Baantjer extra large
(Door Peter Kuijt)
Vanaf 1965 legde Appie Baantjer (1923) zeventig boeken lang binnen een 'tijdsbestek' van gemiddeld 138 pagina's ergens een lijk neer en liet hij rechercheur De Cock een moordzaak oplossen. In het najaar van 2008 verscheen het laatste avontuur De Cock en de Dood in Gebed.
De schrijver en oud-rechercheur van het Bureau Warmoesstraat in Amsterdam had er niet zo veel zin meer in. Zijn vingers waren te stram geworden voor het toetsenbord en de dood van zijn vrouw Marretje in april 2007 had hem de lust tot schrijven min of meer ontnomen. En na zeven miljoen verkochte boeken mag je ook wel eens je rust nemen.
Maar de sympathiekste schrijver van Nederland had buiten Simon de Waal gerekend. De Waal (1961), rechercheur in downtown Amsterdam, scenarioschrijver van onder andere de Baantjer-serie en auteur van de veelgeprezen thrillers Cop vs Killer en Pentito, wist zijn in Urk geboren vakgenoot over te halen om met z'n tweeën iets te doen. En die samenwerking tussen Baantjer & De Waal mondde uit in het recent verschenen boek Een Rus in de Jordaan.
Het is een onvervalste politieroman geworden. In de hoofdpersonen Peter van Opperdoes en zijn jonge kompaan Jacob herkennen we met gemak Baantjer en De Waal. Van Opperdoes heeft, na de dood van zijn vrouw, overplaatsing aangevraagd van het bureau Warmoesstraat naar het volgens hem rustigere bureau Raampoort. Daar maakt hij kennis met de jonge rechercheur Jacob, gek op patatjes oorlog en op zijn tijd ook een frikandel.
Om zijn collega's een plezier te doen neemt Van Opperdoes dienst op Eerste Kerstdag. Maar dat het dan ook in de Jordaan kan 'spoken', merkt de oude rechercheur als een prostituee op straat dood wordt gevonden. Even eerder had ze bij Van Opperdoes gemeld dat een klant een revolver bij zich had, die ze herkende als het gestolen klassieke wapen van haar vader. De twee rechercheurs storten zich op de zaak en binnen mum van tijd ligt er ergens een tweede lijk, stuiten ze op louche advocaten, Russische criminelen, lichtekooien en hoerenlopers met de naam Kanjer. Hulp ontvangen ze van 'hogerhand'.
Vooraf was het de vraag of het wat oubollige karakter van de Baantjer-reeks was te mixen met het stevige van De Waals thrillers. Na lezing kun je concluderen dat De Waal een flink eind richting zijn oude collega is opgeschoven. Baantjers stijl is vrijwel volledig intact gebleven en daar moet je van houden. Het doet allemaal wat gedateerd aan. De vermoorde prostituee had bij leven 'een fraai gevormde buste, wulps gevangen in een strak paars truitje' en de schurk heeft ogen als van een witte haai: doods, donker en kil. Er zijn verwijzingen naar de Bijbel en ook het napraten aan het eind doet De Cock-achtig aan.
Fans van de oude auteur zullen in de wolken zijn met Een Rus in de Jordaan. Ze krijgen meer pagina's Baantjer voor de prijs van een oude. En de 1 op de zijkant belooft een serie in meerdere delen. Liefhebbers van de thrillers mét ballen van De Waal komen echter van een Oud-Hollandsche koude kermis thuis.
Baantjer & De Waal - Een Rus in de Jordaan. Uitgeverij Lebowski, 176 pag., 9,95 euro.
Thx Peter!
BeantwoordenVerwijderenDit was ook echt een Baantjer (vooraan) en De Waal.
Liefhebbers van een echte solo De Waal met ballen worden volgend voorjaar weer op hun wenken bediend. ;-)