleen Niele (1964) werd op De Spanningsblog maar zuinigjes onthaald. Het verhaal over een accountmanager met een passie voor patisserie die in een avontuur rond kinderslavernij in de cacao-industrie betrokken raakt, 'kabbeldebabbelde' volgens de recensent maar voort zonder naar een verrassende twist toe te werken. Maar er waren ook positieve reacties, laat haar uitgeverij weten. Metro sprak van een 'Nederlands debuut van internationale allure' en Vrouwenthrillers.nl bestempelde het boek als een 'echt Hollandse, originele vrouwenthriller'. Van het debuut werden overigens ruim 10.000 exemplaren verkocht.
Na drie jaar probeert Niele het opnieuw. In maart 2010 verschijnt bij uitgeverij Cargo haar tweede thriller 'Vals'. En Cargo weet het zeker: ,,Na haar succesvolle debuut vestigt Heleen Niele zich met 'Vals' definitief in het Nederlandse thrillerlandschap.''
'Vals' verhaalt over een dodelijke jacht op roem en rijkdom, belooft de uitgever. Het verhaal: Het ging zo goed met Nout. Eindelijk had hij zijn moeder ervan kunnen overtuigen dat hij het familiebedrijf niet wilde leiden, maar dat hij verder ging in de popmuziek. Eindelijk had hij zich losgemaakt van zijn vriend Jack, frontman van de succesvolle band Rhodia, die leunde op Nouts muzikale talent. En eindelijk was zijn vrouw Ies zwanger van hun eerste kind.
Waarom gooit hij zich juist nu voor de trein? Ies kan en wil niet geloven dat haar man zelfmoord heeft gepleegd en vindt daar steeds meer aanwijzingen voor. Terwijl haar zwangerschap vordert en ze worstelt met haar verdriet, ontdekt Ies dat het criminele net waarin Nout gevangenzat zich ook rond haar begint te sluiten.
UITBARSTING
Van een geheel andere orde is de nieuwe thriller van David Peace. In zijn geboorteland Engeland is Peace een bestsellerauteur. Een tijdschrift bestempelde hem eens als 'de toekomst van de misdaadliteratuur'. Zijn dit jaar verschenen boek 'Occupied City' komt onder de vlekkeloos vertaalde titel 'Bezette stad' in maart 2010 op de Nederlandse markt.
Tokyo, 26 januari 1948. In het derde jaar van de Amerikaanse bezetting loopt een man een bank binnen en zegt dat hij een dokter is. Hij beweert dat er een uitbarsting van dysenterie dreigt en dat hij eenieder die blootgesteld zou kunnen zijn aan het virus een medicijn moet toedienen.
Zestien medewerkers van de bank nemen het middel tot zich. Luttele minuten later zijn er twaalf gestorven, de andere vier zijn bewusteloos. De dokter verdwijnt met 160.000 yen uit de kluis, maar laat opvallend genoeg een ruim twee keer zo groot bedrag liggen. Het is het begin van de grootste klopjacht uit de Japanse geschiedenis.
David Peace werd in 1967 geboren in Yorkshire, in het noorden van Engeland. Hij studeerde aan de Manchester Polytechnic University, maar verliet die in 1991 om in Istanbul Engelse les te gaan geven. Daarna vestigde hij zich in 1994 in Tokyo, waar hij nog steeds woont.
Peace schreef de serie thrillers 'The Red Riding Quartet', bestaande uit de vier boeken 'Nineteen Seventy-Four', 'Nineteen Seventy-Seven', 'Nineteen Eighty' en 'Nineteen Eighty-Three' over de waargebeurde moordzaak van de Yorkshire Ripper. Daarnaast schreef hij 'GB84' over de mijnwerkersstakingen in Groot-Brittannië van de jaren 1980, waarvoor hij in 2005 werd bekroond met de prestigieuze James Tait Black Memorial Prize for Fiction en 'The Damned United' (2006) over de voetbalclub Leeds United. In 2003 werd hij aangemerkt als één van de beste jonge Engelse schrijvers door het tijdschrift Granta. Vier jaar later verscheen 'Tokyo Zero', dat zich in het Japan van de jaren na de Tweede Wereldoorlog afspeelt. 'Bezette stad' is het tweede deel van de Tokyo-trilogie.
Andere nieuwe titels:
Michael Robotham - 'Boetedoening' (mei 2010). Psycholoog Joe O'Loughlin wordt op een nacht opgeroepen wanneer zijn dochters beste vriendin Sienna Hegarty als vermist is opgegeven. Joe vindt het meisje onder een boom, besmeurd met bloed en niet in staat om te praten. Het lichaam van Sienna's vader wordt gevonden in haar slaapkamer, vermoord.
Elena Forbes - 'Wraak' (april 2010). In een oude crypte in Londen wordt het lichaam van bestsellerauteur Joe Logan gevonden. Zijn hals is doorgesneden en hij blijkt gemarteld te zijn. Daarna wordt er een op dezelfde wijze toegetakelde advocaat gevonden in een boothuis.
Martin Walker - 'De vergelding' (april 2010). Politiechef Bruno Courrèges van het dorp Saint-Denis in de Périgord krijgt te maken met een Californische wijnmaker met grootse plannen. Maar zijn voorstel voor een enorme wijnfabriek in de vallei zaait verdeeldheid onder de dorpelingen.
Anne Holt - 'Wees niet bang' (mei 2010). In Bergen wordt het levenloze lichaam gevonden van de populaire bisschop Eva Karin Lynsgaard. Inspecteur Yngvar Stubo wordt op het onderzoek gezet.
Jo Nesbø - 'Headhunters' (mei 2010 in plaats van eerder aangekondigde januari 2010). Headhunter Roger Brown leidt een luxeleven, dat hij zich eigenlijk niet kan veroorloven. Maar hij denkt dat de ontmoeting met Clas Greve een einde aan zijn financiële sores zal maken. En dan blijkt dat hij een pact met de duivel heeft gesloten.
Tomas Ross - 'De verlosser' (mei 2010). Voor meer informatie zie hier.
James Patterson - 'Het negende oordeel' (mei 2010). Sarah Wells lijkt een alledaagse vrouw: ze is getrouwd en werkt als lerares Engels. Maar 's nachts ontpopt ze zich als een juwelendief. Ze breekt bij haar rijke vrienden in als die zich in het nachtleven storten. Dat moet een keer goed fout gaan.
23 december 2009
Met dank aan Dan Brown (nieuws, 2009)
OOK LUITINGH KRAAIT VICTORIE
Liet uitgeverij A.W. Bruna vorige week weten ondanks de recessie een topjaar te hebben gedraaid, nu kraait ook Luitingh-Sijthoff victorie. En dat met dank aan bestsellerauteur Dan Brown. Als er komende week geen grote verschuivingen plaatsvinden wordt de vrijmetselaarsthriller 'Het verloren symbool' van Dan Brown qua omzet het best verkochte boek van 2009. Ook andere thrillers van de Amerikaanse schrijver doen het in de slipstream naar behoren.
De eerste oplage van 500.000 exemplaren is in anderhalve maand uitverkocht, een tweede druk van 50.000 exemplaren is vorige week van de drukker gekomen. ,,De eerste druk van 'Het verloren symbool' is toch sneller uitverkocht dan verwacht'', zegt Cor Nieuwendijk, commercieel directeur van Luitingh-Sijthoff, in Boekblad.
In de eerste week na verschijning op 30 oktober werd ruim een kwart verkocht via de internetboekhandels, dat waren vooral de voorintekeningen die verzilverd werden. Het aandeel internetverkopen nam daarna flink af. De Bruna-winkels zijn de grootste verkopers van de nieuwe 'Dan Brown'.
Ook de verkoop van de overige Dan Brown-thrillers is in het kielzog van Het verloren symbool weer aangetrokken. Volgens Nieuwendijk probeert zijn uitgeverij de boeken 'steeds op een originele manier onder de aandacht te brengen'. Zo schonk Luitingh voor de actie van radio 3FM Serious Request een Dan Brown-pakket, met onder meer een gesigneerd exemplaar van Het Verloren Symbool en dvd’s van verfilmde thrillers.
In aantallen zit 'Het verloren symbool' net onder Stieg Larssons 'Mannen die vrouwen haten' (een uitgave van A.W. Bruna), waarvan half december al meer dan 500.000 exemplaren waren verkocht. Nieuwendijk verklaart tegenover Boekblad zich zorgen te maken over de enorme groei van de verkoop van bestsellers, terwijl het totaal aantal verkochte boeken niet gegroeid is. ,,Dat zie je terug in het hoge aantal retourcijfers. Daaraan zie je meteen wat er in de markt gebeurt. De breedte van het assortiment wordt steeds smaller.''
(Bron: Boekblad)
Liet uitgeverij A.W. Bruna vorige week weten ondanks de recessie een topjaar te hebben gedraaid, nu kraait ook Luitingh-Sijthoff victorie. En dat met dank aan bestsellerauteur Dan Brown. Als er komende week geen grote verschuivingen plaatsvinden wordt de vrijmetselaarsthriller 'Het verloren symbool' van Dan Brown qua omzet het best verkochte boek van 2009. Ook andere thrillers van de Amerikaanse schrijver doen het in de slipstream naar behoren.
De eerste oplage van 500.000 exemplaren is in anderhalve maand uitverkocht, een tweede druk van 50.000 exemplaren is vorige week van de drukker gekomen. ,,De eerste druk van 'Het verloren symbool' is toch sneller uitverkocht dan verwacht'', zegt Cor Nieuwendijk, commercieel directeur van Luitingh-Sijthoff, in Boekblad.
In de eerste week na verschijning op 30 oktober werd ruim een kwart verkocht via de internetboekhandels, dat waren vooral de voorintekeningen die verzilverd werden. Het aandeel internetverkopen nam daarna flink af. De Bruna-winkels zijn de grootste verkopers van de nieuwe 'Dan Brown'.
Ook de verkoop van de overige Dan Brown-thrillers is in het kielzog van Het verloren symbool weer aangetrokken. Volgens Nieuwendijk probeert zijn uitgeverij de boeken 'steeds op een originele manier onder de aandacht te brengen'. Zo schonk Luitingh voor de actie van radio 3FM Serious Request een Dan Brown-pakket, met onder meer een gesigneerd exemplaar van Het Verloren Symbool en dvd’s van verfilmde thrillers.
In aantallen zit 'Het verloren symbool' net onder Stieg Larssons 'Mannen die vrouwen haten' (een uitgave van A.W. Bruna), waarvan half december al meer dan 500.000 exemplaren waren verkocht. Nieuwendijk verklaart tegenover Boekblad zich zorgen te maken over de enorme groei van de verkoop van bestsellers, terwijl het totaal aantal verkochte boeken niet gegroeid is. ,,Dat zie je terug in het hoge aantal retourcijfers. Daaraan zie je meteen wat er in de markt gebeurt. De breedte van het assortiment wordt steeds smaller.''
(Bron: Boekblad)
22 december 2009
De grootste schrijver (nieuws, 2009)
DE DUIVELSE HOND SPREEKT
Voor wie op zondag 24 januari 2010 nog een lege plek in zijn agenda heeft: noteer dat dan de Amerikaanse misdaadschrijver James Ellroy in Nederland is en een lezing houdt in het John Adams Institute in Amsterdam. Ellroy spreekt dan niet alleen, hij signeert ook en graag in exemplaren van zijn laatste thriller Blood's a Rover, die dan net in Nederlandse vertaling onder de titel 'Het bloed kruipt' bij uitgeverij Atlas verschenen is.
'Het bloed kruipt' is het laatste deel in de trilogie 'Underworld USA', een epos over de meest turbulente tijd uit de Amerikaanse geschiedenis. Het boek speelt zich af in de zomer van 1968. Martin Luther King en Robert Kennedy zijn vermoord. Amerika staat op het punt van exploderen.
Voor wie op zondag 24 januari 2010 nog een lege plek in zijn agenda heeft: noteer dat dan de Amerikaanse misdaadschrijver James Ellroy in Nederland is en een lezing houdt in het John Adams Institute in Amsterdam. Ellroy spreekt dan niet alleen, hij signeert ook en graag in exemplaren van zijn laatste thriller Blood's a Rover, die dan net in Nederlandse vertaling onder de titel 'Het bloed kruipt' bij uitgeverij Atlas verschenen is.
'Het bloed kruipt' is het laatste deel in de trilogie 'Underworld USA', een epos over de meest turbulente tijd uit de Amerikaanse geschiedenis. Het boek speelt zich af in de zomer van 1968. Martin Luther King en Robert Kennedy zijn vermoord. Amerika staat op het punt van exploderen.
21 december 2009
Over schoonvader (nieuws, 2009)
MANKELL SCHRIJFT TV-DRAMA OVER BERGMAN
De Zweedse misdaadauteur Henning Mankell schrijft het manuscript voor een televisieserie over het leven van regisseur Ingmar Bergman. Dat heeft de Zweedse nationale omroep en opdrachtgever SVT bekendgemaakt.
Mankell is getrouwd met Eva Bergman, dochter van de in 2007 overleden regisseur. Henning Mankell is vooral bekend om zijn boeken over
politiecommissaris Kurt Wallander, waarvan de verfilmingen ook op de Nederlandse televisie te zien zijn.
Cineast Ingmar Bergman wordt door critici gezien als een van de belangrijkste filmmakers ooit. Hij kreeg drie Oscars voor beste niet-Engelstalige film: 'Maagdenbron' (1961), 'Als in een donkere spiegel' (1962) en 'Fanny en Alexander' (1984). Het drama over Ingmar Bergmans leven duurt vier uur. SVT zendt het in 2012 uit. Het is nog niet bekend of Nederlandse omroepen de tv-film willen kopen.
De Zweedse misdaadauteur Henning Mankell schrijft het manuscript voor een televisieserie over het leven van regisseur Ingmar Bergman. Dat heeft de Zweedse nationale omroep en opdrachtgever SVT bekendgemaakt.
Mankell is getrouwd met Eva Bergman, dochter van de in 2007 overleden regisseur. Henning Mankell is vooral bekend om zijn boeken over
politiecommissaris Kurt Wallander, waarvan de verfilmingen ook op de Nederlandse televisie te zien zijn.
Cineast Ingmar Bergman wordt door critici gezien als een van de belangrijkste filmmakers ooit. Hij kreeg drie Oscars voor beste niet-Engelstalige film: 'Maagdenbron' (1961), 'Als in een donkere spiegel' (1962) en 'Fanny en Alexander' (1984). Het drama over Ingmar Bergmans leven duurt vier uur. SVT zendt het in 2012 uit. Het is nog niet bekend of Nederlandse omroepen de tv-film willen kopen.
Coproductie (nieuws, 2009)
PARTNERRUILERS DOEN BOEKJE OPEN
De bestverkopende (en in Engeland meest uitgeleende) thrillerauteur ter wereld, de Amerikaan James Patterson brengt samen met Liza Marklund, een van de meest succesvolle beoefenaars van het genre in Scandinavië, eind januari 2010 een thriller uit. Hun coproductie, getiteld 'Partnerruil', verschijnt bij uitgeverij Cargo.
Tegenover De Spanningsblog zullen de twee 'partnerruilers' een boekje open doen. De afspraak voor een interview is inmiddels gemaakt. Het verhaal staat eind januari, begin februari op deze site.
In 'Partnerruil' wordt Europa opgeschrikt door een reeks gruwelijke moorden: in Parijs, Rome, Amsterdam en Berlijn worden echtparen dood in hun hotelkamers aangetroffen. Hun lichamen zijn op bizarre wijze achtergelaten: als bekende kunstwerken. De enige aanwijzing voor de politie is een ansichtkaart, afkomstig van de moordenaars.
De dochter van de Amerikaanse politieman Jakob Kanon was een van de slachtoffers en Kanon is vastberaden de seriemoordenaars te vinden. Samen met journaliste Dessie uit Stockholm zet hij alles op alles om de moorden te stoppen. Maar dan ontvangt zij een nieuwe ansichtkaart…
Liza Marklund (1962) is de auteur van een reeks succesvolle thrillers met journaliste Annika Bengtzon in de hoofdrol. Daarnaast is ze columniste van Expressen en ambassadeur voor Unicef. Marklunds werk is in meer dan dertig talen vertaald en er werden al meer dan negen miljoen exemplaren van haar boeken verkocht.
Marklunds partner in crime James Patterson (1947) is de meest succesvolle hedendaagse thrillerauteur. Hij begon zijn carrière bij een reclamebureau, waar hij al snel een toppositie verwierf. Vanaf 1976 schreef hij in zijn vrije tijd misdaadromans. In 1993 besloot hij zich fulltime aan het schrijverschap te wijden. Patterson is de auteur van de twee bestverkochte thrillerreeksen: Alex Cross en The Women's Murder Club. Uit beide reeksen zijn boeken verfilmd, waaronder 'Along came the Spider' en 'Kiss the Girls'. Het is overigens niet de eerste keer dat Patterson samen met iemand een boek schrijft. Zo gingen Maxine Paetro, Andrew Gross en Peter DeJonge Marklund voor.
,,Een uniek project in de boekenwereld'', zei Pieter Swinkels, hoofdredacteur bij De Bezige Bij/Cargo, eerder in Boekblad over de coproductie. ,,Patterson bood het ons aan.'' De Amerikaan vond zelf dat 'Partnerruil' bij Cargo moest verschijnen. ,,Hij is de initiatiefnemer van het project en wij zijn Pattersons uitgever.'' Daarom is het ook geen coproductie met De Geus, die Liza Marklund uitgeeft.
Volgens Swinkels hebben de twee de misdaadroman samen geschreven. ,,Het is geen om-en-omtraject geworden. Patterson gaf een aanzet, die bespraken ze samen en zo kwamen ze tot de plot'', aldus Swinkels. De stukken die Marklund schreef werden door Pattersons team uit het Zweeds naar het Engels vertaald.
De bestverkopende (en in Engeland meest uitgeleende) thrillerauteur ter wereld, de Amerikaan James Patterson brengt samen met Liza Marklund, een van de meest succesvolle beoefenaars van het genre in Scandinavië, eind januari 2010 een thriller uit. Hun coproductie, getiteld 'Partnerruil', verschijnt bij uitgeverij Cargo.
Tegenover De Spanningsblog zullen de twee 'partnerruilers' een boekje open doen. De afspraak voor een interview is inmiddels gemaakt. Het verhaal staat eind januari, begin februari op deze site.
In 'Partnerruil' wordt Europa opgeschrikt door een reeks gruwelijke moorden: in Parijs, Rome, Amsterdam en Berlijn worden echtparen dood in hun hotelkamers aangetroffen. Hun lichamen zijn op bizarre wijze achtergelaten: als bekende kunstwerken. De enige aanwijzing voor de politie is een ansichtkaart, afkomstig van de moordenaars.
De dochter van de Amerikaanse politieman Jakob Kanon was een van de slachtoffers en Kanon is vastberaden de seriemoordenaars te vinden. Samen met journaliste Dessie uit Stockholm zet hij alles op alles om de moorden te stoppen. Maar dan ontvangt zij een nieuwe ansichtkaart…
Liza Marklund (1962) is de auteur van een reeks succesvolle thrillers met journaliste Annika Bengtzon in de hoofdrol. Daarnaast is ze columniste van Expressen en ambassadeur voor Unicef. Marklunds werk is in meer dan dertig talen vertaald en er werden al meer dan negen miljoen exemplaren van haar boeken verkocht.
Marklunds partner in crime James Patterson (1947) is de meest succesvolle hedendaagse thrillerauteur. Hij begon zijn carrière bij een reclamebureau, waar hij al snel een toppositie verwierf. Vanaf 1976 schreef hij in zijn vrije tijd misdaadromans. In 1993 besloot hij zich fulltime aan het schrijverschap te wijden. Patterson is de auteur van de twee bestverkochte thrillerreeksen: Alex Cross en The Women's Murder Club. Uit beide reeksen zijn boeken verfilmd, waaronder 'Along came the Spider' en 'Kiss the Girls'. Het is overigens niet de eerste keer dat Patterson samen met iemand een boek schrijft. Zo gingen Maxine Paetro, Andrew Gross en Peter DeJonge Marklund voor.
,,Een uniek project in de boekenwereld'', zei Pieter Swinkels, hoofdredacteur bij De Bezige Bij/Cargo, eerder in Boekblad over de coproductie. ,,Patterson bood het ons aan.'' De Amerikaan vond zelf dat 'Partnerruil' bij Cargo moest verschijnen. ,,Hij is de initiatiefnemer van het project en wij zijn Pattersons uitgever.'' Daarom is het ook geen coproductie met De Geus, die Liza Marklund uitgeeft.
Volgens Swinkels hebben de twee de misdaadroman samen geschreven. ,,Het is geen om-en-omtraject geworden. Patterson gaf een aanzet, die bespraken ze samen en zo kwamen ze tot de plot'', aldus Swinkels. De stukken die Marklund schreef werden door Pattersons team uit het Zweeds naar het Engels vertaald.
Kritische blik (nieuws, 2009)
DE BESTE BOEKEN VOLGENS...
Het is december en dus tijd voor de lijstjes. Sommige media vroegen hun thrillerrecensenten hun favoriete spannende boeken te benoemen.
Robert Gooijer (NRC Handelsblad) koos voor:
Aifric Campbell - 'De logica van het moorden'. Gooijer: ,,Boordevol ideeën, aardedonker en hoogst psychiatrisch. De intelligentste thriller van het jaar.
Thomas Pynchon - 'Inherent Vice'. ,,Als thriller vermomd hilarisch portret van het faillissement van de jaren zestig en zeventig in Pynchons onnavolgbare taal.''
Denis Johnson - 'Sta stil'. ,,Onbeschaamde pulp fiction over domme misdadigers, een grijnzend gebrachte ode aan alle genre-clichés.''
Gert Jan de Vries (NRC Handelsblad):
Dan Brown - 'Het Verloren Symbool'. ,,De beste ideeënroman in jaren over een fenomenaal ideaal.''
Carolina Trujillo - 'De terugkeer van Lupe García'. ,,Zo’n boeiend vertelde geschiedenis van internationale allure kan nauwelijks uit een Nederlandse pen vloeien. Leve onze literaire allochtonen!''
Willem Asman - 'Wondermans eindspel'. ,,Beste vaderlandse thriller van 2009 bleef onbekroond. Wie na lezing volhoudt dat alle thrillers escapistisch of plat zijn, moet zijn exemplaar blootsvoets naar Afrika brengen.''
Hans Knegtmans (Het Parool):
Jesse Kellerman - 'Moordkunst'. ,,Galeriehouder Ethan Muller krijgt een stapel genummerde tekeningen in handen die tezamen twee voetbalvelden zouden vullen. Niemand twijfelt aan de genialiteit van de onbekende kunstenaar. Alleen is het zorgwekkend dat sommige figuurtjes sprekend lijken op belegen politiefoto's van vermoorde jongetjes. Muller ontpopt zich als privédetective tegen wil en dank en zijn speurwerk verschaft hem een ontluisterend inkijkje in zijn eigen familieverleden. Jesse Kellerman is de zoon van Jonathan Kellerman en 'Moordkunst' bewijst dat hij ten minste evenveel schrijverspotentieel heeft als zijn beroemde vader.''
Denise Mina - 'In de stille nacht'. ,,Het leven van rechercheur Alex Morrow is een chaos. Buitenspel gezet door haar chef, die een minder competente collega belast met de leiding over een onbegrijpelijke ontvoeringszaak. Een voordeurdeler die zij letterlijk niets meer te zeggen heeft. En een halfbroer die tot de topcriminelen van Glasgow behoort. Plottechnisch gaat auteur Denise Mina geen zee te hoog. Des te knapper is dat 'In de stille nacht' geen moment onder de ingewikkelde intrige dreigt te bezwijken. Mina schrijft met empathie over personages van vlees en bloed.''
Michael Koryta - 'Erfenis'. ,,De vierde roman van Michael Koryta, maar de (toen) 26-jarige schrijft met de flair van een routinier. Frank Temple onderdrukt al jaren zijn wraakgevoelens jegens de schurkachtige Devin Matteson, die hij verantwoordelijk houdt voor de zelfmoord van zijn vader. Wanneer Matteson echter koers zet naar Franks vroegere vakantiehuisje in Wisconsin, is de maat vol. De lezer vermoedt terecht dat hij een filmische shoot-out tegemoet kan zien. Een fantastische plot, een held die recht door zee is zonder een watje te worden, en een volstrekt natuurlijke stijl. Zo schrijf je een misdaadroman.''
De toptien van Ineke van den Bergen (de Volkskrant):
1. R.J. Ellory - 'Een stil geloof in engelen'
2. Roslund & Hellström - 'Het meisje onder de straat'
3. Aifric Campbell - 'De logica van het moorden'
4. Jens Lapidus - 'Snel geld'
5. Michael Koryta - 'Erfenis'
6. Jeff Abbott - 'Woede'
7. Inger Ash Wolfe - 'De roeping'
8. Bavo Dhooge - 'Stiletto libretto'
9. Willem Asman - 'Wondermans eindspel'
10. Marion Pauw - 'Daglicht' (NB: in 2008 verschenen)
Over Jens Lapidus schrijft Van den Bergen: ,,Lapidus bekent wél, met zijn recht uit de Stockholmse onderwereld opgestegen eerste deel van een trilogie schatplichtig te zijn aan briljante auteurs als James Ellroy en Dennis Lehane.'' En R.J. Ellory kiest voor een hoofdpersoon, wie, ,,na een leven van onpeilbare dieptes, waanzin, wreedheid, en soms liefde, alles is afgenomen, behalve zijn talent om te schrijven.'' 'Een stil geloof in engelen' is volgens Van den Bergen 'een indrukwekkend boek'. 'De logica van het moorden' van Aifric Campbell typeert de recensente als 'mooi, hard, helder, spannend met woorden verwondend'.
Fred Braeckman (Knack):
Bavo Dhooge - 'Stiletto libretto'. ,,Briljante, compleet atypisch Vlaamse plot met het beste van Tarantino en Elmore Leonard. Of wat dacht je van een huurmoordenaar die zijn pink kwijtraakt en in de plaats een stiletto laat inplanten? Hilarisch en brutaal.''
Ludo Schildermans - 'Het pigment'. ,,Een succesrijk schilder verdwijnt net op het moment dat in Antwerpen een overzichtstentoonstelling opent. Mooi en gevoelig debuut (met beginnersfoutjes) over de eeuwigheid van kunst en de kunstenaar.''
Jens Lapidus - 'Snel geld'. ,,Zweedse roman noir over de onderwereld van Stockholm. Een student economie wil snel steenrijk worden en kruist het pad van een kleine dealer en een psychopathische huurmoordenaar. Nerveus geschreven, stilistisch een hoogstandje.''
Michael Koryta - 'Erfenis'. ,,Meesterlijke thriller over de liefde van een zoon wiens vader een sympathieke huurmoordenaar was die alleen echte gangsters om zeep hielp. Knoestharde plot, gesmeerde dialogen. Koryta? Onthoud de naam.
Lukas De Vos (Knack):
Roger Schoemans - 'Hengst'. ,,De nieuwe heimatliteratuur uit Haspengouw, met finesse opgebouwd vanuit de streekjournalistiek, ranzig, ongegeneerd, niet wars van clichés, maar altijd met een brutale muil.''
Bavo Dhooge - 'Stiletto libretto'. ,,Eindelijk een volwassen boek in de soms pedante massaproductie van Dhooge. Voor het eerst getrimd, niet over de top, en meteen een raak, zelfbedwelmend en tongue-in-cheeck underdogdrama dat ook het schrijven zelf niet spaart.''
Jens Lapidus - 'Snel geld'. ,,Nerveus geschreven, krakend harde doorlichting van de verrotte onderkant die de Zweedse verzorgingsstaat moet schragen; doordacht samenspel van nood, vereenzaming, afpersing, brutaliteit en omkoperij. De nieuwe Sjöwall & Wahlöö.''
Denis Johnson - 'Sta stil'. ,,Debuutthriller van onvoorstelbare rijpheid en zelfironie. Houdt het midden tussen Velvet Underground, Mickey Spillane en de hartsrubriek van Goedele ('Sta stil' verscheen als mengelwerk in Playboy): een gevoelloze, fantastische mix.''
Marcella van der Weg (HP/De Tijd) koos voor een Top 25:
1. Kate Summerscale - 'De vermoedens van Mr. Whicher'. ,,Spannend landhuis-moordmysterie dat op weergaloze manier met sociale geschiedenis, het ontstaan van de misdaadroman en de essentie van het recherchewerk wordt verbonden.''
2. John Hart - 'Onschuld'. ,,Aangrijpende thriller over de complexiteit van menselijke gevoelens en van beslissingen die ingrijpende gevolgen kunnen hebben.''
3. Sarah Waters - 'De kleine vreemdeling'. ,,Huiveringwekkend, maatschappijkritisch 'spookverhaal' met schitterend getekende karakters.''
4. Johan Theorin - 'Nachtstorm'. ,,Met fijne pen voert Theorin zijn lezers langs ontroerende scènes (...) naar een zinderende apotheose en een volkomen onverwachte ontknoping.''
5. Jens Lapidus - 'Snel geld'. ,,(...) Leest als een stomp in je maag en laat je naar adem snakkend achter.''
6. R.J. Ellory - 'Een stil geloof in engelen'. ,,Schitterend verhaal, opgetekend in bitterzoet proza.''
7. Aifric Campbell - 'De logica van het moorden'. ,,Geen boek voor op het nachtkastje, want deze vlijmscherpe psychologische onttakeling verdient een wakkere blik.''
8. Neil Cross - 'Verzwegen'.
9. Robert Harris - 'Lustrum'.
10. William Lashner - 'Gezworen vijanden'.
11. Willem Asman - 'Wondermans eindspel'.
12. Lieneke Dijkzeul - 'De geur van regen'.
13. Mark Mills - 'Verloren eiland'.
14. Andrea Maria Schenkel - 'Bunker'
15. Michael Connelly - 'Ongrijpbaar'.
16. Karin Slaughter - 'Genesis'.
17. Caro Ramsay - 'Zingen voor de doden'.
18. Francis Fyfield - 'De mond gesnoerd'.
19. Anne Holt - 'Hoogtelijn'.
20. Elizabeth Corley - 'Schuldeloos bloed'.
21. Inger Ash Wolfe - 'De roeping'.
22. Tom Rob Smith - 'Kolyma'.
23. Jim Kelly - 'De dood ging in wit gekleed'.
24. Harlan Coben - 'Verloren'.
25. Jesse Kellerman - 'Moordkunst'.
Het is december en dus tijd voor de lijstjes. Sommige media vroegen hun thrillerrecensenten hun favoriete spannende boeken te benoemen.
Robert Gooijer (NRC Handelsblad) koos voor:
Aifric Campbell - 'De logica van het moorden'. Gooijer: ,,Boordevol ideeën, aardedonker en hoogst psychiatrisch. De intelligentste thriller van het jaar.
Thomas Pynchon - 'Inherent Vice'. ,,Als thriller vermomd hilarisch portret van het faillissement van de jaren zestig en zeventig in Pynchons onnavolgbare taal.''
Denis Johnson - 'Sta stil'. ,,Onbeschaamde pulp fiction over domme misdadigers, een grijnzend gebrachte ode aan alle genre-clichés.''
Gert Jan de Vries (NRC Handelsblad):
Dan Brown - 'Het Verloren Symbool'. ,,De beste ideeënroman in jaren over een fenomenaal ideaal.''
Carolina Trujillo - 'De terugkeer van Lupe García'. ,,Zo’n boeiend vertelde geschiedenis van internationale allure kan nauwelijks uit een Nederlandse pen vloeien. Leve onze literaire allochtonen!''
Willem Asman - 'Wondermans eindspel'. ,,Beste vaderlandse thriller van 2009 bleef onbekroond. Wie na lezing volhoudt dat alle thrillers escapistisch of plat zijn, moet zijn exemplaar blootsvoets naar Afrika brengen.''
Hans Knegtmans (Het Parool):
Jesse Kellerman - 'Moordkunst'. ,,Galeriehouder Ethan Muller krijgt een stapel genummerde tekeningen in handen die tezamen twee voetbalvelden zouden vullen. Niemand twijfelt aan de genialiteit van de onbekende kunstenaar. Alleen is het zorgwekkend dat sommige figuurtjes sprekend lijken op belegen politiefoto's van vermoorde jongetjes. Muller ontpopt zich als privédetective tegen wil en dank en zijn speurwerk verschaft hem een ontluisterend inkijkje in zijn eigen familieverleden. Jesse Kellerman is de zoon van Jonathan Kellerman en 'Moordkunst' bewijst dat hij ten minste evenveel schrijverspotentieel heeft als zijn beroemde vader.''
Denise Mina - 'In de stille nacht'. ,,Het leven van rechercheur Alex Morrow is een chaos. Buitenspel gezet door haar chef, die een minder competente collega belast met de leiding over een onbegrijpelijke ontvoeringszaak. Een voordeurdeler die zij letterlijk niets meer te zeggen heeft. En een halfbroer die tot de topcriminelen van Glasgow behoort. Plottechnisch gaat auteur Denise Mina geen zee te hoog. Des te knapper is dat 'In de stille nacht' geen moment onder de ingewikkelde intrige dreigt te bezwijken. Mina schrijft met empathie over personages van vlees en bloed.''
Michael Koryta - 'Erfenis'. ,,De vierde roman van Michael Koryta, maar de (toen) 26-jarige schrijft met de flair van een routinier. Frank Temple onderdrukt al jaren zijn wraakgevoelens jegens de schurkachtige Devin Matteson, die hij verantwoordelijk houdt voor de zelfmoord van zijn vader. Wanneer Matteson echter koers zet naar Franks vroegere vakantiehuisje in Wisconsin, is de maat vol. De lezer vermoedt terecht dat hij een filmische shoot-out tegemoet kan zien. Een fantastische plot, een held die recht door zee is zonder een watje te worden, en een volstrekt natuurlijke stijl. Zo schrijf je een misdaadroman.''
De toptien van Ineke van den Bergen (de Volkskrant):
1. R.J. Ellory - 'Een stil geloof in engelen'
2. Roslund & Hellström - 'Het meisje onder de straat'
3. Aifric Campbell - 'De logica van het moorden'
4. Jens Lapidus - 'Snel geld'
5. Michael Koryta - 'Erfenis'
6. Jeff Abbott - 'Woede'
7. Inger Ash Wolfe - 'De roeping'
8. Bavo Dhooge - 'Stiletto libretto'
9. Willem Asman - 'Wondermans eindspel'
10. Marion Pauw - 'Daglicht' (NB: in 2008 verschenen)
Over Jens Lapidus schrijft Van den Bergen: ,,Lapidus bekent wél, met zijn recht uit de Stockholmse onderwereld opgestegen eerste deel van een trilogie schatplichtig te zijn aan briljante auteurs als James Ellroy en Dennis Lehane.'' En R.J. Ellory kiest voor een hoofdpersoon, wie, ,,na een leven van onpeilbare dieptes, waanzin, wreedheid, en soms liefde, alles is afgenomen, behalve zijn talent om te schrijven.'' 'Een stil geloof in engelen' is volgens Van den Bergen 'een indrukwekkend boek'. 'De logica van het moorden' van Aifric Campbell typeert de recensente als 'mooi, hard, helder, spannend met woorden verwondend'.
Fred Braeckman (Knack):
Bavo Dhooge - 'Stiletto libretto'. ,,Briljante, compleet atypisch Vlaamse plot met het beste van Tarantino en Elmore Leonard. Of wat dacht je van een huurmoordenaar die zijn pink kwijtraakt en in de plaats een stiletto laat inplanten? Hilarisch en brutaal.''
Ludo Schildermans - 'Het pigment'. ,,Een succesrijk schilder verdwijnt net op het moment dat in Antwerpen een overzichtstentoonstelling opent. Mooi en gevoelig debuut (met beginnersfoutjes) over de eeuwigheid van kunst en de kunstenaar.''
Jens Lapidus - 'Snel geld'. ,,Zweedse roman noir over de onderwereld van Stockholm. Een student economie wil snel steenrijk worden en kruist het pad van een kleine dealer en een psychopathische huurmoordenaar. Nerveus geschreven, stilistisch een hoogstandje.''
Michael Koryta - 'Erfenis'. ,,Meesterlijke thriller over de liefde van een zoon wiens vader een sympathieke huurmoordenaar was die alleen echte gangsters om zeep hielp. Knoestharde plot, gesmeerde dialogen. Koryta? Onthoud de naam.
Lukas De Vos (Knack):
Roger Schoemans - 'Hengst'. ,,De nieuwe heimatliteratuur uit Haspengouw, met finesse opgebouwd vanuit de streekjournalistiek, ranzig, ongegeneerd, niet wars van clichés, maar altijd met een brutale muil.''
Bavo Dhooge - 'Stiletto libretto'. ,,Eindelijk een volwassen boek in de soms pedante massaproductie van Dhooge. Voor het eerst getrimd, niet over de top, en meteen een raak, zelfbedwelmend en tongue-in-cheeck underdogdrama dat ook het schrijven zelf niet spaart.''
Jens Lapidus - 'Snel geld'. ,,Nerveus geschreven, krakend harde doorlichting van de verrotte onderkant die de Zweedse verzorgingsstaat moet schragen; doordacht samenspel van nood, vereenzaming, afpersing, brutaliteit en omkoperij. De nieuwe Sjöwall & Wahlöö.''
Denis Johnson - 'Sta stil'. ,,Debuutthriller van onvoorstelbare rijpheid en zelfironie. Houdt het midden tussen Velvet Underground, Mickey Spillane en de hartsrubriek van Goedele ('Sta stil' verscheen als mengelwerk in Playboy): een gevoelloze, fantastische mix.''
Marcella van der Weg (HP/De Tijd) koos voor een Top 25:
1. Kate Summerscale - 'De vermoedens van Mr. Whicher'. ,,Spannend landhuis-moordmysterie dat op weergaloze manier met sociale geschiedenis, het ontstaan van de misdaadroman en de essentie van het recherchewerk wordt verbonden.''
2. John Hart - 'Onschuld'. ,,Aangrijpende thriller over de complexiteit van menselijke gevoelens en van beslissingen die ingrijpende gevolgen kunnen hebben.''
3. Sarah Waters - 'De kleine vreemdeling'. ,,Huiveringwekkend, maatschappijkritisch 'spookverhaal' met schitterend getekende karakters.''
4. Johan Theorin - 'Nachtstorm'. ,,Met fijne pen voert Theorin zijn lezers langs ontroerende scènes (...) naar een zinderende apotheose en een volkomen onverwachte ontknoping.''
5. Jens Lapidus - 'Snel geld'. ,,(...) Leest als een stomp in je maag en laat je naar adem snakkend achter.''
6. R.J. Ellory - 'Een stil geloof in engelen'. ,,Schitterend verhaal, opgetekend in bitterzoet proza.''
7. Aifric Campbell - 'De logica van het moorden'. ,,Geen boek voor op het nachtkastje, want deze vlijmscherpe psychologische onttakeling verdient een wakkere blik.''
8. Neil Cross - 'Verzwegen'.
9. Robert Harris - 'Lustrum'.
10. William Lashner - 'Gezworen vijanden'.
11. Willem Asman - 'Wondermans eindspel'.
12. Lieneke Dijkzeul - 'De geur van regen'.
13. Mark Mills - 'Verloren eiland'.
14. Andrea Maria Schenkel - 'Bunker'
15. Michael Connelly - 'Ongrijpbaar'.
16. Karin Slaughter - 'Genesis'.
17. Caro Ramsay - 'Zingen voor de doden'.
18. Francis Fyfield - 'De mond gesnoerd'.
19. Anne Holt - 'Hoogtelijn'.
20. Elizabeth Corley - 'Schuldeloos bloed'.
21. Inger Ash Wolfe - 'De roeping'.
22. Tom Rob Smith - 'Kolyma'.
23. Jim Kelly - 'De dood ging in wit gekleed'.
24. Harlan Coben - 'Verloren'.
25. Jesse Kellerman - 'Moordkunst'.
Wordt verwacht 157 (nieuws, 2009)
GELUK IS NIET VANZELFSPREKEND
Het wordt dringen op de markt van vrouwenthrillers. We hadden al de Grote Drie: Saskia Noort, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt. Daar sloten zich al rap - om maar een paar namen te noemen - Loes den Hollander, Elisabeth Mollema, Marion Pauw, Annet de Jong, Suzanne Vermeer, Martine Kamphuis en Judith Visser bij aan. En dit jaar kwamen Anita Terpstra, Carla de Jong en Ellen den Hollander erbij.
De vijver met Noort-wannabes is nog lang niet leeggevist, getuige de aankondiging van uitgeverij Archipel die in april 2010 met het thrillerdebuut 'Game, set & match' van Elma Noë op de proppen komt. ,,Voor de lezers van Saskia Noort en Simone van der Vlugt'' en ,,Even smeuïg als Gooische Vrouwen maar vernijniger'', luiden de aanbevelingen in de prospectus van de uitgeverij.
Het draait allemaal om verleiding, manipulatie en moord in deze als 'literair' bestempelde thriller. Laura en Thomas Berendsen zijn al jaren gelukkig getrouwd en wonen met hun dochter en hond Lobbes in een mooi huis in een villadorp in het Gooi. Ze hebben beiden een succesvolle loopbaan en hun actieve sociaal leven speelt zich af rond de tennisclub, waarvan ook de meeste van hun vrienden lid zijn.
De vanzelfsprekendheid van hun geluk komt onder grote druk te staan als de onbeschaamde, intelligente en o zo sensuele Dorinde ook lid wordt van de club en daarmee hun leven binnenstapt. Met een grenzeloze brutaliteit palmt ze zowel Laura als Thomas in. Wat begint als een niets-aan-de-hand-flirt ontpopt zich tot een nachtmerrie.
Elma (Schulte-)Noë (Eindhoven, 1958) studeerde Arbeidsmarkt Politiek en Personeelsbeleid en is momenteel als accountmanager werkzaam bij het AD Nieuwsmedia. Ze woont met haar man in het villadorp Bosch en Duin. Op haar Linkedin-pagina vermeldt ze onverbloemd als interesses: Schilderen met acryl (liefst naakt), het schrijven van een roman met als titel 'Waarom zijn getrouwde mannen geiler', fotograferen van mensen en huizen. ,,Mijn volgende project gaat heten: 'Gluren bij de buren'.''
Andere nieuwe titels:
Dick & Felix Francis - 'Afrekening op Ascot' (april 2010). Nieuwe paardenthriller van vader en zoon Francis. Bookmaker Ned Talbot heeft zijn dag niet. Hij moet kapitalen uitbetalen bij de paardenrennen en een aantal goksyndicaten heeft het op zijn zaak voorzien. Dan spreekt een man hem aan en zegt dat hij zijn vader is. Nog geen uur later wordt 'vader' op de parkeerplaats van Ascot neergestoken.
