02 juni 2009
Marion Pauw! (nieuws, 2009)
SCHRIJFSTER MAAKT FAVORIETENROL WAAR
De volgens critici grootste kanshebber op de Gouden Strop 2009 ging er dinsdagavond inderdaad met deze thrillerprijs vandoor. Marion Pauw won met haar derde thriller 'Daglicht' de belangrijkste prijs voor misdaadromans in het Nederlandse taalgebied. Uit handen van juryvoorzitter Agnes Jongerius ontving Pauw in een afgeladen zaal van de Melkweg in Amsterdam een cheque van tienduizend euro en een sculptuur van Judith Vásquez.
Pauw is de tweede vrouw die de Gouden Strop mee naar huis mocht nemen. In 2005 won de Vlaamse Johanna Spaey de prijs met haar debuut 'Dood van een soldaat'.
Volgens de jury is het boek van Pauw 'meer dan zomaar een spannend verhaal'. De verhalen van een advocate en een autistische man, die wegens moord in een kliniek zit, vervlechten volgens de jury langzaam maar zeker tot één geheel. ,,Terwijl flashbacks het verleden onthullen, worstelen de twee hoofdpersonen met de interpretatie van dat verleden.'' Het boek is een uitstekende thriller waarbij vooral de autistische Ray met veel inlevingsvermogen is geschetst, luidde het oordeel.
De jury zei ook te kiezen voor een auteur die 'met elk boek bewijst een stap verder te kunnen gaan, een auteur die de moed heeft om persoonlijke omstandigheden (Pauws zoon lijdt aan Asperger, een aan autisme verwante stoornis, red.) in een spannend boek te verwerken'.
Pauw (Tasmanië, 1973) schreef haar eerste thriller 'Villa Serena' in 2005 op het eiland Curaçao, waar ze op dat moment werkte als freelance journalist. In juni 2005 vertrok ze naar Aruba.
Door de Natalee Holloway-affaire kreeg ze het idee voor haar tweede thriller 'Drift', die in 2007 verscheen. Twee jaar later verhuisde ze naar Amsterdam, waar ze 'Daglicht' schreef. In juli verschijnt haar vierde boek, 'Zondaarskind'.
Dit jaar werd er een recordaantal van 81 titels door de uitgevers ingestuurd om mee te dingen naar de Gouden Strop. Vijf schrijvers waren genomineerd voor de prijs. Naast Pauw waren dat Gauke Andriesse met Stilzwijgen, Luc Deflo met 'Lust, Bavo Dhooge ('Stiletto Libretto') en Judith Visser ('Stuk').
Jongerius zei tijdens de uitreiking dat de jury aangenaam verrast was door de kwantiteit en kwaliteit van de inzendingen. ,,Zoveel goede thrillers van Nederlandse en Vlaamse bodem is een ongekende luxe.''
In de laatste vergadering van de Strop-jury beperkte de discussie zich tot twee kandidaten, aldus de voorzitter. ,,De keuze was tussen humor ('Stiletto Libretto' van Dhooge, red.) en karakterschets, tussen het boek waar je vrolijk van wordt en de langzaam opgebouwde spanning. Uiteindelijk is de jury voor het laatste gevallen.''
Pauw zei in een eerste reactie 'flabbergasted' en 'totaal sprakeloos' te zijn. Maar twee uurtjes later gaf ze gewoon een 'workshop thrillerschrijven' met collega-auteur Elle van Rijn.
Klik hier voor een interview met Marion Pauw uit 2008.
VINGERAFDRUK
Niet alleen Marion Pauw viel in de prijzen, maar ook haar Anthos-collega Simone van der Vlugt. Zij had volgens de lezers van de website Crimezone.nl met 'Blauw water' de beste Nederlandse thriller geschreven en ontving daarvoor 's middags de Zilveren Vingerafdruk 2009.
In de categorie beste buitenlandse thriller ging de Zilveren Vingerafdruk naar 'Versplinterd' van Karin Slaugther (Cargo). De Zilveren Vingerafdruk is een thrillerpublieksprijs van Nederland en Vlaanderen, georganiseerd door Crimezone.
Ook de andere genomineerden in de categorie Nederlands kwamen uit de stal van Anthos: 'Alles te verliezen' van Esther Verhoef en 'De verbouwing' van Saskia Noort.
In de categorie buitenlands waren verder genomineerd: 'Gerechtigheid' van Stieg Larsson (Signatuur), 'De getuige' van John Grisham, (A.W. Bruna), 'Kind 44' van Tom Rob Smith (Anthos) en 'Houvast' van Harlan Coben (De Boekerij).
VIJF STERREN
En alsof er al niet genoeg prijzen waren vergeven maakte tijdens de Power of Plots de hoofdredacteur van Vrij Nederland, Frits van Exter, de winnaar van de verkiezing van de beste thriller aller tijden bekend. Met een grote meerderheid aan stemmen is het boek 'Dwaalsporen' uit 1995 van de Zweedse auteur Henning Mankell tot winnaar gekozen van de 'D&T Publieksfavoriet'. Meer dan 1400 thrillerfans brachten hun stem uit. Daarvan waren 741 stemmen voor 'Dwaalsporen'.
Vrij Nederland organiseerde de verkiezing van de D&T Publieksfavoriet ter ere van de verschijning van de dertigste Detective & Thrillergids. Uit een longlist van 105 boeken die Vrij Nederland vijf sterren toekende, koos het publiek een shortlist van vijf favorieten. Naast 'Dwaalsporen' waren dat 'Spoorloos' van Harlan Coben, 'Stand-in' van Bavo Dhooge, 'Winter in Madrid' van Christopher Sansom en 'De macht van meneer Miller' van Charles den Tex.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten