VERSLOFFEN OF UPDATEN, THAT'S THE QUESTION...
(Door Peter Kuijt)
Een beetje schrijver communiceert tegenwoordig niet alleen via zijn of haar boeken, maar gebruikt ook de laatste trends die internet biedt. Sommigen hyven en twitteren er op los en zijn buitengewoon actief op diverse fora. En dan is er natuurlijk des schrijvers website. Hoe staan de Nederlandse misdaadauteurs er voor als het op hun plek in cyberspace aankomt? Is hun website, die vaak door anderen wordt onderhouden, up-to-date? Is het laatste nieuws over hun werk daar te vinden? Bieden ze veel extra's? Of laten ze de boel versloffen? Een steekproef.
René Appel mag dan bijna de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, zijn website www.reneappel.nl oogt allesbehalve bejaard. Ruime aandacht voor de cv van de schrijver, links naar interviews waarin hij zijn doopceel nog verder laat lichten. Hij geeft antwoorden op veel gestelde vragen ('Waarom bent u thrillers gaan schrijven?') en biedt een fraai overzicht van zijn tot dusver verschenen boeken. Is de site bij de tijd? Mwah: de agenda met lezingen of signeersessies oogt maagdelijk leeg en onder het kopje actueel is de in juni verschenen verhalenbundel Summercrime, waaraan Appel een bijdrage leverde, het meest recente nieuws. Desondanks:
Wie naar de site van Tess Franke, de onder pseudoniem schrijvende juriste, surft, komt terecht op een door uitgeverij De Geus beheerde webstek. En dat is vreemd, want Franke is dit jaar overgestapt naar Anthos, waar haar derde thriller 'De bezieling' verscheen. Derhalve is de site allesbehalve actueel. Onder het kopje nieuws staat een interview dat collega-auteur Charles den Tex dat in april 2008 verscheen. Er wordt gemeld dat haar tweede thriller 'De beproeving' 1 februari 2008 verschijnt (en dus niet 'is verschenen). Wat onder het kopje 'weblog' stond is inmiddels verwijderd. De aan Franke toebedeelde ruimte op de site van Anthos biedt weinig meer: een korte cv, een beschrijving van haar laatste boek, persquotes en een internetinterview.
De homepage van de site van Corine Hartman staat vol met loftuitingen uit haar gastenboek en reacties op haar laatste boek. Het is niet direct in één oogopslag te zien dat we hier te maken hebben met een stukje cyberspace van een thrillerauteur. Daarvoor brengen muiskliks op diverse categorieën de lezer verder. Er is een korte biografie, haar boeken worden uitgelicht en er is informatie over haar uitgever. De site is behoorlijk actueel: de jongste recensies van haar laatste thriller 'In vreemde handen' staan erop. Fraai vormgegeven site.
Fraai is ook de website die voor schrijver Peter de Zwaan wordt onderhouden. Actueel bovendien: de laatste update is van nog geen week geleden, zo hoort het. De site verschaft een mooi overzicht van zijn verschenen boeken, de auteur antwoordt op 'frequently asked questions' (,,Hoe komt u aan de titels?'' Antwoord: ,,Door toeval, het buitengebeuren, de uitgever, geluk.''), er zijn verhalen te lezen en er is informatie te vinden over De Zwaans jeugdboeken en ander werk. Een schrijver kan zich geen mooiere webstek wensen.
De volle mep sterren verdient ook Roel Janssen, winnaar van de Gouden Strop 2007, met zijn strak in het pak zittende www. De financieel-economisch redacteur van NRC Handelsblad zorgt voor actualiteit op z'n site door met regelmaat columns te plaatsen (die overigens niet over thrillers gaan), te linken naar spannendeboekensites (ja, ook deze), maar ook naar radio- en tv-interviews die hij heeft gegeven over zijn meest recente thriller 'De Stem van het Volk'. Verder een keurig overzicht van zijn thrillers met quotes van wat recensenten ervan vonden.
De website van Simone van der Vlugt heeft een sectie in German en in English, alsmede de categorie 'jeugd'. Die laten we even links liggen. We klikken op 'volwassenen'. We lezen nieuws over haar historische roman 'Jacoba. Dochter van Holland'. Het laatste bericht over haar in mei 2010 te verschijnen nieuwe thriller 'Op klaarlichte dag' ontbreekt echter (nog). Verder veel informatie over haar verschenen boeken, een biootje en een levendige fotogalerij met onder andere impressies van het wordingsproces van haar thriller 'Herfstlied'. De agenda is actueel: zaterdag 31 oktober signeert ze in Alkmaar. Na 30 juni is er echter niets meer op haar weblog verschenen. Mmm.
De site die aan leven en werken van Tomas Ross is gewijd, mag wel wat geactualiseerd worden. In Ross' curriculum vitae ontbreekt namelijk de informatie dat hij voor uitgeverij Cargo ook nog de thrillers 'De tranen van Mata Hari', 'De marionet' en 'Het meisje uit Buenos Aires' heeft geschreven. Ross zou verder maandelijks voor het voetbaltijdschrift Johan schrijven, maar dat blad ging al in 2005 ter ziele. Ook de sectie 'nieuws' is verouderd (en dat voor een website van een oud-journalist): daar staat nog doodleuk dat Ross 20 september te gast is bij Kunststof TV ('Heeft u interesse de uitzending bij te wonen? Bel dan...') en dat hij op 17 september een lezing in Veenhuizen geeft. Foei.
De site geeft wel een opsomming van zijn verschenen werk, maar er valt niet te lezen wat bijvoorbeeld critici ervan vonden. En klikken we op de categorie Fragmenten, dan zien we een zwart gat. Dit kan beter.
Het is even schrikken als je het zwart-witte konterfeitsel van Simon de Waal op zijn website ziet oplichten, maar snel daarna denk je: mmm, dat ziet er gelikt uit. Totdat je de site een beetje gaat ontleden. De meest recente nieuwsberichten dateren van deze zomer met informatie over De Waals coproductie met Appie Baantjer, 'Een Rus in de Jordaan', de verhalenbundel 'Summercrime' en een midprice editie van zijn thrillers 'Cop vs Killer' en 'Pentito'. Is er echt niets nieuws te melden over een volgende thriller, bijvoorbeeld? Er is wel veel te vinden over het film- en tv-werk van de parttime rechercheur. Dat hij de Diamanten Kogel won voor 'Pentito' staat niet in zijn korte biografie, wel onder het kopje bibliografie. De schrijver heeft links geplaatst naar andere thrillersites. Wel even de agenda updaten, hoor. De signeersessies met Baantjer waren al weer vier maanden geleden.
Op de website van Loes den Hollander is een trailer te zien van haar thriller 'Vrijdag'. Fraai, maar misschien wat achterhaald. Het boek was immers haar debuut uit 2006 en inmiddels is de deeltijd ambtenaar van de burgerlijke stand in Alkmaar een vijftal thrillers en twee verhalenbundels verder. Wordt het misschien tijd voor een nieuwe trailer? Er staan ook columns op de site, de laatste verscheen op 27 december 2008. De agenda moet wat scherper worden bijgehouden. De modern vormgegeven site is wat aan de compacte kant: je bent met lezen er geen uren aan kwijt.
Wie meer te weten wil komen over drievoudig Gouden Stropwinnaar Charles den Tex, komt niet echt veel verder op zijn karig opgetuigde site. Veel informatie is verouderd of onvolledig. Er wordt niet gemeld met welke boeken Den Tex de belangrijkste Nederlandse thrillerprijs heeft gewonnen. Dat Schijn van kans werd genomineerd lezen we nog wel, maar niet dat die thriller ook werd bekroond. Den Tex' weblog (Bellilog) is in het Engels en sinds medio augustus niet bijgewerkt. De schrijver verwijst naar zijn uitgeverij De Geus, maar ook die site is verre van actueel. We kunnen volgens de uitgever nog stemmen op VN's thrillerfavoriet (die prijs werd op 2 juni al uitgereikt) en volgens De Geus zou Den Tex nog steeds kans maken op de Libris Literatuurprijs (die in mei van dit jaar werd toegekend).
De site van Willem Asman, auteur van de thrillers 'De Cassandra Paradox', 'Brittanica' en 'Wondermans eindspel', kunnen we op z'n minst intrigerend noemen. Strak van opzet, toeters noch bellen, less is kennelijk more. De voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), vertelt over zich zelf, presenteert zijn drie boeken, verhaalt over het ontstaan van elk werk, ontdekt dat in 2006 tienduizend mensen zijn debuut hebben gekocht en rekent uit dat dat driemaal een uitverkocht Excelsior-stadion betekent. Het onderdeel Asmania (ceci n'est pas une weblog) is Engelstalig. Daarin tekent Asman zijn persoonlijke ervaringen op. De laatste gaan over een bezoek aan Stonehenge. Dat deze mythische plek teniet wordt gedaan door bussen vol toeristen, denkt toerist Asman. En door de koeienvlaaien waar je in trapt als je de gigantische stenen nadert. Verder laat de schrijver zijn gedachten gaan over fenomeen wraak, het thema van de afgelopen Maand van het Spannende Boek. Mooie site.
Bestsellerauteur Saskia Noort heeft natuurlijk ook een website. Of de site actueel is? Ja en nee. Wie de tv-reportage van Ivo Niehe bij de schrijfster thuis in Bergen heeft gezien, moet concluderen dat het auteursportret op de homepage toch wel verouderd is. En ook de agenda moet worden opgeschoond: Lowlands, die Noort als spreekster had geboekt, is allang voorbij. Aan de andere kant veel aandacht voor de verfilming van haar debuutthriller 'Terug naar de kust', vanaf volgende week in de bioscoop. Verder links naar bevriende auteurs als Kluun en M.P.O. Books en naar haar vader, fotograaf Cees Noort. In haar gastenboek wordt bijna dagelijks wel iets geschreven. Toegegeven, het is maar een detail, maar bij het schrijven van 'Nieuwe buren' heeft ze zich laten inspireren door onder andere 'Banger hart' van Rob de Nijs.
Noorts sister in crime Esther Verhoef heeft maar liefst twee websites, die over Esther Verhoef als schrijfster en die over het schrijfduo Escober (Esther en Berry Verhoef). Qua inhoud lijken de sites wel heel erg op elkaar, maar dat mag de pret niet drukken. Veel kleuren, veel foto's, veel doorklikmogelijkheden. De site is echter niet meer zo bij de tijd: er wordt nog steeds opgeroepen om te gaan stemmen voor de reeds vergeven NS Publieksprijs, dat 'Close-up' als dwarsligger is te verkrijgen is ook niet zo nieuw meer en Verhoef heeft voor het laatst op 1 juli iets aan haar weblog toegevoegd. Min of meer bewust, stelt ze onderaan de frequently asked questions: ,,Vanaf juli (2009, red.) zal ik min of meer 'onderduiken' om mezelf de ruimte te geven nieuwe inspiratie op te doen en te schrijven aan wat er in me opkomt, en zich het dringendst aanmeldt.''
Ze is al aan de Hyves en sinds een kleine week twittert ze. Dan mag een eigen site natuurlijk niet ontbreken. En die heeft schrijfster Judith Visser dan ook. Humor: door op haar roodgestifte lippen te drukken, dring je haar site binnen. Alles is aanwezig: een biografie, ruime aandacht voor haar vier boeken (twee romans, twee thrillers), links (naar onder andere Adopteer een kip en de dierenambulance Rotterdam), columns (ai, de laatste dateert van maart 2008) en ook hier de frequently asked questions: ,,Ik vind je leuk, zou je een keer met me uit willen?'' Antwoord: ,,Nee.''. Leuke site.
Hmmm, leuk idee. En inmderdaad geef ik je wel gelijk, er zijn veel verslofde pagina's. Maar geen enkel is up to date...
BeantwoordenVerwijderenOp allemaal ontbreken hun korte verhalen. Verder moet je maar eens kijken bij de verschillende prijsvragen (sommige zijn al een jaar oud!)Maar ach. Genoeg info en altijd weer leuk om te neuzen.