Sara Paretsky - 'Hard spel' (mei 2010). Tijdens een speurtocht naar een zwarte man die al veertig jaar vermist is, stuit V.I. Warshawski op een verband met een vredesmars die Martin Luther King in 1966 in Chicago organiseerde. De lokale politiek is ook in 2008 niet gecharmeerd van haar onderzoek.
Het wordt dringen op de markt van vrouwenthrillers. We hadden al de Grote Drie: Saskia Noort, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt. Daar sloten zich al rap - om maar een paar namen te noemen - Loes den Hollander, Elisabeth Mollema, Marion Pauw, Annet de Jong, Suzanne Vermeer, Martine Kamphuis en Judith Visser bij aan. En dit jaar kwamen Anita Terpstra, Carla de Jong en Ellen den Hollander erbij.
De vijver met Noort-wannabes is nog lang niet leeggevist, getuige de aankondiging van uitgeverij Archipel die in april 2010 met het thrillerdebuut 'Game, set & match' van Elma Noë op de proppen komt. ,,Voor de lezers van Saskia Noort en Simone van der Vlugt'' en ,,Even smeuïg als Gooische Vrouwen maar vernijniger'', luiden de aanbevelingen in de prospectus van de uitgeverij.
Het draait allemaal om verleiding, manipulatie en moord in deze als 'literair' bestempelde thriller. Laura en Thomas Berendsen zijn al jaren gelukkig getrouwd en wonen met hun dochter en hond Lobbes in een mooi huis in een villadorp in het Gooi. Ze hebben beiden een succesvolle loopbaan en hun actieve sociaal leven speelt zich af rond de tennisclub, waarvan ook de meeste van hun vrienden lid zijn.
De vanzelfsprekendheid van hun geluk komt onder grote druk te staan als de onbeschaamde, intelligente en o zo sensuele Dorinde ook lid wordt van de club en daarmee hun leven binnenstapt. Met een grenzeloze brutaliteit palmt ze zowel Laura als Thomas in. Wat begint als een niets-aan-de-hand-flirt ontpopt zich tot een nachtmerrie.
Elma (Schulte-)Noë (Eindhoven, 1958) studeerde Arbeidsmarkt Politiek en Personeelsbeleid en is momenteel als accountmanager werkzaam bij het AD Nieuwsmedia. Ze woont met haar man in het villadorp Bosch en Duin. Op haar Linkedin-pagina vermeldt ze onverbloemd als interesses: Schilderen met acryl (liefst naakt), het schrijven van een roman met als titel 'Waarom zijn getrouwde mannen geiler', fotograferen van mensen en huizen. ,,Mijn volgende project gaat heten: 'Gluren bij de buren'.''
Andere nieuwe titels:
Dick & Felix Francis - 'Afrekening op Ascot' (april 2010). Nieuwe paardenthriller van vader en zoon Francis. Bookmaker Ned Talbot heeft zijn dag niet. Hij moet kapitalen uitbetalen bij de paardenrennen en een aantal goksyndicaten heeft het op zijn zaak voorzien. Dan spreekt een man hem aan en zegt dat hij zijn vader is. Nog geen uur later wordt 'vader' op de parkeerplaats van Ascot neergestoken.
Sara Paretsky - 'Hard spel' (mei 2010). Tijdens een speurtocht naar een zwarte man die al veertig jaar vermist is, stuit V.I. Warshawski op een verband met een vredesmars die Martin Luther King in 1966 in Chicago organiseerde. De lokale politiek is ook in 2008 niet gecharmeerd van haar onderzoek.
19 december 2009
Dali, Eichmann en slangenleer (nieuws, 2009)
DRIELING VOOR STAN LAURYSSENS
Komend voorjaar verschijnen drie boeken van de hand van de Antwerpse misdaadauteur Stan Lauryssens (1946). Eerste van drie is de Franse vertaling van zijn Dali-boek met een nieuwe titel speciaal voor de Franse boekenmarkt: 'Ma vie criminelle avec Salvador Dali'. Het boek ligt in februari 2010 in de winkel.
,,Marchand d'art improvisé, le voici Stan Lauryssens recherché par Interpol dans les palaces de New York et Paris. Car les toiles qu'il vend sont fausses...'', schrijft de uitgever in de aanbiedingsfolder. Vrij vertaald: ,,Kunsthandelaar Stan Lauryssens wordt achternagezeten door Interpol in hotelpaleizen in New York en Parijs. Want de schilderijen die hij verkoopt zijn vals...''
Ook in februari verschijnt bij Van Halewyck 'Adolf Eichmann: Boekhouder van de dood', een soort biografie - 'met haken en ogen naar Vlaanderen en Nederland' - over de SS'er die 6 miljoen Joden transporteerde naar de vernietigingskampen. Op 11 mei 2010 zal het vijftig jaar geleden zijn dat Eichmann werd gekidnapt in Argentinië en overgebracht naar Israël, waar hij na 'het proces van de eeuw' werd opgeknoopt.
In maart verschijnt bij Manteau/Standaard Uitgeverij zijn thriller 'Rijker dan rijk', het vervolg op 'Doder dan dood' en 'Bloter dan bloot'. Het boek gaat over een spectaculaire overval op de Nationale Bank. En er staat een nieuwe commissaris aan het hoofd van de moordbrigade. Volgens Lauryssens draagt zij cowboylaarsjes van slangenleer.
(Bron: Misdaadauteurs.be)
Komend voorjaar verschijnen drie boeken van de hand van de Antwerpse misdaadauteur Stan Lauryssens (1946). Eerste van drie is de Franse vertaling van zijn Dali-boek met een nieuwe titel speciaal voor de Franse boekenmarkt: 'Ma vie criminelle avec Salvador Dali'. Het boek ligt in februari 2010 in de winkel.
,,Marchand d'art improvisé, le voici Stan Lauryssens recherché par Interpol dans les palaces de New York et Paris. Car les toiles qu'il vend sont fausses...'', schrijft de uitgever in de aanbiedingsfolder. Vrij vertaald: ,,Kunsthandelaar Stan Lauryssens wordt achternagezeten door Interpol in hotelpaleizen in New York en Parijs. Want de schilderijen die hij verkoopt zijn vals...''
Ook in februari verschijnt bij Van Halewyck 'Adolf Eichmann: Boekhouder van de dood', een soort biografie - 'met haken en ogen naar Vlaanderen en Nederland' - over de SS'er die 6 miljoen Joden transporteerde naar de vernietigingskampen. Op 11 mei 2010 zal het vijftig jaar geleden zijn dat Eichmann werd gekidnapt in Argentinië en overgebracht naar Israël, waar hij na 'het proces van de eeuw' werd opgeknoopt.
In maart verschijnt bij Manteau/Standaard Uitgeverij zijn thriller 'Rijker dan rijk', het vervolg op 'Doder dan dood' en 'Bloter dan bloot'. Het boek gaat over een spectaculaire overval op de Nationale Bank. En er staat een nieuwe commissaris aan het hoofd van de moordbrigade. Volgens Lauryssens draagt zij cowboylaarsjes van slangenleer.
(Bron: Misdaadauteurs.be)
Voordat de kogels komen (nieuws, 2009)
MAFFIASCHRIJVER: BOEK HEEFT MIJN LEVEN VERWOEST
De Italiaanse schrijver Roberto Saviano werd er beroemd mee, met zijn boek 'Gomorra' en de verfilming ervan. Het laat van binnenuit de keiharde cultuur zien van de Napolitaanse maffia. Maar de prijs voor het succes is hoog. ,,Gomorra heeft mijn leven verwoest'', zegt Saviano in een gesprek met het NOS Journaal. De auteur leeft al drie jaar onder permanente politiebewaking.
Saviano, die in 1979 in Napels werd geboren, infiltreerde in de maffia om zijn boek te kunnen schrijven. Het geeft een indringend beeld van de macht van de Camorra, binnen en buiten Italië. ,,De Camorra vergeet nooit'', zegt correspondente Andrea Vreede tegen Saviano. ,,Dat weet ik heel goed'', reageert de schrijver. ,,Ze komen als de schijnwerpers zijn gedoofd. Dat hebben ze altijd gedaan.''
,,Voordat de kogels komen, word je altijd eerst belasterd'', zegt Saviano. ,,In dit land kun je nooit ongestraft de waarheid vertellen. Dat is ondenkbaar.'' Hij rekent er dan ook op dat er pogingen zullen worden ondernomen hem zwart te maken. ,,De maffia in Italië is net zo machtig als multinationals, zoals General Motors, BMW, Mercedes of Nike.'' Volgens hem kan de politiek niet zonder het misdaadkartel.
Saviano is niet onder de indruk van de recente arrestatiegolf in Italië. ,,Het is een naïeve gedachte dat de staat met arrestaties de maffia kan verslaan.''
(Bron: Nos.nl)
De Italiaanse schrijver Roberto Saviano werd er beroemd mee, met zijn boek 'Gomorra' en de verfilming ervan. Het laat van binnenuit de keiharde cultuur zien van de Napolitaanse maffia. Maar de prijs voor het succes is hoog. ,,Gomorra heeft mijn leven verwoest'', zegt Saviano in een gesprek met het NOS Journaal. De auteur leeft al drie jaar onder permanente politiebewaking.
Saviano, die in 1979 in Napels werd geboren, infiltreerde in de maffia om zijn boek te kunnen schrijven. Het geeft een indringend beeld van de macht van de Camorra, binnen en buiten Italië. ,,De Camorra vergeet nooit'', zegt correspondente Andrea Vreede tegen Saviano. ,,Dat weet ik heel goed'', reageert de schrijver. ,,Ze komen als de schijnwerpers zijn gedoofd. Dat hebben ze altijd gedaan.''
,,Voordat de kogels komen, word je altijd eerst belasterd'', zegt Saviano. ,,In dit land kun je nooit ongestraft de waarheid vertellen. Dat is ondenkbaar.'' Hij rekent er dan ook op dat er pogingen zullen worden ondernomen hem zwart te maken. ,,De maffia in Italië is net zo machtig als multinationals, zoals General Motors, BMW, Mercedes of Nike.'' Volgens hem kan de politiek niet zonder het misdaadkartel.
Saviano is niet onder de indruk van de recente arrestatiegolf in Italië. ,,Het is een naïeve gedachte dat de staat met arrestaties de maffia kan verslaan.''
(Bron: Nos.nl)
18 december 2009
Wordt verwacht 156 (nieuws, 2009)
GEVAARLIJKE STRAPATSEN VAN SORRYZEGGERS
Het lijkt wel een trend: jeugdboekenauteurs die zich ook bezondigen aan thrillers voor volwassenen. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Joost Heyink, Lieneke Dijkzeul, Elisabeth Mollema en Simone van der Vlugt die dat doen. Duitsland kent Zoran Drvenkar, gevierd en gelauwerd schrijver van jeugdromans, maar ook auteur van thrillers. Bij uitgeverij De Arbeiderspers komt in april 2010 zijn thriller 'Sorry' uit.
Iedereen kent nog wel het bosjebloemenprogramma 'Het spijt me' van Carolien Tensen en de EO-variant 'Het Familiediner', waarin de altijd opgeruimde Bert van Leeuwen gebrouilleerde verwanten weer nader tot elkander probeert te brengen. Soms slagen de sorrymissies, soms mislukken ze, maar nooit vallen er eens klappen.
Het lijkt wel een trend: jeugdboekenauteurs die zich ook bezondigen aan thrillers voor volwassenen. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Joost Heyink, Lieneke Dijkzeul, Elisabeth Mollema en Simone van der Vlugt die dat doen. Duitsland kent Zoran Drvenkar, gevierd en gelauwerd schrijver van jeugdromans, maar ook auteur van thrillers. Bij uitgeverij De Arbeiderspers komt in april 2010 zijn thriller 'Sorry' uit.
Iedereen kent nog wel het bosjebloemenprogramma 'Het spijt me' van Carolien Tensen en de EO-variant 'Het Familiediner', waarin de altijd opgeruimde Bert van Leeuwen gebrouilleerde verwanten weer nader tot elkander probeert te brengen. Soms slagen de sorrymissies, soms mislukken ze, maar nooit vallen er eens klappen.
17 december 2009
Wakker schudden (nieuws, 2009)
BEZIGE BIJ SCOORT MET ITALIAANSE 'IMPRIMATUR'
Drie jaar geleden bracht uitgeverij De Bezige Bij de Italiaanse editie uit van de wereldwijde bestseller 'Imprimatur' van het schrijversduo Monaldi & Sorti. Nu trekken de verkopen aan.
Begin 2002 was 'Imprimatur' van Rita Monaldi en Francesco Sorti korte tijd een bestseller in eigen land. De Italiaanse uitgeverij Mondadori kon de thriller over een moord in het zeventiende-eeuwse Europa twee keer herdrukken. Tot het Vaticaan er een stokje voor stak. De auteurs onthulden in het boek dat paus Innocentius XI de protestantse, Nederlandse koning Willem III financierde en dat was tegen het zere been van het Vaticaan. Dat zette de uitgeverij, eigendom van Silvio Berlusconi, onder druk de verkoop te staken. Ook andere uitgevers durfden zich daarna niet meer aan het boek te wagen.
'Imprimatur' werd ondertussen een wereldwijde hit. Vertaald in twintig talen, verschenen in 45 landen, werden meer dan 250.000 exemplaren van het vuistdikke boek verkocht.
Als geste aan de auteurs en op vraag van Italiaanse lezers besloot De Bezige Bij drie jaar geleden de oorspronkelijke Italiaanse uitgave weer op de markt te brengen, vertelt Pieter Swinkels van de uitgeverij aan Knack.be. De Bezige Bij wilde daarmee Italiaanse uitgevers 'wakker schudden'.
Veel moeite om het boek in Italië onder de aandacht te brengen getroostte De Bezige Bij zich echter niet. Het lag daar ook niet in de winkel. Monaldi & Sorti plaatste op hun website zelf een link naar de webwinkel Proxis.be. Een paar maanden na verschijning konden Italianen de uitgave van De Bezige Bij ook krijgen via de Duitse importeur Libri toen die alle titels van het Centraal Boekhuis internationaal ging aanbieden.
Via deze omweg is het boek opnieuw een bestseller geworden bij de Italiaanse webwinkel Hoepli.it. Deze maand staat het op 4 in de Hoepli-toptien. Aanleiding voor de groeiende belangstelling is een nieuw boek over de Imprimatur-zaak in Italië. Afgelopen zomer heeft De Bezige Bij de Italiaanse uitgave herdrukt. Inmiddels zijn er 2100 exemplaren van verkocht.
(Bron: Knack.be; zie ook bericht 'Filmrechten 'Imprimatur' in Nederlandse handen')
Drie jaar geleden bracht uitgeverij De Bezige Bij de Italiaanse editie uit van de wereldwijde bestseller 'Imprimatur' van het schrijversduo Monaldi & Sorti. Nu trekken de verkopen aan.
Begin 2002 was 'Imprimatur' van Rita Monaldi en Francesco Sorti korte tijd een bestseller in eigen land. De Italiaanse uitgeverij Mondadori kon de thriller over een moord in het zeventiende-eeuwse Europa twee keer herdrukken. Tot het Vaticaan er een stokje voor stak. De auteurs onthulden in het boek dat paus Innocentius XI de protestantse, Nederlandse koning Willem III financierde en dat was tegen het zere been van het Vaticaan. Dat zette de uitgeverij, eigendom van Silvio Berlusconi, onder druk de verkoop te staken. Ook andere uitgevers durfden zich daarna niet meer aan het boek te wagen.
'Imprimatur' werd ondertussen een wereldwijde hit. Vertaald in twintig talen, verschenen in 45 landen, werden meer dan 250.000 exemplaren van het vuistdikke boek verkocht.
Als geste aan de auteurs en op vraag van Italiaanse lezers besloot De Bezige Bij drie jaar geleden de oorspronkelijke Italiaanse uitgave weer op de markt te brengen, vertelt Pieter Swinkels van de uitgeverij aan Knack.be. De Bezige Bij wilde daarmee Italiaanse uitgevers 'wakker schudden'.
Veel moeite om het boek in Italië onder de aandacht te brengen getroostte De Bezige Bij zich echter niet. Het lag daar ook niet in de winkel. Monaldi & Sorti plaatste op hun website zelf een link naar de webwinkel Proxis.be. Een paar maanden na verschijning konden Italianen de uitgave van De Bezige Bij ook krijgen via de Duitse importeur Libri toen die alle titels van het Centraal Boekhuis internationaal ging aanbieden.
Via deze omweg is het boek opnieuw een bestseller geworden bij de Italiaanse webwinkel Hoepli.it. Deze maand staat het op 4 in de Hoepli-toptien. Aanleiding voor de groeiende belangstelling is een nieuw boek over de Imprimatur-zaak in Italië. Afgelopen zomer heeft De Bezige Bij de Italiaanse uitgave herdrukt. Inmiddels zijn er 2100 exemplaren van verkocht.
(Bron: Knack.be; zie ook bericht 'Filmrechten 'Imprimatur' in Nederlandse handen')
Topjaar (nieuws, 2009)
CRISIS GAAT AAN A.W. BRUNA VOORBIJ
'Crisis? What crisis?' Deze gevleugelde uitdrukking schijnt dezer dagen regelmatig door het kantoor van A.W. Bruna Uitgevers te galmen. De uitgever beweert geen last van de recessie te hebben en claimt het beste boekenjaar ooit te beleven. En dat dankzij bestsellers van onder anderen Stieg Larsson en David Baldacci.
De uitgeverij telde dit jaar 370 noteringen verdeeld over 26 A.W. Bruna-titels in de Bestseller 60. Daaronder bevond zich uiteraard de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson. ,,Natuurlijk was 2009 een topjaar door het enorme succes van Stieg Larsson. We verkochten meer dan een miljoen exemplaren en de drie titels domineren sinds de zomer de Bestseller 60'', laat Joop Boezeman, directeur van A.W. Bruna Uitgevers, weten.
Volgens Boezeman zit het succes echter 'breder'. Carlos Ruiz Zafón, John Grisham, David Baldacci, Suzanne Vermeer, Berthold Gunster en Charles Lewinsky zijn de auteurs die voor hoge verkoopcijfers hebben gezorgd in 2009. Boezeman: ,,We verkochten in 2009 1 miljoen meer boeken dan in 2008. In totaal behaalden 44 titels een verkochte oplage van meer dan 10.000 exemplaren.''
A.W. Bruna stelt hoge verwachtingen van 2010 te hebben. ,,De Larsson-epidemie is nog lang niet voorbij, er verschijnen bovendien nog twee boekverfilmingen van Stieg Larsson.'' John Grisham komt in 2010 met twee nieuwe boeken, evenals David Baldacci en Suzanne Vermeer. Auteurs die eerder een overstap maakten naar A.W. Bruna komen in 2010 met hun nieuwe boek: Alex van Galen en Andy McNab. In de zomer van 2010 verschijnt een nieuwe thriller van Frank Schätzing. De Zweedse thrillerauteur Jens Lapidus komt met een tweede deel in de Stockholm-trilogie, vlak voor de Maand van het Spannende Boek.
'Crisis? What crisis?' Deze gevleugelde uitdrukking schijnt dezer dagen regelmatig door het kantoor van A.W. Bruna Uitgevers te galmen. De uitgever beweert geen last van de recessie te hebben en claimt het beste boekenjaar ooit te beleven. En dat dankzij bestsellers van onder anderen Stieg Larsson en David Baldacci.
De uitgeverij telde dit jaar 370 noteringen verdeeld over 26 A.W. Bruna-titels in de Bestseller 60. Daaronder bevond zich uiteraard de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson. ,,Natuurlijk was 2009 een topjaar door het enorme succes van Stieg Larsson. We verkochten meer dan een miljoen exemplaren en de drie titels domineren sinds de zomer de Bestseller 60'', laat Joop Boezeman, directeur van A.W. Bruna Uitgevers, weten.
Volgens Boezeman zit het succes echter 'breder'. Carlos Ruiz Zafón, John Grisham, David Baldacci, Suzanne Vermeer, Berthold Gunster en Charles Lewinsky zijn de auteurs die voor hoge verkoopcijfers hebben gezorgd in 2009. Boezeman: ,,We verkochten in 2009 1 miljoen meer boeken dan in 2008. In totaal behaalden 44 titels een verkochte oplage van meer dan 10.000 exemplaren.''
A.W. Bruna stelt hoge verwachtingen van 2010 te hebben. ,,De Larsson-epidemie is nog lang niet voorbij, er verschijnen bovendien nog twee boekverfilmingen van Stieg Larsson.'' John Grisham komt in 2010 met twee nieuwe boeken, evenals David Baldacci en Suzanne Vermeer. Auteurs die eerder een overstap maakten naar A.W. Bruna komen in 2010 met hun nieuwe boek: Alex van Galen en Andy McNab. In de zomer van 2010 verschijnt een nieuwe thriller van Frank Schätzing. De Zweedse thrillerauteur Jens Lapidus komt met een tweede deel in de Stockholm-trilogie, vlak voor de Maand van het Spannende Boek.
Boekenbons (nieuws, 2009)
EPPO VAN NISPEN NIEUWE CPNB-DIRECTEUR
Het bestuur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek heeft Eppo van Nispen tot Sevenaer per 1 juni 2010 benoemd tot directeur van de CPNB. Van Nispen wordt de opvolger van Henk Kraima, die de CPNB wegens prepensionering gaat verlaten.
Van Nispen (1964) was ruim tien jaar lang werkzaam bij de TROS, laatstelijk als manager fictie en non-fictie. Daarna was hij hoofdredacteur van SBS. Sinds 2005 is hij bestuurder/directeur van de Stichting DOK in Delft, een stichting die zich bezig houdt met het uitlenen van kunst, boeken en andere media.
Henk Kraima liet vandaag precies een jaar geleden weten dat hij komende zomer terugtreedt. Kraima (1950) begon in 1986 bij de CPNB. Hij werkte daarvoor in de reclame-, marketing- en uitgeverijwereld. In 2000 werd de door uitgevers en boekverkopers opgerichte stichting op zijn initiatief drastisch hervormd. Door structurele samenwerkingen aan te gaan met o.a. de openbare bibliotheken en door het aantrekken van sponsors, kon de CPNB uitgroeien tot een toonaangevende organisatie waar cultuur en commercie elkaar krachtig versterken. De nieuwe structuur leidde tot een verdrievoudiging van het beschikbare budget, waardoor een groot aantal nieuwe initiatieven mogelijk werd, zoals Nederland Leest en Manuscripta.
De CPNB is ook al jaren de stuwende kracht achter de Maand van het Spannende Boek. Het bureau van de stichting is vooral het afgelopen decennium sterk gegroeid en telt inmiddels 26 medewerkers. Het bestuur van de CPNB en Kraima maakten indertijd de afspraak dat hij tot 2010 de hervormingen zou initiëren en vervolgens structureren.
Het bestuur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek heeft Eppo van Nispen tot Sevenaer per 1 juni 2010 benoemd tot directeur van de CPNB. Van Nispen wordt de opvolger van Henk Kraima, die de CPNB wegens prepensionering gaat verlaten.
Van Nispen (1964) was ruim tien jaar lang werkzaam bij de TROS, laatstelijk als manager fictie en non-fictie. Daarna was hij hoofdredacteur van SBS. Sinds 2005 is hij bestuurder/directeur van de Stichting DOK in Delft, een stichting die zich bezig houdt met het uitlenen van kunst, boeken en andere media.
Henk Kraima liet vandaag precies een jaar geleden weten dat hij komende zomer terugtreedt. Kraima (1950) begon in 1986 bij de CPNB. Hij werkte daarvoor in de reclame-, marketing- en uitgeverijwereld. In 2000 werd de door uitgevers en boekverkopers opgerichte stichting op zijn initiatief drastisch hervormd. Door structurele samenwerkingen aan te gaan met o.a. de openbare bibliotheken en door het aantrekken van sponsors, kon de CPNB uitgroeien tot een toonaangevende organisatie waar cultuur en commercie elkaar krachtig versterken. De nieuwe structuur leidde tot een verdrievoudiging van het beschikbare budget, waardoor een groot aantal nieuwe initiatieven mogelijk werd, zoals Nederland Leest en Manuscripta.
De CPNB is ook al jaren de stuwende kracht achter de Maand van het Spannende Boek. Het bureau van de stichting is vooral het afgelopen decennium sterk gegroeid en telt inmiddels 26 medewerkers. Het bestuur van de CPNB en Kraima maakten indertijd de afspraak dat hij tot 2010 de hervormingen zou initiëren en vervolgens structureren.
Nora Roberts - Vastberaden (2009)
(Door Arno Ruitenbeek)
Het glazuur springt van je tanden bij deze mierzoete roman van een van de meest gelezen auteurs ter wereld. De spanning is die van een gemoderniseerde versie van Fury of Rin Tin Tin.
Excuus, dat zegt mensen van de lcd- en iPod-generaties natuurlijke geen klap. Zwartwit-tv, series over respectievelijk een paard en een hond. Hollende knollen zijn in Vastberaden van Nora Roberts bij bosjes te vinden, de blaffers hebben plaatsgemaakt voor poema's, luipaarden en andere katachtigen.
Verantwoordelijke hoofdpersonen: Cooper Sullivan en Lil Chance, die beiden na avonturen in New York en de jungle terugkeren naar South Dakota waar ze een decennium terug geliefden waren. Lils hart is gebroken door Coops vertrek destijds en ondanks verwoede pogingen van hem om de relatie te herstellen houdt zij de boot af.
Een vermeende afstammeling van de Sioux-indianen die het heeft voorzien op Lil doet wat Coop niet voor elkaar krijgt. Een moord hier en daar, een inbraak voor de afwisseling en Roberts heeft weer een bestseller afgeleverd. Het is haar gegund, maar ik bedank voorlopig voor de eer om mijn gebit te redden.
Nora Roberts - Vastberaden. Vertaling: Iris Bol. Uitgeverij De Boekerij, 480 pag.