04 augustus 2009

Wordt verwacht 123 (nieuws, 2009)

MISDAADROMAN VAN REISSCHRIJVER THEROUX

De Amerikaan Paul Theroux (1941) wordt ook wel het monument van de reisliteratuur genoemd. Zijn leven bestaat ook uit voornamelijk uit reizen en schrijven. Beroemd zijn z'n boeken als 'China per trein', 'De oude Patagonië-expres' en 'De grote spoorwegcarrousel'.

De reisschrijver, vader van de Britse documentairemaker Louis Theroux en die er prat op gaat dat hij de talen Italiaans, Spaans, Frans, Chinees, Swahili en Chichewa (een Bantoetaal) spreekt, probeert het eind dit jaar ook weer eens met een misdaadroman. In november 2009 verschijnt bij uitgeverij Atlas 'Een dode hand', over een moord in Calcutta. Volgens de uitgever 'een duister verhaal over noodzaak en obsessie'.

Jerry Delfont, een reisschrijver met een writer's block, ontvangt een brief van de Amerikaanse filantroop Mrs. Merril Unger. Daarin bericht ze over een schandaal waarin een Indiase vriend van haar zoon is verwikkeld. Delfont voelt plotseling de enorme behoefte deze zaak tot op de bodem uit te zoeken. Wie is de jongen die dood is gevonden op de vloer van een goedkope hotelkamer? Hoe, en vooral waarom, is hij doodgegaan? Zal Delfont, die bij Mrs. Unger hoog in het vaandel staat, erachter komen wat er gebeurd is?

Jerry is al snel geboeid door de mooie, mysterieuze Mrs. Unger. Haar tantrische massages doen van alles bij hem herleven. Maar de omstandigheden rond het overlijden van de jongen doen hem twijfelen over de precieze aard van haar liefdadigheid.

ONDER VERDENKING

,,Bij Christine Otten vergeet je al na tien bladzijden dat je een Nederlandse schrijfster aan het lezen bent.'' Citaat van beststellerauteur ('Het diner') en ex-Jiskefetter Herman Koch. Kochs uitspraak zegt iets over hoe hij in het algemeen over vrouwelijke auteurs uit Nederland denkt, maar ook over de kwaliteiten die hij Otten toedicht.

Christine Otten (1961) debuteerde in 1995 met de roman 'Blauw metaal'. Daarna verschenen 'Lente van glas', 'Engel en andere verhalen' en 'De laatste dichters'. Met deze roman uit 2004 werd ze genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Vorig jaar verscheen de roman 'Als Casablanca'.
In januari 2010 ligt haar nieuwste werk, 'In wonderland' in de winkels. Op haar eigen site wordt het boek aangekondigd als 'een wervelend en spannend verhaal over een echtpaar dat beschuldigd wordt van betrokkenheid bij terrorisme'.

,,U hoeft zich geen zorgen te maken, mevrouw. U wordt nergens van verdacht. Uw man ook niet. U hebt geen advocaat nodig. Maar in het belang van het onderzoek kunnen we niet zeggen, waarom we hier zijn, wat we zoeken.''
Met die woorden van rechter-commissaris Van Loohuizen vallen modejournaliste Caroline Dusart en haar man, de columnist Herman Catz, van het ene op het andere moment in een kafkaëske werkelijkheid. In alle vroegte doorzoekt een team van rechercheurs hun woning, zonder dat Caroline en Herman weten waarom. Pas na maanden volgt de officiële verdenking: ze zouden iets van doen hebben met terreuraanslagen.
Nu, veertien jaar later, wil regisseur David Klein een speelfilm maken over de geruchtmakende zaak die het leven van Dusart en Catz destijds compleet overhoop haalde. Opnieuw worden ze op de proef gesteld. Terwijl Herman in het verleden duikt, vergeet Caroline het liefst. Maar een onbestemd schuldgevoel achtervolgt haar en ze besluit rechter-commissaris Van Loohuizen, die de leiding had over het onderzoek, op te sporen. Dat is het begin van een zoektocht naar de waarheid en een kat-en-muisspel dat draait om schuld, wraak en vergeving.

'In wonderland' is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

1 opmerking:

  1. Paul Theroux is geen vreemde in het misdaadgenre. Zo zie ik in m'n boekenkast 'Chicaogo loop', 'Doctor Slaughter' en 'Dr. DeMarr' staan. Alle drie spannende romans, kan ik me herinneren.

    BeantwoordenVerwijderen