11 augustus 2009

Discriminatie? (nieuws, 2009)

MANUSCRIPTA ZONDER SPANNENDE MANNEN

Het nieuwe boekenseizoen wordt op zondag 6 en maandag 7 september geopend met het al bijna traditionele evenement Manuscripta. Verspreid over het gehele terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam presenteren ruim 100 uitgeverijen hun uitgeefplannen en vinden op 18 podia tientallen optredens plaats van auteurs. De zondag is bestemd voor het publiek, de maandag voor 'het vak'. Kaarten - er zijn vierduizend beschikbaar - zijn te koop via www.manuscripta.nl.

Naast erkende literaire grootheden is er ruim aandacht voor debutanten. Zo wordt onder meer de selexyz debuutprijs uitgereikt. Wie het programma 'scant' op onderdelen die met het thrillergenre hebben te maken, zal ontdekken dat er uitsluitend wordt 'uitgepakt' met vrouwelijke auteurs.
Zo komen vijf thrillerschrijfsters - Svea Ersson, Ellen den Hollander, Carla de Jong, Elisabeth Mollema en Judith Visser elkaar op het podium tegen. Ze praten over hun drijfveren. In hoeverre is hun werk 'echt van deze tijd'? Welke thrillers lezen ze zelf het liefst?

Aandacht is er ook voor schrijfster Wanda Bommer en haar boek 'Engel, naar het schijnt een spannende roman over muziek en over dromen en teleurstellingen. Bommer leest voor... mét muziek. Simone van der Vlugt komt vertellen over 'Dochter van Holland', haar op 23 oktober te verschijnen roman over Jacoba van Beieren.

Schrijfster Christine Otten wordt een half uur lang geïnterviewd over 'In wonderland'. Daarin neemt het leven van twee geliefden een schokkende wending door een beschuldiging van terrorisme. Ariane Meijer krijgt maar een kwartiertje de tijd om te praten over haar nieuwe boek 'Zwart zaad'. Even kort de inhoud: Een zaadhandelaar pleegt zelfmoord, maar waarom? Donia Fisher komt op het spoor van onfrisse zaken in het circuit van de genmanipulatie. Geen sciencefiction, maar een thriller met realistische trekken, zo wordt beweerd.

Op maandag 7 september, de dag voor het boekenvak en de media, praten schrijfsters Martine Kamphuis en Ellen den Hollander respectievelijk over hun thrillers 'Ziek' en 'Door het vuur'. Ook Wanda Bommer is dan opnieuw van de partij.

Allemaal leuk en aardig, maar de vraag blijft hangen: Zijn de mannelijke misdaadauteurs met opzet gepasseerd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten